رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف گفت: تا پیش از این سند نظام جامع مسابقات را نداشتیم، در طول سه سال اخیر تلاش شده تا این سند رونمایی شود، ما توانستیم ادارات قرآنی را در ادارات كل اوقاف استانها راهاندازی كنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا، برنامه رادیویی «افق» كه روزهای شنبه هر هفته از رادیو قرآن پخش میشود، بعدازظهر روز 25 شهریورماه با حضور قاسم رضیعی، قاری بینالمللی كشور و یكی از داوران چهلمین دوره مسابقات سراسری قرآن و حمید صابر فرزام، رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور و نیز حضور تلفنی، حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، به روی آنتن رفت.
در ابتدای این برنامه قاسم رضیعی، از داوران چهلمین دوره مسابقات سراسری قرآن با اشاره به اعلام خداحافظی خود در روزهای گذشته و ابراز محبت دوستان و همكاران قرآنی بعد از این اقدام، گفت: البته برخی شایعات نیز منتشر شده بود كه این خداحافظی به خاطر اعتراضات مطرح شده در مسابقات بوده است، در صورتی كه این نبوده است، اتفاقاً اعتراضاتی كه ما امسال شاهد بودیم كمتر از سالهای گذشته بود، امسال در بخش صوت و لحن تنها شاهد سه اعتراض بودیم كه تنها یك مورد منجر به تغییر بسیار جزئی شد.
وی با اشاره به اینكه خود معترض به روند موجود بودهام، افزود: من در اعتراض به روند داوری این اقدام را انجام دادم، مسابقات كه به پایان رسید. با توجه به اینكه در زمان برگزاری مسابقات هیچ زمانی برای فكر كردن به موضوعات دیگر نبود، در خانه زمانی را پیدا كردم در خلوت خودم تشخیص دادم كه الان زمان تصمیم گرفتن جدی برای این روند بگیرم است كه خروجی ان هم خداحافظی از داوری در مسابقات قرآن بود.
رضیعی در ادامه در پاسخ به این سوال كه این خداحافظی بر اساس چه فعلی بوده است، گفت: مسابقات مانند همیشه برگزار شد و مانند همیشه نیز به پایان رسید، شاید اگر اعتراضی صورت نمیگرفت و خداحافظیای صورت نمیگرفت هیچ اتفاقاتی نمیافتاد و همین اتفاقات هر سال ادامه داشت و جریان ادامه مییافت.
داور بخش صوت و لحن چهلمین دوره مسابقات سراسری قرآن كریم با اشاره به اینكه بازی كردن در زمین داوری بسیار خطرناك است، بیان كرد: كسی كه در این جایگاه قرار میگیرد، باید در قبال مسئولیت الهی و شركت كنندهها پاسخگو باشیم. من زمانی مشاهده كردم این روند داوری نمیتواند عادلانه باشد و به هیچ وجه خالی از خطا باشد، تصمیم به خداحافظی گرفتم چرا كه دیدم صددرصد در آن خطا وجود دارد. اگر متن خداحافظی را دیده باشید در دو موضوع تمركز كرده بودم، یكی از موضع برگزار كنندگان بود كه به هیچ وجه در سالهای اخیر روند صعودی نداشته و سال به سال اجرا ضعیفتر و بیبرنامهتر بوده و فشار بر تیم داوری بیشتر بوده است.
این قاری بینالمللی كشورمان با اشاره به اینكه در یك روز تیم داوری از هشت صبح تا 12 شب مشغول داوری بود، افزود: این نوع داوری با هیچ عقل سلیمی سازگار نیست، شما وقتی داوری میكنید باید فرصت كافی داشته باشید و با تمركز بر برنامه اجرا شده به حلاجی تلاوت صورت گرفته بپردازید. در همین زمینه به آیین نامه داوری ایراد وارد میدانم، در بسیاری از آیتمها باید بعد از اینكه تلاوت پایان یافت نمره شخص داده شود، اما ما مشاهده میكردیم كه به محض پایان یافتن تلاوت یك قاری نفر بعدی در جایگاه قرار میگرفت.
رضیعی در پایان بخش اول صحبتهای خود با تأكید بر اینكه این مواردی كه مطرح میشود به داوران برنمیگردد، گفت: من شاهد بودهام كه برخی انصاف را كنار گذاشته و به داوران حمله میكنند. هیچ داوری و هیچ شخصی حاضر نیست به خاطر دنیای دیگران آخرت خود را خراب كند، داور تلاش دارد تا بهترین قضاوت را داشته باشد و اصلاً برای همین در جایگاه قرار گرفته است. اگر شرایطی وجود داشته باشد كه قضاوت به هدف نهایی خود نرسد طبیعی است كه داوری زیر سوال میرود.
