دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی: اگر در امور قرآنی تحول ایجاد كنیم و چابكسازی ایجاد شود، باید دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به مراكز موفق قرآنی واگذار شود كه سازمان تبلیغات اسلامی به جهت اینكه سازمان دارالقرآن را دارد میتواند موثرتر باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، برنامه زنده افق رادیو قرآن، شنبه 11 شهریورماه با موضوع «روند برنامهها و فعالیتهای شورای توسعه فرهنگ قرآنی» با اجرای جواد نصیری و با دعوت از سیدمحمدجواد آلاحمد، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی به صورت زنده به روی آنتن رفت. دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با بیان اینكه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، یك شورای قوی، قانونمند و سیاستگذار است كه باتوجه به تبیینی كه سیاستگذار برای آن داشته، متناظر با شورای عالی انقلاب فرهنگی در امور قرآن، فعالیت دارد. در كنار آن مجمع مشورتی دیده شده است و در كنار آن نیز كمیسیونهای تخصصی امور قرآنی است كه هر كدام كار تخصصی و سیاستگذاری امور قرآنی را انجام میدهند. سیدمحمدجواد آلاحمد افزود: مصوبات شورای توسعه فرهنگ قرآنی، حكم قانون را دارد و میتواند خودش آن را ابلاغ كند و برای همه دستگاهها لازمالاجرا است. سند جامع راهبری امور قرآنی كشور است و باید از این فضا حسن استفاده را ببریم. در سال 1388 دبیرخانه آن مصوب شده است و از آن تاریخ تا به امروز برای اینكه بتوانیم چراغ راه آینده خود را خوب ببینیم، باید یك حسابرسی فرهنگی را در این زمینه داشته باشیم و در این مدت بررسی كنیم چه اقداماتی انجام شده است؟ چراكه هم حمایت شده است و هم قوانینی كه دیده شده، مشخص است. دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح كرد: در كنار این دبیرخانه، معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد و دارالقرآن سازمان تبلیغات اسلامی خیلی قوی و محكم فعالیت داشتهاند و مسئولیت مدیریت كمیسیونهای تخصصی شورا را داشتهاند. در كنار آن، سازمان اوقاف و امور خیریه محكم وارد شد و بحث حفظ را بر عهده گرفت و یا دفتر بینالملل مقام معظم رهبری نیز مسئولیتی در این حوزه پذیرفته است و كسانی به این عرصه ورود كردند كه صاحبنظر امور قرآنی بودند لذا باید یك حسابرسی دقیق از فعالیتهای قرآنی در این مسیر داشته باشیم تا نقاط ضعف و قوط به خوبی دیده شود. به این معنی كه جایی كه خوب عمل كردهایم، تقویت و جایی كه ضعیف بودهایم، ریشهیابی شود.
آلاحمد در خصوص تشكیل شورای استانی، در ذیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی و اقدامات در این حوزه گفت: در منشور توسعه فرهنگ قرآنی و خود شورای توسعه، نمیتوانیم بگوییم مشكل وجود داشته است و نتوانستیم كار كنیم و هركجا كمكاری بوده، قطعاً عیب از ما بوده است؛ چراكه هم قانونگذار خوب قانون را دیده است و هم اعتبارات خوبی در این حوزه تخصیص داده شده و هم اینكه بستر خوبی فراهم شده است؛ لذا اگر كمكاری صورت گرفته، به مجریان قانون باز میگردد. در رأس نظام ما شخص مقام معظم رهبری نسبت به قرآن اهتمام ویژهای دارند و روز اول ماه مبارك رمضان را به موضوع قرآن اختصاص میدهند و عنایت ویژهای به این موضوع دارند، دولتها هم كم و زیاد پای كار بودهاند، خصوصاً دولت فعلی لذا اگر جایی كار به درستی انجام نشده، به ما باز میگردد. وی بیان كرد: در استانها به دلیل اینكه شورای موازی كنار هم نباشند امورات شورای توسعه فرهنگ قرآنی را به شورای فرهنگ عمومی سپردهاند و تا امروز نزدیك به 11 استان را با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از نزدیك بازدید كردهایم لذا در استانهایی كه مسئولان به امور قرآنی اهتمام داشتهاند، امورات قرآنی جلو رفته است؛ لذا جایی كه مطالبهگری شده است، موفق بودهایم، مانند فارس، خوزستان، مركزی و... كه اقدامات بسیار خوبی در این عرصه داشتهاند. استانهایی هم داریم كه كار در آنجا عقب است، اما در حال پیگیری و مطالبه و بررسی نقاط ضعف هستیم. دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح كرد: از منشور توسعه فرهنگ قرآنی، مهمتر فرمایشات مقام معظم رهبری است كه چراغ راه ما است و نیازی به مكاتبه و پیگیری ندارد و برای كل كشور برنامه قرآنی تبیین شده است. شورای توسعه هم به استانها ابلاغ شده است و همه استانها موظف هستند در ساختار شورای فرهنگ عمومی، شورای توسعه قرآنی را فعال كنند و مؤسسات را پای كار بیاورند تا امورات قرآنی فعال شود؛ البته نمیتوانیم بگوییم كدام استان بهتر بوده، اما به نسبت عملكردها خوب بوده است. هر چند از هدف اصلی عقب هستیم و نسبت به اهدافی كه تعیین شده، فاصله بسیاری داریم. آلاحمد اظهار كرد: یكی از عیبهای ما این است كه مسائل را صفر و صد میبینیم، در حالی كه اینگونه نباید باشیم. یكی از مطالبات جدی راهاندازی مكتبخانهها، تلاوتگری، تدبر، كرسیهای تلاوت و جلسات خانگی قرآن بوده است. حتماً لازم نیست در امورات قرآنی در استانها یك بستر سنگین ببینیم كه شدنی نباشد؛ لذا میتوان كارهای كوچك را تقویت كرد و بعد پر و بال داد. چراغ راه امور فرهنگی ما قرآن است و امیدواریم بتوانیم این مسیر را در استانها پیگیری كنیم.
