برنامه «افق» رادیو قرآن، 20 آبان ماه میزبان رحیم خاكی، مشاور امور قرآنی وزارت ورزش و جوانان و سطوتی، مدیر كل فرهنگی آموزش و پژوهش وزارت ورزش بود كه به ارائه برخی از فعالیتهای وزارت ورزش و جوانان پرداخته شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیوقرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا، رحیم خاكی، مدرس و داور بینالمللی قرآن و مشاور امور قرآنی وزارت ورزش و جوانان و جعفر سطوتی، مدیر كل فرهنگی آموزش و پژوهش وزارت ورزش در برنامه «افق» رادیو قرآن كه با اجرای جواد نصیری 20 آبان ماه به روی آنتن رفت، به تشریح برنامههای قرآنی فعالیتهای ورزش و جوانان پرداختند.
در این برنامه، سطوتی مدیر كل فرهنگی آموزش و پژوهش وزارت ورزش درباره تشریح و جایگاه فعالیتهای قرآنی وزارت ورزش و جوانان و دستورات در دست اقدام این مركز گفت: شروع مسابقات قرآنی وزارت ورزش و جوانان از سال 92 با تایید و تصویب طرح در وزارتخانه كار با محوریت استان قم آغاز شد. سپس با تحولی كه در این زمینه در وزارتخانه با تصویب «نظامنامه فرهنگی ورزش كشور» در سال 95 در شورای انقلاب فرهنگی انجام شد، كار ادامه پیدا كرد.
وی به جزییات این نظام نامه اشاره كرد و افزود: در این نظامنامه به مهمترین فعالیتها و محورهایی كه وزارتخانه در حوزه فرهنگی میتواند برنامه داشته باشد را مطرح كرده است. یكی از موارد كه از این نظام نامه استخراج میشود، ترویج فرهنگ قرآنی در میان جوانان و ورزشكاران است، ترویج فرهنگ قرآن ایثار و شهادت، ترویج روحیه جوانمردی، فرهنگ پهلوان منشی و غیره از دیگر مواردی است كه در این نظامنامه به قلم آمده است كه وزارتخانه برای همه این تعریفها باید برنامه داشته باشد.
سطوتی بیان كرد: وزارتخانه مكلف است كه طبق این نظامنامه به گونهای برنامههای خود را تنظیم كند كه به اهداف فرهنگی مندرج در آن دست بیابد. با توجه به این نظامنامه یك تكلیف قانونی برای این وزارتخانه تعریف شده است كه برنامههای مدون و منسجم در ترویج فرهنگ قرآنی در میان جوانان و ورزشكاران داشته باشیم.
وی با تاكید بر اینكه نخستین دوره از مسابقات قرآن ورزشكاران در سال 1392 برگزار شد، گفت: دومین سال برپایی مسابقات قرآن سال 95 در استان البرز و در سال جاری نیز، سومین دوره مسابقات قرآن ورزش و جوانان در استان فارس برگزار شد كه بر اساس فرایندی كه انجام شد.
مدیر كل فرهنگی آموزش و پژوهش وزارت ورزش در ادامه افزود: با توجه به اینكه سومین دوره از مسابقات با عنوان «مسابقات ملی قرآن كریم ویژه ورزشكاران، جوانان و كاركنان وزارت ورزش و جوانان است، به طبع مخاطبان مسابقه نیز بر این محور مشخص شدهاند. این وزارتخانه 31 اداره كل در استانها و همچنین 51 فدراسیون در حوزه ورزش دارد كه فراخوان برای حضور همه كاركنان اعلام شد، البته به دنبال این هستیم كه بتوانیم عنوان مسابقه را تغییر داده تا بتوانیم فراگیری بیشتری در این راستا داشته باشیم.
وی افزود: بر اساس تعریف ملی كه در سال 84 از سوی شورایعالی جوان شد، همه مردان و زنان ایرانی 15 تا 29 سال جوان هستند كه همه مخاطبان و جامعه هدف ما هستند و 25 درصد جمعیت كشور را شامل میشوند.
