تلاش برای ایجاد بزرگترین شبكه قرآنی مردمی در تهران / فقر قرآنی تهران به رغم حضور 600 نهاد

رئیس سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ در برنامه "افق" با اشاره به اینكه این سازمان تلاش دارد تا بزرگ‌ترین شبكه قرآنی – مردمی را در تهران ایجاد كند، گفت: شهر تهران با وجود فعالیت 500 تا 600 نهاد قرآنی جزء فقیرترین شهرهای قرآنی كشور است.

1396/09/05
|
09:30

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا، رحیم قربانی، رئیس سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ و نیز رئیس دارالقرآن بسیج كشور در برنامه افق رادیو قرآن طی گفت‌وگویی با محمدرضا پورمعین مجری كارشناس این برنامه با اشاره به یكی از سخنان امام خمینی(ره) در مور بسیج كه فرموده‌اند، «بسیج شجره طیبه است»، گفت:‌ حضرت امام كه بنیانگذار بسیج بود و آن را بر مبنای قرآنی بنا نهادند، این فرمایش را با توجه به یكی از آیات مباركه سوره ابراهیم(ع) بیان كردند كه در آن نوعی خصوصیات یك بسیجی نیز ذكر شده است.
وی با اشاره به اینكه بسیج در تمامی شاخه‌ها دارای فعالیت بوده و به رشد خود ادامه می‌دهد، افزود: بسیج و بسیجی در هر شرایطی میوه خود را دارد و برای آنها تحریم و كمبود امكانات برای رسیدن به نتیجه مطلوب جایگاهی ندارد. بنابراین بسیج بر همین اساس و رویكرد و با استفاده از حداقل امكانات در پی رسیدن به حداكثر بهره‌برداری‌ها بوده است.
قربانی با اشاره به اینكه یكی از اهداف و رویكردهای بسیج تلاش برای تحقق منویات قرآنی مقام معظم رهبری و استفاده از ظرفیت‌های عظیمی كه بسیجیان در كشور دارند، بوده است، بیان كرد: بسیج همواره تلاش كرده است تا بر این محور و در راستای رفع خلاءهای قرآنی كه در كشور بسیار زیاد بوده و نهادهای مختلف وظیفه رفع آن را دارند، گام بردارد. ما هر زمان احساس كنیم كه در عرصه‌ای نهادی خاص حوزه‌های را مورد غفلت قرار داشته است، به آن ورود می‌كنیم.
رئیس سازمان دارالقرآن بسیج تهران بزرگ كه به مناسبت پنجمین سالگرد تأسیس این سازمان با برنامه افق رادیو افق گفت‌وگو می‌كرد، در ادامه در مور رئوس برنامه‌های این سازمان، گفت: سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ از سال 91 فعالیت‌ خود را از حد صفر شروع كرد و در حال حاضر به غیر از سازمان بسیج، 23 مركز قرآن و عترت در 23 ناحیه و منطقه بسیج تهران دارای فعالیت هستند. همچنین شش قشر تخصصی بسیج نیز دارای مركز قرآنی شده‌اند. علاوه بر این 1400 پایگاه بسیج در تهران نیز دارای رابط قرآنی هستند.
وی در ادامه به ورود سازمان قرآن و عترت بسیج به عرصه‌های مغفول مانده از سوی نهادهای قرآنی اشاره و اظهار كرد: عرصه كودك و نوجوان یكی از این حوزه‌های مغفول مانده بود كه به آن ورود كردیم و هم اینك در سطح تهران 320 مهدكودك قرآنی و بیش از 850 مكتب خانه قرآنی دایر شده است. در زمینه حفظ قرآن كریم نیز از سال 93 فعالیت‌هایی را شروع كرده‌ایم و در حال حاضر 45 مركز حفظ تخصصی قرآن در تهران راه‌اندازی شده است كه به آموزش حفظ قرآن كریم در دوره‌های مختلف می‌پردازند.
