دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینكه تا زمانی كه در حد حرف باشد، مدافع قرآن و مدعی هستیم، گفت: زمانی كه بحث عملی به میان میآید، بحث بودجه قرآنی به ته صف بودجه میرود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در برنامه افق رادیو قرآن ضمن بیان تاریخچهای از بودجه قرآنی از ابتدا تا كنون، گفت: بعد از حضور در مركزی كه فعالیتهای قرآنی در كشور را پیگیری میكرد و در ارشاد مستقر بود، بعینه متوجه پایین بودن بودجه قرآنی در كشور شدم. در همین راستا نامهای برای مجلس تنظیم شد و در آنجا پیشنهاد داده شد كه نیم درصد اعتبارات دستگاههای اجرایی برای قرآن اختصاص یابد.
وی با اشاره به اینكه این كار در سال 89 صورت گرفت، افزود: این موضوع در ردیف بودجه سال 89 قرار گرفت اما قید اختیاری برای آن در نظر گرفته شد. در آن سال و با وجود اختیاری بودن آموزش و پرورش و بنیاد شهید این كار را انجام دادند.
محمدی با اشاره به اینكه نیم درصد بودجه دستگاهها، رقم بسیار بزرگی بود، تصریح كرد: این رقم بالغ بر 1500 میلیارد تومان بود كه البته تنها دو دستگاهی كه نام برده شد بودجهای به بحث قرآنی اختصاص دادند. سال بعد پیشنهاد الزام داده شد كه در بند قانون بودجه نیم درصد اعتبارات هزینه دستگاههای اجرایی تخصیص پیدا كند. در همین رابطه و در سال 90 بحثهای طولانی در دولت صورت گرفت و بعد از گفتوگوهای فراوان تفسیر كردند كه این نیم درصد كه الزامی شده بود به 218 میلیارد تومان برسد كه 90 درصد آن محقق شد.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینكه در سال 91 نیز بودجه قرآنی صفر بود، گفت: با توجه به اینكه بودجه سال 90 اواخر سال به دست ما رسیده بود، این بودجه برای فعالیتهای سال 91 در نظر گرفته شد. در بودجه سال 92 نیز 300 میلیارد تومان بودجه تعلق گرفت كه 25 میلیارد آن كه هشت درصد كل بودجه بود، تعلق گرفت. در سال 93 نیز 200 میلیارد بودجه قرانی بود كه حدود 43 درصد آن تخصیص یافت. در سال 94 نیز 200 میلیارد بود كه قرار بود 20 میلیارد تومان آن تحقق یابد كه اینگونه نشد. در سال 95 هم 200 میلیارد در نظر گرفته شده بود كه پنج درصد آن تحقق یافت.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینكه دهها جلسه برگزار شده است تا وضعیت بودجه قرانی این سرنوشت را پیدا كند، گفت: تا زمانی كه بحثها در حد حرف باشد، همه مدعی قرآن هستند، اما زمان عمل كه فرا میرسد، بودجه 200 میلیارد تومانی به 10 میلیارد میرسد. در سال 96 هم كه بودجه 100 میلیارد شد، تاكنون رقمی اختصاص نیافته است، این در حالی بوده كه ما از فروردینماه پیگیری تخصیص بودجه بودهایم و تا این لحظه با وجود وعدههای بسیار زیاد و حتی دستور از سوی رئیس جمهور هنوز یك ریال از بودجه قرآنی داده نشده است.
رئیس ستاد راهبردی طرح ملی حفظ قرآن با اشاره با اینكه این بودجهها برای اجرای منشور است و دستگاهها برای خودشان بودجه قرآنی دارند و به این بودجه ربطی ندارد، گفت: منشور توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان عالیترین نهاد قرآنی كشور یك سری اهداف دارد كه این بودجه برای تحقق آن اهداف است.
محمدی در ادامه با تأكید بر اینكه در بودجه سال 97 شاهد شكلگیری دو اتفاق مبارك هستیم، اظهار كرد: درست است كه بودجه امسال 100 میلیارد كاهش نسبت به سال قبل داشته است، اما در عوض به جدول اصلی بودجه راه یافته است. در گذشته بودجه قرآنی در جدول فرعی بود و عمدتاً در جدول فرعی باز نمیشود چون جدول بودجه اصلی به حدی بزرگ است كه به فرعی نمیرسد. موضوع دیگر نیز این است كه این بودجه به صندوق آمده است كه این برای ما بسیار مهم بود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با تأكید بر اینكه نسبت به تقلیل بودجه سال آینده در حال رایزنی با مجلس و دولت هستیم، بیان كرد: نامهای برای مجلس تنظیم و ارسال شده و در آن توضیح داده شده است كه تحقق منویات قرآنی مقام معظم رهبری نیاز به 15 هزار میلیارد تومان اعتبار دارد و برای تحقق سند طرح ملی حفظ نیز 300 میلیارد تومان بودجه نیاز است. بنابراین از حیث دبیرخانهای پیگیریهای بسیار زیادی برای بودجه در تمام این سالها صورت گرفته است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینكه از سال 89 تا كنون 26 درصد كل بودجههایی كه برای فعالیتهای قرآنی در نظر گرفته شده است، اختصاص یافته، گفت: در دولت یازدهم و دوازدهم این رقم كمتر شده و تا كنون 11 درصد بودجه تصویب شده طی سالهای اخیر، تحقق یافته است. بنابراین مطالبه جامعه قرآنی اعم از سازمانها و موسسات و .. تحقق بودجههای قرآنی و افزایش آن است. ما پاسخ برخی اشكالاتی كه به شورا وارد شد را ندادیم تا این درخواست و مطالبه فراگیر شود. به اعتقاد ما این بودجه متناسب به حوزههای قرآنی كه مهیمن سایر برنامههاست باید افزایش یابد.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه با اشاره به اینكه نظام اسلامی ما برای قرآن شكل گرفت، گفت: به چه علت در حكومتی كه برای احیای شعائر قرآن شكل گرفته است، بودجه قرآن ته صف قرار میگیرد. اینكه از ابتدای این دولت تا كنون تنها 11 درصد بودجه قرآنی را دریافت كرده باشم غیر قابل قبول است.