سطوتی تصریح كرد: با توجه به ترویج فرهنگ قرآن از سوی وزارتخانه، نسل جوان و نوجوان نسبت به قشر ورزشكاران نگاه خاصی دارند و با توجه به محبوبیتی كه آنان در جامعه دارند، میتوانند به عنوان الگو در میان نوجوانان نقش آفرینی كنند، لذا هر اندازه بتوانیم فرهنگ قرآنی را در میان ورزشكاران ترویج كنیم كمك به این فرهنگ كردهایم و وظیفه خود دانسته كه روز به روز در وزارتخانه برنامه ریزی شود كه از نظر كمی و كیفی این مسابقات را بتوانیم ارتقا بدهیم.
مدیر كل فرهنگی آموزش و پژوهش وزارت ورزش، درباره طراحی برنامههای ورزشی برای جامعه قرآنی بیان كرد: وزارتخانه چند دسته برنامه را ارتقاء میدهد كه میتوان به آنها اشاره كرد، ورزش قهرمانی، حرفهای و همگانی از این موارد هستند. در زمینه ورزش همگانی كه برای آن تاكید شده است و رویكرد نظام در بخش ورزش، تقویت ورزش همگانی بوده است و به منظور ارتقاء سلامت جامعه و شهروندان است لذا قاریان و جامعه قرآنی در كنار دیگر اقشار در زمره ورزش همگانی در برنامههای وزارتخانه قرار دارند مانند پیاده رویهای خانوادگی.
وی ادامه داد: آقای خاكی به عنوان نماینده وزارتخانه در جلسات شورایعالی توسعه فرهنگ قرآنی شركت می كنند و تلاش ما بر این بوده است كه نه تنها از طریق این شورا بلكه با دیگر دستگاهها هم ارتباطی ایجاد شود و از این طریق جایگاه این مسابقات را در میان دیگر مسابقات قرآنی كشور تقویت نماییم و به دنبال این هستیم كه این مسابقات كه در وزارتخانه طراحی میشود با مسابقات قرآن كه سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار می كند، پیوند بدهیم و در زمره مسابقات مورد تایید اوقاف باشد كه بتواند انگیزه و جذب بالایی داشته باشد. اگر مسابقات در این ردیف قرار گیرد، انگیزه حضور جوانان در مسابقات بیشتر خواهد شد.
سطوتی بیان كرد: با توجه به اینكه وزارتخانه مسابقات قرآنی را در رده شهرستانی، استانی و ملی ساماندهی، برنامهریزی و برپا میكند، در این فرایند فدراسیونها باید كارهای خود را انجام دهند و ورزشكاران خود را برای حضور در این مسابقات توجیه میكنند. از جمله فدراسیونی كه در این زمینه خوب كار میكند، فدراسیون تكواندو است. امیدواریم كه دیگر فدراسیونها هم ساختارمندانه این كار انجام شود. تمام تلاش ما این است كه فرهنگ قرآنی در جامعه ورزشی ترویج یابد.
مدیر كل فرهنگی آموزش و پژوهش وزارت ورزش ادامه داد: هر اندازه ورزشكاران ما به قرآن انس بیشتری داشته باشند، انرژیهای معنوی خواهند گرفت. وقتی ورزشكار ما یا ابوالفضل(ع) میگوید و وزنه میزند این توسل و توكل است كه به او قدرت مضائف میدهد. جامعه ورزشی ما باید بداند كه هر اندازه ورزشكاران ما تربیت معنوی و قرآنی بیشتری داشته باشند، به مدال آوردن آنها كمك میكند. لذا تمام تلاش وزارتخانه این است كه فرهنگ قرآنی در جامعه ورزشی ترویج پیدا كرده و شانس مدال آوری هم افزایش پیدا كند.
