واكاوی مطالبات قرآنی نابینایان در حوزه‌های آموزشی و تبلیغی در افق رادیو قرآن

یكی از حافظان قرآن كریم و از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مطالبات قرآنی نابینایان را در سه حوزه آموزشی، تبلیغی و ترویجی و پژوهشی تقسیم‌بندی كرد و در ادامه به برشمردن برخی از مصادیق این مطالبات پرداخت.

1402/07/30
|
10:54

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، برنامه افق رادیو قرآن شنبه 29 مهرماه با موضوع مطالبات و فعالیت‌های قرآنی حوزه نابینایان و با حضور آرزو اسلامی، بانوی روشندل حافظ كل قرآن كریم و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و اجرای جواد نصیری، به روی امواج این شبكه رادیویی رفت. همچنین در این برنامه سیدمحمدجواد حسینی، سرپرست مركز مشاركت‌های مردمی و توسعه ظرفیت‌های اجتماعی و فرهنگی سازمان بهزیستی كشور و محمد بابایی، مدیر مركز طبع و نشر جمهوری اسلامی ایران روی خط تلفنی این برنامه آمدند. در ابتدای این برنامه آرزو اسلامی با اشاره به اینكه متولی امور نابینایان و معلولان سازمان بهزیستی است،‌ گفت: در حوزه فعالیت‌های قرآنی باید یك سری سازمان‌ها در كنار سازمان بهزیستی مشاركت داشته باشند. از جمله این سازمان‌ها باید به رسانه ملی، وزارت ارشاد، سازمان آموزش و پرورش استثنایی، نیروهای نظامی و انتظامی، مجلس و دولت و ... اشاره كنم. وی افزود: اگر قرار باشد تمام بار را به دوش یك نهاد بگذاریم، نه درست است و نه قابل طرح است. بنابر این دستگاه‌های متعدد باید دست به دست هم بدهند تا بتوانیم مشكلات را برطرف كنیم. اسلامی در ادامه مطالبات قرآنی نابینایان را در سه حوزه آموزشی، پژوهشی و تبلیغی و ترویجی دسته‌بندی كرد و گفت: در حال حاضر حوزه آموزش معلولان بسیار محدود است، این افراد معمولاً در خانه می‌نشینند و آموزش خود را از آن طریق پیگیری می‌كنند، یعنی یك فضای واحدی برای آنها وجود ندارد. عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح كرد: علاوه بر اینكه نهادها باید مشكلات مربوط به حوزه نابینایان را برطرف كنند، باید گروه‌ها و موسسات مردمی(NGO) و خود نابینایان هم صدای واحدی داشته باشند. تنها با كمك سازمان‌های دولتی همچون بهزیستی، نیروی انتظامی، آموزش و پرورش و ... نمی‌توان این مسئله و موضوع را برطرف كرد، بلكه خود نابینایان هم باید پیگیر باشند تا با یك صدای واحد مشكل خود را حل كنند. وی در ادامه به مراكز نگهداری شبانه‌روزی در سازمان بهزیستی اشاره و اظهار كرد: سازمان بهزیستی مراكز نگهداری و شبانه‌روزی زیادی دارد، كدامیك از این مراكز به بحث آموزش قرآن می‌پردازند؟ آیا بهزیستی توانسته است از نخبگانِ معلول خود برای استفاده در این مراكز استفاده كند؟ اگر این كار را انجام دهد همزمان به دو هدف می‌رسد، هدف اول اینكه از نخبگان قرآنی خود بهزستی استفاده می‌شود و هم سطح قرآنی و سواد قرآنی جامعه هدف این سازمان بالا می‌رود.
