تعامل با قرآنیان افزایش می‌یابد

عبدالهادی فقهی‌زاده، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در برنامه افق رادیو قرآن از افزایش بیش از پیش تعامل معاونت قرآن و عترت با قرآنیان خبر داد.

1396/10/09
|
16:33

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری بین‌المللی قرآن،برنامه امروز افق كه به صورت زنده روی آنتن رادیو قرآن رفت به تشریح فعالیت‌های پیش روی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص داشت كه در این برنامه عبدالهادی فقهی زاده معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد به بیان سیاست‌های كلان این معاونت پرداخت.
وی در ابتدا و در تشریح سیاست‌های كلان معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان كرد: واقعیت این است كه نگاه من به معاونت قرآن و عترت در حقیقت به عنوان معاونت فرهنگ اسلامی وزارت ارشاد است، بدون شك قرآن و عترت طاهره بخش مهمی از عناصر فرهنگ اسلامی را شكل می‌دهند و مسلمانی ما در تمسك به قرآن و آموزه‌های اهل بیت(ع) متجلی است و به همین دلیل است كه توقع ما باید همیشه از خودمان و همكاران و مخاطبانمان جدید باشد.
فقهی زاده در ادامه افزود: این كه تصور كنیم یك رشته كارهای محدودی را رقم بزنیم و تا 10 سال آینده همین موارد باشد، به نظر می‌رسد وافی به مقصود نباشد، همه عاشقان قرآن و عترت در اقصی نقاط جهان اسلام شغل‌های گوناگون و درگیریهای مختلفی دارند و همه معلم قرآن نیستند و همه شغلشان در ارتباط مستقیم با قرآن و سنت و حدیث رقم نخورده اما اینها همه دلدادگان قرآن هستند، كدام مسلمان است كه عشق قرآن و حب اهل بیت(ع) در وجود او ندرخشد؟
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان كرد: در عین حال جهان امروز ما به منزله یك رود جاری است كه از پیچ و خم‌های گوناگونی باید بگذرد، در تحولات جهان نیازهای گوناگونی وجود دارد و به اقتضای اینها تبلیغ و ترویج معارف قرآن و حدیث را باید در جلوه‌های نو عرضه كنیم.
وی در ادامه افزود: كاركردهای ما باید تشویق عملی و علمی مخاطبان در سطوح مختلف باشد كه چه استفاده‌هایی از قرآن ببرند كه زندگی آنها را بیشتر قرآنی كند، لذا ما باید از ابزارهای جدید غفلت نكنیم، در نتیجه یكی از كارهایی كه مورد توجه خودم قرار دارد كه تلاش برای تاسیس سامانه آموزش مجازی جامع قرآن و عترت است.
فقهی زاده تصریح كرد: صدها سال گذشته كه آموزش تقلیدی بوده و حالت كلاسیك داشته، امروزه از آن مراحل گذشته‌ایم و استفاده از امكانات فضای مجازی می‌تواند صدها برابر بر تعداد مخاطبان بیفزاییم و همینطور با استفاده از همین امكانات عمق ببخشیم به كلاس‌ها و معلمان را به دل منازل ببریم و این امكان را فراهم كنیم كه دروس را از اساتید بشنوند و ببیند و آموزش محدود به روش‌های سنتی نباشد.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه افزود: یكی دیگر از كارهایی كه در نظر داریم انجام دهیم، گسترش پژوهش در حوزه‌های مرتبط با تبلیغ و ترویج در جنبه‌های كاربردی و فرهنگ‌سازی است كه از طریق نشست‌های تخصصی با موضوعات راه كارهای توسعه هنر قرآنی یا راه كارهای ارائه هنری قصص قرآن یا راه كارهای توسعه فیلمنامه نویسی قرآن كه طبیعتا اجرای این كارگاه‌ها یك بحث است و تلاش برای ارائه بهینه آنها هم بحث دیگری است و همكاری‌هایی هم می‌طلبد كه باید با سایر معاونت‌های وزارت ارشاد مانند معاونت سینمایی و ... داشته باشیم كه در گفت وگویی كه با مسئولان برخی از این بخش‌ها داشتم ملاحظه كردم كه انگیزه‌های دینی برجسته‌ای در آنها حضور دارد.