سطوتی به برنامههای آینده وزارتخانه اشاره كرد و گفت: برگزاری مسابقات در هر دوره به ما كمك كرد كه آسیبشناسی انجام شود و نقاط ضعف شناسایی شده را دانسته و بتوانیم فرصتهای جدید را شناسایی كنیم و البته این روند ادامه دارد. پس از برگزاری سومین دوره مسابقات كه در دو هفته گذشته بود به این نتیجه رسیدیم كه باید به سمتی حركت كرد كه فضا را بازتر و دامنه رقابت را برای پوشش افراد بیشتری گسترش دهیم.
وی ادامه داد: خیلی از جوانان به ما رجوع كردند كه حفظ ده جزء محدود است و خواهان حفظ كل قرآن بودند، در میان جوانان 15 تا 29 ساله افرادی كه توانایی بالایی داشته باشند كه بتوانند حفظ 20 جزء و حفظ كل قرآن را انجام دهند، بسیار هستند و به این دلیل برای دوره بعد این موارد لحاظ و همچنین برنامه ریزی برای حذف سطح ملی نونهالان به دلیل دشواریهای آنان انجام خواهد شد.
مدیر كل فرهنگی آموزش و پژوهش وزارت ورزش تصریح كرد: نگاه ما به آینده این است كه بتوانیم هم به لحاظ كمی در جهت حضور بیشتر جامعه و گروه هدف تلاش كنیم، لذا شركت در مسابقات خودش یك حركت برای فرهنگ سازی است هرچه تعداد بیشتر باشد به فرهنگسازی كار كمك میكند. نگاه دیگر، مسئله كیفی است به نوعی كه شركتكنندگان در مرحله نهایی به تعالی رسیده باشند. به طوری كه استعدادهای برتر قرآنی شناسایی و به جامعه معرفی شوند.
وی بیان كرد: امیدواریم برای چهارمین دوره مسابقات را در تبریز برگزار كنیم. یكی از دلایلی كه سومین دوره مسابقات در شیراز برگزار شد به دلیل نامگذاری شیراز به عنوان پایتخت جوانان جهان اسلام بود. كه هدف این بود كه كمك كنیم به این نامگذاری و نشان دهنده مقام پایتخت جوانان جهان اسلام باشیم.
سطوتی با تاكید بر اینكه شهر تبریز در سال 2018 به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام معرفی شده است گفت: وزارتخانه در این راستا با همكاری فدراسیون های ورزشی و معاونت فرهنگی برای برپایی چهارمین دوره مسابقات برنامه ای را خواهد داشت كه در این زمینه در تلاش بوده نخستین جلسه شورای سیاستگذاری در ستاد مركز تشكیل شود و با برنامههای آینده نگارانه به نحو احسن مسابقات را برپا كنیم.
در ادامه این برنامه، رحیم خاكی، مشاور امور قرآنی وزارت ورزش و جوانان از حضور در این مسابقات و فعالیتهای قرآنی در این بخش توضیحاتی را بیان كرد و گفت: قبل از شروع برنامه افق، بنده با آقای احمدی معاون فرهنگی وزارت ورزش و جوانان به منظور بیان نقطه نظرات ایشان صحبتی داشتم. وزارتخانه اهتمام ویژهای نسبت به فعالیتهای قرآنی دارد و از حدود دو سال و نیم گذشته كه در این مجموعه بنده حضور داشتهام، در سطوح مختلف، وزیر و معاونان این وزارتخانه اعم از معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهش وزیر ورزش و جوانان توجه ویژهای به این امر دارند.