در ادامه این برنامه حمید صابر فرزام، مدیرعامل خبرگزاری ایكنا در پاسخ به سوالی در مورد ارزیابی وی از عملكرد ایكنا در مسابقات، گفت: من متخصص بحث تلاوت قرآن نیستم اما به عنوان یك فعال رسانهای كه مرجع دوستان و فعالان قرآنی هستیم. در زمینه انعكاس مطالب در ایكنا برخی از فعالان قرآنی، برداشتها، انتقادات و پیشنهادات خود را مطرح میكنند و تمایل دارند مطالب خود را با ذكر نام و عنوان بیان كنند اما برخی دیگر میخواهند بدون ذكر نام این كار صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینكه من یك احساس به مسابقات قرآن داشته و تمایل به بازگو كردن آن دارم، افزود: در این برنامه بارها به چهل ساله شدن مسابقات و عدد كمال اشاره شد، من احساس میكنم مسابقات به كمال نرسیده است. بخش اعظمی از مسابقات به صورت حرفهای تعریف میشود، اینكه جایگاه متسابقان در حد صدم نمره جابجا میشود، تیم داوری متخصصی و كاملاً حرفهای حضور مییابد و آییننامه به تمام جزئیات به صورت كاملاً دقیق پرداخته است، نشان از این دارد كه جریان مسابقات یك جریان حرفهای است.
مدیرعامل خبرگزاری ایكنا با تأكید بر اینكه زمانی كه یك برنامه حرفهای برگزار میشود همه ابعاد آن باید حرفهای باشد، گفت: اما در اینجا شرایط به گونه دیگر است، زمانی یك اشكال وارد میشود، میگوییم مسابقات قرآن است و باید نگاه دیگری به آن وجود داشته باشد. اینجا چون حقوق افراد مطرح است مشكل وارد میشود.
حمید صابر فرزام در ادامه با اشاره به اینكه برخی مواقع یك نفر از داوران میآید و میگوید آییننامه را خود داوران مینویسند، لذا میتوانند در صحن مسابقات تغییرات لازم را در آن اعمال كنند، گفت: زمانی كه میگوییم مسابقات حرفهای است پس باید نگاه حرفهای به آن صورت بگیرد، منظور این نقض غرضها است. این قبیل صحبتهایی كه در مورد آییننامه مسابقات قرآن مطرح میشود مانند این است كه اندازه دروازه در ورزشی مانند فوتبال توسط داور تغییر كند و تعداد افراد نیز به خواست داور كم یا زیاد شود. این در حالی است كه سرنوشت بسیاری از جوانان به این مسابقات بستگی دارد بنابراین نباید آن را سرسری گرفت.
وی در تكمیل این بخش از صحبتهای خود با تأكید بر اینكه زمان اجرا میگوییم مسابقات قرآن است و باید همه دور هم باشیم و ...، افزود: در كدام مسابقات اعضای كمیته نظارت در كار اجرایی مسابقات نیز حضور دارند، زمانی كه مسابقه دهندهای اعتراض دارد به او گفته میشود شأن مسابقات این نیست كه اعتراضی در آن صورت بگیرد. اگر مسابقات حرفهای است و سرنوشت جوانان به این رتبهها بستگی دارد پس باید به همه چیز حرفهای نگاه كنیم، اگر حرفهای نیست پس نباید امتیازات حرفهای و جوایز حرفهای در نظر بگیریم.
صابرفرزام با تأكید بر اینكه اكثر اعتراضات در همین مورد است كه از یك طرف زندگی و آینده متسابقان به مسابقات بستگی دارد و از طرف دیگر میگویند مسابقات قرآن است و نباید این قبیل اعتراضات باشد، در پاسخ به این سوال كه باید نیم نگاهی به اخلاق معنوی و قرآنی داشته باشیم تا شبههای رخنه پیدا نكند، ایكنا چه اقدامی برای به وجود نیامدن این شبهه انجام داده است، گفت: ما نباید این پاسخ را بدهیم. ما به دنبال پاسخ هستیم كه هدف مسابقات چیست؟ مدل برگزاری چیست؟ آییننامهها چه میگویند؟ ما نباید به شركت كننده بگوئیم اخلاق را رعایت كند و اعتراضی نداشته باشد اما افرادی كه تصمیم میگیرند مصون بمانند.
