برنامه رادیویی افق به حفظ قرآن و مطالبات مقام معظم رهبری در زمینه تربیت 10 میلیون حافظ اختصاص داشت و دلایل تحقق نیافتن منویات رهبر انقلاب در زمینه حفظ قرآن تبیین و بر فراگیر شدن حفظ عمومی قرآن تأكید شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا، برنامه افق رادیو قرآن به موضوع حفظ قرآن و مطالبات مقام معظم رهبری در این زمینه اختصاص داشت، در ابتدای این برنامه مهدی سیف، مدرس قرآن با اشاره به ضرورت پرداختن به حفظ قرآن بیان كرد: خدای متعال ما را آفریده و خودش به ما قرآن را یاد داده، همانطور كه در سوره «الرحمان» فرموده است، او ما را مرتب با آیات قرآن صدا زده لذا ما هم باید لبیكی به خدا بگوییم.
وی در ادامه افزود: خداوند در این 114 سوره قرآن بیش از 20 هزار جمله با ما سخن گفته، جای این سخن كجا است؟ قرآن جایگاهش قلب است و به قلب شریف پیامبر(ص) نازل شده است، جای قرآن در سینه و دل است، جای قرآن فقط در كتابخانه نیست و باید در وجود ما باشد.
سیف تصریح كرد: هر جمله از قرآن یك چراغ هدایت است، حفظ قرآن یعنی زندگی كردن با قرآن، در حال حاضر ما دو جور حفظ داریم، یكی حرفهای و مسابقاتی است كه حفاظ این كار را انجام میدهند و ترتیب آیات و متشابهات آن را میدانند و یكی هم حفظ عمومی است، یعنی باید همه مردم یك ارتباط مستمر و انس و الفتی با این سخن خدا داشته باشند.
مدرس پیشكسوت قرآن بیان كرد: لبیك ما به خداوند این است كه به حرف خداوند توجه كنیم و آن را به جان بخریم، سفره حفظ را باید برای همه مردم پهن كنیم، و البته باید فرق بین حفظ تخصصی و عمومی نیز روشن شود.
در ادامه برنامه حجت الاسلام طباطبایی رئیس موسسه جامعةالقرآن به صورت تلفنی روی خط برنامه آمد و بیان كرد: یكی از نعمتهایی كه خداوند به امت پیامبر(ص) داده حفظ قرآن است، در روایت داریم خداوند وقتی به قومی نعمتی میدهد دوست دارد اثر نعمتش كه به آن گروه داده را ببیند.
وی در ادامه افزود: شكر نعمت این است كه از قدرت حافظه برای حفظ قرآن استفاده شود، دعای مربوط به حافظه هم داریم، از این روایات و ادعیه كه ائمه معصومین(ع) برای یاد دادن ما اینها را فرمودند انسان میتواند هدف از حفظ قرآن را بفهمد. در نماز و استدلالها باید از قرآن استفاده كنیم و ثمره علم این است كه در جوارح ما اثرش ظاهر شود و در این زمان است كه میتوان ارزش و مفید بودن آن را فهمید.
حجتالاسلام طباطبایی با اشاره به برخی از صحبتهای رهبر انقلاب تصریح كرد: رهبری فرمودند بعد از انقلاب در مورد قرآن كارهای زیادی صورت گرفته اما كافی نیست، لذا به كارهای مختلف اهمیت میدهند اما معتقدند این مقدار كار در حد نظام اسلامی نیست چون با این كه نهادهای دولتی و موسسات فعالیت میكنند یك تشتت را بین فعالیتها میبینیم كه از یك جا رهبری نمیشود، امر حفظ قرآن احتیاج به خیلی از زمینهها و مقدمات دارد، این مقدمات اگر فراهم نشود با شعار به آن نمیرسیم.
وی در ادامه افزود: زمینهها برای تربیت 10 میلیون حافظ فراهم نشده و نیاز به یك سازمان واحد است كه جلوی این موازیكاریها را بگیرد، یك سازمان جدید نیاز داریم كه تمام برنامهها از آنجا ناشی شود.
مهدی سیف در ادامه بیان كرد: ما خیلی ظرفیت داریم، موسسات قرآنی به ویژه آنها كه رویكرد حفظ دارند یك عنصر هستند، صدا و سیما، آموزش و پروش و آموزش عالی و ... را داریم، اگر تمام اینها درست مدیریت شود و مسئولان این نهادها باور و نگاه درستی به این فرایند حفظ داشته باشند یك تحول بزرگ صورت میگیرد.
وی تصریح كرد: باور نداریم كه قرآن باید در زندگی ما حضور داشته باشد، قرآن كاركردهای مختلفی دارد، یكی از آن كاركردها خارج كردن انسان از تاریكی به روشنایی است، این كه رهبری هم میگویند 10 میلیون حافظ در واقع حداقل را میگویند، همه جامعه اسلامی باید همواره با قرآن زندگی كنند و با آیات قرآن مأنوس باشند. باید كار به جایی برسد كه وقتی برای مردم یك آیه خوانده میشود آن آیه برایشان آشنایی داشته باشد كه این مورد از مقوله حفظ عمومی محسوب میشود.
مهدی عزیززاده، رئیس دبیرخانه كمیسیون فعالیتهای تبلیغی و ترویجی شورای توسعه فرهنگ قرآنی از دیگر میهمانان این برنامه بود كه به صورت تلفنی به بیان نقطه نظراتش پرداخت و گفت: متعاقب فرمایش رهبری كه ایشان مطالبه كردند 10 میلیون حافظ قرآن باید داشته باشیم، اتفاقات مختلفی افتاد كه مهمترین آن تصویب طرح ملی حفظ قرآن بود كه سال 95 ابلاغ شد، دستگاههایی كه در حوزه حفظ كار كردهاند، برنامههای قابل توجهی نداشتهاند.
وی در ادامه افزود: اگر یك بسیج عمومی در كشور اتفاق نیفتد كه مقدمه آن فرهنگسازی قرآنی است، اتفاق خاصی را نخواهیم دید، باید دولتمردان در كنار هم باشند و همه نهادهای اعتباری بسیج شوند تا فرمایش رهبری محقق شود.
پایان برنامه نیز به صحبتهای مهدی سیف، مدرس پیشكسوت قرآن اختصاص داشت؛ وی بیان كرد: در حال حاضر برخی از كشورهای اسلامی وقتی با افراد معمولی آنها مانند راننده تاكسی و ... صحبت میكنیم و آیهای را برایشان میخوانیم، دنباله آن را میخوانند، این كه صدا و سیما و ... در این كشورها برنامهریزی كردهاند كه جامعه آنها با قرآن مانوس شدهاند یا خیر باید بررسی شود، حفظ عمومی یعنی همین كه مردم با قرآن مانوس شوند.