قربانی همچنین به برپایی كارگاه‌های مختلف در بحث سبك زندگی قرآنی، ‌نهج‌البلاغه، مهدویت و ... اشاره و اظهار كرد: تمام تلاش ما در این مدت این بوده است كه عرصه‌های ویژه و خاصی كه بسیاری از دستگاه‌ها به آن نمی‌پرداختند را مورد توجه قرار دهیم. بحث اردوهای جهادی قرآنی، شناسایی شهدای قرآنی، حضور فعال در فضای مجازی و استفاده از این بستر و ظرفیت عظیم و بسیاری فعالیت‌های دیگر از جمله برنامه‌هایی بوده كه طی این سال‌های به آنها پرداخته شده است.
رئیس سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تأكید بر اینكه در تلاش هستیم تا بزرگ‌ترین شبكه قرآنی - مردمی را در سطح شهر تهران ایجاد كنیم، به بحث در مورد فعالیت‌های گروه تواشیح محمدرسول‌الله(ص) پرداخت و گفت: طی سال‌های گذشته فضای گروه‌های تواشیح به جهت عدم حمایت مسئولین در حال كم رنگ شدن بود، به همین خاطر سعی شد تا حمایت خاصی از این گروه‌ها در سطح شهر تهران داشته باشیم. در همین راستا مجمع گروه‌های تواشیح تهران تشكیل شد و 20 گروه عضو آن شد. در همان حین به این نتیجه رسیدیم یك گروه ملی و ویژه كه بتواند در سطح ملی و بین‌المللی كارهای فاخری را به ویژه در زمینه تصویر سازی تولید كند راه‌اندازی كنیم.
وی اذعان كرد: در نهایت نیز 13 گروه تواشیح و 63 نفر از فعالان این حوزه به صورت خودجوش و بدون هیچ چشمداشتی بیعت كردند تا وقت خود در وقف این كار كنند‌ و گروه محمدرسول‌الله(ص) را تشكیل دهند. این كار به بركت شهدای قرآنی شكل گرفت و اولین اثر و خروجی این گروه در همایش سوره‌های سرخ و برای شهدای قرآنی اجرا شد.
قربانی همچنین به اجراهای این گروه در اماكن مختلف اشاره و تصریح كرد: این گروه در مشهد مقدس حضور یافت و برای اولین بار تصویرسازی برای قطعات تواشیح از حرم امام رضا(ع) انجام شد. همچنین از محل لوكیشن فیلم محمدرسول‌الله(ص) نیز تصاویری برای قطعات اسماءالحسنی و ... تهیه شد كه خروجی این كار مورد تفقد مقام معظم رهبری نیز قرار گرفت. علاوه بر این نیز برای اولین بار در تاریخ ایران و عراق اجراهایی در صحن‌ها و رواق‌های مختلف عتبات عالیات صورت گرفت.
رئیس سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ افزود: ین گروه در ابتدا 63 نفر عضو داشت كه در حال حاضر این تعداد به 80 نفر رسیده است. به فضل الهی تا كنون 36 اثر طی دو سال فعالیت گروه تولید شده كه این آثار 45 نماهنگ داشته‌اند.
رحیم قربانی در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود به بحث یكپارچه و متمركز نبودن فعالیت‌های قرآنی اشاره و خاطرنشان كرد: با وجود اینكه چند سالی از تشكیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی می‌گذرد، اما متأسفانه برنامه‌های قرآنی در كشور افق و چشم‌انداز خود را پیدا نكرده است. متاسفانه با گذشت چند دهه از پیروزی انقلاب اسلامی در كشوری كه ام القرآنی جهان اسلام است، از جهت قانونگذاری دولتی و از لحاظ مردمی به آن جایگاهی كه باید نرسیده‌ایم.
قربانی با اشاره به اینكه در شهر تهران نزدیك به 600 نهاد قرآنی فعالیت دارد، گفت: با این وجود این شهر یكی از فقیرترین شهرهای كشور از لحاظ قرآنی محسوب می‌شود و بسیار قادر به روخوانی و روان‌خوانی قرآن نیستند.
وی همچنین به گذشتن شش سال از فرمان مقام معظم رهبری در زمینه حفظ قرآن كریم اشاره و اظهار كرد: در این سال‌ها هنوز قدم‌های اولیه هم برداشته نشده است. ما شاهد هستیم كه هنوز اسناد كمیسیون‌ها و سایر اسنادی كه جلسات متعددی برای تنظیم آنها صرف شده عملیاتی نشده و مشخص نیست چه زمانی عملیاتی می‌شوند.