وی اظهار كرد: با توجه به اینكه وزارت ورزش و جوانان عضو رسمی شورای فرهنگی توسعه قرآنی است. در مجموعه مدیران این معاونت نسبت به پیگیری و برگزاری برنامههای مختلف و طراحی برنامههای مختلف و ویژهای كه اثر بخش باشند، به طور قطع اهتمام ویژه ای دارند و بیان این موضوع بحث تشریفاتی و شعاری را به دنبال ندارد. با توجه به شرایط اقتصادی همه وزارتخانهها، علاقهای در پیگیری و اجرای برنامههای قرآنی با حداقلها ولی با همه توان از سوی آقای سطوتی و دیگر مدیران انجام شد و این نشان دهنده این است كه این مجموعه قصد اثر گذاری و توسعه فعالیتهای خود را دارد.
خاكی به جزییات برپایی مسابقات اشاره كرد و ادامه داد: در بخش كتبی مسابقات، مفاهیم محور بودن مسابقات مورد نظر قرار گرفت به نوعی كه در این راستا كتابچههایی با نگاه جوانگرایی، اخلاق پهلوانانه و آرمانگرایی كه در حوزه ورزش نیاز است، تدوین شد. همچنین در بخش تفسیر نیز از كتب جلد سوم«فهم زبان قرآن» حجتالاسلام و المسلمین حمید محمدی استفاده شد. در اصل یك كارگروه محتوای ویژه در این راستا تعیین شد.
وی با توجه به اینكه این اقدام حركتی ویژه است، تصریح كرد: ابعاد بینالمللی برنامههای قرآنی وزارتخانه با تمام احتیاطهایی كه در این حوزه نیاز است، همكاران در استان فارس و اداره كل ورزش و جوانان شهرستان شیراز زحمات بسیاری برای برپایی مرحله كشوری متحمل شدند. به طوری كه محفلی تحت عنوان «جوانان جهان اسلام» با محوریت كارگاه و آموزشی طراحی شد و اساتید ایرانی و خارجی در كمیته داوری این محفل حضور داشتند و یك اجتماع ویژه و مطلوبی برای نخستین بار برپا شد.
مشاور امور قرآنی وزارت ورزش و جوانان ادامه داد: در برپایی سه دوره از مسابقات قران و ورزش و جوانان نقاط قوتی كسب شد كه برای چهارمین دوره برخی از این نكات قابل اصلاح و ارتقاء است، به ویژه استفاده حداقلی از كاغذ و بهره مندی از فضای مجازی. در سومین دوره از مسابقات، همه امورات اعم از كتابچه، آیین نامه در فضای مجازی برای مخاطبان اطلاع رسانی شد و هیچگونه چاپی در این دوره انجام نشد كه این یك مزیت بسیار چشمگیر بود.
خاكی به برنامههای دیگری به غیر از مسابقات اشاره كرد و افزود: معاونت فرهنگی وزارت ورزش و جوانان در دو دوره قبل به معرفی سفیران ورزشی مبادرت ورزید به نوعی كه به معرفی چهرههای ورزشی بینالمللی كه در حوزه قرآن علاقهمندی دارند، استفاده كرده و در مراسم اختتامیه مسابقات این چهرهها در هر استان معرفی میشوند به عنوان نمونه در سال گذشته بهنام محمودی و امسال ساره جوانمردی انتخاب شدند.
مشاور امور قرآنی وزارت ورزش و جوانان ادامه داد: ابعاد آموزشی مسابقات قرآن ورزش و جوانان بسیار بالا است، به نوعی كه همه اساتیدی كه در استانها حضور پیدا میكنند، استاد ناظر مسابقات استانی كارگاه آموزشی برای متسابقین مرحله استانی برگزار میكنند كه دارای اهمیت ویژه است.
خاكی افزود: همچنین در سایت مسابقات تلاش شد كه بعد آموزشی برجسته باشد به طوری كه فایلهای آموزشی، درس و سایتها معرفی شد. باید توجه داشت كه فعالیتهای فرهنگی در سطح وزارتخانه، بسیار گسترده است در این راستا سهم قرآن و فعالیتهای قرآنی از نظر بودجه ای كه سهم عمده ای در نظر گرفته شده است، قابل چشمگیر است كه امیدواریم برای سال آینده اتفاقات خوبی را رقم بزنیم.
