تغییر یكباره ریل مسابقات قرآن ممكن نیست/ به جای حذف، رقبا را تقویت كنیم

رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف با اشاره به اینكه تغییر یكباره رویكرد مسابقات به جشنواره‌ ممكن نیست، گفت:‌ به جای حذف مسابقات قرآن به این بپردازیم كه چرا رقبای مسابقات قرآن طی سال‌های متمادی توسط نهادها و دستگاه‌ها تقویت نشده است.

1396/09/19
|
08:09

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری بین‌المللی قرآن، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مركز امور قرآنی كشور و مسعود وادی‌پور،‌ دبیر شورای مركزی پویش قرآنیان بعدازظهر امروز با حضور در برنامه رادیویی «افق» به بحث در مورد مسابقات سراسری قرآن و پویش قرآنیان كه با هدف اصلاح ساختار مسابقات شكل گرفته است، پرداختند.
حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف، در ابتدای صحبت‌های خود در این برنامه با اشاره به اینكه سعی شده است در مباحث انتقادی همیشه آغاز كننده موضوعات باشیم، گفت: نكاتی كه امروز در جریان پویش ابراز می‌شود، در جلسات و كمیته‌های مختلف مسابقات مورد چالش و گفت‌وگو قرار گرفته است.
وی در ادامه به بحث تجمیع فعالیت‌های قرآنی و جلوگیری از موازی كاری كه یكی از محورهای پویش قرآنیان بوده است اشاره كرد و افزود: در خصوص تجمیع فعالیت‌های قرآنی در سه سال گذشته هیچ كدام از بخش‌های قرآنی كشور به اندازه مركز امور قرآنی سازمان اوقاف كار نكرده‌اند. آخرین حركت در این راستا نیز ادغام دو آزمون سراسری حفظ قرآن بود. قبل از آن نیز آزمون اعطای مدرك بود كه با پیشنهاد ما ادغام شد. بحث ادغام مسابقات بین‌المللی نیز در همین راستا بوده است. در داخل خود سازمان اوقاف نیز فعالیت‌های قرآنی كه پراكنده بود را تجمیع كردیم.
رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف تصریح كرد: در مسابقات سال 93 كه اعلام شد نفرات برتر سطح‌بندی می‌شوند، خود جامعه قرآنی هم زیاد متصور نبود این كار صورت بگیرد چرا كه فراز و نشیب‌هایی داشت، اما همه دیدیم كه این كار صورت گرفت.
حسینی در ادامه صحبت‌های خود به برگزاری جلسات متعدد با اساتید قرآنی در مقاطع مختلف اشاره و اظهار كرد: هفته گذشته طرح ساماندهی داوران مسابقات قرآن قبل از اجرایی شدن اطلاع‌رسانی كردیم تا اگر ایرادی به آن وارد است و اساتید نظر و پیشنهادی برای ارتقاء آن دارند، اعلام كنند. سعی ما این بوده است خودمان ابتدا نقاد باشیم و حال ممكن است به دلیل اطلاع رسانی ناقص یا هر علت دیگری نتوانسته باشیم پیغام خودمان را به خوبی منتقل كنیم اما تلاش ما همین امر بوده است.
در ادامه این برنامه مسعودی وادی‌پور، دبیر پویش قرآنیان به بیان برخی مطالب پرداخت، وی در ابتدای صحبت‌های خود از تلاش‌های «حجت‌الاسلام حسینی» در مركز امور قرآنی سازمان اوقاف قدردانی كرد و گفت: از زمانی كه وی رئیس مركز امور قرآنی شد اتفاقات خوبی رخ داده و شاهد تغییرات مطلوبی بوده‌ایم، شاید روی خوش این افراد بوده كه ما را ترغیب كرد تا با راه‌اندازی یك پویش به پیگیری مطالبات قرآنی و اصلاح امور بپردازیم.
وی در ادامه به بیانات مقام معظم رهبری در مورد آتش به اختیار بودن در حوزه‌های فرهنگی اشاره كرد و افزود: در همین راستا احساس شد در حوزه‌های قرآنی به ویژه در بحث مسابقات امكان اصلاحات بیشتری وجود دارد. بر همین اساس پویشی در فضای مجازی ایجاد شد و از همان ابتدا تلاش شد تا این كار قانونمند حركت كند و بسیاری از اساتید از پویش حمایت كردند.
وادی‌پور در ادامه به رویكردها و محورهای فعالیت پویش قرآنیان اشاره كرد و افزود: این پویش در سه حوزه اصلاح مسابقات، تجمیع فعالیت‌های قرآنی و تشكیل صنف و اتحادیه برای فعالان قرآنی ورود داشته است كه بحث مسابقات به اوقاف بر می گردد اما سایر بحث‌ها اغلب نهادهای قرآنی كشور را درگیر خود خواهد ساخت.
