سخنگوی كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بر ضرورت ایجاد آرایش جدید در عرصههای فرهنگی و قرآنی كشور تأكید كرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، برنامه افق روز شنبه، 14 تیرماه با حضور حجتالاسلام والمسلمین مجید نصیرایی، نماینده مردم طبس، فردوس، بشرویه و سرایان و سخنگوی كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با موضوع اولویتهای اصلی كمیسیون فرهنگی مجلس به ویژه وضعیت فعالیتهای قرآنی و مناسباتی كه در این كمیسیون راجع به فعالیتهای قرآنی انجام میشود، به روی امواج شبكه رادیویی قرآن رفت.
حجتالاسلام نصیرایی در مورد فعالیتهای كمیسیون فرهنگی مجلس به ویژه اولویتهای اصلی آن از جمله فعالیتهای قرآنی كه در جلسه اول این كمیسیون مطرح شد، اظهار كرد: بعد از اینكه كمیسیون فرهنگی در مجلس جدید شكل گرفته و مقدمات آن طی شد، اعضای كمیسیون متناسب با رویكردهای جدیدی كه باید دنبال شود و نیز انتظاراتی كه از مجلس در حوزه فرهنگ وجود دارد، موضوعات فراوانی را در دستور كار قرار دادند كه پس از بررسی آنها، چند موضوع به عنوان اولویت اصلی درنظر گرفته شد كه البته بررسیهای كمیسیون در این زمینه ادامه خواهد داشت و از همه عزیزانی كه در حوزههای فرهنگی فعالیت داشته و دارند نیز تقاضا داریم كه در آغاز كار كمیسیون فرهنگی به ما كمك كنند.
وی ادامه داد: اولویتهایی كه در جلسه اول كمیسیون فرهنگی مجلس درنظر گرفته شد، با توجه به نگاه مقام معظم رهبری به مسائل فرهنگی دیده شده است. این اولویتها شامل مسئله خانواده و موضوع جمعیت، فضای مجازی و موضوع موازیكاری سازمانها و نهادهای فرهنگی است كه هر كدام بودجه و برنامههای مختلفی برای خود دارند كه باید در این زمینه اقدام اساسی جهت وحدت رویه برنامهها و جلوگیری از موازیكاریها ایجاد شود.
نصیرایی بیان كرد: امروز در گام دوم انقلاب و براساس مأموریتهای جدید فرهنگی، نیاز به آرایش جدید در عرصه فرهنگی داریم و متناسب با اهدافی كه قرار است تا در گام دوم انقلاب دنبال كنیم، مهمترین رسالت انقلاب، نظام و نهادهای فرهنگی این است كه باید به رسالت خود در رابطه با برپایی تمدن نوین اسلامی به درستی عمل كنند.
سخنگوی كمیسیون فرهنگی مجلس تصریح كرد: این آرایش جدید كه بدان اشاره شد، ممكن است كه حتی در مأموریتهای نهادهای فرهنگی ایجاد شود و برای مثال ممكن است كه مأموریت چند نهاد در یكدیگر ادغام شده و امور فرهنگی نهادهای مختلف نیز تغییر كند. در همین حوزه یكی از مهمترین موضوعات، فرهنگ دینی و مسئله فعالیتهای قرآنی است. در این حوزه انتظارات فراوانی وجود داشته و دارد، اما احساس میكنیم كه در این زمینه آنطور كه باید و شاید، خوب وارد نشدهایم.
اولویتهای فرهنگی و قرآنی كشور
در ادامه این برنامه، حجتالاسلام شاهسونی، مدیر مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) در تماس تلفنی با برنامه، به بیان نقطه نظرات خود در رابطه با اولویتهای فرهنگی و قرآنی كشور پرداخت و گفت: امیدوار هستیم با آغاز به كار مجلس جدید، شاهد شكوفایی در فعالیتهای قرآنی كشور باشیم. به نظر بنده راهبرد مجلس در فعالیتهای قرآنی باید سخنان و دستورات مقام معظم رهبری در رابطه با این فعالیتها همچون سخنان ایشان در رابطه با تربیت 10 میلیون حافظ قرآن و ... باشد.
وی افزود: مجلس باید طبق سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی كه فرمودند «فعالیتهای قرآنی از جمله فعالیتهای راهبردی در كشور هستند»، به بحث قرآن با عنوان یك راهبرد نگاه كند. امروز هر مشكلی كه در عرصههای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و ... در كشور وجود دارد، به دلیل عدم توجه به قرآن است. مشكل بزرگ این است كه امروز قرآن در حاشیه قرار گرفته است كه البته با آغاز بكار مجلس جدید این انتظار و امید میرود كه توجه ویژهای به امر قرآن شود.
شاهسونی با بیان اینكه متأسفانه جایگاه قاریان، حافظان و مؤسسات قرآنی در جامعه تعریف نشده و ایشان منزلت اجتماعی ویژهای ندارند، گفت: پیامبر اكرم(ص) قرآنیان را در همه امور در اولویت قرار میدادند. مجلس شورای اسلامی باید قوانین حمایتی مانند اولویت استخدام حفاظ در امور اداری، بیمه فعالان قرآنی، معافیت یا كاهش خدمت سربازی برای حافظان را به سرعت پیگیری كند. متأسفانه ساختار فعالیتهای قرآنی، ساختار مناسبی نیست و اتحادی در این میان وجود ندارد. اگر مجلس به این موضوع ورود پیدا كند و ساختار جدید فعالیتهای قرآنی در كشور شكل گیرد، اتفاق بزرگی در كشور رخ داده است.