وی درباره رصد ورزشكارانی كه قهرمان هستند و به طور ویژه ای نیز به حوزه قرآن پرداختهاند بیان كرد: رصد ویژهای در این مورد به طور روشن تا كنون صورت نگرفته است اما در شناسایی چهرههای ورزشی قرآنی ان شاالله تلاش خواهیم كرد كه با همكاری وزارتخانه، لیستی تهیه شود. با توجه به اینكه دبیر خانه ستاد عالی مسابقات در سازمان اوقاف و امور خیریه قرار دارد و مسابقات ورزش و جوانان نیز از نظر سطح فنی از مسابقات اوقاف دست كمی ندارد و تلاش میكنیم كه در ستاد عالی مسابقات عضویت داشته و كار استاندارد را بهتر انجام بدهیم.
این داور قرآنی ادامه داد: در سالهای آینده باید تلاش شود كه در رده ورزشكاران شركتكنندگان یا ورزشكاری باشند كه با علاقه به سمت فعالیت قرآنی آمدهاند و یا رده حرفه ای قراء هستند كه به صورت حرفهای و یا نیمه حرفه ای كار ورزش میكنند.
وی تصریح كرد: تلاش خواهیم كرد در رده ورزشكاران تمهیداتی را خواهیم داشت كه ورزشكاران به صورت حرفهای شركت كنند و امسال بحث نونهالان را در مرحله كشوری داشتیم كه جزء نقاط قوت این دوره از مسابقات بود. در برنامه ریزیهای آینده مقرر است رشتههای این گروه را در مرحله استانی بیشتر كنیم. برای مربیان ورزشی كه در استانها بسیار تاثیر گذار هستند، تلاش میشود كه رشتههای ویژه مربوطه ایجاد شود و نقش اثر گذاری دارند كه توجه به این قشر می تواند به وزارت ورزش و جوانان برای توسعه فرهنگ اخلاق دینی و كمك كند. همچنین در هر صورت همكاری جدی با رسانهها به ویژه شبكه قرآن، رادیو قرآن و خبرگزاری قرآن (ایكنا) كه بسیار اثر گذار كار كردند، برای دوره بعد نیز بیشتر خواهد شد.
مشاور امور قرآنی وزارت ورزش و جوانان در پایان با اشاره به اینكه یكی از ورزشكاران به نام (آقای علی دایی) در زمان رقابتهای ورزشی تاملی بر آیات قرآن كریم داشتند، بیان كرد: علاقه ویژه ای به ایشان دارم و به دلیل این كار، بسته قرآنهای ویژه و نفیس با كیفیت را به ایشان ارسال كردم.
خاكی درباره احراز ورزشكاران و جوانان در مسابقات تصریح كرد: در بخش جوانان دختران و پسران به صورت آزاد در سنین 15 تا 29 سال در مسابقات شركت كردند. در بخش ورزشكاران بحث داشتن كارت بیمه ورزشی ركن اصلی و احراز آن مورد توجه استْ البته برای امسال باید یكسری روشهای دیگری را به منظور قطعی و مسجل بودن ورزشكار استفاده كرد به نوعی كه در بخش ورزشكاران افرادی كه شركت میكنند قطعا ورزشكار بوده و در طول هفته حداقل دو جلسه فعالیت ورزشی داشته باشند.
وی درباره حضور ورزشكاران در مسابقات بیان كرد: از دوستان قرآنی كه مایل هستند در دوره بعدی مسابقه در بخش ورزشكاران شركت كنند حضورشان در ورزشگاه را جدیتر دنبال كرده و از آنان ما استقبال میكنیم. امیدواریم حرفهای ترین چهرههای قرآنی كشور در رده ورزشكاران مسابقات شركت كرده و با یكدیگر به رقابت بپردازند.