وی در ادامه این برنامه در خصوص اثرگذاری شورای توسعه فرهنگ قرآنی در امور فعالیتهای قرآنی كشور گفت: باید اینگونه سؤال كنیم كه آیا توانستهایم در كوتاهمدت، میانمدت یا بلندمدت به اهدافی كه در منشور تعیین كردهایم برسیم یا خیر؟ یا در ریلی كه قانونگذار تعیین كرده است در مسیر حركت كردهایم یا خیر؟ اگر اینگونه بررسی كنیم دستگاهای مختلف هركدام در جایگاه خودشان عملكرد قابل قبولی داشتهاند، اما اینكه در مسیر منشور قرار گرفته باشند، نمره خوبی به خودمان نمیدهم. ما از مبدأ حركت كردهایم، اما بعد از 14 سال هنوز به مقصد نرسیدهایم و فاصله زیادی با مقصد داریم و حتی نزدیك آن هم نشدهایم و امیداوریم به مقصد برسیم. البته چراغهای روشنی برای تبیین مقصد وجود دارد و در فضاهای جدید در دوره تحولی دوستان پای كار هستند و ستاد حفظ، سازمان دارالقرآن و كمیسیونهای دیگر به نسبت در این مسیر خوب جلو رفتهاند. دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی اظهار كرد: ارزیابی كمیسیونها براساس عملكردشان است و ما در این دوره تلاش كردهایم بودجهمحور نباشیم. پول را برای اجرای سند منشور توسعه فرهنگ قرآنی آفت میدانیم، سعی كردیم به بعد نظارتی خودمان توجه كنیم تا كمیسیونها در جایگاه خودشان به شكل تخصصی ورود كنند. امروز جلسات تخصصی خوبی در حوزه قرآنی با حضور رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی و شخصیتها و چهرههای فرهنگی كشور داریم. آلاحمد در خصوص سند تحول هم گفت: تحولی كه امروز مطرح است از خود شورای عالی شروع شده است تا به دبیرخانه برسد. امروز در شورای عالی یك مركز رصد تشكیل شده است كه این مركز رصد امورات فرهنگی را رصد كند و براساس آسیبشناسی میدانی ما طرح تحول را تهیه كنیم. وی در خصوص واگذاری یا انحلال شورای توسعه فرهنگ قرآنی و خبرهایی كه به تازگی در این خصوص مطرح شده است، گفت: مقام معظم رهبری تكلیفی را به شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص چابكسازی داشتند؛ به این معنا كه تحولی در شوراهای اقماری ایجاد شود و خود شورای عالی هم چابك شود تا بتواند نقش قرارگاه فرهنگی را داشته باشد. یكی از شوراهای اقماری كه در دستور كار قرار گرفته، شورای توسعه فرهنگ قرآنی بود. نظرات مختلفی در این خصوص مطرح شد كه اگر بخواهیم این مجموعه را واگذار كنیم، كدام مجموعه اولاً هست. دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، ادامه داد: در شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی به این نتیجه رسیدند كه اگر بخواهیم هم در شورای عالی به دلیل چابكسازی و هم در شورای توسعه فرهنگ قرآنی تحول ایجاد شود كه به مرحله عملیات برسد، باید به مجموعهای واگذار شود كه در آن كار قرآنی انجام میشود؛ لذا آن مجموعه هم باید استعدادش را داشته باشد و هم از لحاظ عِده و عُده كارش قرآن باشد و امكانات فراوانی داشته باشد. امروز مجموعههای موفقی همچون معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات اسلامی را در این عرصه داریم كه كار قرآنی انجام میدهند و لذا این دو گزینه مطرح است. البته قرار نیست چیزی هم از اعتبار این شورا كاسته شود، بلكه قرار است محكم در این میدان قرار گیرد. اما در جمعبندی كه صورت گرفت به این نتیجه رسیدیم سازمان تبلیغات اسلامی به جهت اینكه سازمان دارالقرآن را دارد میتواند مؤثرتر باشد.
برنامه افق، كاری از گروه اطلاعرسانی شبكه رادیویی قرآن به تهیه كنندگی محبوبه كلانتر است كه با محوریت بررسی و آسیبشناسی فعالیتهای قرآنی كشور، و با بخش های مختلف ارائه گزارش از برنامههای مختلف قرآنی در سطح كشور و گفتوگو با مسئولان قرآنی و عتبات با حضور جواد نصیری، به عنوان كارشناس مجری، روزهای شنبه حوالی ساعت 14:15 از این شبكه رادیویی بر روی آنتن میرود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا می توانند از طریق وب سایتWWW.radioquran.IR از پخش زنده شبكه استفاده و در جریان آخرین خبرهای رادیو قرآن قرار بگیرند. از طریق موج اف.ام ردیف 100 مگاهرتز شنونده ما باشید.
📻 fm 100 mhz
آدرس صفحات رادیو قرآن در فضای مجازی:
🌐 www.radioquran.ir
http://sapp.ir/radioquran 🆔
https://ble.ir/radioquran_ir 🆔
https://eitaa.com/radioquran_ir 🆔
راه های ارتباطی ما:
📩 30000100
☎️ 02122051632_02122043017
تلفن گویا:
☎️ 02127860100