قصری‌زاده بیان كرد: ساده‌خوانی قرآن؛ محوریت جشنواره صد

مدیر رادیو قرآن گفت: جشنواره قرآنی صد، با محوریت ساده خواندن قرآن تعریف شده است تا همه مردم در آن شركت كنند و به عبارتی جامعه قرآنی بیشتر محقق شود.

1401/03/22
|
11:42

به نقل از خبرگزاری قرآنی ایكنا؛ مراسم افتتاحیه جشنواره قرآنی صد در قالب یك برنامه زنده رادیویی، 21 خرداد با حضور علی بخشی‌زاده، معاون صدای جمهوری اسلامی ایران، محمدحسین حسنی، مدیرعامل ایكنا، لاله افتخاری، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد، حبیب مهكام، پیشكسوت قرآنی و منصور قصری‌زاده، مدیر رادیو قرآن، در استودیو 17 ساختمان شهدای رادیو برگزار شد.

منصور قصری‌زاده، در این برنامه كه با اجرای غلامرضا احمدی، مدیر گروه اطلاع‌رسانی این شبكه، همراه بود طی سخنانی بیان كرد: در آیات و روایات مختلفی به قرائت قرآن توصیه‌های بسیاری شده و در این توصیه‌ها، صرفاً نسبت به فنی خواندن قرآن توصیه نشده بلكه به تلاوت قرآن به صورت عمومی اشاره شده است. برای نمونه در قرآن می‌فرماید: «وَ لَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّكِرٍ» كه قیدی ندارد تا بگوید خیلی تخصصی خوانده شود. از این‌رو با توجه به اینكه چنین توصیه‌هایی وجود دارد و در جامعه ما كمتر نسبت به آموزش عمومی قرآن اهتمام ورزیده می‌شود، حس كردیم یك خلائی در جامعه ما وجود دارد و آن هم آموزش عمومی قرآن است. پس از انقلاب، قاریان فنی ما بسیار رشد كردند اما این روند، فضایی ایجاد كرد كه برای عموم مردم تلاوت تخصصی جلوه كرد و مردم تصور كردند ما توان قرآن خواندن نداریم كه این نگاه را یك زنگ خطر تلقی كردیم.

محوریت جشنواره صد
وی تصریح كرد: این جشنواره با محوریت ساده خواندن قرآن تعریف شده تا همه مردم در آن شركت كنند و به عبارتی جامعه قرآنی بیشتر محقق شود؛ چراكه توصیه عمومی نسبت به خواندن قرآن در آیات شده است؛ از جمله اینكه خدا می‌فرماید: «فَاقْرَءُوا مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ» و قیدی برای نحوه خواندن در این آیه نیست. شهدای عزیز ما هم از جمله افرادی بودند كه قرآن را ساده می‌خواندند اما تمام وجودشان قرآن بود.

مدیر رادیو قرآن در ادامه افزود: می‌توانیم با قرائت ساده با قرآن مأنوس شویم و به درجات عالی الهی و عرفانی برسیم. هدف اصلی جشنواره نیز همین است كه جامعه قرآنی با قرائت قرآن بیشتر آشنا شده و انس عمومی با قرآن ایجاد شود.

ساده‌خوانی قرآن؛ محوریت جشنواره صد

محمدحسین حسنی، رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور وابسته به جهاددانشگاهی نیز در این مراسم بیان كرد: گاهی اوقات كارهای ساده‌ای كه تصور می‌كنیم دوره آن‌ها گذشته را به راحتی رها می‌كنیم، اما نباید اینطور باشد. در یك مقطعی در دانشگاه، دوره احكام را برگزار كردیم. خیلی‌ها به ما گفتند چرا باید جهاد دانشگاهی این دوره را برگزار كند، اما برگزاری آن، موجب بركات بسیار شد و در فضای دانشگاه‌ها هم از این كار ساده، استقبال چشم‌گیری به عمل آمد.

مدیرعامل ایكنا ادامه داد: خیلی اوقات فكر می‌كنیم هر چقدر كار پیچیده‌تر باشد، بهتر است اما اینگونه نیست و حتی ممكن است كارهای ساده، اثرگذاری بیشتری داشته باشند؛ جشنواره صد هم از همین جنس است و برای همه قابل دسترس است.

