معاون قرآن وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینكه حمایت از موسسات قرآنی رشدی دو برابری داشته است، از پرداخت این حمایت تا پایان سال خبر داد و گفت: امسال همچنین در تلاش هستیم تا جشنواره دو سالانه بزرگی را در حوزه عترت راهاندازی كنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، عبدالهادی فقهیزاده، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی كه روز شنبه چهارم شهریورماه به مناسبت هفته دولت در استودیو برنامه افق رادیو قرآن حضور یافته بود، به گفتوگو با مجری این برنامه نشست.
فقهیزاده در ابتدای این گفتوگو به بیان رویكردها و اقدامات این معاونت در دولت جدید پرداخت و گفت: با توجه به اینكه از ماههای اول دولت دوازدهم توفیق خدمتگزاری پیدا كردم، لذا اگر بگویم كه این اقدامات و رویكردها متعلق به دولت دوازدهم است، چندان بیراه نخواهد بود.
وی با اشاره به اینكه این رویكردها در شكلگیری اقدامات بسیار نقش دارد و به نوعی بازتاب رویكردها را در اقدامات میتوانیم پیجویی كنیم، افزود: این رویكردها مورد نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است اگرچه تبلور آن در منش و روش معاونت قرآنی دیده میشود.
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد اولین رویكرد این معاونت را ارتباط و تعامل مناسب با فعالان قرآن و عترت و نخبگان این حوزه عنوان كرد و با تأكید بر اینكه نباید تنها به ظاهر بسنده كنیم، گفت: بدون شك پشتوانه عظیمی برای منابع قرآن كریم و عترت طاهره وجود دارد، تلاش میكنیم تا بنمایههای عمیق فعالیتهای قرآنی را در تعامل با نخبگان این حوزه دریافت كنیم و آن را در اقدامات اساسی جریان دهیم.
فقهیزاده بیان كرد: با درك روشنی كه از این قضیه وجود داشته است، از همان ابتدا وارد این بحث شدهایم. بر همین اساس ارتباطاتی با برخی مراجع عظام تقلید داشته و از افاضات آنها بهرهمنده شدهایم كه از جمله آنها میتوان به دیدار با آیات عظام «جعفر سبحانی» و «جوادی آملی» و برخی دیگر از بزرگان حوزه قرآن و عترت همچون استاد «قرائتی» اشاره كرد. علاوه بر این نیز در جلسات دیگر با برخی دانشگاهیان موثر، ارتباطات خوبی را رقم زدهایم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به بیان دومین رویكرد معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دوازدهم پرداخت و گفت: رویكرد دیگر ما توجه به ظرفیت و فرصت فضای مجازی و كوشش برای گسترش فعالیتهای قرآنی به این فضا است. در حال حاضر دورهای نیست كه به كلاسهای آموزشی صرف بسنده كنیم. اگر ما به محتوا توجه نكنیم، بدون شك به وظایف خود به صورت تام عمل نكردهایم. لذا تلاش كردهایم تا برنامههایی را در این زمینه طراحی كنیم. البته از زمان تصدی معاونت حجتالاسلام «حشمتی» این كار صورت گرفته است كه در دوره جدید ادامه پیدا كرده و ارتقاء یافته است.
