در برنامه افق رادیو قرآن بررسی شد؛ دلایل عدم تخصیص اعتبارات طرح ملی حفظ قرآن/ حضور دو و نیم میلیون دانش‌آموز در 1452

دلایل عدم تخصیص اعتبارات طرح ملی حفظ قرآن با حضور كارشناسان مختلف در برنامه افق رادیو قرآن بررسی و تحلیل شد.

1397/12/19
|
15:36

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رایو قرآن؛ برنامه افق كه شنبه‌ها به صورت زنده از رادیو قرآن پخش می‌شود، روز شنبه، 18 اسفندماه، به موضوع بررسی نحوه برگزاری طرح ملی حفظ جزء 30 در سال 97 پرداخت.
این برنامه با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین داود قاسمی، مسئول واحد رسانه‌ای مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و نیز ارتباط تلفنی با میكائیل باقری، معاون اداره‌كل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش و محمد انجم‌شعاع، دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن، تولید و پخش شد.
حجت‌الاسلام قاسمی در رابطه با طرح ملی حفظ جزء 30 قرآن اظهار كرد: دین مبین اسلام به همه مسلمانان دستور اكید برای حفظ قرآن داده است كه این مسئله به وفور در روایات ما دیده می‌شود و این امر مختص به صدر اسلام نبوده و در سده‌هایی كه در آن‌ نگارش قرآن گسترش داشته، مانند زمان امام صادق(ع) و پس از آن نیز روایات بسیاری در این باره وجود دارد. در كتاب‌های معتبر مذهب ما مانند اصول كافی نیز بابی به نام حفظ قرآن وجود دارد كه بیانگر این مطلب است. لذا مسلمانان باید طبق نظر دین به حفظ قرآن روی آورند. مقام معظم رهبری نیز ناظر به همین روایات فرمودند كه مردم بر روی این مورد نظر بیشتری داشته باشند.
وی با بیان اینكه برخی اعلام می‌دارند كه منظور از این روایات عامل بودن به قرآن است، نه اینكه به حفظ الفاظ بپردازیم كه در پاسخ به ایشان باید به این روایت امام صادق(ع) كه فرمودند: «اَلْحَافِظُ لِلْقُرْآنِ اَلْعَامِلُ بِهِ»، «حافظ قرآن، عامل به آن نیز است» استناد كرد كه نشان از حفظ الفاظ قرآن نیز دارد. مقام معظم رهبری با طرح مسئله لزوم تربیت 10میلیون حافظ قرآن، احیای این فرهنگ را مطالبه كردند كه از زمان ایراد این فرمایش حدود هفت سال گذشته و اینكه مردم، مسئولان، نهادهای دولتی و خصوصی، مؤسسات و... تا چه میزان در این زمینه موفق بوده‌اند محل بحث است.
قاسمی ادامه داد: رهبر انقلاب اسلامی بارها در جلسات با قرآنیان به این نكته اشاره دارند كه در قرون گذشته به ویژه در سده اخیر و ایام حكومت پهلوی، مردم ما سالیان متمادی از قرآن دور نگه داشته شدند كه باید این خلأ جبران شود. چهل سال از انقلاب اسلامی گذشته و اگر ما امروز به آرمان‌های امام(ره) و رهبری در این باره به صورت كامل دست پیدا نكرده‌ایم. به خاطر همین دوری از قرآن در سده‌های اخیر بوده است. امروز برخی ایران را با كشورهای همسایه و عربی درباره امر قرآن مقایسه می‌كنند كه این امر نادرست است. در این چهل سال اخیر، قدم‌های بلندی به بركت انقلاب اسلامی برداشته شده و سرعت انس مردم با قرآن نیز رو به افزایش است. البته در این باره قطعاً برنامه‌ریزی درست و صحیح نیز از سوی دولتمردان و بخش خصوصی لازم است. وی در ادامه درباره آزمون حفظ قرآن نیز افزود: آزمونی كه هرساله در روز اسفندماه برگزار می‌شود، مربوط به مفاهیم و معارف كل قرآن است. این آزمون سال‌ها بود كه به صورت مجزا از سوی سازمان اوقاف و وزارت ارشاد و نیز وزارت آموزش و پرورش برگزار می‌شد. طبق تعاملی كه از سال گذشته بین وزارت ارشاد و سازمان اوقاف انجام شد، از سال گذشته این آزمون‌ها تجمیع شده و یك آزمون با همكاری دو نهاد برگزار شد. امسال نیز وزارت آموزش و پرورش به این جمع افزوده شد و آزمون این سه نهاد با هم برگزار شد. بخش كتبی آزمون روز پنجشنبه هفته گذشته برگزار شد و از شنبه هفته قبل نیز آزمون شفاهی آغاز شده كه حافظان كل قرآن علاوه بر اینكه آزمون كتبی را سپری كرده‌اند، به همراه دانش‌آموزانی كه سن و سال كمی دارند، در این آزمون شركت می‌كنند. مجموع این افراد نیز حدود سه میلیون نفر است كه این آمار در سامانه مربوطه در ارشاد ثبت و ضبط شده است.