وی با تأكید بر اینكه همه منتقدان و مطالبهگران پیگیر را میستاییم، بیان كرد: ما نیز با منتقدان و مطالبهگران همراه هستیم، آنها در واقع زبان ما هستند. این كمبودها كه اگر قرار باشد به عدالت باشد حق قرآن نیست. لذا مجلس به عنوان دستگاه ناظر و مسئول بودجه باید پیگیری كند كه چرا پیشنهاد خود دولت اجرایی نشده است.
محمدی در ادامه به دستور رئیس جمهور مبنی بر توجه به بودجه قرآنی اشاره و عنوان كرد: رئیس جمهور محترم به رئیس سازمان برنامه و بودجه دستور داده است كه به بودجه قرآنی توجه شود. ما پیرو این موضوع نامه دیگری در باب تشكر ارسال كردهایم و در آن گفته شده با توجه به عدم تخصیص بودجه قرآنی بسیاری از فعالیتها زمین مانده است، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز دستور دادند كه در اولین فرصت این تخصص صورت بگیرد. البته این نامه مربوط به 21 مهرماه است.
وی همچنین در مورد راهكارهای افزایش بودجه سال 97 به افزیش مكاتبات و گفتوگوها با مجلس اشاره و اظهار كرد: باید با مجلس صحبت كنیم تا بودجه كاهش یافته شده را افزایش دهند. در كمیسیون فرهنگی، تمامی اعضا اراده بر ارتقاء بودجه دارند. كارهای این موضوع در حال انجام شدن است و مقدمات صورت گرفته كه باید در كمیسیون تلفیق بررسی شود. امیداورم بتوانیم بودجه سال آینده را ارتقاء دهیم، هر مقدار ارتقا یابد كار بزرگی است و مطمئناً این كار شدنی است به شرط اینكه هر كدام از جامعه قرآنی در نقش یك مطالبهگر جدی ظاهر شود و ما را در تحقق بودجه یاری كنند.
محمدی در بخش دیگری از گفتوگوی خود به دیگر بحث هایی كه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به آن پرداخته اشاره و اظهار كرد: ما در بحثهای دیگر كارهای وسیعی انجام دادهایم، یكی از دستاوردهای ما ایجاد صندوق توسعه مشاركتهای قرآنی بود است تا شفافیت بیشتری صورت بگیرد. بحث استقرار ساختار برنامهریزی قرآنی و اسناد راهیردی كه تولید شده است گام دوم ما در شورا بوده است. بحثهای نظارتی و راهبردی از دیگر بحثهای اساسی ماست كه شكل گرفته است.
دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن كریم در ادامه صحبتهای خود بهجلسات این ستاد و فعالیتهایی كه تا كنون صورت داده است اشاره و بیان كرد: فرمایش مقام معظم رهبری در مورد تربیت 10 میلیون حافظ قرآن كریم كار حساسی است، معظمله با این مطالبه میخواهند اعلام كنند نقطه اتصال لفظی با معنایی، حفظ قرآن است. با حفظ است كه هم روخوانی و هم زیباخوانی و هم توجه به معنا و تدبر در قرآن تجلی پیدا میكند.
وی افزود: لذا برای اجرایی سازی این موضوع، باید به صورت مشخص سه حلقه شكل میگرفت. حلقه اول سیاستگذاری كلان است كه در حیطه اختیارات شورای توسعه فرهنگ قرآنی است. برای این منظور كه یكی از طولانیترین و مفصلترین سندها كه سند حفظ قرآن كریم است تولید شده و به اجماع قرآنیان رسیده است كه این غیر از دیگر اسناد است. در این سند چشماندازها، راهبردها، اهداف كلان، راهكارهای ملی و تمام كمیها در نظر گرفته شده است. بنابراین شورای توسعه در این بخش كار خود را انجام داده است.
محمدی دومین حلقه در این زمینه را بحثهای پشتیبانی عنوان كرد و گفت: پشتیبانیهایی همچون بودجه و تبلیغات و ... در این بخش است. مقداری از این كار انجام شده، در این زمینه اعتقاد دارم كه صدا و سیما باید حداقل 100 برنامه دو دقیقهای بسازد و آنها را در زمانهای مختلف پخش كند. ضمن اینكه در تمام فیلمها بحث حفظ قرآن نیز باید گنجانده شود،ما نباید به رادیو قرآن و شبكه قرآن و معارف بسنده كنیم.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی حلقه سوم از این حلقهها را بحث اجرایی و تربیت حافظ قرآن كریم عنوان و خاطرنشان كرد: حلقه اجرا به معنی تربیت حافظ است كه وظیفه دستگاههایی همچون وزارت ارشاد، آموزش و پرورش و ... است. ما ستاد در راهبری تلاش كردهایم مدیریت را به دستگاهها بدهیم كه هیچ كدام قبول نكردند و به اجماع بار را بر دوش ما نهادند. لذا تمام سازوكارهای لازم برای توزیع مسئولیتهای دستگاهی را انجام دادهایم و راهكارها را توزیع دستگاهی كردهایم. تلاش خواهیم كرد تا نصف یا یك چهارم بودجه منشور برای كار حفظ قرآن اختصاص یابد.