این روشندل حافظ كل قرآن كریم در ادامه بخش دیگری از مطالبات نابینایان را مربوط به حوزه پژوهشی دانست و گفت: الان نگاه كنید بسیاری از كتب و مجلات به صورت «پی دی اف» در اختیار مردم قرار می‌گیرد كه متأسفانه ما نابینایان نمی‌توانیم استفاده كنیم. در حوزه نرم‌افزار هم نرم‌افزارهای قرآنی برای نابینایان كاری انجام نداده‌اند. اصلاً توجهی ندارند به اینكه نرم‌افزارها باید به گونه‌ای باشد كه با صفحه‌خوان‌هایِ ما رسم‌پذیر باشد. اسلامی مباحث تبلیغی و ترویجی را یكی دیگر از مطالبات نابینایان در حوزه قرآن برشمرد و افزود: نشر فرهنگ قرآن كریم در میان معلولان و نابینایان ترویج چه از نظر مسابقات و چه از نظر پخش قرآن‌های بریل در سطح بسیار پائینی قرار دارد. وی در پایان این بخش از صحبت‌های خود یكی از مشكلات نابینایان را مربوط به متفاوت بودن علائم وقف و ابتدا در قرآن‌های بریل دانست و گفت:‌ در بحث قرآن‌هایِ بریل به نظر می‌رسد هنوز به یك وحدت‌رویه نرسیده‌اند، یعنی قرآن‌های بریل در جاهای مختلف كه توزیع می‌شود، دارای علامت‌های وقف متفاوت است. در ادامه این برنامه سیدمحمدجواد حسینی، سرپرست مركز مشاركت‌های مردمی و توسعه ظرفیت‌های اجتماعی و فرهنگی سازمان بهزیستی كشور روی خط برنامه آمد و به بیان نكاتی پرداخت. وی در ابتدای صحبت‌های خود به تصویب قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در سال 1396 اشاره كرد و گفت: در سال 1396 قانونی با عنوان قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در مجلس مصوب شد كه قانون جامعی بوده و موضوعات مختلفی را شامل می‌شود و قشر نابینایان به عنوان یكی از گروه‌های دارای معلولیت ذیل این قانون قرار می‌گیرد. حسینی افزود: مواد متعددی بر این قانون مترتب است و بر اساس آن 22 دستگاه موظف هستند مباحث مربوط به معلولان و نابینایان را پیگیری كنند. یكی از موضوعات مناسب‌سازی است. در نگاه اول و پس از شنیدن كلمه «مناسب‌سازی» فضایی كه به ذهن می‌رسد، موضوع دسترس‌پذیریِ معابر و ... است. اتفاقی كه ما در سازمان بهزیستی رقم زدیم توسعه مفهوم مناسب‌سازی به معنای درستِ آن و به موضوعات جدیدتر بود. معتقدم اگر قرار است یك نابینای محترم تمایل به انس با قرآن یا حفظ و مفاهیم قرآن داشته باشد، مقدمات این موضوع هم باید به عنوان وجهی از مناسب‌سازی مد نظر قرار گیرد. وی در ادامه به شكل‌گیری كمیته نظارت بر اجرای قانون حمایت از معلولان اشاره و تصریح كرد: مسئول این كمیته معاون اول رئیس جمهور است، با عنایت ویژه دكتر مخبر جلسات متعددی برگزار شد و در آن 15 وزیر، معاون وزیر، رئیس سازمان و دستگاه حضور داشته‌اند. همچنین بیش از 70 جلسه كارگروه برای اجرای این قانون برگزار شده است. دستگاه‌های مختلف عضو این كارگروه هستند و در جلسات حضور دارند، لذا ما گام اول كه توسعه مباحث مرتبط با دستگاه‌ها بوده است، برداشته‌ایم.
حسینی در پاسخ به مهمان حاضر در استدیو، مبنی بر حضور معلولان و نابینایان در جلسات این كارگروه‌ها، بیان كرد: ما اگر نخواهیم این كار را انجام دهیم قانون این را پیش‌بینی كرده است و قانون این موضوع را از ما مطالبه می‌كند. اساس برگزاری این جلسات و جلسات مشورتی با حضور نمایندگان و ذی‌نفعان حوزه معلولان است، اگر این افراد نباشند جلسات رسمیت پیدا نمی‌كند. سرپرست مركز مشاركت‌های مردمی و توسعه ظرفیت‌های اجتماعی