مسئول واحد رسانه‌ای مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در رابطه با اطلاع‌رسانی طرح 1452 نیز ضمن تشكر از مسئولان سازمان صدا و سیما جهت همكاری فراوان در این زمینه، اظهار كرد: اطلاع‌رسانی فراوانی از طرح با استفاده از پوسترها و بنرهای مختلف در استان‌های كشور انجام شد. همچنین، با استفاده از فضای مجازی نیز موضوع اطلاع‌رسانی به خوبی پیگیری و انجام شد.
در ادامه، میكائیل باقری، معاون اداره‌كل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش، نیز طی سخنانی با اشاره به آمار موجود در سامانه وزارت ارشاد كه از حضور تعداد دو میلیون و دویست و چهل هزار و چهارصد و سی و پنج نفر دانش‌آموز در طرح 1452 خبر می‌دهد، بیان كرد: این آمار، آماری است كه از سوی مربیان و معلمان و فرهنگیان در سامانه همگام ثبت شده است كه باید به این آمار تعداد 150 هزار نفر دانش‌آموز را نیز اضافه كنیم كه در فضای مجازی ثبت‌نام كرده بودند. بنابر این نزدیك به دو میلیون و چهارصد هزار دانش‌آموز در این طرح شركت كرده‌اند. همچنین، حدود 500 هزار نفر از همكاران فرهنگی و معلمان و مربیان نیز در دوره ضمن خدمت این طرح حضور داشتند.
باقری در ادامه ضمن تشكر از مسئولان رادیو قرآن جهت همكاری با آموزش و پرورش در برنامه زنگ آسمانی، تصریح كرد: رادیو قرآن از آذرماه سال جاری با تولید برنامه زنگ آسمانی با محوریت طرح 1452 به مدد آموزش و پرورش آمد كه طی این برنامه هر روز از ساعت 7:30 در مدارس سراسر كشور برنامه صبحگاهی با محوریت طرح 1452 از طریق رادیو قرآن پیگیری و اجرا ‌شد.
در ادامه، حجت‌الاسلام قاسمی درباره تخصیص اعتبارات قرآنی در كشور به ویژه در مورد طرح ملی حفظ قرآن، اظهار كرد: دولت جمهوری اسلامی همواره طی هر سال بودجه‌ای را برای فعالیت‌های قرآنی اختصاص می‌دهد كه امسال نیز نزدیك به 20 میلیارد تومان اعتبار در این باره تخصیص داده شده است. اتفاق بدی كه در آن مورد رخ داد این است كه این 20 میلیارد تومان اعتبار نیز هزینه نشده و به همین صورت در صندوق توسعه مانده است.
وی با بیان اینكه امروز در اقصی نقاط كشور برنامه‌های فراوان قرآنی در نظر گرفته شده كه نیاز به بودجه دارد، تصریح كرد: این مسئله باید از مسئولان شورای توسعه فرهنگ قرآنی كشور پرسیده و پیگیری شود كه چرا بودجه اندكی از طرف دولت اختصاص داده شده و در صندوق توسعه وجود دارد تخصیص داده نمی‌شود.
