در برنامه افق رادیو قرآن كه نهم اسفندماه به روی امواج این شبكه رادیویی رفت، از مشاركت 88 كشور در اولین جشنواره بینالمللی پویانمایی خانگی(استاپ موشن) كه یكی از زیرمجموعه های جشنواره قرآنی آیات است، خبر داده شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، برنامه افق رادیو قرآن عصر روز نهم اسفندماه به بررسی جشنواره قرآنی آیات و به خصوص چهارمین دوره جشنواره مطبوعات و رسانه آیات پرداخت و با حضور فرشاد فلاح، مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان و اجرای كارشناسی جواد نصیری به روی امواج این شبكه رادیویی رفت.
در ابتدای این برنامه، مرتضی خدمتكار، مدیر كل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روی خط این برنامه آمد و به بیان توضیحاتی در مورد جشنواره آیات پرداخت.
خدمتكار با اشاره به اینكه 10 سال از برگزاری جشنواره قرآنی آیات میگذرد، گفت: امسال جشنواره آیات در 11 رشته برگزار شده و روزهای پایانی خود را سپری میكند. در جشنواره آیات اجرای هر یك از این رشتهها بر عهده ادارات كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها قرار داده میشود. در این دوره نیز شرایط به همین صورت است و محوریت هر كدام از رشتهها به یك استان واگذار شده است.
وی با بیان اینكه از 11 رشته جشنواره 10 رشته به صورت ملی و سراسری و یك رشته هم بینالمللی تعریف شده است، اظهاركرد: از جمله رشتههای جشنواره آیات امسال میتوانم به جشنواره ملی فیلم كوتاه و مستند در استان بوشهر، جشنوار داستان نویسی در استان خراسان جنوبی، جشنواره ملی عكس و عكس نوشته در استان كرمان، جشنواره ملی آواها و نغمات دینی در استان آذربایجان شرقی، جشنواره ملی داستانك در استان گلستان و ... اشاره كنم. همچنین جشنواره استاپ موشن كه برای اولین بار است كه برگزار میشود نیز تنها رشته بینالمللی این جشنواره است و تاكنون بیش از 1500 اثر از حدود 88 كشور به دبیرخانه آن ارسال شده است.
مدیركل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان اهداف این جشنواره پرداخت و گفت: همانگونه كه مأموریت اصلی ما در معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد حوزه تبلیغ و ترویج است، طبیعتاً در این جشنواره نیز بحث تبلیغ و ترویج قرآن كریم به عنوان هدف اصلی در نظر گرفته شده است. باید تلاش كنیم از ظرفیتها و ابزارهای این حوزه استفاده كنیم، به نظر میرسد سهم هنر و رسانه در این بین سهم قابل توجهی است كه میتواند در خدمت تبلیغ و ترویج و گفتمانسازی قرآن كریم در جامعه قرار بگیرد.
خدمتكار در مورد تأثیر شرایط كرونایی در استقبال مخاطبان از این جشنواره تصریح كرد: تلاش شد با استفاده از بستر فضای مجازی برنامهریزیهای خوبی صورت بگیرد و چندان تحت تأثیر این شرایط نباشیم. بالطبع حجم آثار دریافتی در برخی رشتهها كمتر از سال قبل بوده كه متناسب با فضای كرونایی بوده است، اما در اغلب جشنوارهها شرایط خوبی داشتهایم؛ از مجموع 11 بخش جشنواره به غیر از جشنواره مطبوعات و رسانه كه در استان سمنان خواهد بود، مهلت ارسال اثر به سایر جشنوارهها تمام شده و هم اكنون در مرحله داوری آثار هستیم. امیدوار هستم در روز 23 اسفندماه مراسم اختتامیه كلی این جشنواره با حضور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و اصحاب فرهنگ و هنر برگزار شود.
در بخش دیگری از این برنامه فرشاد فلاح، مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان كه میزبان چهارمین جشنواره مطبوعات و رسانه آیات است به بیان توضیحاتی در مورد این جشنواره پرداخت. وی در این بخش گفت: جشنواره مطبوعات و رسانه آیات در دو بخش اصلی و ویژه برگزار میشود، هر كدام از این دو بخش دارای شش رشته است. در بخش اصلی مخاطبان میتوانند آثار خود را در رشتههای سرمقاله و یادداشت، گزارش خبری، مصاحبه، خبر، تیتر و عكس را به دبیرخانه ارسال كنند. همچنین در بخش ویژه نیز رشتههای انیمیشن، موشنگرافیك، پادكست، اینفوگرافیك، طرح و تصویر و پوستر یا اعلان و كلیپ در نظر گرفته شده است، این بخش برای فعالان فضای مجازی تعریف شده است.
فلاح با بیان اینكه در بخش اصلی برای هر رشته سه برگزیده و در بخش ویژه یك برگزیده تجلیل خواهد شد، بیان كرد: بر همین اساس محموعاً 24 برگزیده در هر دو بخش هدیه مادی دریافت خواهند كرد. برای این جشنواره حدود 85 میلیون تومان جایزه برای تمامی برگزیدگان در نظر گرفته شده است كه در بخش اصلی برای نفرات اول تا سوم هر رشته به ترتیب چهار، سه و دو میلیون تومان در نظر گرفته شده است. همچنین در بخش ویژه نیز برای نفرات اول مبلغ پنج میلیون تومان جایزه اختصاص یافته است.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان تصریح كرد: هدف از برگزاری این جشنواره خدمت به آستان مقدس قرآن كریم است. اما انگیزه رقابتی هم در كنار كار دیده شده و امیدوار هستم هم خبرنگاران و هم مردم و فعالان فضای مجازی از این فرصت استفاده كنند. در اینجا لازم میدانم از مدیران معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد كه برگزاری این جشنواره را به استان سمنان هدیه دادند، قدردانی كنم.
