معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با توجه به انتقال نمایشگاه كتاب به فصل پاییز، از این پس شاهد تعارض زمانی نمایشگاه قرآن و نمایشگاه كتاب نخواهیم بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از ایكنا؛ عبدالهادی فقهیزاده، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر روز شنبه دوم شهریورماه با حضور در برنامه افق رادیو قرآن به تشریح برخی فعالیتهای این معاونت طی سال پرداخت.
وی در بخشی از سخنان خود به نمایشگاه بینالمللی قرآن و همچنین كاهش اعتبارات معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد نسبت به سال قبل اشاره كرد و گفت: كاهش اعتبارات به علت فشارهای اقتصادی هرگز به معنای كاهش فعالیت ما نبوده و اقداماتی داشتهایم كه با بركت بوده و توانسته در برخی جنبهها كه قبلاً حضور نداشتهایم وارد شویم و پیش هم برویم.
برطرف شدن مشكلات اعتباری با جذب مشاركت
فقهیزاده در ادامه به ابلاغیه رئیس جمهور اشاره كرد كه در آن از دولت جمهوری اسلامی خواسته شده است تا در زمینه دینی و فرهنگی هیچگونه كاهش تصدی و مسئولیت نداشته باشد و افزود: این نكته مهمی است كه نشانگر رویكرد عمومی مسئولان ارشد نظام جمهوری اسلامی در قبال فعالیتهای دینی و فرهنگی است. این ابلاغیه در سال 97 و 98 مورد تأكید قرار گرفته است و لذا بر اساس آن در این حوزه هیچ مسئولیتی كاسته نخواهد شد.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح كرد: در زمینه نمایشگاه بینالمللی قرآن كریم احساس میكردیم با مشكلات اعتباری مهمی دست و پنجه نرم كنیم و دور از ذهن نبود، اما لطف خدا و همراهی دوستان باعث شد تا جلب مشاركت مهمی در این زمینه داشته باشیم و در كنار انجام برخی فعالیتها درآمد نیز داشته باشیم تا فقط به تخصیص اعتبارات دولتی تكیه نداشته باشیم.
وی اظهار كرد: بر همین اساس توانستیم از برخی بانكها و مراكز مهم فرهنگی خارج از دولت مشاركت بگیریم و در جهت همافزایی مشاركت داشته باشیم، لذا نمایشگاه بینالمللی قرآن امسال برای نخستین بار به صورت مشاركتی برگزار شد.
فقهیزاده در ادامه این بخش از سخنان خود با تأكید بر اینكه كم و كیف نمایشگاه بینالمللی قرآن در دوره اخیر به مراتب از سالهای قبل بهتر بود، گفت: ما در این دوره یك سوم هزینه نمایشگاه را به صورت مشاركت تأمین كردیم. یعنی حدود هفت میلیارد و 400 میلیون تومان هزینه كردیم و در كنار آن دو میلیارد و 400 میلیون تومان نیز مشاركت جذب شد و درآمد تأمین كردیم. با تمام این تفاسیر نمایشگاه امسال را مجموعاً و با وجود افزایش بسیار زیاد قیمتها ارزانتر از سال قبل اجرا كردیم.
احتمال تغییرات در نمایشگاه سال 99
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینكه امیدوار هستیم در سال آینده نمایشگاه قرآن را صرفاً در استان دیگری به جای تهران برگزار كنیم، افزود: ممكن است در دوره جدید نمایشگاه قرآن تنها در استان آذربایجان شرقی و در شهر تبریز به صورت بینالمللی برگزار شود و البته این احتمال هم وجود دارد كه همچون سال گذشته دو نمایشگاه را شاهد باشیم كه یكی در تهران و دیگری در تبریز دایر میشود. اگر قرار باشد در تهران نیز نمایشگاه برپا شود، مطمئناً در مصلی خواهد بود، اما اگر در تهران نباشد، امیدواریم بتوانیم در ابعاد شایسته چنین نمایشگاهی را در تبریز برگزار كنیم و استانهای همدان، آذربایجانغربی و اردبیل نیز به عنوان استانهای معین انتخاب شوند.
رفع تداخل زمانی نمایشگاه قرآن و نمایشگاه كتاب
فقهیزاده در بخش دیگری از این گفتوگو به بحث تداخل نمایشگاه قرآن با نمایشگاه كتاب اشاره و با تأكید بر برطرف شدن این مشكل در سال 99، گفت: مشكل همزمانی یا قرب زمانی دو نمایشگاه كتب و قرآن را در سال 97 و 98 داشتیم كه با موفقیت سپری شد. در سال 99 هیچ مشكلی نداریم چون نمایشگاه كتاب در این سال به جای فصل بهار در فصل پاییز برگزار خواهد شد، لذا نمایشگاه قرآن بدون هیچ معارض زمانی و بدون ترس از همزمانی با آن رویداد فرهنگی بزرگ برگزار خواهد شد. در دوره جدید حتی ممكن است نمایشگاه قرآن چند روز قبل از ماه رمضان شود و تا نیمه ماه مبارك و میلاد امام حسن مجتبی(ع) ادامه داشته باشد.
تشریح وضعیت جشنوارهها
وی در بخش دیگری از این گفتوگو به جشنوارههایی كه به همت معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد برگزار میشود، اشاره كرد و افزود: یكی از ادارت كل این معاونت، اداره كل تبلیغ و ترویج است كه به صورت عمده متكفل برگزاری جشنوارههای ملی و بینالمللی آیات بوده است. این جشنواره تا قبل از سال 96 به جشنوارههای هنری شناخته میشد. جشنواره عكس آیات، نقاشی خط، نقاشی، فیلمنامهنویسی، تئاتر و... كه در استانهای مختلف بعضاً ملی و بینیالمللی بوده است.