وی افزود: در بحث اخلاق حرفهای رسانه نیز یكی از فاكتورهای اساسی و حرفهای در اخلاق رسانه این است كه رسانه كانال گفتوگوی یك طرفه نباشد و فضا برای همه وجود داشته باشد، ما نباید از رسانه آزاد انتظاری در حد روابط عمومی مجریان را داشته باشیم. الحمدالله افرادی كه مسئولیتهای مختلف دارند، خود دارای رسانه نیز هستند. اصل این است كه تریبون رسانه را در اختیار افرادی كه رسانهای برای بیان ندارند، قرار دهیم. این یك اصل مهم و اسلامی است.
رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان با اشاره به اینكه نباید از انتقاد ترسید چرا كه باعث پیشرفت میشود، اظهار كرد: ایكنا نباید روابط عمومی یك دستگاه باشد بلكه باید انتقادات را نیز بیان كند. هر چند هنوز به این نقطه نرسیدهایم. اگر اخبار ایكنا را در نظر بگیرید 90 درصد اخبار مربوط به خبرهای مسئولان است و كمتر از 10 درصد برای افرادی كه تریبون رسمی ندارند، است. انتظار ما از قرآنیها این است كه مقداری ظرفیت خود را بالاتر ببرند و از این جریان پنج درصدی یا 10 درصدی ناراحت نشوند و ما را تقویت كنند تا به جریان 50 درصدی برسیم.
در بخش دیگری از این برنامه قاسم رضیعی، قاری بینالمللی كشورمان با اشاره به اینكه مطالب مطرح شده توسط مدیرعامل ایكنا بیشتر تمركز بر روی اجرا دارد، گفت: بیشتر اعتراضاتی كه منجر به نگارش مطالبی در ایكنا شده است نیز اعتراضاتی در مورد اجرا بوده است. در بیانیه خداحافظی من نیز بخشی از مطالب به موضوع اجرا، اعم از تشریفات، برنامهریزی، اسكان، پذیرش و در یك كلمه آییننامه اجرایی اختصاص داشته است.
رضیعی در ادامه به قرار گرفتن آییننامه در معرض دید همگان اشاره و اظهار كرد: بسیاری از سوالات به خاطر این است كه اطلاعی در مورد آییننامه وجود ندارد. این نشان می دهد نتوانستهایم آیین نامه را در معرض دید همگان قرار دهیم، به اعتقاد من اینكه یك نفر جوابش این باشد كه خودمان تصمیم گرفتیم و خودمان تغییر دادیم، حرفهای نیست. ما نباید فراموش كنیم با چه كتابی ارتباط داریم، باید تقدیس شود و با مسابقات ورزشی متفاوت است اما در عین حال جنبههای حرفهای دارد كه باید مدنظر قرار گیرد.
داور بخش لحن چهلمین دوره مسابقات سراسری قرآن كریم همچنین خاطرنشان كرد: یكی از نكات واضح در هیئت داوران این بود كه رئیس هیئت داوران وظیفه خود را نمیدانست و نه كسی حرف او را قبول میكرد. یعنی وظیفهای تعریف نشده بود. ایشان نیز نسبت به وظیفهای كه دارد باید پاسخگو باشد. بسیاری از این اتفاقات نیاز به یك پاسخگو دارد. باید مسئولیت افراد در آنجا مشخص باشد و نسبت به سوالات پاسخ دهند ما این رویه را نداشتیم كه همه این موارد به آییننامه اجرایی بر میگردد.
این قاری بینالمللی كشورمان در پایان دومین بخش از صحبتهای خود نیز با اشاره به اینكه اجرا از صفر تا 100 اشكالات متعدد داشت، گفت: ما حق نداریم بعد از 40 سال برگزاری مسابقات اشتباه كنیم، زمانی برای این كار وجود ندارد، چرا باید بعد از 40 دوره برگزاری اشكالاتی داشته باشیم كه بعد وعده بررسی آن داده شود.
در بخش دیگری از این برنامه حجتالاسلام سیدمصطفی حسینی، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان مهمان تلفنی روی خط آمد و در مورد كنارهگیری یكی از داوران از مسابقات قرآن، گفت: اگر ما نیز بخواهیم حق مطلب را ادا كنیم و برخی تعارفات را كنار بگذاریم، شاید هر كدام از ما همین تصمیمی كه این داور اتخاذ كردند را بگیریم.