رئیس سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ پرداخته نشدن به خادمان قرآن و خلاءهایی كه در زندگی آنها وجود دارد را یكی دیگر از نشانه‌های افق، چشم‌انداز و برنامه نداشتن نهادها عنوان كرد و افزود: بسیاری از خادمان قرآن كریم هستند كه در بحث زندگی و بیمه خودشان باقی مانده‌اند و مشخص نیست كه چه كسی باید به آنها توجه كند. ما در كشور شاهد محرومیت‌هایی هستیم اما این محرومیت‌ها تنها در جاده و بهداشت و ... نیست،‌ در عرصه فرهنگ و قرآنی بسیار فقر موجود است. در عرصه فضای مجازی نیز فقر وجود دارد.
قربانی گفت: بسیج سعی داشته است تا در تمامی این عرصه‌ها ورود داشته باشد، مطالبات مختلفی نیز داشته‌ایم و الان نیز اعلام می‌كنیم كه فعالیت‌های قرآنی نهادها به كندی پیش می‌رود. ما حتی به طور رسمی اعلام كرده‌ایم كه بسیج با نصف بودجه‌ای كه به دو بخش تبلیغ و ترویج و آموزش عمومی قرآنی اختصاص می‌یابد، حاضر است تمام فعالیت‌های این دو بخش را انجام دهد. این توان در بسیج وجود دارد اما مورد توجه قرار نگرفته است. ما این آمادگی را داریم تا خلاءهای قرآنی را برطرف كنیم.
وی در ادامه به بحث زلزله كرمانشاه اشاره و بیان كرد: شورای توسعه فرهنگ قرآنی و معاونت قرآنی وزارت ارشاد كه بودجه‌های ویژه‌ای دارند و همه جا نیز داعیه‌دار متولی امور قرآنی بودن را دارند، در مواقع حساسی همچون زلزله اخیر باید داعیه‌دار بودن خود را در عمل نیز نشان می‌دادند، آیا انسجام ویژه‌ای از سوی جامعه قرآنی در مورد زلزله شكل گرفت؟ وقتی می‌بینیم مركز فرماندهی برخی نهادها به خواب عمیقی فرورفته است، خود قرآنی‌ها دست به كار می‌شوند و آنچه شكل گرفت نیز خروجی آن می‌شود.
قربانی افزود: واكنش جامعه قرآنی به پیروزی‌های اخیر جریان مقاومت و ارسال پیام تبریك برای سردار سلیمانی یكی از حركت‌های قابل تقدیر جامعه قرآنی بود كه اخیراً شاهد آن بودیم در حالی كه بسیاری از نهادهای قرانی در این زمینه هیچ حركتی انجام ندادند.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در مورد فعالیت‌های قرآنی دارالقرآن بسیج كل كشور كه ریاست آن را نیز بر عهده دارد، گفت: در دارالقرآن افق پنج ساله‌ای دیده شده است و بر اساس آن فعالیت‌ها صورت می‌گیرد. همچنین بیست و پنجمین دوره مسابقات سراسری قرآن بسیج كه در حال حاضر در سطح استانی برگزار می‌شود نیز در برنامه قرار دارد. این مسابقات امسال با رویكرد جدید طراحی شده و مرحله كشوری ان بهمن‌ماه برگزار می‌شود.
رئیس سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ در پایان در پاسخ به این سوال كه چگونه توان پرداختن به فعالیت‌های متعددی همچون طبابت، مدیریت و ... را دارد، گفت: من همیشه از چنین سوالی كه پرسیده می‌شود تعجب می‌كنم، همه ما از پزشك تا مهندس و ... مدیون قرآن هستیم، من اعتقاد دارم كه هر چه علم بالاتر برود باید گرایش به قرآن نیز بیشتر شود. اتفاقاً برای من افتخار است و خودم را در درجه اول خادم قرآن می‌دانم تا دندانپزشك.

دسترسی سریع