و فرهنگی سازمان بهزیستی كشور در ادامه این بخش از صحبت‌های خود و در پاسخ به سوال دیگر مهمان حضوری این برنامه مبنی بر دلایل غیر فعال بودن شورای قرآنی سازمان بهزیستی گفت:‌ در خصوص رویدادها مستحضرید كه در زمان تغییر دولت با بیماری كرونا مواجه بودیم، سازمان بهزیستی به عنوان یك سازمان رویدادمحور، جشنواره‌های فرهنگی و آموزشی مختلفی را برگزار می‌كند، از جمله اینكه ما پنج دوره مسابقات بین‌المللی قرآن نابینایان و چندین دوره طرح مشكات را داشتیم. وی افزود: سازمان در زمان تغییر دولت با دو چالش مواجه بوده است، یكی بیماری كرونا بود كه بسیاری از فعالیت‌ها را تعطیل كرد، در این موضوع افراد دارای معلولیت ملزم به رعایت سخت‌گیرانه‌تر پروتكل‌ها بوده‌اند و لذا اجرای رویدادها در زمان كرونا سخت‌تر شده بود. موضوع دیگر هم تغییر چارت سازمان بهزیستی بعد از 12 سال بود. حسینی تصریح كرد: از چالش‌ها كه عبور كنیم، یك اتفاقی را به عنوان گزارش اعلام می‌كنم كه شاید به طور خاص در موضوع قرآن و عترت نباشد، اما موضوع مهمی است. سازمان بهزیستی موفق شد مجوزی از سازمان استخدامی بگیرد تا به صورت مجزا آزمون ویژه معلولان برگزار كند. بنابراین ما از این پس آزمون مجزا برای نابینایان و معلولان خواهیم داشت. در بخش پایانی این برنامه محمد بابایی، مدیر اجرایی مركز طبع و نشر قرآن كریم جمهوری اسلامی ایران به بیان نكاتی در مورد قرآن بریل پرداخت و گفت: ویژگی مهم قرآن بریل كم‌علامت بودن آن است. حدود 11 سال قبل دوستان ما در موسسه قرآنی روشندلان اصفهان به مركز مراجعه كردند و درخواست این فایل قرآن را داشتند. این فایل را در اختیار دوستان قرار دادیم، در همان سال این قرآن تولید شد. یك یا دو سال بعد همایشی به همین منظور در كشور تركیه برگزار شد كه چندین كشور قرآن‌های بریل را ارائه دادند، قرآن منتشر شده از طرف دوستان ما در اصفهان نیز حضور داشت كه به عنوان مصحف برگزیده در آن همایش معرفی شد. وی در پایان تصریح كرد: فایل قرآن ما از جهت اعراب‌گذاری و علائمِ وقف و ابتدا یك فایل معتبر برای داخل و خارج كشور است. مراكزی كه آماده دریافت این فایل و استفاده از آن هستند می‌توانیم این فایل را به صورت رایگان در اختیار آنها قرار دهیم. گفتنی است؛ برنامه افق با محوریت پیگیری مطالبات رهبری از جامعه قرآنی شنبه ها ساعت 14:25 از شبكه رادیویی قرآن پخش می شود. بررسی و آسیب شناسی فعالیت های قرآنی كشور، ارائه گزارش از برنامه های مختلف قرآنی در سطح كشور و گفتگو با مسئولان قرآنی از مهمترین بخش های این برنامه است. برنامه افق، كاری از گروه اطلاع رسانی رادیو قرآن به تهیه كنندگی محبوبه كلانتر و اجرای كارشناسی جواد نصیری است كه روزهای شنبه از ساعت 14:25 الی 15:00 به روی آنتن می رود.

از طریق موج اف.ام ردیف 100 مگاهرتز شنونده ما باشید.

📻 fm 100 mhz

آدرس صفحات رادیو قرآن در فضای مجازی:

🌐 www.radioquran.ir

http://sapp.ir/radioquran 🆔

https://ble.ir/radioquran_ir 🆔

https://eitaa.com/radioquran_ir 🆔

راه های ارتباطی ما:

📩 30000100

☎️ 02122051632_02122043017

تلفن گویا:

☎️ 02127860100

دسترسی سریع