در برنامه افق رادیو قرآن مطرح شد؛ اجرای پویش روضه‌های خانگی با مشاركت عموم مردم در محرم امسال

مهمانان امروز برنامه رادیویی افق ضمن تأكید بر رعایت پروتكل‌های بهداشتی در ایام محرم، به بیان چگونگی حضور در پویش روضه‌های خانگی، شیوه عزاداری‌های ماه محرم در دانشگاه‌ها و كاركرد هیئت‌های دانشجویی در این ایام پرداختند.

1399/05/26
|
14:54

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن؛ برنامه افق رادیو قرآن عصر روز شنبه، بیست و پنجم مردادماه با موضوع «عزاداری‌های محرم در دانشگاه‌ها» با حضور حجت‌الاسلام مهدی مستاجران، مدیر كل فرهنگی و امور اجتماعی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و حسین محمدی فام، دبیر پویش روضه‌های خانگی در سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور و با اجرا و كارشناسی جواد نصیری به روی آنتن شبكه رادیویی قرآن رفت.

در ابتدای این برنامه، جواد نصیری با اشاره به روز خانواده در تقویم، این روز را به همه مخاطبان تبریك گفت. سپس گزارشی از نشست خبری با حضور مسئولان نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها با موضوع «عزاداری‌های محرم در دانشگاه‌ها» از سوی كامران برومیده، خبرنگار برنامه رادیویی «افق» تهیه شده بود، پخش شد كه در حاشیه آن، مصاحبه‌ای با حجت‌الاسلام والمسلمین رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها انجام شد.

در ابتدای این برنامه، حجت‌الاسلام والمسلمین مستاجران مدیر كل فرهنگی و امور اجتماعی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، در پاسخ به سوالی درباره تعطیلی دانشگاه‌ها و لزوم برنامه‌ریزی برای عزاداری آنها و كاركردهای هیئات دانشجویی، گفت: دانشگاه‌های تیپ یك همانند دانشگاه تهران و دانشگاه شریف كه از كثرت جمعیت برخوردار هستند، از سه ركن دانشجو، اعضای هیئت علمی و كاركنان تشكیل شده‌اند.

دانشجویان هم‌اكنون در دانشگاه‌ها نیستند، اما اساتید و كاركنان هستند. نكته دیگر اینكه بسیاری از دانشگاه‌ها دارای كوی اساتید هستند و دیگر اینكه هیئت‌های دانشجویی، هیئت‌های ریشه‌داری هستند كه به همت دانشجویان در كنار یكدیگر، هر ساله برگزار می‌شود.

برخی دانشجویان كه فارغ‌التحصیل نیز شده‌‌اند، در این هیئت‌ها حضور دارند. امسال به دلیل ممنوعیت در سفرهای داخلی و رفت و آمدها پیش‌بینی می‌شود، بیشتر عزاداران بومی در هیئت‌های دانشجویی حضور داشته باشند و از فضاهای باز و مساجد استفاده كنند.

درهای دانشگاه در ایام محرم و ماه مبارك رمضان به سوی مردم باز هستند. البته اصولاً مخاطبان هیئت دانشجویی افراد خاصی هستند كه به نوعی با دانشگاه مرتبط هستند. نوع عزاداری و سخنرانی‌ها خاص است و با تأمل انتخاب می‌شود. امسال نیز پیش‌بینی می‌شود كه این هیئت‌ها با رعایت پروتكل‌های بهداشتی برپا شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین مستاجران درباره تفاوت برنامه‌های امسال با سال‌های گذشته و همچنین ترویج رعایت دستورالعمل بهداشتی در ایام محرم برای عموم گفت: با توجه به اینكه بخش فرهنگی دانشگاه‌ها در حوزه وظایف ما است و بخشی از دانشگاه‌ها، علوم‌پزشكی هستند، به نوعی با موضوع كرونا درگیر هستیم. در زمان ابتدای شیوع كرونا، بخش زیادی از همكاری‌ها از طریق نهاد هماهنگ شد و در حال حاضر نیز در بسیاری از بیمارستان‌ها دفاتر فرهنگی داریم كه از حضور آقایان روحانیون استفاده می‌شود. بنابراین موضوع كرونا، از دغدغه‌های اصلی ما نیز هست. دفاتر ما در شهرستان‌ها نیز در جریان وقایع قرار می‌گیرند و اطلاعات لازم را دارند، به همین خاطر حضور مستقیمی در این جریان داریم. در هر استان، ستادی تشكیل شده كه دبیر آن با مسئولان نهاد دانشگاه‌های علوم پزشكی است كه آمار و اطلاعات در دسترس است.

