حسن محمدی: مصوبه‌ای در لزوم ادغام در شورای توسعه وجود ندارد

مدیرعامل اتحادیه تشكل‌های قرآن و عترت كشور گفت: مصوبه‌ای در رابطه با الزام مسئله ادغام در شورای توسعه فرهنگ قرآنی وجود ندارد و مصوبات شورا، توصیه‌ای و ارشادی بودند نه الزام‌آور.

1398/04/16
|
09:59

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا؛ برنامه زنده افق رادیو قرآن شنبه، 15 تیرماه، به موضوع ادغام اتحادیه‌های مؤسسات قرآنی كشور پرداخت. این برنامه با حضور حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشكل‌های قرآن و عترت كشور و اجرای جواد نصیری، مجری‌كارشناس امور قرآنی، پخش شد.
محمدی طی سخنان خود ضمن تبریك به مناسبت ایام دهه كرامت و ولادت باسعادت حضرت معصومه(س)، اظهار كرد: ابتدا باید اشاره كنم كه مطرح‌كننده اصلی بحث ادغام خود اتحادیه تشكل‌ها بود. با این امید كه بتوانیم یك اتحادیه كاملاً مستقل، مقتدر و مردمی را به دور از دخالت‌های دستگاهی و شخصی شكل دهیم.

تفكر تشكیل اتحادیه تشكل‌ها

وی ادامه داد: تفكر تشكیل اتحادیه تشكل‌ها نیز در سال 80 به ذهن قرآنیان كشور افتاد و در این راستا نیز جلسات متعددی برگزار و به نوعی اتحادیه تأسیس شد، ولی چون همان موقع یك خلأ قانونی در این رابطه وجود داشت، تبصره واحده‌ای در شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 82 مصوب شد كه اتحادیه مؤسسات قرآنی می‌تواند با درخواست 20 درصد مؤسسات شكل گیرد.

محمدی با بیان اینكه در نهایت اتحادیه تشكل‌های قرآن و عترت كشور تشكیل شد، اظهار كرد: پس از ایجاد اتحادیه و بنا به دلایلی كه قابل قبول نبود، اتحادیه دیگری از سوی سازمان دارالقرآن تأسیس شد. البته باید اذعان كنم كه از همان ابتدا به دنبال وحدت و همدلی میان دو اتحادیه بودیم و نهایتاً كار به جایی رسید كه دو هیئت مدیره اتحادیه، اساس‌نامه‌ای جهت ادغام اتحادیه‌ها تعریف كردند تا این اساس‌نامه و توافقنامه برای تصویب به شورای توسعه برود، به امید اینكه یك اتحادیه مستقل، مقتدر و به دور از مسائل سازمانی شكل گیرد.

فرایند انحرافی ادغام در برخی استان‌ها

مدیرعامل اتحادیه تشكل‌های قرآن و عترت كشور ادامه داد: در ادامه و پس از طی این مراحل، هنگامی كه به مرحله اجرایی شدن روند ادغام اتحادیه در استان‌ها رسیدیم، مشاهده كردیم كه این روند با انحرافاتی در برخی از استان‌ها مواجه شده است. انحرافاتی كه واقعاً قابل تحمل نبود و از اصل فرآیند تا نحوه اجرای فرآیند ادغام انحرافاتی به وجود آمد. كار به جایی رسید كه مجبور شدیم تا طبق قولی كه به مجمع خود به عنوان بالاترین نهاد تصمیم‌گیرنده اتحادیه داده بودیم، این موضوع را به مجمع ببریم تا در رابطه با آن تصمیم لازم گرفته شود. مجمع نیز با رأی بسیار بالا و 93 درصدی خیلی محكم و قاطع به این نتیجه رسید كه ادامه این فرآیند به صلاح مؤسسات نیست و هیئت مدیره را نیز مكلف كرد تا این فرآیند را متوقف كند.
محمدی در تشریح اتفاقاتی كه در استان‌های مختلف كشور رخ داد، بیان كرد: اینكه بگوییم یك استان خاص به طور ویژه در این رابطه شاخص است، خارج از دایره انصاف است، ولی حقیقتاً اصل فرآیند ادغام از همان ابتدا مشكل داشت. اگر هم مصوبه‌ای در شورای توسعه در مورد ادغام بوده كه نیست، در آن هیچ كلمه‌ای در تصویب ادغام و بحث دیگری مشاهده نمی‌كنیم. اگر هم چیزی مطرح شده، در حد كلیت اساس‌نامه و فرآیند ادغام بوده است؛ یعنی این مصوبه تأییدی و ارشادی بوده و نه الزام‌آور كه حتماً ادغام صورت بگیرد.

