حجت‌الاسلام ارباب سلیمانی بیان كرد: بهره‌ مندی دومیلیون نوجوان و جوان از كانون‌های مساجد

دبیر ستاد عالی كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد از بهره‌مندی دو میلیون نوجوان و جوان از برنامه‌های كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد خبر داد.

1396/07/23
|
10:47

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا، برنامه رادیویی افق، به مناسبت سالروز بیانات مقام معظم رهبری در مورد كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد كشور به این موضوع پرداخته و مجری – كارشناس این برنامه گفت‌وگویی تلفنی با حجت‌الاسلام والمسلمین حمیدرضا ارباب سلیمان، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر ستاد عالی كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد انجام داد.
ارباب سلیمانی، در ابتدای این گفت‌وگو با اشاره به آیه «ِانَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًی لِلْعَالَمِینَ»،‌ گفت: این آیه استراتژی زندگی بشر از اول خلقت را ترسیم می‌كند كه اولین پایگاه هدایت خانه الهی است و همه انبیاء برای اعتلای این خانه تلاش كرده‌اند. این داستان در طول تاریخ تا صدر اسلام ادامه یافته است و پیامبر اسلام(ص) به همراهی یاران خود اولین مسجد را در روستای «قبا» در نزدیكی مدینه برپا كردند. اولین اقدام پیامبر(ص) بعد از ورود به مدینه نیز ساخت مسجد بود، این جهت‌گیری نشان می‌دهد كه همه فعالیت‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و .. . باید حول مسجد اتفاق بیفتد.
وی با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته برای اعتلای مساجد، افزود: همه این تلاش‌ها نشان دهنده ظرفیت مساجد است. حضرت امام(ره) نیز با بیان شیوای خود كه فرمودند «مسجد سنگر است» به ما درس بزرگی آموختند كه كسانی كه با مسجد سروكار دارند باید جبهه خودی و غیر خودی را ترسیم كنند. این تذكرات امام(ره) هوشیاری را در فرزندان انقلاب به وجود آورد تا از مسجد فاصله نگیرند.
دبیر ستاد عالی كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد در ادامه به نقش مساجد در دوران دفاع مقدس اشاره و تصریح كرد: در دوران دفاع مقدس بالغ بر 98 درصد شهدا از رزمندگانی بودند كه از مساجد به جبهه‌ها اعزام شده‌ بودند و این نشان دهنده ظرفیت مسجد است كه می‌تواند این گونه انسان‌ها را تربیت كند و به سمت جبهه‌های جنگ حركت دهد.
وی اظهار كرد: بعد از جنگ مسئله‌ای كه مطرح شد بحث مقابله با جنگ نرم بود، در این زمینه نیز مسجد باید نقش خود را ایفا می‌كرد. از همان سال 71 كه مقام معظم رهبری موضوع تهاجم فرهنگی دشمن را مطرح كردند و در امتداد آن بیانات در سال 72 شورای عالی انقلاب فرهنگی تشكیل جلسه داد. در ان جلسه «علی لاریجانی» رئیس فعلی مجلس شورای اسلامی كه ریاست شورا را بر عهده داشتند پیشنهادی مبنی بر اینكه بر اساس فرموده امام(ره) كه مسجد سنگر است، به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دادند. ایشان در پیشنهاد خود مطرح كرده بودند كه برای مقابله با تهاجم فرهنگی مهم‌ترین پایگاه، خانه خداست و ما در كنار مساجد، كانون‌های فرهنگی و هنری راه‌اندازی كنیم.
ارباب سلیمانی بیان كرد: این پیشنهاد با تأیید اكثریت اعضاء به تصویب رسید و وزارت ارشاد مكلف شد این حركت را كلید بزند. همان سال اولین كانون فرهنگی و هنری در تهران با حضور آیت‌الله «مهدی كنی» و وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی راه‌اندازی شد. این حركت ادامه یافت و روز به روز استقبال بیشتری در مساجد از این كانون‌ها به عمل آمد.