دبیر پویش ایرانیان همچنین به ارائه طرحی برای جایگزینی مسابقات قرآن اشاره و بیان كرد: در این طرح چند موضوع مورد تأكید واقع شده كه یكی از آنها اضطراب زدایی متسابقان است، بهترین راهكار در این بخش را در غیر حضوری برگزار كردن این مسابقات در مراحل مقدماتی اعلام كردیم. همه اذعان دارند كه تلاوت در جمع، فضایی را ایجاد می‌كند كه فرد متسابق آرامش لازم را نداشته باشد. بنابراین برای این كار بحث غیرحضوری بودن مسابقات را مطرح كرده‌ایم، با این پیش شرط كه خروجی آن نیز این باشد كه كسانی كه برگزیده می‌شوند در خاتمه مراحل استانی، كشوری و بین‌المللی در یك مراسم پایانی بدون اینكه مورد قضاوت قرار گیرند، تلاوت‌های خود را در قالب كرسی تلاوت ارائه دهند.
وی در ادامه در پاسخ به سه سوال مجری كارشناس این برنامه مبنی بر اینكه مبنای اینكه گفته می‌شود مسابقات اضطرب‌زاست از كجا نشأت گرفته، چرا عنوان جشنواره انتخاب شده و آیا مدلی مشابه این در كشورهای دیگر برگزار می‌شود یا خیر،‌ گفت: مسابقه كاملاً اضطراب‌زاست، اگر تمام متسابقینی كه در مسابقات اخیر حضور داشته‌اند را مورد سوال قرار دهید بر این موضوع صحه خواهند گذاشت. ضمن اینكه ما نظرسنجی‌هایی در این زمینه انجام داده و به این نتیجه نیز رسیده‌ایم، همه اسناد این نظرسنجی نیز وجود دارد.
وادی‌پور افزود: در مسابقات چون قضاوت وجود دارد شركت كنندگان دچار اضطراب می‌شوند، ما به دنبال این هستیم كه بحث قرآن كه یك بجث هنری است و باید اثرگذار باشد، را به یك رقابت خلاصه نكنیم، بلكه باید اثرگذاری‌های به مراتب بیشتر و بهتری داشته باشد. نكته مهم هم این است كه در مسابقات قرآن ارزیابی‌ها نفر با نفر یا جمع است، بحث قرائت قرآن یا حفظ قرآن اینگونه نیست كه همه شركت كنندگان تمام ویژگی‌ها را داشته باشند. همه اینها با توجه به اختلافاتی كه در صدا دارند، نباید با هم سنجیده شوند. همه اینها در امتیاز افراد تأثیرگذار است و برای همین است كه افراد با كمترین اختلاف امتیاز در رده‌بندی قرار می گیرند. ما در طرح خودمان ارزیابی افراد را به صورت نفر به نفر مورد ارزیابی قرار می‌دهیم و می‌گوییم تمام افرادی كه به عنوان مثال بالای 80 امتیاز بگیرند قاری برتر می‌شوند.
وی در پاسخ به سوال سوم مبنی بر اینكه چنین مدلی در كشورهای دیگر در زمینه قرآنی اجرا شده است یا خیر نیز گفت: در حوزه قرآنی چنین مدلی شاید كمتر صورت گرفته باشد هرچند استاد «جهانبخش فرجی»، رئیس پویش قرآنیان از برگزاری چنین جشنواره‌ای در كشور ایتالیا خبر داده و بر آثار مطلوب آن نیز تأكید كرده‌اند.
در ادامه این برنامه حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف در مورد نظری كه در ارتباط با این طرح دارد، گفت: این درگاهی است تا در آینده تحولات خوبی در فضای مسابقات قرآن داشته باشیم. خدا را شاكرم كه جریان پویش در بحث تحولات به یاری ما آمده است.
حسینی در ادامه به تغییراتی كه اخیراً در مسابقات مدیحه‌سرایی به وجود آمد اشاره و اظهار كرد:‌ در آن مسابقات تلاش كردیم تا رقابت‌ها را به صورت جشنواره‌ای برگزار كنیم و مراحل مقدماتی به صورت غیرحضوری باشد، كه حاشیه‌ها و مخالفان بسیار زیادی پیدا كرد. منتقدین اعتقاد داشتند كه حضور افراد در مسابقات دستاوردهایی داشته است كه برگزاری جشنواره‌ای آن دستاوردها را از بین می برد. در آن مقطع ما معتقد بودیم كه برگزاری مسابقه به آن روش آثار مثبت مدنظر ما را به دنبال ندارد به همین دلیل آن رقابت‌ها را به صورت همزمان با مسابقات سراسری قرآن برگزار كردیم تا دیده شود.
رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف با تأكید بر اینكه ما در حال حاضر نمی‌دانیم بر كدام مبنا باید حركت كنیم، بیان كرد: شاهد هستیم كه در برخی حوزه‌ها به هر نحوی كه حركت كنیم مورد انتقاد قرار گرفته و در مورد آن از ما سوال می‌شود كه چرا اینگونه حركت می‌كنید.
حسینی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینكه این طرح در بحث اجرا باید مورد بررسی قرار گیرد، گفت: اصل این پیشنهاد یك روش متعالی است، اگر این روش تقویت شود روش آكادمیك خواهد شد. در روش آكادمیك كه در حال حاضر بسیاری از جشنواره‌ها در موضوعات مختلف به آن استناد می‌كنند، داوری‌ها یكسال به طول می‌انجامد. اگر این كار در فضای قرآنی صورت بگیرد حركت زیبایی خواهد بود كه یك قاری قرآن در طول سال ده‌ها تلاوت دارد و ما بگوئیم به انتخاب خودش پنج تلاوت برتر را ارسال كند تا مورد داوری قرار بگیرد.
رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تأكید بر اینكه از شكل گیری پویش بسیار خرسند است، خاطرنشان كرد: علت این خرسندی نیز این است كه ایده‌هایی كه توسط پویش مطرح می‌شود به ایده‌های من نزدیك است. برخی فكر می‌كنند كه پویش بین ما و جامعه قرآنی و اساتید قرآنی شكاف به وجود آورده است در صورتی كه اینگونه نیست.
حسینی با اشاره به اینكه در حال حاضر فقط می‌توانیم به عنوان یك كار در عرض مسابقات نگاه كنیم، گفت: اینكه مسابقات قرآن با سابقه 40 ساله برچیده شود و یكباره این روش جایگزین شود، در حال حاضر این آمادگی وجود ندارد و در هیچ كار دیگری نیز صلاح نیست این تغییر ریل صورت بگیرد. این روش مخاطب عام ندارد در صورتی كه ما در مسابقات قرآن 400 هزار نفر شركت كننده داریم كه بخش عمده‌ای از آنها مخاطب عام هستند و نمی‌توانند اثر استودیویی ارائه دهند.
وی اذعان كرد: همانگونه كه ما جشنواره را در بخش‌هایی مانند انشاد و ... اضافه كردیم ممكن است كه آن را به حدی گسترده كنیم كه شامل جشنواره و طرح مورد نظر پویش نیز شود.
رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با تاكید بر اینكه یك سال و نیم و حدود 1500 ساعت بر روی نظام جامع مسابقات فعالیت داشته‌ایم، گفت: ما نمی توانیم از تجربیات موفقی كه در رویداد بودن مشترك هستند درس نگیریم. در این نظام نامه صفر تا صد رویدادهایی در زمینه‌های مختلف اعم از نوبل، اسكار و المپیك مورد مطالعه قرار گرفت. از همین مطالعات بود كه رمز و راز بیانات مقام معظم رهبری را متوجه شدم، آن وقت بود كه متوجه افق نگاه معظم له شدم. بر همین اساس ما با وجود اینكه كامل عمل نكرده ایم اما خیلی پیشرفت داشته ایم.
در ادامه نیز مسعود وادی‌پور در بخش پایانی صحبت‌های خود خاطرنشان كرد: همه موارد مطرح شده در این طرح دارای آیین‌نامه‌های ریز است و كار كارشناسی بر روی این مباحث صورت گرفته است. هر مبحثی مخالف و موافق خود را داشته است تا در نهایت به یك مدل خاص برسیم به عنوان مثال در باب آزمون‌های غیر حضوری، در حال حاضر آزمن حج به همین ترتیب برگزار می‌شود و یا طرح ارزیابی قاریان نیز به صورت غیرحضوری است. این موضوع نه تنها مفید و كم هزینه است بلكه فرایند اجرایی را راحت‌تر نیز خواهد كرد.
همچنین حجت‌الاسلام حسینی،‌رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف دئر بخش پایانی صحبت‌های خود اذعان كرد: بخش عمده‌ای از مسابقات با این طرح برداشته می‌شود من اعقتاد دارم جامعه قرآنی نباید فرصت بزرگی مانند مسابقات را از دست بدهد اوقاف در 40 سال گذشته مسابقات را برگزار كرده است آیا همه اتفاقات در حوزه فرهنگ و آموزش ایجاد شده است. من فكر می كنم اگر مقداری به این موضوع بپردازیم كه رقیب مسابقات چه چیزی بوده كه تقویت نشده است، شاید به این نتیجه برسیم كه مسابقات باید حفظ شود و برخی نكات آن مورد تقویت قرار گیرد.

دسترسی سریع