فقهیزاده تصریح كرد: از آغاز سال 97 تغییر گرایشی در برگزاری این جشنوارهها به وجود آمد و آنها را از جشنوارهای صرفاً هنری تغییر داده و به جشنوارهای علمی، پژوهشی و فرهنگی تبدیل كردهایم. جشنواره چهلچراغ آسمانی یكی از آنهاست كه به تولید محتوا در فضای مجازی اختصاص دارد. در این جشنواره كه اختتامیه آن تیرماه امسال برگزار شد، بیش از 1000 اثر دریافت شد و امیدوار هستیم بتوانیم آن را به صورت دو سالانه ادامه دهیم.
وی یكی دیگر از جشنوارههای مهمی كه به همت این معاونت برگزار میشود را جشنواره حكمت و نیایش معرفی كرد و گفت: این جشنواره در رثای نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه است. همچنین برای نخستین بار جشنواره دو سالانه و بینالمللی كتاب برگزیده نهجالبلاغه را نیز برگزار كردهایم. در این جشنواره كه با مشاركت معاونت و بنیاد نهجالبلاغه برگزار شد، بیش از 1000 اثر بینالمللی دریافت شد.
فقهیزاده با بیان اینكه امسال نیز جشنواره نهجالبلاغه را در استان خوزستان در كنار سایر جشنوارههای هنری برگزار خواهیم كرد، گفت: تمامی جشنوارههای آیات را به صورت مشترك با ادارات استانی برگزار میكنیم، به این صورت كه نیمی از اعتبارات را استانداری و نیمی هم معاونت تقبل میكند كه مجری معاونت و اداره كل استانی است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع ادغام دو اتحادیه قرآنی و هیئت رسیدگی به امور موسسات پرداخت و گفت: یك ارگان حاكمیتی در این زمینه صدور مجوز به موسسات مسئولیت مستقیم و جدی دارد و آن هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، هیئت صدور مجوز برای همه موسسات فرهنگی اعم از هنری، سینمایی، رسانهای و قرآن و عترت خواهد بود.
تأكید بر متخصص بودن اعضای هیئت رسیدگی به موسسات
وی با بیان اینكه عنوان این هئیت «هیئت رسیدگی به موسسات فرهنگی» است، گفت: هیئت دارای شاخههای است و اعضای آن نیز از شخصیتهای علمی و فرهنگی وهنری هستند كه در معاونتهای تخصصی وزارت ارشاد پخش شدهاند. رئیس محترم هیئت رسیدگی مركزی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و اعضای آن هم معاونان تخصصی هستند، اگر نیاز به كار تخصصی ویژه باشد باید در هیئتهای رسیدگی فرعی كه در نظر گرفته شده است، مورد بررسی قرار بگیرد تا نهایتاً در هیئت رسیدگی مركزی مصوب، تغییر كند یا رد شود.
استقبال از ادغام اتحادیههای قرآنی
فقهیزاده در ادامه به موضوع ادغام دو اتحادیه قرآنی نیز اشاره و اظهار كرد: ما از ادغام اتحادیههای قرآنی مردمنهاد استقبال میكنیم و آن را گامی در جهت همافزایی قلمداد میكنیم كه امیدواریم زمینهای برای رفاقت و همدلی بیشتر باشد و در نهایت نیز منجر به همافزایی شود.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به سیاست این معاونت در حمایت از موسسات قرآن اشاره و اظهار كرد: موسسات پرشماری از موسسات فرهنگی كشور به نام مراكز فرهنگی قرآن وعترت فعالیت دارند كه عمدتاً با مناعت طبع و با كمترین چشمداشت به كمكهای دولتی فعالیت میكنند. به نوبه خودم به عنوان كمترین عضو جامعه قرآنی از این موسسات تقدیر میكنم.
حمایتها از موسسات
وی با بیان اینكه موسسات قرآنی كمترین حمایتها را به خود اختصاص دادهاند، بیان كرد: در نظامی كه برآمده از آموزههای قرآنم كریم و شهیدان كه درس آموختگان كلام وحی هستند، طبیعی است كه انتظار حمایت دولتی وجود داشته باشد و دولت بتواند در برخی جهات برای آنها تكیهگاه باشد. ما در دو جنبه از این موسسات حمایت میكنیم. اولاً از گسترش بیحد و حصر كیفی موسسات حمایت داریم. اگر در دهه قبل بر افزایش كمی موسسات تأكید میشد، در حال حاضر سعی داریم موسسات را از نظر كیفی رشد دهیم. تلاش خواهیم كرد تا موسسه غیرفعال یا فعال یا تعطیل شود، چون ممكن است راه حمایت از موسسات دیگر را ببندد.
فقهیزاده در پایان اظهار كرد: حمایتهای آموزشی از موسسات، حمایت دیگری است كه برای موسساتی كه فعالیت گستردهای در آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن كریم دارند، در نظر گرفته شده است. امسال به حول الهی آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن كریم در روز سوم بهمن ماه برگزار میشود و بر این اساس چهل روز از دو سال گذشته زودتر برگزار خواهد شد. حمایت دیگر از برنامههای شاخص موسسات است كه در این مسیر، اگر این برنامهها نوآورانه تلقی شود، از آنها حمایت خواهد شد.
شایان ذكر است؛ برنامه افق، كاری از گروه اطلاع رسانی با موضوع بررسی و آسیب شناسی فعالیت های قرآنی كشور به تهیه كنندگی فاطمه رحمانی و كارشنای مجری جواد نصیری ، روزهای شنبه از ساعت 14:15 الی 15:00 از شبكه رادیویی قرآن بر روی آنتن می رود.