فقهی زاده با اشاره به انتظارهایی كه از معاونت وجود دارد بیان كرد: ساماندهی فعالیت‌های قرآنی در سطوح گوناگون دولتی و مردمی از جمله كارهایی است كه بخش مهمی از آن بر عهده معاونت قرآن و عترت است، نكته مهمی كه اینجا از فرصت اسفتاده می‌كنم و به همه شنوندگان عرض می‌كنم این است كه قرآن متعلق به همه است و همانطور كه اشاره كردم در واقع با دل و جان همه ما مسلمانان از ایرانیان و ... و از طوایف گوناگون اسلامی سرشته شده است.
وی در ادامه افزود: قرآن هم كانون عشق ما مسلمانان است و هم كانون عقیقده، در این تردیدی نیست، به همین دلیل كه قرآن را برای مردم می‌دانیم، انتظار دو كار را از خودمان داریم كه به صورت ویژه انجام دهیم، یكی حمایت كردن است كه صرفا هم به حمایت مالی معطوف نمی‌شود، بلكه هدایت‌های برنامه‌ای و مشاوره‌ای را شامل می‌شود.
فقهی زاده تصریح كرد: خوشبختانه با برخورداری از آن شخصیت بسیار تابناكی كه فعالان قرآنی دارند و توقعاتشان هم توقعات كاملا معقول و صحیح است و تنها به حمایت‌های مالی چشم ندارند، در برخی از این جلسات بر انگیزه خودم افزوده است، نگاه‌های زیبایی كه این فعالان دارند حتی ایده آفرین است، لذا نگرش‌های خوبی وجود دارد و در گفت و گو با این دوستان فهمیدم كه اینها با عشق و عقیده وارد میدان شده‌اند و بسیاری از فعالیت این افراد یا كاملا افتخاری است یا بسیار بسیار اندك برخورداری مالی دارند. ما البته وظیفه داریم كه باید از حمایت‌های مالی هم دریغ نكینم و طبق ردیف‌های بودجه به آنها توجه خاص داشته باشیم.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان كرد: نكته دوم كه بسیار مهم است و باید بخش مهمی از فعالیت ما را قم بزند، به نوعی ریل‌ گذاری‌های صحیح است كه می‌توانیم برای فعالیت‌های قرآنی در آینده داشته باشیم، با همین نگاه بوده كه حدود پنج استودیوی مجهز را در قم، تبریز، مشهد و یزد افتتاح كردیم و انتفاع مالی هم مد نظر نبوده است.
وی در ادامه افزود: برخی از مراكز مهم در این شهرها شناسایی شدند و در آن‌ جا توان سنجی شده و این امكان مهم را با هزینه‌هایی كه وزارت ارشاد تقبل كرده تاسیس كرده‌ایم تا زمینه‌ای باشد برای درخشش فعالیت‌های مردمی كه حتی این زمینه‌ها قبلا در تهران هم نبوده یا بسیار محدود بوده است.
فقهی زاده گفت: چه بسا برخی از كارگاه‌ها مانند كارگاه اخلاق حرفه‌ای مدیریت قرآنی را قبل از سال 97 در مجموعه معاونت برگزار كنیم و زمینه گسترش آن را هم فراهم كنیم و چه بسا در كانال خاصی كه تاسیس می‌شود این موارد را بارگذاری كنیم تا عموم مخاطبان قرآنی از آنها استفاده كنند، پس هم حمایت‌های مالی مد نظر ما است و هم حمایت‌های معنوی.
وی در ادامه با اشاره به برگزاری نمایشگاه قرآن افزود: نگاه ما به نمایشگاه قرآن نگاه به یك كلان پژوه است كه به صورت عمده بر دوش معاونت است و از قبل هم صدا و سیمای قرآن در این زمینه همكاری خوبی داشته‌اند و امیدواریم این زمینه‌های همكاری گسترش بیشتری پیدا كند و بتواند فعالیت‌های خوبی كه در سال 97 ارائه می‌شود بهتر باشد و مخاطبان كیفی و بیشتری را از اقشار گوناگون به نمایشگاه بیاورد.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح كرد: نگاه من به نمایشگاه قرآن نگاه نمایشگاهی صرف نیست، من نمایشگاه قرآن را برایند یك جشنواره ملی و بلكه بین‌المللی فعالیت‌های قرآن كریم در نظر می‌گیرم كه در طول سال به صورت ویژه در استان‌های گوناگون ایران بنا شده و فعالیت‌هایی كه در اقصی نقاط كشور شكل گرفته در نمایشگاه عرضه می‌شود و به مرحله ارزیابی گذاشته و ما نیز در صدد این هستیم كه راه خودمان را بهتر ادامه دهیم و اشالاتی كه كم و بیش قبلا بوده برطرف كنیم.