وی گفت: علاوه بر ابلاغ دستورالعمل وزارت بهداشت، یك دستورالعمل داخلی نیز تهیه شده است كه طی روزهای آینده ابلاغ خواهد شد. با رسانه ملی(شورای معارف سیما) هم هماهنگ شده تا مراسم‌ دانشگاهی را پوشش رسانه‌ای بدهد.

حجت‌الاسلام و المسلمین مستاجران در مورد ارتباط نهاد با پویش روضه‌های خانگی بیان كرد: ما آمادگی داریم این همكاری را در بحث روضه‌های خانگی به خصوص در فضاهای باز كوی اساتید دانشگاه‌ها داشته باشیم. كوی اساتید دانشگاه‌ها فضای باز خوبی دارند و می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد و این پویش هم آنجا گسترش پیدا كند.

وی در مورد كاركرد هیئت‌های دانشجویی و نحوه شكل‌گیری و مشاركت در آن و همچنین نقش این هیئت‌ها در عزاداری‌های امسال گفت: هیئت‌های دانشجویی با تأسیس دانشگاه‌ها همراه و قدمت دارند. بسیاری از اقدامات شایسته‌ای كه از قبل از انقلاب در دانشگاه‌ها شكل گرفت، از طریق هیئت‌های دانشجویی بوده است.‌ این هیئت‌های دانشجویی بعد از انقلاب از رونق خاصی برخوردار و به بركت دفاع مقدس شكل گرفت. در هر دانشگاه حداقل یك هیئت دانشجویی مستقر شده است. شاید این مجموعه هیئت دانشجویی در معرفی مظلوم واقع شده‌اند؛ تشكلی كه فراگیر است. هیئت‌ها به خاطر فراگیری محبت به امام حسین(ع) و ریشه‌دار بودن در ایران، فراگیرترین تشكل در دانشگاه‌ها هستند و از هر طیف و تشكلی در این هیئت‌ها عضویت دارند.

مستاجران افزود: همه كارها در دانشگاه‌ها تعطیل شده، اما هیئت‌ها همچنان دایر هستند و تقریباً دانشگاهی نداشته‌ایم‌ كه هیئت در آنجا تعطیل شده باشد. هیئت دانشجویی و دانشگاهی در دانشگاه كاركردهای بسیار خوبی دارند كه یكی از آنها جلوگیری از افسردگی و درمان آن است.
راه‌اندازی پویش روضه‌های خانگی به همت سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور

در ادامه محمدی فام، دبیر «پویش روضه‌های خانگی» در سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور در پاسخ به اینكه آیا این پویش تنها برای دانشجویان است یا عموم را هم شامل می‌شود، گفت: سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور كه از زیر مجموعه‌های جهاد دانشگاهی است و خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایكنا) یكی از زیر‌مجموعه‌های این سازمان است. مخاطب این خبرگزاری عام است و تنها برای دانشجویان نیست و نه تنها در سطح كشور، بلكه در سطح جهان اسلام مشغول فعالیت است.

وی ادامه داد: از ظرفیت خوب ایكنا استفاده كردیم تا این پویش مردمی و عمومی را پوشش دهیم و ایكنا از بعد رسانه‌ای برای این برنامه استفاده خواهیم كرد. چراغ اول را این سازمان بنا كرده است و قرار است از پتانسیل ایكنا برای معرفی این پویش و آشنایی مردمی با این سنت حسنه، روضه‌های خانگی در سراسر كشور شكل گیرد.

وی در ادامه با تأكید بر فرمایش امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری بر روضه‌های سنتی افزود: یكی از قدیمی‌ترین شیوه‌های عزاداری سید‌الشهدا(ع)، همین روضه‌های خانگی بود. منظور ما بیشتر روضه خانوادگی است كه قبل‌ها در خانه‌های مردم با اعضای خانواده با حضور مداح اهل بیت(ع) برگزار می‌شد. در حال حاضر منظور از روضه‌های خانوادگی، جمع شدن جمعیت در یك خانه نیست، زیرا این موضوع برخلاف پروتكل‌های بهداشتی است. این پویش بیشتر با هدف روضه خانوادگی مطرح شده است.