فقهیزاده عنوان كرد: رویكرد سوم ما در این معاونت، تقویت به كارگیری ابزارهای رسانهای و هنری در ترویج قرآن و عترت و در عین حال عدم اكتفا به بحث هنر است. ما به هنر به معنای مصطلح آن اكتفا نمیكنیم، هنر و ادبیات و رسانه و هر آنچه كه وظیفه بلاغ دینی را بتواند انجام دهد، هرگز محصور و منحصر در یك ابزار نیست، ما این ابزارها را دنبال میكنیم و در حد توان سعی میكنیم با نیروهایی كه در اختیار داریم، از این وضعیت استفاده كنیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود بیان كرد: رویكرد دیگر ما در دولت دوازدهم كه بر خلاف گمانه اول من بسیار مورد توجه قرار گرفت، توجه خاص به فعالیتهای علمی، تبلیغی و ترویجی حوزه عترت بوده است كه به مثابه ثقل اصغر مورد توجه قرار گرفت. این موضوع با طراحی كردن بخش عترت در نمایشگاه قرآن اجرا شد. این فعالیتها در حوزههایی همچون بعثت، غدیر، عاشورا، مهدویت و امام رضا(ع) تجلی یافته است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به برگزاری جلساتی به منظور تعریف جشنوارهای دوسالانه با عنوان جشنواره دو سالانه «حكمت و نیایش» اشاره كرد و گفت: این جشنواره به عنوان فعالیتی در آستان نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه است كه در موضوع عترت قرار میگیرد. این یك جشنواره ملی در حوزه پژوهشی، ادبی، هنری، رسانهای، خطبهخوانی و حفظ این دو كتاب ارزشمند است كه بیگمان نخستین جشنوارهای است كه با این ابعاد و به این گستردگی برگزار میشود.
فقهیزاده رویكرد دیگر این معاونت را نگرش دانش بنیان به اجرای برنامههای كلان بنیان ملی عنوان كرد و افزود: ما تلاش كردهایم تا هرگز به دامن خرافهها نرویم و نگاهی عوامانه به فعالیتها نداشته باشیم. آنچه كه مراجع علمی و نیروهای علمی - پژوهشی و فرهنگی اصیل ما درباره قرآن و عترت در دست دارند، بسیار ارزشمند و مورد احترام است. اینها قابل عرضه و تهدی هستند. آنچه میراث علمی قرآن و عترت تلقی میشود در بین علمای برجسته مسلمان بسیار ارزنده است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار كرد: تلاش برای نشان دادن اهتمام جدی نظام در عرصههای گوناگون در حوزه بینالملل و جهان اسلام یكی دیگر از رویكردهای ما بوده است. متأسفانه به خاطر بدرفتاریها و بدمنشیهای رقیب، متهم به این هستیم كه كار چندانی برای قرآن انجام ندادهایم، غافل از اینكه بنمایههای اصلی تشكیل نظام اسلامی بدون شك بر پایههای استواری از مفاهیم قرآن و تفسیر عترت بوده است. این بر جهانیان روشن نشده بود و لذا ما اقداماتی را در این راستا تعریف كردیم كه تهیه نشریهای به چهار زبان عربی، انگلیسی، اردو و فرانسوی در نمایشگاه قرآن از جمله این فعالیتها بوده است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رویكرد دیگر این معاونت را هدایت فعالیتهای موسسات به سمت حوزه هنر و ادبیات عنوان كرد و گفت: حقیقت این است كه باید به آموزشهای معمول و سنتی و متداول كه همه جا رایج بوده و بر ضرورت آنها پافشاری داریم اكتفا نكنیم، لذا این فعالیتها را باید به فرهنگ و ادبیات و رسانه گسترش دهیم.
فقهیزاده در بخش دیگری از صحبتهای خود با تأكید بر اینكه خودمان را محصور در رویكردها نكردهایم، بیان كرد: اگر ببینیم برخی رویكردها اولویت بیشتری دارند، اولویت میدهیم. این اولویتها طراحی شد به این خاطر كه احساس كردیم میتواند مبنای نگرش و عملكرد ما در سالهای آتی قلمداد شود.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه صحبتهای خود در پاسخ به سوالی در مورد اینكه فعالیت نخبه پروری در بحث قرآن در كشور بسیار عالی بوده، اما در سایر حوزههای قرآن و اقدامات عمومی غافل بودهایم، گفت: این كاملاً صحیح است، در این بین متولیان فرهنگی، تربیتی و قرآنی كشور وظیفه چند برابری دارند. بدون تردید آنچه كه در مقام تربیت و تزكیه مهمتر است، الگودهی عملی است. یعنی معلمان قرآنی موفقتر هستند كه غیر از آنچه بر زبان میآورند، در عمل نیز متجسم كنند. برخی از اشكالات به اینكه الگوهای عملی كمتر به میان آمده است، بازمیگردد. بهترین نقش را در تربیت الگودهی عملی دارد، لذا باید دانش آموزان و نوجوانان را به عرصه مطالعه آثاری كه زندگی دشوار مردان خدا را نشان داده است، ترغیب كنیم.