وی در ادامه به یكی از نقدهای صورت گرفته توسط یكی از اساتید قرآنی كشورمان اشاره و اظهار كرد: اگر چه در این ایام بسیار به 40 سالگی اشاره شده است و من به عنوان كسی كه سه سال است وظیفه برگزاری مسابقات را بر عهده گرفتهام، معتقدم ضمن رسیدن به عدد 40 اما ساختاری كه این مسابقه نیاز دارد و منابع انسانی و ... كه نیاز دارد، فراتر از این است. اگر به مسابقات قرآن كشور مالزی نگاه كنیم، مشاهده میكنیم تیم اجرایی 20 سال قبل، امسال نیز مسابقات را اجرا كردند، اما در ایران هر سال یك استان میزبان مسابقات است و تا 30 سال بعد شاید آن استان میزبان نشود، 30 بعد نیز شاید حتی یك نفر اجرایی در آنجا نباشد، لذا ما شاهد پس رفت چند ساله هستیم و همین است كه در مسابقات هر سال باید در بعد اجرایی از نو شروع كنیم.
حسینی اذعان كرد: با توجه به جدیتی كه مسابقات پیدا كرده است ساختاری را میطلبد كه در كنار این مسابقات شناسههای دیگر اعم از ستاد عالی، اعزامها و ... در این چنین ساختاری صورت بگیرد. در حال حاضر نیروهای مستقر در مركز از 10 نفر تجاوز نمیكند كه درگیر فعالیتهای بسیار زیادی از مسابقات بینالمللی تا كشوری و استانی و ... هستند. اگر همین افراد تنها درگیر مسابقات بینالمللی قرآن شوند باز هم نمیتوانیم بگوئیم این تعداد نفرات و این تعداد زمان زیاد است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به فعالیتهای صورت گرفته در سه سال گذشته در این مركز اشاره و بیان كرد: تا پیش از این سند نظام جامع مسابقات را نداشتیم، در طول این حدوداً سه سال تلاش شده است تا این سند رونمایی شود، ما توانستیم ادارات قرآنی را در ادارات كل اوقاف استانها راهاندازی كنیم، قانوناً و عرفاً و شرعاً اگر این ساختار، ساختار بهینهای نشود و منابعی كه در اختیار قرار میگیرد منابع كافی نباشد، شاید نتوان درست و صحیح عمل كرد. در همین ایامی كه مسابقات سراسری در حال برگزاری است هنوز پرونده مسابقات بینالمللی بسته نشده است.
حسینی با اشاره به اینكه در این مدت هر چه در توان داشتهایم، كوتاهی بروز ندادهایم، به احتمال اتخاذی تصمیمی همچون تصمیم «قاسم رضیعی» توسط خود اشاره كرد و گفت: به نظر میرسد یا باید این تغییرات صورت بگیرد یا اگر این تغییرات صورت نگیرد به هر ترتیب هر شخص دیگری در این جایگاه قرار بگیرد با مشكلاتی مواجه خواهد شد. ضمن اینكه باید تكلیف برخی موارد مشخص شود. آیا باید مسابقات هر سال در یك استان برگزار شود یا خیر، مسابقات ابعاد بسیار زیادی دارد كه تنها یك بخش از آن توسط من صورت میگیرد و هر بخش اقدامات و اقتضائاتی دارد.
در ادامه قاسم رضیعی با اشاره به موضعهای منطقی رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، گفت: ما میدانیم ایشان مشكلاتی دارند كه مقداری از آن ساختاری است و تا آنها برطرف نشود مسابقات درست نمیشود. اگر یك دوره میبینیم مسابقات در سطح بالا و با نظم بالایی برگزار میشود كاملاً اتفاقی است، باید این مشكلات برطرف شود، همه ما دوست داریم مشكلات برطرف شود همه ما اعضای یك تیم هستیم و خواهان شكل گیری بهترین وضعیت برای كشور هستیم.
حمید صابر فرزام، مدیرعامل خبرگزاری بینالمللی قرآن نیز در مورد صحبتهای مطرح شده رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف، گفت: ما نیز خودمان درگیر كارهای اجرایی هستیم و مسابقات بینالمللی دانشجویان را برگزار میكنیم بنابراین از مشكلات فعالیتهای اجرایی نیز آگاه هستیم، از سوی دیگر، رسالت ایكنا نیز می طلبد برخی اخبار را منتشر كند. ما نباید صورت مسئله را پاك كنیم كه چون نمیتوانیم درست كنیم كنار برویم. نباید به زودی ناامید شد، باید ایستاد و مشكلات را برطرف كرد. نباید عملكردها به گونهای باشد كه بگوییم چهل مسابقه یك ساله برگزار كردهایم، باید بگوئیم یك مسابقه چهل ساله برگزار میكنیم.
