تبیین آیین‌نامه شناسایی نخبگان قرآنی و پیگیری امتیازات آنها در «افق»

برنامه «افق» رادیو قرآن به تشریح آیین‌نامه شناسایی نخبگان قرآنی و پیگیری امتیازاتی كه برای نخبگان قرآنی در نظر گرفته شده پرداخت.

1396/05/29
|
09:55

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا، موضوع برنامه افق رادیو قرآن، روز 28 مردادماه به تشریح آیین‌نامه شناسایی نخبگان قرآنی و پیگیری امتیازاتی كه برای نخبگان قرآنی در نظر گرفته شده اختصاص داشت.
در ابتدای این برنامه رحیم خاكی روی خط ارتباطی برنامه آمد و به صورت تلفنی بیان كرد: یقینا بر اساس تعاریفی كه در اسناد مختلف وجود دارد نخبگان قرآنی نیز جزء بنیاد ملی نخبگان محسوب می‌شوند، بنده در تنظیم آیین نامه اولیه حمایت از نخبگان قرآنی در بنیاد نیز حضور داشتم كه پس از برگزاری نشست‌های مختصری یك آیین نامه حداقلی تدوین شد و به خوبی هم پیش می‌رفت اما با روی كار آمدن دولت جدید در 4 سال گذشته توقفی در بازنگری این آیین نامه صورت گرفت.
وی در ادامه افزود: اخیرا این آیین نامه بازنگری شده و به تصویب هیئت امنای بنیاد ملی نخبگان نیز رسیده است كه باید اجرا شود، علاوه بر این در جلسه‌ هفته گذشته مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی نقطه نظراتی مطرح شد تا نواقص این آیین نامه بر طرف شود و تعریف دقیق‌تری از ابعاد حمایتی ارائه شود.
خاكی در مورد امتیازات نخبگی تصریح كرد: بنیاد ملی نخبگان ظرفیت خوبی است كه نخبگان بتوانند برای ادامه تحصیل، سربازی و گرفتن وام‌های مختلف از آن استفاده كنند، البته وام مسكن بنیاد امتیاز خاصی نسبت به سایر وام‌ها ندارد و قول داده شده كه این وام را به حدود 7 درصد برسانند، ضمن این كه مشكلات و موانع بنیاد ملی نخبگان را نیز درك می‌كنیم چراكه بودجه به قدری نیست كه همه نخبگان تحت حمایت قرار گیرند.
در ادامه منصور انبیاء مدیر كل برنامه‌ریزی بنیاد ملی نخبگان روی خط ارتباطی برنامه آمد و به صورت تلفنی گفت: ایده تأسیس بنیاد ملی نخبگان توسط مقام معظم رهبری داده شد و این بنیاد در سال 83 تأسیس شد، مأموریت اول آن هم این است كه در همه جوانب نخبگان را جذب و حمایت نماید.
وی در ادامه افزود: كسانی كه در زمینه‌های مختلف شرایطی را كه بنیاد تعیین كرده را احراز كرده و امتیازات لازم را كسب كنند می‌توانند از حمایت‌های بنیاد استفاده نمایند، البته نخبه اطلاقی است كه در بیرون از بنیاد رایج است، در مجموعه بنیاد همه كسانی كه به نحوی در بخش‌های مختلف از حمایت‌های بنیاد نخبگان استفاده می‌كنند را مستعد برتر می‌گویند و نخبه به تعداد معدودی از افراد اطلاق می‌شود.
انبیاء تصریح كرد: تعریف نخبه از نظر بنیاد ملی نخبگان یعنی كسی كه كار بسیار مؤثری را انجام دهد، همچنین باید توجه داشت كه در ادبیات عرف وقتی می‌گوییم نخبه الزاما شاید این افراد نخبه نباشند و در واقع مستعد برتر هستند.
وی در ادامه افزود: نكته دیگر این است كه بنیاد ملی نخبگان هیچ عضوی ندارد اما در مقاطع مختلف شخصیت‌هایی از حمایت‌های آن استفاده كرده‌ و می‌كنند لذا ممكن است كسی یك سال از جوایز تحصیلی بنیاد استفاده كرده باشد اما این شخص نخبه محسوب نمی‌شود.
انبیاء گفت: بنیاد ملی نخبگان از اوایل سال 88 آغاز به تدوین آیین نامه‌ای برای حمایت از نخبگان قرآنی كرد كه این آیین نامه تحت عنوان شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان حوزه قرآن وضع شد و یك عده هم مورد حمایت قرار گرفتند.
وی بیان كرد: این آیین نامه در سال‌های 94 و 95 تغییرات اساسی داشت، در راستای این آیین نامه همه قرآنیان در دو دسته مستعد برتر و سرآمد تقسیم می‌شوند، كسانی كه 150 امتیاز كسب كنند جزء مستعدان برتر و كسانی كه 250 امتیاز بگیرند جزء سرآمدان محسوب می‌شوند كه البته این دو رده مخصوص رشته‌های حفظ و قرائت قرآن است همچنین لزوما كسی كه در یك رویداد قرآنی نفر اول یا دوم شده به صورت قطعی نخبه محسوب می‌شود چراكه شاخص‌های مختلفی وجود دارد.
انبیاء گفت: كار بنیاد نیز در این بخش به نتایج خوبی رسیده است و این آیین نامه در فرایند اجرا قرار گرفته است، در جلسه هفته گذشته مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز بزرگان شورا از اجرایی شدن این آیین نامه ابراز رضایت داشتند.
در انتهای این برنامه رادیویی، میزبان سعید پرویزی قاری بین‌المللی كشورمان بود، وی در مورد وظایف بنیاد ملی نخبگان تصریح كرد: اولین وظیفه بنیاد این است كه بتواند به خوبی نخبگان را به مردم معرفی كند و البته معرفی هر نخبه در هر زمینه‌ای كه تخصص دارد نیز باید به گونه‌ای باشد كه همه مردم با همه نخبگان آشنا شوند، در حال حاضر شاید اگر یك قاری را 5 هزار نفر می‌شناسند یك ورزشكار را 50 میلیون نفر می‌شناسند و این صحیح نیست.
وی در ادامه افزود: اگر رئیس بنیاد نخبگان بودم در هر زمینه تحقیقاتی انجام می‌دادم كه مشخص شود نخبه آن رشته مهم‌ترین ملزوماتش چه چیزی است، مثلا شاید برای كی قهرمان باید شرایط ادامه تحصیلات در دانشگاه فراهم شود، در رشته تلاوت قرآن نیز همینطور است باید آن قاری كه رتبه بین‌المللی را كسب كرده بتواند در دانشگاه ادامه تحصیل بدهد علاوه بر این باید شرایطی فراهم شود تا به همراه قاری یك تیم صدابرداری حضور داشته باشند تا آرشیوی از تلاوت‌های وی به دست آید، همچنین در صدا و سیما نیز از قاریان باید بیش از این استفاده شود.

دسترسی سریع