رادیو، سالهاست كه برای بسیاری از ما نماد صمیمیت و خاطره است؛ جعبهای جادویی كه بیوقفه صداها را به خانهها و دلها میبرد. اما در عصر رسانههای نوین، دیگر شنیدن تنها كافی نیست و مخاطب امروز میخواهد بداند و ببیند پشت صداهای آشنا چه میگذرد و چه چهرههایی دل در گرو این رسانه دارند. این همان نقطهای است كه «رادیو نما» به عنوان یك نوآوری، مرز میان صدا و تصویر را از میان برداشت و تجربه جدیدی از ارتباط با رادیو را رقم زد.
خانم سمیه بیگم میربهبهانی، مسئول رادیو نمای رادیو قرآن و برنده جایزه رادیو نما از جشنواره رادیو پژواك، یكی از چهرههای تاثیرگذار این اتفاق مهم است. با او درباره ریشههای شكلگیری رادیو نما، چالشهای این مسیر، اهمیت فرهنگسازی رسانهای و تعامل با مخاطب گفتوگو كردهایم؛ مسیری از صدا تا تصویر و فراتر از آن.
خانم بهبهانی، وقتی حرف از «رادیو نما» میزنیم، ذهن بسیاری هنوز به همان رادیوی كلاسیك معطوف میشود؛ اما شما و تیمتان موفق شدید مفهوم رادیو را با یك جهش تكنولوژیك و محتوایی روبرو كنید. جرقه اولیه این تحول از كجا زده شد؟
رادیو همیشه برای ایرانیها یك رسانه صمیمی و همراه بوده، اما واقعیت این است كه برای مخاطب امروزی، صرف شنیدن كافی نبود. بارها به ما میگفتند دوست داریم بدانیم گویندگان چه شكلیاند، پشت صحنه چطور پیش میرود و اصلاً دستاندركارانِ تولید برنامه، چه فضایی را تجربه میكنند. این اشتیاق، ما را به فكر انداخت دنیای رادیو را فراتر از مرزهای صدا تعریف كنیم. ورود فناوری رادیو نما از سال 96، همان فرصتی بود كه ما به دنبال آن بودیم؛ فرصتی برای اینكه مخاطبان احساس كنند همراه واقعی تیم و برنامهها هستند.
پیادهسازی رادیو نما چه چالشهایی داشت و چطور موفق شدید این فرایند را به تجربهای متفاوت تبدیل كنید؟
قطعاً مسیر سادهای نبود. رادیویی كه همیشه فقط «شنیده» میشد، حالا باید «دیده» هم میشد. بزرگترین چالش برای ما طراحی تصاویری بود كه نهتنها جذاب باشند، بلكه با هویت معنوی رادیو قرآن همخوانی داشته باشند. باید تصویر برنامهسازها را آماده میكردیم، مناسبتهای دینی را به زبان تصویر روایت میكردیم و در كنار همه اینها، فضای معنوی قرآن و روایات را حفظ میكردیم. به نظرم رمز موفقیت ما در همین همدلی تیمی و اتكا به بازخوردهای صادقانه مخاطبان بود. اگر حتی تصویری كوچك یا پیامی كوتاه، حس خوبی به مخاطب میداد، برای ما ارزشمند و انگیزهبخش بود.
به نظر شما رادیو نما توانسته روی شیوه دریافت پیامهای قرآنی یا دینی تأثیر بگذارد؟
قطعاً. وقتی مخاطب علاوه بر صوت، تصویری الهامبخش و متناسب با مفهوم برنامه میبیند، پیام آیات قرآن یا روایات عمیقتر در جان او مینشیند. تلاش ما این بود كه دیوار میان شنوندگان و سازندگان برداشته شود؛ مخاطب هم صدای گوینده را بشنود، هم فضای معنوی استودیو را لمس كند، هم پیام را به شكلی ملموستر دریافت كند. نمونهاش وقتی بازخورد گرفتیم كه یكی از مخاطبان گفته بود: "با دیدن تصویر دستاندركاران و آیات تصویری كنار صدا، احساس كردم واقعا بخشی از خانواده رادیو قرآن هستم."
این مسیر تا امروز چگونه ادامه یافته و نگاه شما به آینده چیست؟
بهنظرم ما فقط قدم اول را برداشتهایم. دنیای رادیو و رسانه در حال پوستاندازی است و ما باید همیشه آماده تطبیق و نوآوری باشیم. توسعه رادیو نما در فضای مجازی و شبكههای اجتماعی برنامه بعدی ماست؛ جایی كه گفتگو با نسل جوان و مخاطبان تازه هموارتر میشود. همین تداوم، روحیه یادگیری و دریافت بازخورد، میتواند رادیو قرآن را پویاتر كند.
جشنواره رادیو پژواك و دریافت جایزه چه معنایی برای شما و تیمتان داشت؟
صادقانه بگویم، این جایزه برای من و خانواده رادیو قرآن یك افتخار جمعی بود. احساس كردم زحمات شبانهروزی تیم ما و ایمان به مسیر، دیده شد. موفقیت در چنین جشنوارههایی بیش از اینكه انگیزه مادی یا شخصی باشد، یك تأیید بزرگ اجتماعی است كه مسیر نوآوری و فرهنگسازی را باید با قدرت ادامه داد.
در پایان اگر صحبتی با مردم و همكارانتان دارید...
دوست دارم یكبار دیگر به همه اعضای تیم، مدیران و بهویژه مخاطبانی كه همیشه با نقد، حمایت و پیشنهادهایشان چراغ راه ما بودند، صمیمانه سپاس بگویم. اگر امروز رادیو نما ایستاده، مدیون همراهی همین مردم است. برای ما، این راه تازه آغاز شده و امیدوارم بتوانیم باز هم گوشهای از ایدهآلهای فرهنگی جامعه را پوشش دهیم. مطمئن باشید آینده رادیو، آینده حضور و مشاركت همه علاقمندان به كتاب وحی خواهد بود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا می توانند از طریق وب سایت www.radioquran.ir از پخش زنده شبكه استفاده و در جریان آخرین خبرهای رادیو قرآن قرار بگیرند.
از طریق موج اف.ام ردیف 100 مگاهرتز شنونده ما باشید.
📻 fm 100 mhz
آدرس صفحات رادیو قرآن در فضای مجازی:
🌐 www.radioquran.ir
http://sapp.ir/radioquran_ir 🆔
https://ble.ir/radioquran_ir 🆔
https://eitaa.com/radioquran_ir 🆔
https://shad.ir/Radioquran_ir 🆔
راه های ارتباطی ما:
📩 30000100
☎️ 02122051632_02122043017
تلفن گویا:
☎️ 02127860100