وی در ادامه افزود: به همین دلیل هم دو جلسه مفصل رسمی به عنوان مجمع مشورتی نماشگاه داشته‌ایم و جلسات دیگری هم خواهیم داشت و بحمد الله به نتایج خوبی هم رسیده‌ایم، در جلسه گذشته كه چهارشنبه هفته قبل بود به این رسیدیم كه باید دو شورای مهم داشته باشیم، شورای سیاست گذاری و شورای برنامه‌ ریزی كه مقدمات تشكیل آن فراهم شده است.
فقهی زاده بیان كرد: من در اولین نشست خبری نكته‌ای را گفتم كه نمایشگاه باید از حالت فروشگاه مستقل خارج شود، گاهی اوقات شاید توقع مخاطبان جوری بوده كه نمایشگاه می‌آمدند كه به فروشگاه بروند، این روند اصلا مد نظر من نبوده همچنین هرگز در بیان من نبوده كه بخش فروشگاهی را تعطیل كنیم ولی نگاه ما عمدتا به نمایشگاه قرآن نمایشگاه فعالیت‌های قرآنی است كه یك بخشی از آن هم به فروش محصولات بپردازد.
وی در ادامه افزود: مكان و زمان برگزاری نمایشگاه قطعی نشده ولی مقدمات لازم را فراهم كرده‌ایم گفت‌و‌گوهای متعددی با مسئولان مصلی صورت گرفته و خوشبختانه همدلی‌های زیادی وجود دارد و معتقدیم كه بهترین جا برای نمایشگاه در تهران، مصلی است ولی هنوز تفاهم‌نامه منعقد نشده و امیدواریم موانعی نباشد، زمان آن هم حتمل است كه تمام نمایشگاه در ماه رمضان برگزار شود.
فقهی زاده تصریح كرد: بدون شك امسال نیز مراسم تجلیل از خادمان قرآن را داریم و قبل از آن كوشش‌های متعددی صورت می‌گیرد كه این مراسم را به عنوان نماد برجسته تلقی می‌كنیم برای تجلیل از كسانی كه عمرشان را در مسیر خدمت به قرآن صرف كرده‌اند.
وی در ادامه افزود: همچنین معاونت قرآن و عترت دو بخش قرآن و عترت تشكیل شده است، البته این دو را در طول یكدیگر می‌بینیم، این‌ها دو بال از معارف الهی هستند كه بدون شك توجه متوازنی هم می‌طلبد، قبلا هم به بخش عترت توجه شده بود و زحماتی كه كشیده شده ماجور است، اما من گمان می‌كنم كه باید توجه بیشتری بشود، عترتی كه كنار قرآن ثقلین را شكل می‌دهد كه جدایی از هر كدام مشكلات معرفتی به وجود می‌آورد.
فقهی زاده بیان كرد: در جهان اسلام عده‌ای هستند در بنگلادش و ... كه از قرآنیون تشكیل شده است كه فقط تكیه می‌كنند بر قرآن و خط بطلان بر سنت می‌كشند، دلایلی هم دارند، یعنی قرآن گرایان افراطی در مقابل اخباریان افراطی كه در عمل كم توجه قرآن هستند و این مخصوص هیچ فرقه‌ای هم نیست، الآن هر دو گرایش طرفدارنی دارد اما در نظام واره اندیشه دینی آنچه كه بزرگان از علمای اسلامی صحیح قلمداد می‌كنند آن چارچوبی است كه آموزه‌های قرآن كریم با عطری از عترت همراه است، عشق به اهل بیت(ع) مشترك بین جهان اسلام است و استثنائات ناچیز را اگر كنار بگذاریم عامل وحدت اسلامی همین دو است و البته ما مفتخریم كه توجه بیشری به عترت می‌كنیم و با نگاه وحدتی و تقریب‌گرا می‌خواهیم وارد شویم.

دسترسی سریع