خاكی به افزایش تعداد شركت كنندگان در مسابقات اشاره كرد و افزود: امسال به نسبت سال گذشته تعداد شركت كنندهها افزایش داشت. حدود 26 هزار نفر در كل كشور همه ردهها در رشتههای قرائت تحقیق، ترتیل، حفظ 10، حفظ یك جز، مفاهیم و احادیث موضوعی شركت كردند. تعداد 5200 نفر در مرحلهای استانی حضور داشتند كه 800 نفر به مرحله كشوری راه یافتند كه تعداد حدود 700 نفر حضور پیدا كردند. شركت كنندگان در بخش بانوان و آقایان در سطوح جوانان، ورزشكاران، كاركنان بودند.
وی با اشاره به اینكه در وزارت ورزش و جوانان در نمایشگاه قرآن امسال غرفه ای داشته است بیان كرد: برای ماه رمضان امسال با كمك آقای سطوتی و دیگر همكاران در معاونت فرهنگی برنامه ویژهای را طراحی خواهیم كرد. در سال گذشته فدراسیونها حضور فعالی داشتند و همچنین ورزشكاران حرفهای و سرشناس در نمایشگاه حضور یافتند كه آشنایی مردم با ورزشكاران و جامعه ورزشی با نمایشگاه و فعالیت های قرآنی از ثمرات بود كه نشستها ارائه گزارش فعالیت های وزارتخانه سال گذشته در نمایشگاه انجام شد كه نشان دهنده این بود كه وزارت ورزش و جوانان در حوزه قرآن حضور جدی در امر توسعه قرآنی دارد كه امسال به صورت جدی تری حضور خواهیم داشت.
مشاور امور قرآنی وزارت ورزش و جوانان در پایان با تاكید بر فعالیت های قرآنی در این مجموعه اظهار كرد: تلاش می شود كه سهم فعالیتهای قرآنی و اثر گذاری فعالیتهای قرآنی و فرهنگ قرآنی و استفاده از این محتوای اثر گذار در فعالیتهای فرهنگی وزارت ورزش و جوانان سال به سال با یك منطق مشخص افزایش یابد كه محدود به برگزاری مسابقات قرآنی و نمایشگاه قرآن و یا فعالیتهای تبلیغی ترویجی نخواهد بود.
وی افزود: به مسئله آموزش توجه ویژه ای شده است به نوعی كه در هیئتهای ورزشی در استانها، شهرستانها جلسات آموزشی برگزار شده است. بحث پیام سازی و پیام رسانی در اماكن و فضاهای ورزشی یكی از جدیترین دغدغههای ما است كه امیدواریم به نحو احسن انجام و همچنین تعامل همكاری جدی با همه مجموعه سازمانها و مراكز قرآنی كشور و استفاده از تجربیات آنها از اهمیت برخوردار است.
خاكی در پایان صحبت های خود به بحث بینالمللی حوزه ورزش تاكید كرد و گفت: بحث ارتباطات بینالمللی بسیار بسیار اثر گذار و مهم است. بهانه فعالیتهای قرآنی و به بركت فعالیتهای قرآنی كشور در سطح منطقه و هم در سطح قارهای در سطح جهانی این امكان را داریم كه جامعه ورزشی بینالمللی در حوزه قرآن یك ایجاد ارتباط ویژه برقرار كرده و این امكان برای جمهوری اسلامی ایران باشد كه بتواند ورزشكاران اخلاق مدار و قرآنی خودش را در ارتباط با جامعه قرآنی جهانی و ورزشی فراهم بسازد كه در این راستا اولین دوره كه امسال در شیراز در قالب یك محفل برگزار شد تجربیات خوبی فراهم آورد.
وی خاطر نشان كرد: تلاش میكنیم مسابقات برای سال آینده ابعاد بینالمللی وسیعتری پیدا كند. با توجه به گفته آقای سطوتی سال 2018 تبریز به عنوان میزبان پایتخت گردشگری معرفی شده است كه در این زمینه طبیعتا ابعاد بینالمللی دادن به این كار میتواند اثر گذار باشد.