عزیززاده: نگارش «سند قرآنی‌‌سازی وزارت ارشاد» در مراحل نهایی است

قائم‌مقام معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: این سند به معاونت‌های تخصصی و حوزه‌های مختلف فرهنگ، هنر و رسانه‌ای وزارت چنین پیام می‌دهد كه چگونه ایفای نقش كنند و همه محصولات و خدماتشان رنگ قرآنی و معرفتی بگیرد.

1401/06/06
|
09:56

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن و به نقل از خبرگزاری ایكنا؛ برنامه زنده «افق» عصر امروز، پنجم شهریورماه، همزمان با هفته دولت با حضور محمدمهدی عزیززاده، قائم‌مقام معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با موضوع رویكرد دولت به فعالیت‌های قرآنی از رادیو قرآن پخش شد.

عزیززاده درباره رویكردهای دوره جدید معاونت و اقداماتی كه پیگیری می‌شود، گفت: با وجود مسائل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در سطوح مختلف جامعه، بحث فرهنگ برای دولت، یك امر جانبی نیست، بلكه راهبرد كلان است و بالطبع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این زمینه و عملیاتی كردن آن، نقش ممتازتری دارد.

قائم مقام معاونت قرآن و عترت افزود: در حوزه فرهنگ، مقوله دین به معنای ترویج و بسط آموزه‌های قرآن كریم، به عنوان موضوع اولویت‌دار نظام، به طور خاص مورد مطالبه بوده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این حوزه راهبرد كلانی برای خود ترسیم كرده است و آن «حاكمیت مقوله قرآن حداكثری» است، یعنی قرآن را باید در راهبردهای نظامی، سیاسی، اجتماعی و تعاملات اجتماعی و همچنین بر تمامی حوزه‌های فرهنگ و هنر حاكم دانست.

وی ادامه داد: یك ضلع مأموریت‌ها در وزارت ارشاد و معاونت قرآن و عترت، تبلیغ و ترویج قرآن و جذب دل‌های مردم به زیبایی‌های قرآن برای ورود به مرحله انس با قرآن است؛ در معاونت قرآن و عترت موظفیم كه تمام ظرفیت‌های نظام فرهنگی، هنری و رسانه‌ای را درگیر توسعه فرهنگ قرآنی كرده و برای ترویج فرهنگ قرآنی از آن استفاده كنیم.

عزیززاده با تأكید بر اینكه باید تمام فعالان فرهنگی، هنری و رسانه‌ای درگیر گفتمان قرآنی شوند، اضافه كرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نگاه قرآن حداكثری، در فضای دولت نیز وظیفه راهبردی دستگاه‌ها را در این زمینه دارد. وزارت فرهنگ نیز بر حسب این وظیفه ذاتی و كلانی باید تمام ظرفیت‌های دولت مردمی را با این موضوع، هم‌جهت كند تا به شكل شایسته‌ای اهداف ترسیم شده محقق شود.

وی در پاسخ به این سؤال كه جهت تحقق آن چه فعالیت‌هایی را دنبال می‌‌كنید؟ گفت: به لحاظ تولید ادبیات و اسناد، كارهای جدی در یك دهه گذشته انجام شده است؛ به طوری كه در كمترین حوزه در كشور، این حجم دستور‌العمل‌ها و اسناد را شاهد هستیم. در حوزه تولید ادبیات توسعه فرهنگ قرآنی و ایجاد نظام برنامه‌ریزی منسجم، داده‌های خوب و كافی داریم كه باید از این ابزار استفاده كنیم.

عزیززاده ادامه داد: در حال تشكیل شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآنی دولت در حد كلان و با ریاست رئیس محترم جمهور هستیم. این شورا در ذیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی و چارچوب اهداف منشور، وظیفه هماهنگ‌سازی اركان دولت را در حوزه قرآن برعهده دارد تا نهادهای قرآنی داخل دولت هماهنگ شوند و مسئولیت این شورا با معاونت قرآن و عترت خواهد بود.

وی با اشاره به مراحل نهایی تنظیم سند قرآنی‌‌سازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار كرد: این سند به معاونت‌های تخصصی و حوزه‌های مختلف فرهنگ، هنر و رسانه‌ وزارت ارشاد این پیام را می‌دهد كه چگونه ایفای نقش كنند و همه محصولات رنگ قرآنی و معرفتی داشته باشند. همچنین برای اجرای این سند، تشكیل شورایی در وزارت ارشاد مد نظر است تا تقسیم كار كند و مأموریت‌ها را پیگیری كند.

عزیززاده با اشاره به اینكه البته برای دیدن نتیجه اولیه مجموعه‌ای از اقدامات نیازمند سپری شدن زمان چندماهه هستیم، درباره اعتبارات این معاونت، گفت: یكی از مسائلی كه همواره با آن مواجه بودیم، نبود اعتبار كافی متناسب با فضای كاری تعریف‌شده است؛ از سال 91 تا پایان بهمن‌ماه 1400 تقریبا افزایش نرخ رشد اعتبارات برنامه‌ای معاونت حدود 35 تا 40 درصد بوده است. همین نرخ رشد برای سایر معاونت‌های تخصصی وزارت ارشاد در كمترین عدد، حدود 270 درصد تا 350 درصد به دلیل فضای تورم و ... بوده است، اما اعتبارات تخصیصی برنامه‌های معاونت در پایان سال 1400، 15 میلیارد و 500 میلیون تومان بوده است.