صابر فرزام همچنین بیان كرد: وقتی ما از مشكلات آگاه هستیم، پس چرا هر سال شعار این را میدهیم كه باشكوهترین مسابقه را برگزار خواهیم كرد، بهتر است یك كار را درست انجام دهیم و در آخر سر دنبال ركورد و .. باشیم.
همچنین در ادامه این برنامه یك ساعته رادیویی، حجتالاسلام حسینی، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف در بخش پایانی صحبتهای خود ضمن ابراز خوشحالی از ایجاد شدن فضای باز انتقادی گفت: امیدوارم همه افرادی كه میتوانند با ارائه نظرات خود در ارتقاء مسابقات سهیم باشند، این موقعیت را درك كنند تا مسائل یك بار برای همیشه برطرف شود.
وی همچنین در پاسخ به این سوال مجری برنامه كه درشتنمایی در بیان مشكلات مسابقات توسط رسانهها را احساس كرده است یا خیر، گفت: این چهارمین مسابقهای بوده است كه در دوره مدیریت بنده برگزار شد. با توجه به اهدافی كه دنبال میكردم موفقیتهای خیلی خوبی را در مسابقات دیدم، انتقادات اساتید به مسائل ریشهای مسابقات بر میگردد، به اعتقاد من در این زمینه باید تعیین تكلیفی از مشكلات اساسی داشته باشیم.
حسینی در پایان با اشاره به اینكه مسابقات امسال را در ابعادی بسیار موفقتر از مسابقات سالهای گذشته در دوره مدیریت خود دیده است، افزود: ما به دنبال تقویت ابعاد رسانهای و جذابیتها و نیز اضافه كردن آیتمهای محتوایی و هنری بودیم، تا بتوانیم فضای استان میزبان را تحت تأثیر قرار دهیم. امسال مسابقات امتیازات خوبی داشت و در ابعادی بسیار راضی كننده بود. اما همانطور كه گفته شد اشكالات به موضوعات ریشهای بر میگردد كه با آن موافق هستم و باید یك بازنگری و تجدید نظر داشته باشیم.
در ادامه این برنامه قاسم رضیعی بار دیگر به نقایض و مشكلات آییننامه مسابقات اشاره و اظهار كرد: یكی از بزرگترین مشكلات در داوری اعمال سلیقه است كه هیچ مرجعی برای آن در نظر گرفته نشده است، در مسابقات شاهد یك سری آیتمها هستیم، برخی فكر میكنند صوت و لحن سلیقهای است و این آیتم است كه تعیین كننده است، اما در تجوید نیز سلیقه حكمرانی میكند. هیچ نقطه متمایزی برای یك داور وجود ندارد به خاطر همین است كه قاریان نیز سردرگم هستند و برای همین است كه ممكن است از یك داور نمرهای كاملاً متفاوت از داور دیگر دریافت كنند.
وی با تأكید بر اینكه تیم داوری مسابقات امسال از بهترین تیمهای داوری بوده است، به طرح این سوال كه چرا سلیقه در نمراتی كه اعلام میشود وجود دارد پرداخت و گفت: قطعاً نمیشود این سلیقه را حذف كرد چرا كه برداشت من از یك موضوع با دیگری فرق میكرد، اما میتوان این سلیقه را كم رنگ كرد. شاید با به چالش كشیدن داوران بتوانیم برخی از آنها را كاهش دهیم. شرایط داوری در مسابقات نیز شرایط مطلوبی نیست، من در حال داوری هستم هنوز نمره شركت كننده قبلی را در ذهن خودم تداعی نكردهام، قاری بعد تلاوت خود را آغاز كرده است. چه اصراری داریم در محل مسابقات داوری كنیم، چه اصراری وجود دارد همانجا نمره داده شود. این سنگ بنا را چه كسی گذاشته است كه نفرات برگزیده در همان محل اعلام شود. وقتی كه این شرایط گذاشته شده است طبیعی است كه داوران تحت فشار قرار می گیرند
وی با اشاره به اینكه تلاوت قاریان در مسابقات بسیار به هم شبیه شده و این كار داوران را سخت میكند، افزود: چرا اصرار داریم كه در هر آیتم دو داور وجود داشته باشد، من اعتقاد دارم كه در آیتمها باید داوران را افزایش دهیم، مثلاً در صوت و لحن 10 داور حضور داشته باشند. ما نمی توانیم انتظار داشته باشیم دو نفر در یك آیتم داوری كنند و هیچ خطایی نداشته باشند. اگر میخواهیم درصد خطا كاهش یابد باید داور را اضافه كنیم.