وی گفت: این وضعیت ادامه یافت تا اینكه در سال 91 مقام معظم رهبری در بیانات خود در خراسان شمالی، به اهمیت مساجد و كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد بیان كردند، معظم له در صحبت‌ها خود همچنین نصیحت كردند كه علاوه بر تجهیز به سلاح معرفت و استدلال، با روی خوش از نوجوانان و جوانان پذیرایی شود. آن بیانات مهم در سال 91 بسیار اثرگذار بود و باعث شد تا استقبال از راه‌اندازی كانو‌ن‌های فرهنگی و هنری در مساجد افزایش چشمگیری پیدا كند.
ارباب سلیمانی با اشاره به اینكه از سال 91 و بعد از بیانات مقام معظم رهبری تا كنون حدود 10 هزار كانون فرهنگی و هنری در مساجد راه‌اندازی شده است، گفت: اگر در حال حاضر سخن از فعالیت 23 هزار كانون فرهنگی و هنری مساجد به میان می‌آید، به این خاطر است كه بخش عظیمی از این آمار مربوط به این فاصله كوتاه بعد از صحبت‌های مقام معظم رهبری است. این نشان می‌دهد، معظم‌له در ارتباط با موضوعی هشداری می‌دهند متدینین مراقب هستند تا بیان ایشان بر روی زمین نماند و آن را هر چه زودتر عملیاتی كنند.
دبیر ستاد عالی كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد در بخش دیگری از صحبت‌های خود در مودر در خصوص فعالیت‌ كانون‌های مساجد كشور و نیز دستیابی به اهدای آن،‌ گفت: محور موفقیت یك مسجد امام جماعت آن مسجد است. اگر امام جماعت واجد شرایط لازم باشد قطعاً مردم نیز پای كار خواهند آمد. در جلساتی كه با امام جماعات مساجد داشتیم، احساس شد در برخی موارد، نیازمند آموزش‌هایی هستند. به همین دلیل دوره‌هایی برای ائمه جماعات در قم و مشهد طی ایام مختلف برگزار شد و تلاش شده است تا در این دوره‌ها مهارت‌هایی به آنها منتقل شود.
وی با اشاره به اینكه دوره‌های مهارتی متعددی برای ائمه جماعات در زمینه‌های مختلف و از جمله در زمینه چگونگی جذب نوجوانان و جوانان به طراحی و برگزار شده است،‌ گفت: همچنین مباحثی در ارتباط با گفتمان‌سازی اقتصاد مقاومتی، سبك زندگی ایرانی اسلامی، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و همچنین نكاتی كه احساس می‌شود در مساجد باید مورد توجه باشد، مورد توجه قرار گرفته و دوره‌هایی در همان راستا برگزار شده است. سال گذشته در كنار دوره‌های مهارت‌افزایی كه در قم برگزار شد، دیدار با مراجع تقلید عظام نیز در برنامه قرار داشت كه بسیار مطلوب بود.
ارباب سلیمانی همچنین اظهار كرد: امسال نیز در اردیبهشت ماه دوره‌هایی در زمینه پاسخ به شبهات مهدویت طراحی و برگزار شد. در این زمینه دوره‌هایی در 30 استان برگزار شد كه مورد استقبال قرار گرفت و در همین راستا جا دارد از بنیاد مهدویت قدردانی داشته باشیم.
دبیر ستاد عالی كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد در ادامه صحبت‌های خود با تأكید بر اینكه آموزش، پایه حركت و ارتقاء است و باید مورد توجه باشد، گفت: دوره‌هایی مهارت افزایی نیز برای مسئولان و اعضای كانون‌های فرهنگی و هنر برگزار شده است تا با حضور در آن بتوانند نسبت به مأموریت‌های خود آشنایی بیشتری پیدا كنند.