فلاح همچنین در مورد میزان استقبال از این جشنواره نیز گفت: تعداد آثار نسبت به سه دوره گذشته چندین برابر خواهد بود و هماكنون هم تعداد قابل توجهی اثر دریافت شده است. با وجود گذشت زمان اندكی از شروع فراخوان (حدود 10 روز) تاكنون بیش از 300 اثر دریافت شده و با توجه به اینكه تا 28 اسفند فرصت ارائه اثر هست و هنوز تبلیغات كاملاً فراگیر نشده است، پیشبینی دریافت آثار به مراتب بیشتری را خواهیم داشت، به خصوص اینكه امسال بخش ویژه نیز به جشنواره اضافه شده است. در دوره گذشته این جشنوره حدود 1000 اثر شركت داشته است.
وی افزود: تلاش خواهیم كرد تا مراسم اختتامیه این جشنواره روز 13 ماه مبارك رمضان برگزار شود. اگر كرونا اجازه بدهد مراسم اختتامیه را به صورت حضوری و در سمنان برگزار خواهیم كرد، اما اگر این امكان فراهم نشود، آن را در قالب یك برنامه تلویزیونی در یكی از شبكههای سراسری برگزار خواهیم كرد تا برگزیدگان از آن طریق معرفی و تجلیل شوند.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در بخش دیگری از این گفتوگو به بیان نكاتی در مورد فعالیتهای قرآنی استان سمنان پرداخت و گفت: در استان سمنان نزدیك به 120 تشكل یا موسسه فعالیت قرآنی دارند كه 60 موسسه وابسته به وزارت ارشاد و 60 موسسه به دستگاههایی همچون سازمان تبلیغات، آموزش و پرورش و ... هستند.
فلاح در ادامه به برنامه ریزی وزارت ارشاد برای برگزاری كنگره بزرگداشت آیتالله سیدمحمود حسینی شاهرودی، از مراجع عظام تقلید كه در سال 1353 درگذشته است اشاره كرد و گفت: یك شخصیت بسیار عالی مقامی در استان به نام سیدمحمود حسینی شاهرودی وجود داشته كه مرجع عالیقدر جهان تشیع بوده و در سن 114 سالگی در سال 1353 به دیار باقی شتافته است. این مرجع عالیقدر اهل شاهرود بوده، اما سالهای زیادی از عمر پربركت خود را در مشهد و نجف سپری كردهاند تا اینكه پس از وفات در نجف اشرف به خاك سپرده میشوند. این مرجع از این باب كه یكی از مفاخر استان سمنان است مورد توجه قرار گرفته و وزارت ارشاد در نظر دارد كنگره نكوداشت شایستهای را در همین راستا برگزار كند.
وی افزود: ایشان به دلیل اینكه مرجعیت عام جهان تشیع داشتند مقلدین و شاگردان بسیاری در كشورهای مختلف داشتهاند. در این كنگره كه تیرماه سال آینده در قم برگزار میشود، حداقل 15 عنوان كتاب با محوریت ایشان چاپ خواهد شد، علاوه بر توجه به جنبه علمی كنگره برخی از كتب برای معرفی ایشان خواهد بود. از جمله اینكه یك رمان و یك فیلم مستند از زندگی ایشان نیز در دست تولید است. این اقدامات ذیل 10 كارگروه در حال انجام است. برای این كنگره چهار پیش نشست در شهرهای نجف، مهشد، قم و شاهرود برنامهریزی شده است تا در تیرماه به استقبال كنگره اصلی برویم.
فلاح همچنین به برگزاری جشنواره «آهوان» در استان سمنان اشاره كرد و گفت: آهوان نام منطقهای است كه بر اساس عرف مردم مكان ضمانت امام رضا(ع) از آهو هست. یه منظور پاسداشت این فرهنگ چند ویژه برنامه را در سطح ملی طراحی كردهایم كه یكی از آنها جشنواره مفهومی آهوان است. این جشنواره فرصتی برای ابراز ارادت هنرمندان به امام رضا(ع) خواهد بود، زمان دریافت اثر برای مشاركت در این جشنواره پایان یافته و هم اكنون مرحله داوری آثار در حال انجام است. همچنین سیزدهمین دوره سوگواره «مهر محرم» برنامه دیگری است كه ویژه ایام محرم، صفر و پیاده روی اربعین طراحی شده است. در این سوگواره مخاطبان آثار تولیدی خود اعم از عكس و فیلم را به دبیرخانه ارسال خواهند كرد.
وی در پایان تأكید كرد: مجموعه این فعالیتها نشاندهنده این است كه در استان سمنان برای فضای مجازی اولویت خاصی تعریف شده است. ما قائل هستیم دستگاههای دولتی در زمینه تولید اثر در فضای مجازی عقبتر از مردم هستند. در استان سمنان گروههای مردمی زیادی هستند كه تولیدا محتوا در فضای مجازی انجام میدهند. در این عرصه هزاران كار بر زمین مانده وجود دارد و امیدوارم با همت جوانان كه افسران جنگ نرم هستند، محتوای دینی و ارزشی حجم بسیار زیادی از فضای مجازی را به خود اختصاص دهد. مردم ما به مفاهیم ارزشی بسیار علاقهمند هستند. هنگامی كه سردار سلیمانی به شهادت رسید یكباره فضای مجازی دگرگون شد و همه در خدمت شهادت این سردار قرار گرفت. بنابراین مردم آماده استفاده از خوراك مناسب و مطلوب و ارزشی در فضای مجازی استفاده كنند، به شرط اینكه باب ذائقه آنها باشد.