در ادامه، محمد انجم‌شعاع، دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن، نیز طی تماس با برنامه، درباره علت عدم تخصیص اعتبارات قرآنی بیان كرد: علی‌رغم اینكه تلاش زیادی شد تا بخشی از اعتبارات منشور از ابتدای سال به موضوع حفظ قرآن تخصیص پیدا كند، متأسفانه سیاست‌های حاكم بر كمیته تخصیص اعتبار منشور توسعه در این موضوع اجازه تخصیص اعتبارات را نداد.
وی با اشاره به اینكه هم‌اكنون بیش از 10 میلیارد تومان موجودی در صندوق وجود دارد كه تقریباً مبلغ یك میلیارد و نیم از آن برای یك دستگاه خاص ویژه طرح 1452 است كه تخصیص داده نشده، گفت: اصل موضوع این است كه اراده ملی برای این موضوع شكل نگرفته و تمامی مسئولان در نهادهای مختلف از مجلس و دولت گرفته تا تمامی آحاد مردم باید تمام‌قد پای طرح بیایند و همت خود را برای این كار اعلام كنند.
دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن ادامه داد: تا زمانی كه سبك زندگی مدیران بیش از پیش به سمت سبك زندگی قرآنی نزدیك نشود، این تغییر اساسی در زمینه پیگیری وسیع مسائل قرآنی حاصل نخواهد شد. اگر ما بخواهیم این جهش در چشم‌انداز 1414 محقق شود، باید به این سمت حركت كنیم. اگر واقعاً یك عزم جدی در شورای توسعه وجود داشت، خود اعضای شورا باید حفظ جزء 30 را همراهی می‌كردند. وقتی این همراهی انجام نمی‌شود، این طرح در حد سند باقی می‌ماند و وضعیت نگران‌كننده‌ای به وجود می‌آید.
در ادامه، حجت‌الاسلام قاسمی در رابطه با همكاری سازمان‌ها در این رابطه نیز بیان كرد: به شكرانه الهی مسئولان قرآنی كشور در نهادها و سازمان‌های مختلف همكاری بسیار خوبی دارند. انصافاً آموزش و پرورش تمام قد در طرح 1452 حاضر شد و جلسات مرتب هفتگی و ماهیانه بین اوقاف و آموزش و پرورش و ارشاد برگزار می‌شود كه نمود آن نیز آزمون روز پنجشنبه بود. این طرح در آموزش و پرورش تا حدود نیمه شعبان ادامه خواهد داشت. البته ورود آموزش و پرورش به این حوزه با كامنت‌های بسیار بدی در فضای مجازی رو به رو شده است كه چرا آموزش و پرورش به این قضیه ورود كرده و این امر بسیار ناپسند است؛ چراكه یكی از راه‌های حركت به سمت انس با قرآن كه مد نظر مقام معظم رهبری است، پرداختن به این امر در آموزش و پرورش است.
مسئول واحد رسانه‌ای مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در پایان اظهار كرد: طبق پیش‌بینی‌های انجام شده، برای سال آتی نیز جزء 30 قرآن كریم محور طرح 1453 خواهد بود كه در كنار آن برنامه‌های مهارت‌های زندگی و آموزش حفظ موضوعی قرآنی نیز وجود دارد. یك برنامه‌ای هم در این رابطه در نظر گرفته شده كه ان‌شاءالله جزء دیگری از قرآن نیز آغاز شود. سازمان اوقاف در سال آینده بیشتر به كار تولید محتوا برای حفظ قرآن می‌پردازد كه نمونه آن نیز برنامه مدرسه حفظ بود كه شبكه قرآن سیما آن را با همكاری سازمان اوقاف و امور خیریه پخش كرد كه سال بعد نیز برنامه‌های بیشتری در این زمینه را شاهد خواهیم بود.

دسترسی سریع