وی تصریح كرد: یكی از اساتید می‌گفتند در دوره ابتدایی، معلم به من تكلیف می‌كرد تا قرآن بخوانم اما من می‌ترسیدم قرآن را با صوت و لحن و یا تجوید بخوانم، تا اینكه یك روزی مجبور شدم و تلاوت كردم و از حال رفتم! از خاطره این استاد می‌خواهم به این نكته برسم كه این تكلف‌ها مانع می‌شود تا نسل جوان و نوجوان بتوانند ارتباط تام و تمامی با قرآن پیدا كنند. این فرهنگ ارزشمندی كه رادیو قرآن آغاز كرده تا قرآن بدون تكلف خوانده شود، قابل تحسین است و البته این كار، نافی كارهای تخصصی هم نیست.

تكلف‌ها مانع از ارتباط نسل جوان با قرآن می‌شودمدیرعامل ایكنا در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به صحبت‌های حجت‌الاسلام علیرضا پناهیان درباره قرائت قرآن، گفت: ایكنا، خبری را از استاد پناهیان منتشر كرد كه خیلی محل بحث شد و باید به این صحبت‌ها هم اشاره‌ای داشته باشم. ایشان در یك جمع تخصصی به حزین خواندن قرآن توجه داده بودند. در حقیقت ایشان تأكید داشت قرآن را ساده بخوانیم و نیازی نیست حتما به صورت تخصصی خوانده شود.

وی در ادامه بیان كرد: ما هم یك جریان خبری مثبتی را در ایكنا تدارك دیده‌ایم تا نهضت روان‌خوانی قرآن را داشته باشیم و برای دوره‌های بعد هم پیشنهاد می‌كنیم تا ارائه تدبرهای ساده در دستور كار قرار بگیرد.

مدیرعامل ایكنا با اشاره به این بخش از صلوات خاصه امام رضا(ع) «صَلاَةً كَثِیرَةً تَامَّةً زَاكِیَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً كَأَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِكَ‏»، گفت: رمز اثربخشی كارهای فرهنگی در همین صلوات خاصه است و باید همین ویژگی‌هایی كه در این صلوات آمده، مدنظر باشد؛ یعنی این كارها پشت سر هم باشد، چراكه پیوستگی در كار فرهنگی بسیار مهم است و باید رفته‌رفته تزكیه ما هم بیشتر شود.

خصوصیات یك سازمان رسانه‌ای موفق
در بخش دیگری از برنامه، علی بخشی‌زاده، معاون صدای جمهوری اسلامی ایران بیان كرد: اگر بخواهیم خصلت‌های یك سازمان رسانه‌ای موفق مخصوصاً رسانه‌ای كه باید در خدمت نشر معارف الهی و قرآن كریم باشد را برشماریم، می‌توان به برخی مؤلفه‌ها اشاره كرد. یكی از مولفه‌ها را نیروی انسانی منسجم، آگاه و علاقه‌مند به این حوزه می‌دانم. رادیو قرآن هم از این نعمت برخوردار است. دومین مولفه، مربوط به حوزه فنی و تكنولوژیك است. یك شبكه رسانه‌ای باید از نظر فنی مجهز باشد تا بتواند به آحاد بشر پیام خودش را ارسال كند. برای نمونه امروزه در اپلیكیشن ایران‌صدا تمام برنامه‌ها در تمام جهان قابل دستیابی است.



وی در ادامه افزود: مولفه دیگر، نحوه پیام‌سازی است و اینكه ما چه حرفی را، چه هنگامی و چگونه به مخاطب ارائه كنیم كه یكی از هوشمندی‌های مدیریت رسانه است. مولفه دیگر اینكه همه افرادی كه در شبكه مشغول هستند به وضع موجود خود قانع نباشند و به فكر آموزش خود و مخاطبانشان باشند. اینها در رادیو قرآن در حد بسیار بالایی مشهود است.