وی با اشاره به اینكه امسال حدود 1600 نفر از هنرمندان مسجدی به مشهد دعوت شدند، ‌افزود: این افراد در این دوره حضور یافتند تا آنجا با اساتید حوزه هنر آشنا شوند و با آنها ارتباط بگیرند تا در آینده شاهد هنرمندان مسجدی و متعهدی باشیم. همچنین دوره‌های ویژه‌ای برای شركت كنندگان در جشنواره‌های مختلف برگزار می‌شود، به عنوان مثال امسال جشنواره مدهامتان را كه در حال حاضر در مرحله استانی در حال برگزاری است، داریم. این جشنواره‌ها بستر مطلوبی برای استفاده‌های آموزشی هستند. این جشنواره‌ها فرصتی است تا فقط به جشنواره اكتفا نشود و در حین اجرا یا بعد از برگزاری آموزش‌هایی ارائه شود.
ارباب سلیمانی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به طرح «تلاوت نور» اشاره و اظهار كرد: این طرح كه چندین سال قبل كلید خورده است، امروز بسیار مورد استقبال مساجد قرار گرفته و بر اساس آمار بالغ بر 28 هزار مسجد مجری این طرح هستند و فرصت مغتنمی فراهم شده است تا در مساجد هر شب یك صفحه از قرآن كریم تلاوت شود و انس با قرآن را فراهم كنیم. اخیراً شنیده شده در زندان‌ها نیز طرح تلاوت نور اجرا می‌شود كه این مایه خرسندی است.
وی همچنین در مورد فعالیت‌های جدید كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد نیز بیان كرد: طی سال‌های اخیر در زمینه تفسیر قرآن كریم فعالیت‌هایی صورت گرفته است كه یكی از آنها تفسیر روزانه قرآن كریم است، در این زمینه با ائمه جماعات صحبت شد و در حال حاضر حدود 6000 مسجد به طور روزانه تفسیر یك یا چند آیه را در برنامه خود دارند و امام جماعت در یك فاصله 10 دقیقه‌ای تفسیر و پیام آیات را منتقل می‌كند. در این زمینه ستاد عالی كانون‌های فرهنگی و هنری مساجد تلاش كرد با همكاری حوزه، تفسیری را با عنوان «تفسیر همراه» تهیه كند. در این تفسیر برای هر آیه مطالبی در حد هشت تا هشت دقیقه تهیه شده است.
ارباب سلیمانی در ادامه به بحث تجهیز كتابخانه‌های مساجد اشاره و اذعان كرد: امسال حدود دو و نیم میلیارد تومان كتاب برای كتابخانه‌های مساجد سراسر كشور خریداری و ارسال كردیم. این حركت موجب شده است مساجدی كه كتابخانه نداشته‌اند به راه‌اندازی كتابخانه گرایش پیدا كنند. در حال حاضر نیز حدود 14 هزار مسجد دارای كتابخانه هستند.
دبیر ستاد عالی كانون‌های فرهنگی و هنر مساجد در بخش دیگری از صحبت‌های خود به ارائه آماری از مساجد كشور و نیز كانون‌های فرهنگی و هنری فعال در این مساجد پرداخت و گفت: بر اساس آنچه سازمان اوقاف و امور خیریه اعلام كرده است حدود 85 هزار مسجد در كشور وجود دارد كه با تلاش‌های صورت گرفته بیش از 23 هزار مسجد دارای كانون فرهنگی و هنری هستند، این كانون‌ها دارای یك توزیع عادلانه هستند.
وی خاطرنشان كرد: این تعداد كانون فرهنگی و هنری توانسته است دو میلیون نوجوان و جوان را جذب خود كند و هر كدام با توجه به علاقه‌مندی كه دارند در یك رشته خاص فعالیت می‌كنند. اخیراً نیز موفق شدیم 200 مركز دیجیتال را در كنار كانون‌ها راه‌اندازی كنیم. همینطور در دانشگاه‌ها نیز كه حدود 400 مسجد وجود دارد طبق تفاهم‌نامه‌ای با رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه حدود 200 كانون فرهنگی و هنری راه‌اندازی شده است.
ارباب سلیمانی در پایان اذعان كرد: طبق تفاهم‌نامه‌ای كه با رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جماعات صورت گرفته است از حدود 900 مصلایی كه در سراسر كشور وجود دارد، نزدیك به 400 مورد كانون فرهنگی و هنری راه‌اندازی شده است و این رقم در حال افزایش است.

دسترسی سریع