مباحث محتوایی؛ مهمترین اولویت در امور قرآنی
در ادامه، حجتالاسلام نصیرایی ضمن تشكر و قدردانی از سخنان حجتالاسلام شاهسونی اظهار كرد: بنده اعلام میكنم كه این آمادگی در كمیسیون فرهنگی مجلس وجود دارد كه تمامی این عزیزان و نخبگان قرآنی در كمیسیون حاضر شده و به صورت مفصل به موضوعات قرآنی بپردازیم. اگر قرار باشد نظاممندی و شكل جدیدی برای فعالیتهای قرآنی تعریف كنیم، باید به این موضوعات توجه كنیم.
وی بیان كرد: مهمترین مسئله در رسیدگی به امور قرآنی، پرداختن به مباحث محتوایی قرآن است؛ چراكه اگر به درستی به امر تثبیت محتوای قرآنی در جامعه میپرداختیم، بسیاری از گرفتاریهایی كه امروز در جامعه اسلامی ما وجود دارد، از بین میرفت. متأسفانه به معنای واقعی به سمت معارف قرآنی حركت نكردیم و حتی هرگاه نیز به فعالیتهای قرآنی ورود كردیم، گرفتار ظواهر شدهایم. امروز باید محتوای قرآنی را در امور مختلف جامعه وارد كنیم. دغدغه اصلی ما باید این باشد كه قرآن به معنی واقعی كلمه تبدیل به مرجعی شود كه همه امور را با آن بسنجیم.
نصیرایی تصریح كرد: با وجود اینكه امروز اولویت اصلی مجلس جدید، برداشتن بار از دوش اقشار ضعیف جامعه در حوزه معیشت است، اما این مسئله با پرداختن به امور قرآنی و فرهنگی و اینكه كمیسیونهای تخصصی ما نگاه فرهنگی و قرآنی داشته باشند، منافاتی ندارد. انشاءالله به این سمت خواهیم رفت كه در همه امور كشور به ویژه امور فرهنگی با نگاه قرآنی پیش برویم.
وی در ادامه در رابطه با موضوع تعارض فعالیتهای كمیسیون فرهنگی مجلس با شورای عالی انقلاب فرهنگی كه شورای توسعه فرهنگ قرآنی كشور نیز زیر نظر آن فعالیت میكند، اظهار كرد: امروز نیاز به یك هوای تازه در موضوعات فرهنگی به ویژه نهادهای مربوط به این حوزه داریم. یكی از موضوعاتی كه در رویكرد جدید كمیسیون فرهنگی وجود دارد، برگزاری نشستهای مشترك با نهادها و مجموعههای همسو همانند شورای توسعه فرهنگ قرآنی خواهد بود.
در ادامه سیدمحسن موسوی بلده، پیشكسوت قرآنی كشور نیز در تماس تلفنی با برنامه، طی سخنانی بیان كرد: انتظاراتی كه از كمیسیون فرهنگی میرود، همان انتظاراتی است كه رهبر معظم انقلاب اسلامی در مسائل قرآنی به عنوان تنهاترین سردار این حوزه، از قرآنیان كشور دارند. به عقیده بنده انتظار رهبر انقلاب در راستای انتظار خداوند متعال از اعضای كمیسیون فرهنگی است كه طبق سیره پیامبر(ص) كه خواندن قرآن بر ایشان واجب بود، با قرآن انس داشته باشند و این مسئله نیز نشاندهنده آن است كه هرچقدر مسئولیت در جامعه اسلامی بالاتر میرود، لزوم انس با قرآن برای مسئولان نیز بیشتر میشود.
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد جاری و ساری شدن امر قرآن در جامعه، بیان كرد: كمیسیون فرهنگی باید با ساختار و ایدههای جدید نسبت به پیاده كردن بحث انس با قرآن در بین تك تك آحاد ملت كوشش كند و نهادهایی مانند آموزش و پرورش و صدا و سیما را كه میتوانند این زمینه را ایجاد كنند، موظف به انجام این برنامه و پاسخگویی كند. همچنین، این كمیسیون میتواند با حل اختلافات موجود میان برخی از نهادهای قرآنی، زمینه برای دستیابی به این موضوع را بیش از پیش فراهم كنند.
در ادامه، حجتالاسلام نصیرایی طی سخنانی اظهار كرد: متأسفانه در حوزه فعالیتهای قرآنی، كشور متولی واحدی كه صفر تا صد همه موضوعات را برنامهریزی كند و بتوان نتیجه این برنامهها را از آن مطالبه كرد، وجود ندارد و جای این مسئله در جامعه قرآنی خالی است. برداشت ما این است كه در این حوزه به هدف اصلی كه بنا بود برسیم، دست پیدا نكردهایم. امروز در حوزه مباحث قرآنی نهادهای مختلفی وجود دارند كه خود را متولی امر قرآن میدانند.
وی با بیان اینكه هدف اصلی ما رسیدن به تدبر در قرآن در سطح آحاد جامعه است، اظهار كرد: یكی از ضعفهایی كه در این زمینه وجود داشته و دارد، حوزه نظارت است كه باید به جد پیگیری شود. البته نظارت به معنای مچگیری نیست، بلكه منظور حسن اجرای قوانین است كه باید در دوره جدید به صورت خیلی جدی به آن پرداخته شود.