رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به اینكه یكی از محاسن برگزاری مجازی مسابقات قرآن، كاهش هزینههای آن است، گفت: در چهل و سومین دوره مسابقات سراسری قرآن كه طی ماههای گذشته برگزار شد، شاهد كاهش 50 درصدی هزینهها بودیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، برنامه افق رادیو قرآن عصر روز چهارم بهمنماه با حضور مهدی قرهشیخلو، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و اجرای كارشناسی جواد نصیری به روی امواج این شبكه رادیویی رفت.
مهدی قرهشیخلو، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف در ابتدای این برنامه در مورد برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن در كشورهای دیگر، گفت: تا جایی كه اطلاع دارم، در هیچ كشوری مسابقات برگزار نشد و با توجه به پایان یافتن سال میلادی، به نظر میرسد پرونده برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن در كشورهای دیگر بسته شده است. پیشبینی ما این بود كه شاید برخی كشورها اقدام به برگزاری مسابقات به شیوه غیرحضوری كنند كه البته این كار صورت نگرفت. اخیراً در كشور افغانستان یك رقابت مجازی برگزار شد، اما مسابقه فراگیری نبود و شاید نتوان آن را رقابتی بینالمللی به شمار آورد.
وی در ادامه در مورد دلایل برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن ایران، افزود: فرایند مسابقات ایران از سال 98 شروع شده بود و حتی پس از ثبت نام، پالایشهای اولیه را هم در سال 98 لحاظ كردیم. در ثبت نام اولیه، 411 شركتكننده از 67 كشور در سه گروه بانوان، آقایان و طلاب علوم دینی ثبت نام كردند. پس از پالایش اولیه، 122 نفر از 45 كشور برای مرحله حضوری كه قرار بود فروردین برگزار شود، انتخاب شدند. با توجه به شرایطی كه به وجود آمد، برگزاری حضوری منتفی شد.
قرهشیخلو به برگزاری چهل و سومین دوره مسابقات سراسری قرآن كریم طی ماههای گذشته اشاره و بیان كرد: این مسابقات به صورت غیرحضوری و ضبط آثار برگزار شد. برای برگزاری مسابقات بینالمللی از تجربه موفق مسابقات كشوری استفاده كردیم و تصمیم گرفتیم رقابتهای بینالمللی را به صورت غیر حضوری برگزار كنیم. ما میتوانیم با برنامهریزی، تهدیدی كه وجود دارد را تبدیل به فرصت كنیم و این شیوه برگزاری را هم آزمایش كنیم. اگر این اتفاق بیفتد، در صورت ادامهدار بودن بیماری كرونا در سال آینده، یك قدم جلوتر از بقیه كشورها خواهیم بود، چرا كه تجربه یك دوره برگزاری مجازی را در كارنامه خودمان داریم. لذا با این استدلال، به این نتیجه رسیدیم كه مسابقات را برگزار كنیم تا وقفهای در آن ایجاد نشود.
وی در مورد شیوه برگزاری مسابقات بینالمللی گفت: در مرحله نهایی كه اواسط اسفندماه برگزار میشود، با هماهنگیهایی كه با وزارت امور خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و جامعةالمصطفی العالمیه به عمل آمده است، شركتكنندگان حاضر در مرحله نهایی در كشورهای مبدأ، به ضبط تلاوت خود میپردازند. این ضبط به همت هر كدام از سه دستگاهی كه امكانات بهتری در كشور مورد نظر داشته باشند، صورت میگیرد. در رشته حفظ نیز هادی حفاظ به صورت زنده با شركتكننده ارتباط تلفنی برقرار میكند. برای بخش بانوان یا رشته خطابهخوانی كه عمومیت چندانی ندارد، همین فرایند صورت خواهد گرفت و گزارشهایی از آن در لابهلای مسابقات پخش میشود.
رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف در مورد وضعیت داوران در مرحله نهایی مسابقات، اظهار كرد: تا پایان بهمنماه، منتظر تغییر شرایط كرونایی كشور خواهیم ماند تا در مورد حضور یا عدم حضور داوران در ایران تصمیمگیری قطعی گرفته شود. با این وجود و با توجه به تجربهای كه از مرحله نیمهنهایی مسابقات به دست آمد و پنج داور خارجی به صورت آنلاین نمره دادند، به احتمال زیاد داوران هم به صورت آنلاین حضور داشته باشند. امیدوارم حسن ختام مسابقات هم با دیدار مجازی با مقام معظم رهبری همراه باشد. تلاش میكنیم تا همه اجزای مسابقات را به شیوه مجازی داشته باشیم.