محمدی فام تصریح كرد: در جلسه‌ای كه اخیراً در خبرگزاری ایكنا برپا شد، بزرگان و ذاكران اهل بیت(ع) می‌گفتند در گذشته برای بسیاری از روضه‌های خانگی با حضور اعضاء خانواده، دعوت شده‌اند. این یك بحث قدیمی بوده كه ربطی به كرونا ندارد، البته در این شرایط، بستر كار آماده شده است. در استودیو مبین سازمان قرآنی دانشگاهیان، بخش‌هایی با محتوای روضه‌های كوتاه، پاسخ به شبهات، سینه‌زنی فاخر و ... برای محرم آماده شده كه علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به سایت http://isqa.ir از آنها استفاده كنند.

محمدی فام درباره جزییات آغاز و برپایی این پویش گفت: در چهارشنبه هفته گذشته، جلسه‌ای با موضوع معرفی پویش و پوستر با حضور خطبا و ذاكران پیشكسوت برگزار شد و در حاشیه این برنامه، استاد سازگار از پیر غلامان، پیام تصویری ارسال كرد و پویش آغاز شده است. از مردم خواسته‌ایم‌ كلمه «لبیك یا حسین» را به شماره 100000114 ارسال كنند تا در پویش عضو شوند و ما متوجه پیوستن به پویش شویم. قدم دوم برای پیوستن به این پویش، خدمات در نظر گرفته شده در سایت /isqa.ir است كه این خدمات از شب اول تا شب سیزدهم ماه محرم با محتواهایی شامل بیان منبر، پاسخ به شبهات، روضه سنتی و سینه زنی سنتی برای مردم آماده بارگزاری است.

وی افزود: كار امام حسین(ع) باید مردمی باشد، لذا از مردم می‌خواهیم تا كمك‌كنند و پرچم‌هایی بر سر در خانه‌ها نصب شود. این پرچم‌ها حاوی عبارت «این خانه عزادار حسین(ع) است» و همچنین هشتك روضه‌های خانگی بر روی آن نقش بسته است. كه مردم می‌توانند تصاویری هم از روضه‌ها برای ما ارسال كنند.

محمدی فام افزود: در كار امام حسین(ع) اسم و رسم‌ مهم‌ نیست؛ بلكه مهم اصل تبلیغ و ترویج است. لذا رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان اعتقاد دارند كه از آرم و نماد همه سازمان‌ها در این پویش استفاده شود.

در ادامه این برنامه، پیام غلامرضا سازگار، عضو هیئت امنای خانه مداحان، ذاكر اهل بیت عصمت و طهارت(ع) به مراسم رونمایی از پویش روضه‌های خانگی پخش شد.

همچنین بخشی از فرمایشات مقام معظم رهبری درباره رعایت پروتكل‌های بهداشتی در ایام محرم پخش شد.

دبیر پویش روضه‌های خانگی در مورد محورهای پویش گفت: یكی از بخش‌های مهم و‌ موثر در ترویج این سنت، انتشار عكس‌های روضه‌های خانگی است كه از طریق‌ ارسال به ایكنا و ایسكا می‌توانند این كار را انجام دهند. همچنین می‌توانند خودشان در فضای مجازی عكس‌های خود را با هشتگ «روضه‌های خانگی» به اشتراك بگذارند. بسیاری از بچه‌ها در خانه‌ها شعر و‌ نوحه می‌خوانند. اگر اینها را برای ما بفرستند، به برترین‌ها جوایزی اهدا خواهیم كرد.

وی بیان كرد: بخش خوشنویسی در نظر گرفته شده تا آیات مربوط به امام حسین‌(ع) را خوشنویسی كنند. تلاش می‌كنیم تا به بهترین خط‌ها جوایزی اهدا كنیم. از مباحثی مانند تایپوگرافی، نقاشی و نقاشی خط و دیگر هنرمندهای این عرصه دعوت به پویش می‌كنیم. بخش چند رسانه‌ای به مباحثی همچون معرفی شخصیت‌های كربلا و پاسخ به شبهات می‌پردازد. برنامه‌ریزی شده همه ساعت 22 و 30 دقیقه هر شب به سایت ایسكا یا لایو خبرگزاری بین‌المللی ایكنا در اینستاگرام مراجعه كنند و‌ روضه برپا شود.

محمدی‌فام خاطر‌نشان كرد: به واحد‌های جهاد دانشگاهی سراسر كشور ابلاغ شده است تا نشست‌های تخصصی با این موضوع در فضای مجازی برگزار كنند. در بخش پژوهش نیز یك طرح مطالعاتی به منظور «تاریخچه روضه خانگی» در تشیع اجرا خواهد شد. این پویش مردمی است و مردم نیز می‌توانند بخش‌هایی را به این پویش اضافه كنند.

دسترسی سریع