فقهیزاده در ادامه صحبتهای خود در برنامه افق رادیو قرآن در مورد بیمه فعالان قرآنی نیز بیان كرد: ارتباط نزدیكی با مسئولان صندوق هنر كه بیمه فعالان قرآنی یكی از شاخههای آن است، برقرار كردهایم. از آبان ماه سال قبل كه در این مسئولیت خدمت میكنم، تعداد بیمه شدهها حدود 4000 نفر بود كه این رقم در حال حاضر به حدود 7000 نفر رسیده است و تا یك یا دو ماه دیگر یك یا دو هزار نفر دیگر بر این تعداد افزوده خواهد شد.
وی همچنین به برنامههایی كه برای حمایت از موسسات در نظر گرفته شده است، اشاره كرد و گفت: یكی از فلسفههای معاونت جهتدهی صحیح به فعالیتهای قرآنی پراكنده است. لذا مشاركت در جهتدهی و هدایت موسسات از اقداماتی است كه صورت گرفته است. با توجه به اینكه در بخش حمایتها یك سری وظایف داریم و در عین حال به خاطر مشكلات مالی و اعتباری كه دامنگیر بسیاری از مراكز شده است، لذا حمایتهای ما برنامهای خواهد بود.
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد در بخش پایانی صحبتهای خود افزود: در سال 96 حدود 30 میلیارد ریال حمایت برنامهای از فعالیتهای قرآن و عترت موسسات مردمی داشتهایم. با كمال افتخار حمایت از مناطق محروم و مرزی بیشتر از مناطق برخوردار و مركزی كشور بوده است. در سال 97 با تأكید مسئولان این بخش حمایت از برنامههای محتوایی و فعالیتهای جدید موسسات مردمی را به بیش از دو برابر افزایش دادهایم كه امیداریم تا پایان سال پرداخت شود.
همچنین در بخش دیگری از این برنامه رادیویی محمدرضا مسیبزاده، مسیبزاده مدیر كل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش نیز مهمان تلفنی بود و به برخی سوالات پاسخ داد.
مسیبزاده به برنامههای اجرا شده توسط وزارت آموزش و پرورش طی هفتههای اخیر اشاره كرد و گفت: خدا را شاكریم برنامههای قرآنی از جمله مسابقات قرآن و عتر ت و نماز دانش آموزان و فرهنگیان به خوبی انجام شد. با برگزاری مسابقات و جشنوارهها یك برنامه دیگر باقی مانده است كه شامل دوره آموزشی مدیران مراكز دارالقرآن آموزش و پرورش است كه در ابتدای مهرماه در شهر نیشابور برگزار میشود.
مدیركل مركز قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش همچنین به راهاندازی دبیرخانه دائمی مسابقات بینالمللی قرآن دانش آموزان اشاره و اظهار كرد: پس از راهاندازی این دبیرخانه سه جلسه ستاد برگزاری مسابقات نیز تشكیل شده است و ادامه خواهد داشت. دبیرخانه امر به معروف و نهی از منكر را نیز در دستور كار داریم. همچنین برای سی و هفتمین دوره مسابقات قرآن دانشآموزان كه بعد از آغاز مدارس و در مهر ماه امسال است آماده خواهیم شد. مرحله اول این مسابقات مرحله آموزشگاهی است كه اهمیت زیادی دارد و در حال فراهم كردن مقدمات آن هستیم.
مسیبزاده در پایان به شكلگیری نهضت حفظ قرآن در آموزش و پرورش نیز اشاره كرد و گفت: امسال حفظ جزء 30 قرآن كریم به عنوان یك فعالیت محوری در آموزش و پرروش مورد حمایت ویژه وزیر و معاون وزیر قرار گرفته است و از همین جا از دانش آموزان، فرهنگیان و اولیا دعوت میكنم تا به این نهضت بپیوندند.