قرهشیخلو در بخش دیگری از این گفتوگو به بحث در مورد مسابقات سراسری قرآن و شیوه برگزاری این مسابقات پرداخت و تصریح كرد: یكی از ویژگیهای شیوه مجازی مسابقات، بازدید و بهرهمندی بیشتر مخاطبان از مسابقات است، به طوری كه امسال بالغ بر دو و نیممیلیون بازدید در فضای مجازی از مسابقات صورت گرفت. همچنین ویژگی دیگر شیوه مجازی، كاهش هزینههای مسابقات است. در مسابقات سراسری با حدود 50 درصد نسبت به سال قبل كاهش مواجه بود.
در بخش دیگری از برنامه، حمیدرضا مقدسی، نماینده ایران در رشته قرائت مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران به صورت تلفنی به سوالات مجری برنامه پاسخ داد. مقدسی در این بخش به بیان توضیحاتی در مورد مسابقات بینالمللی قرآن پرداخت و بیان كرد: شیوه مجازی با توجه به شرایطی كه به وجود آمده است، شیوه مطلوبی است. اطلاع چندانی از رقبا ندارم، البته گروهی در فضای مجازی تشكیل شد كه شركتكنندگان عضو آن هستند و صرفاً برای ارسال فایلهای تلاوت است و در حد معرفی شركتكنندگان بوده است.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد كیفیت چهل و سومین دوره مسابقات سراسری قرآن كه آبان و آذر برگزار شد، افزود: خوشبختانه این مسابقات به خوبی برگزار شد و تقریباً به شكل سالهای قبل بود، با این تفاوت كه مسابقات امسال به صورت مجازی برگزار شد. داوری و تلاوت دوستان با همان قوت ادوار گذشته بود.
در بخش دیگری از این برنامه، مهدی قرهشیخلو، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف در مورد شیوه ضبط تلاوت شركتكنندگان برای مرحله فینال، گفت: برای مرحله نیمهنهایی دستورالعملی را تعیین كردیم تا شرایط برای همه یكسان باشد، در این دستورالعمل تمام شرایط ضبط، تصویربرداری با گوشی و ... را مشخص كرده بودیم. در بخش حفظ، مشكلی وجود نداشت و رقابت از طریق ارتباط مستقیم با شركتكننده اجرا شد. اما شرایط در مرحله نهایی متفاوت است و از هفته آینده هماهنگیها برای حضور متسابقان در سفارتخانهها، رایزنیهای فرهنگی و جامعةالمصطفی صورت میگیرد تا شركتكننده به آنجا مراجعه كند و مراحل ضبط تلاوت صورت بگیرد. احتمالاً تلاوتها با تصویر زمینه ثابت ضبط میشود. احتمال دیگر هم این است كه شركت كننده در اماكن مذهبی كشور خود حضور یابد و با حضور ناظر مسابقات، تلاوت خود را ضبط كند. با توجه به اینكه مرحله نهایی پخش رسانهای دارد، باید از جذابیتهای بصری و ضبط حرفهای لازم برخوردار باشد.
وی در ادامه به طرح ملی ساماندهی داوران مسابقات قرآن پرداخت و تصریح كرد: این طرح از جمله برنامههای مهم است كه از 24 دیماه ثبت نام برای حضور در آن آغاز شد و تا 24 بهمنماه ادامه دارد. از افرادی كه توانایی داوری مسابقات قرآن را در خود احساس میكنند، درخواست میكنم تا نسبت به ثبت نام در این طرح اقدام كنند تا سال آینده در مسابقات از داورانی استفاده شود كه محك خورده باشند.
قرهشیخلو با تأكید بر اینكه یكی از خروجیهای این طرح، بالا رفتن ضریب اعتماد شركتكنندگان، مجریان مسابقات و ... خواهد بود، اظهار كرد: امیدوار هستیم با این طرح، بسیاری از اعتراضاتی كه در مسابقات مرسوم موجود بوده است، از بین برود، چرا كه این داوران افرادی هستند كه مورد سنجش قرار گرفته و از فیلترهای مختلف عبور كردهاند. لازمه اجرای مطلوب این طرح، حضور جامعه قرآنی در آن است.
وی با اشاره به اینكه انتخاب داوران مسابقات صرفاً از خروجی این طرح خواهد بود، بیان كرد: آزمونهای این طرح هر دو سال یك بار برای ورود افراد جدید برگزار خواهد شد. حداقل منفعت برای افرادی كه در این طرح حضور مییابند، این است كه از نواقصی كه دارد، اطلاع پیدا میكند.