اصل ادغام به تصویب نرسیده

وی افزود: به هر حال مرجعی به عنوان دفترچه مصوبات شورای توسعه فرهنگ قرآنی وجود دارد كه می‌توان در این رابطه بدان مراجعه و استناد كرد. به نظر بنده مصوبه‌ای در ارتباط با الزام ادغام نداریم بلكه برعكس حتی در جلسه چهل و چهارم شورا نیز با توجه به عدم ارائه پیشنهاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، اصل موضوع ادغام مطرح و پس از اظهارنظر مخالفان و موفقان درباره آن، نسبت به این موضوع رأی‌گیری شد كه طبق آن، موضوع ادغام به تصویب نرسید.

مدیرعامل اتحادیه تشكل‌های قرآن و عترت كشور در ادامه تصریح كرد: اگر هم مصوبه‌ای در رابطه با ادغام از قبل وجود داشته، مصوبه مؤخر ناقض مصوبه اول است. عملاً نیز به نظر ما از نظر شورای توسعه اصل موضوع ادغام رأی نیاورده است.

مصوبه ارشادی

محمدی در رابطه با سخنان اخیر دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در رابطه با مسئله ادغام اظهار كرد: همان طور كه اشاره شد، اولاً در این رابطه مصوبه‌ای وجود نداشته و ثانیاً حالت توصیه‌ای داشته است. طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با اعلام 20 درصد مؤسسات و نهادهای یك مجموعه باید مجوز تشكیل اتحادیه برای آن مجموعه صادر شود، هیچ نهاد و دستگاهی چنین اجازه‌ای ندارد كه اعلام كند ادغام باید حتماً انجام شود. در ضمن این مسئله در دستور كار جلسات بعدی شورا قرار داشته و دارد كه اعلام اتمام مسئله نیز در این رابطه صحیح نیست.

وی با بیان اینكه تصمیمات در رابطه با این موضوع باید حتماً در چارچوب قانون باشد و رضایت دو طرف نیز وجود داشته باشد، گفت: در این مورد صحبت‌هایی با رئیس و دبیر شورای توسعه انجام و موارد مورد نظر نیز به ایشان منتقل شده است. حتی پیشنهاد داده‌ایم كه لزوماً اینكه حتماً باید موضوع ادغام انجام شود، اصل نیست، بلكه با توجه به اتفاقاتی كه در مسیر ادغام روی داد، حتی ممكن است كه تكثر و وجود اتحادیه‌ها باعث رشد و پویایی در مناطق مختلف شود. لزوم وحدت صرفاً به معنای وحدت ساختاری نیست. معتقدیم حتماً این همدلی، وحدت و عدم تفرق باید وجود داشته باشد، ولی اینكه قبل از زمینه‌سازی وحدت، بخواهیم به زور مجموعه‌هایی را واحد كنیم امری زیان‌آور خواهد بود كه منجر به تشتت خواهد شد.

قانون محور اعلام نظر باشد

مدیرعامل اتحادیه تشكل‌های قرآن و عترت كشور با اشاره به سخن برخی از افراد كه مخالفان ادغام اتحادیه‌ها در انتخابات استانی رأی نداشته‌اند، تصریح كرد: این مسئله صحیح نیست؛ چراكه بسیاری از افرادی كه حتی رأی بالایی در مجامع استان‌ها داشتند، نسبت به موضوع انحرافات و روند ناصحیح ادغام اعتراض داشتند.
محمدی در رابطه با اقدام احتمالی شورای توسعه فرهنگ قرآنی كشور در اعلام نظر خود در مورد موضوع ادغام در آینده‌ای نزدیك، بیان كرد: امیدوارم پیشنهاد شورا به گونه‌ای باشد قانون كاملاً محور اعلام نظر قرار گیرد. هیچ نهادی نمی‌تواند دو مجموعه مستقل و مردمی را به ادغام الزام كند. قاعدتا اگر قرار است، اتفاقی رخ دهد، باید بر بستر قانون باشد.
وی تصریح كرد: بارها اعلام كردیم كه برای مقدمه‌چینی ادغام و ایجاد وحدت ساختاری در آینده نیاز به كمیته مشتركی داریم كه به تدریج این امكان را فراهم كند، حتی برای ایجاد همدلی بیشتر پیشنهاد دادیم كه تعداد افراد اتحادیه‌ها در شورای توسعه برابر باشد تا اندك اندك بستر لازم برای وحدت ساختاری فراهم شود، ولی با این شرایط مطمئن هستم كه اگر الزام وجود داشته باشد، به اختلافات دامن خواهد زد. بستر فعلی آماده چنین موضوعی نیست و اگر بخواهند نهایتاً مسئله ادغام را الزام كنند اولاً این مسئله قانونی نیست و ثانیاً یك از جریانات اصیل را از جریان قرآنی كشور كنار گذاشته‌اند كه اصلاً به صلاح نیست.

دسترسی سریع