قائم مقام معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأكید بر اینكه نسبت اعتبارات اختصاص یافته یكی از مسائلی است كه موجب می‌شود تا میزان حمایت و دامنه فعالیت را بسته به اعتبارات محدود ‌كند، بیان كرد: با توجه ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستور ویژه ‌ایشان، شاهد افزایش 320 درصدی در سال 1401 بودیم به طوری كه اعتبارات را از 15 میلیارد تومان به نزدیك حدود 50 میلیارد تومان رساندیم. معتقدم اگر همین ضریب رشد در یكی دو سال اخیر رخ دهد، موجب می‌شود تا حوزه قرآن فاصله خود را با سایر حوزه‌ها كم كند و حمایت‌های جدی‌تری از فعالیت‌های قرآنی انجام شود و بالطبع، از طیف بیشتر فعالان قرآنی حمایت شود.

وی با ابراز گلایه از اینكه متأسفانه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بدنه معاونت قرآن، هیچ ساختاری در حوزه عترت نیست، ادامه داد: هیچ پستی برای اجرایی‌‌سازی این حوزه نداریم. اتفاق ویژه‌ای كه در این حوزه افتاده، این است كه بنیاد بین‌المللی فرهنگی، هنری یاسین تأسیس می‌شود. این بنیاد به مانند سایر بنیادهای تابعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. اساسنامه و پیشنهاد مباحث حقوقی آن انجام شده و در نوبت طرح در شورای عالی انقلاب فرهنگی است تا از این طریق ساختار معظمی در زمینه عترت ایجاد كنیم.

عزیززاده درباره ساختار معاونت قرآن و عترت، اظهار كرد: این معاونت در زمان تأسیس دارای پنج اداره‌كل و 124 پست سازمانی بود، اما در زمان بهمن 1400، دارای 75 پست سازمانی و چهار اداره كل بود. برای احیای پست‌ها اقداماتی شده است به طوری كه در گام نخست خلأ حوزه عترت را با تأسیس و راه‌اندازی بنیاد بین‌المللی یاسین برطرف می‌كنیم. برخی از پست‌ها، مورد نیاز معاونت است؛ 12 پست اساسی هستند كه امید است تا پایان سال 1401 احیا شود.

وی به برنامه ویژه در حوزه ترجمه قرآن اشاره كرد و گفت: در نظر داریم تا برای این حوزه، مركز ملی ترجمه قرآن ایجاد كنیم. مأموریت ذاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نظارت بر ترجمه‌ها و توسعه ترجمه‌ها است. در گذشته، ساختار حداقلی بوده است كه اگر فردی ترجمه چاپ می‌كرد، در شورایی ملاحظه می‌شد، اگر اصلاحاتی نیاز بود از طریق آن ساختار حداقلی گفته و پس از انجام اصلاحات، مجوز داده می‌شد، اما در حال حاضر به دنبال كار توسعه‌ای هستیم.

عزیززاده با اشاره به اینكه مركز ملی ترجمه قرآن بر اساس مأموریت خود باید به صورت فعال‌تر و جدی‌تر ترجمه قرآن را به زبان‌ها و گویش‌های مختلف گسترش دهد، افزود: در كنار انجمن خادمان قرآن، راه‌اندازی و تأسیس انجمن صحیفه سجادیه و نهج‌البلاغه را نیز به منظور شناسایی فعالان این عرصه و تعامل و هم‌افزایی فعالان این سه منشور ارزشمند با یكدیگر در دستور كار داریم.

وی در پاسخ به این سؤال كه سهم معاونت قرآن و عترت در زمینه این اقدامات تصدی‌گری است، بیان كرد: تمام اینها در بخش مردمی انجام خواهد شد، اما بحث حمایتی چون اختصاص فضا و دادن اعتبار و ... با معاونت است. چنانكه در سایر حوزه‌های فرهنگی نیز بیشتر بحث حمایت و اعطای یارانه انجام می‌‌شود و در نظر داریم این امر را در حوزه فعالان دینی نیز تسری دهیم.

قائم مقام معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره مصوبه مجلس كه دستگاه‌های اجرایی مجازند تا دو درصد از بودجه هزینه‌ای خود را برای ارتقای فعالیت‌ها و تولیدات فرهنگی هزینه كنند، اظهار كرد: قرار شد تا تصدی‌گری این بخش با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد، آیین‌نامه آن تنظیم شده است كه در آن سهم خوبی برای حوزه قرآن و عترت به ویژه مؤسسات قرآنی آسیب‌دیده از كرونا دیده شده است، اما برای دستور دولت رفته و هنوز ابلاغ نشده است؛ اگر این آیین‌نامه ابلاغ شود، كارگروهی با مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر دستگاه‌ها تشكیل می‌شود.

برنامه افق، كاری از گروه اطلاع‌‌رسانی شبكه رادیویی قرآن است كه با محوریت بررسی و آسیب‌شناسی فعالیت‌های قرآنی كشور، ارائه گزارش از برنامه‌های مختلف قرآنی در سطح كشور و گفت‌وگو با مسئولان قرآنی با حضور جواد نصیری، به عنوان كارشناس مجری، روزهای شنبه حوالی ساعت 14:20 از این شبكه رادیویی بر روی آنتن می‌رود.

دسترسی سریع