در بخش دیگری از این برنامه حمید صابر فرزام، مدیرعامل خبرگزاری بینالمللی قرآن در پاسخ به این سوال كه عدهای باور دارند كه مقداری مواضع ایكنا در مسابقات تند بوده و بیشتر به نفس مسابقه پرداخته شده است تا تأثیرات آن در جامعه، گفت: نظر دوستان بسیار قابل احترام است، چیزی كه ما میخواهیم بر اساس آن قضاوت كنیم باید مستند باشد، شما باید بررسی كنید كه از ابتدای مسابقات چند خبر در ایكنا در مورد مسابقات منتشر شده است.
وی با اشاره به اینكه شاید بیش از 300 خبر در مورد مسابقات تا كنون منتشر شده باشد، افزود: مستند است كه چه میزان به نفس مسابقات، چه میزان رویكرد حمایتی، چه میزان رویكرد انتقادی و ... داشته است. ضمن اینكه ما بولتنهای محرمانه نیز تهیه كردهایم كه برای مسئولان ارسال میكنیم. ما به هر دلیلی ظرفیت طرح مواردی كه در این بولتن ذكر شده است را نداریم. بنابراین اینكه بگوئیم موضع تند رویه ایكنا در مسابقات بوده است را قبول ندارم، اینكه در 300 خبر سه یا جهار خبر انتقادی وجود داشته است، رویكرد انتقادی نیست.
مدیرعامل ایكنا با اشاره به اینكه این خبرگزاری تریبونی است كه در اختیار قرآنیهای حقیقی و حقوقی قرار گرفته است، اظهار كرد: هر نفر از جامعه قرآنی تا زمانی كه خطوط قرمز نظام را رد نكرده باشد میتواند نظرات خود را در ایكنا انتشار دهد، وقتی یك نفر در مسابقات قرآن شركت میكند طبیعی است كه نظرات ایشان نظرات جامعه قرآنی است كه دارد از تریبون ایكنا به سمع و نظر جامعه میرسد. اعتقاد دارم كه در این جور مواقع نباید آیینه را شكست. ایكنا در راستای رسالت این مطالب را در اختیار جامعه قرآنی قرار میدهد. جا دارد از داوران و متسابقان عذرخواهی كنم كه نتوانستیم نظرات آنها را پوشش كامل دهیم، من بارها گفتهام این عزیزان به تحریریه ایكنا بیایند و بحثها و مواردی كه مطرح شده است را مشاهده كنند بعد در مورد ایكنا قضاوت كنند. باید این تریبون را در حد توان نگه داشت تا افراد حقیقی و حقوقی قرآنی نظرات خود را مطرح كنند.
در پایان این برنامه هر یك از مهمانان نظرات نهایی خود را بیان كردند، قاسم رضیعی در این بخش از برنامه با اشاره به اینكه به طور قطعی از داوری در هر رقابت قرآنی خداحافظی كرده است، گفت: همه داوریها در مسابقات قرآن، برگرفته از اوقاف است و مسابقات اوقاف مرجع سایر مسابقات است و این روند، روند مشكل داری است. خداحافظی من یك اعتراض با صدای بلند بود و امیدوارم بازخورد مطلوبی داشته باشد.
مدیرعامل ایكنا نیز در پایان صحبتهای خود با اشاره به اینكه مسابقات قرآن از یك بلاتكلفی مزمن رنج میبرد، اذعان كرد: من به دنبال این نیستم كه مسابقات حتماً باید حرفهای برگزار شود، اعتقاد دارم كه مسابقات از بلاتكلیفی بین حرفهای شدن یا غیرحرفهای ماندن رنج میبرد. در پایان هم جا دارد لازم است بگویم كه جامعه قرآنی امثال دكتر رضیعی را راحت به دست نیاورده است كه راحت از دست بدهد، لذا از ایشان خواهش دارم در تصمیم خود تجدید نظر كنند.