قرآن در كلام امیر (ع)
بخشی‌زاده تصریح كرد: یكبار نهج‌البلاغه را تورق می‌كردم تا ببینم از زبان امیرالمومنین (ع) كه قرآن ناطق است، خصوصیات قرآن صامت چگونه بیان شده است. در جای‌جای نهج‌البلاغه كه سیدرضی بخشی از سخنان حضرت امیر (ع) را در آن جمع‌آوری كرده، به این نكته اشاره رفته است. حضرت امیر (ع) درباره قرآن سخنان فراوانی را دارند اما در اینجا به خطبه 176 اشاره می‌كنم و توصیه من این است كه مخاطبان به اوایل خطبه توجه كنند.

وی بیان كرد: امام (ع) در فرازی از این خطبه می‌فرمایند: «ای مردم، آگاه باشید كه این قرآن پنددهنده‌ای است كه فریب نمی‌دهد، هدایت‌كننده‌ای است كه گمراه نمی‌كند و سخنگویی است كه هرگز دروغ نمی‌گوید. كسی با قرآن همنشین نشد مگر اینكه بر او افزود یا از او كاست؛ در هدایت او افزود و از كوردلی و گمراهی‌اش كم كرد و كاست». سپس در ادامه می‌فرمایند: «آگاه باشید، كسی با داشتن قرآن به دیگران نیازی ندارد و بدون قرآن بی‌نیاز نخواهد بود، پس درمان دردها را از قرآن بخواهید و در سختی‌ها از قرآن یاری بطلبید كه در قرآن درمان بسیاری از بیماری‌ها مانند كفر، نفاق و سركشی است».

بخشی‌زاده در ادامه افزود: اما در بخش دیگری از خطبه می‌فرمایند: «پس با قرآن خواسته‌های خود را از خدا بخواهید و از خلق خدا چیزی درخواست نكنید؛ چون وسیله‌ای بهتر از قرآن برای تقرب به خدا وجود ندارد. آگاه باشید كه شفاعت قرآن پذیرفته و سخنش تصدیق می‌شود. كسی كه در قیامت مورد شفاعت قرآن قرار بگیرد، بخشیده می‌شود».

در بخش دیگری از این برنامه، شاهید مظفری، قائم مقام معاونت صدا طی سخنان كوتاهی بیان كرد: در اینجا باید از مهندس فتحی‌پور یاد كنم. بیش از 20 سال با یكدیگر تعامل داشتیم و ایشان همواره قرآنی را همراه خود داشت و با قرآن زندگی می‌كرد؛ یعنی هر موضوعی كه پیش می‌آمد، به قرآن استناد می‌كرد و راهنمایی‌هایش هم كاربردی است. این راهی است كه رسانه قرآن باید طی كند. باید در راستای هدف اصلی نزول قرآن كار كنیم و این كتاب را به عنوان یك راهنمای جاری زندگی مردم در دسترس قرار دهیم و كمك كنیم تا نارسایی‌ها برطرف شود.

بستر انس مردم با قرآن فراهم شود
لاله افتخاری، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد به عنوان دیگر سخنران این مراسم بیان كرد: مردم ما با عترت، انس خوبی دارند اما ضروری است كه بستر انس مردم با قرآن هم فراهم شود؛ در حدیث ثقلین هم به هر دو ثقل یعنی قرآن و عترت به صورت توأمان اشاره شده است. این جشنواره كمك می‌كند كه انس مردم با قرآن نیز بیشتر شود.

وی در ادامه افزود: اگر كسی قرآن را با تدبر و فهم بخواند، به نتایج مثبت می‌رسد و اینطور نیست كه حتماً قرائت انسان، تخصصی باشد. چه‌اینكه برخی‌ها تخصصی هم می‌خوانند اما به مخاطب حس خوبی را القا نمی‌كنند؛ چون قرآن با وجودشان عجین نشده است ولی ممكن است یك نفر ساده بخواند اما چون قرآن در وجودش نفوذ كرده، در مخاطب اثر بگذارد. خدا هم می‌گوید احكام و درك قرآنی آسان شده است و نباید شما این را سخت كنید و باید قرآن در دسترس عموم قرار بگیرد.

افتخاری تصریح كرد: حكومت نبوی به نحوی بوده كه همواره انس با قرآن در آن مطرح بوده است و اینطور هم نبود كه خیلی تخصصی خوانده باشند. همین را در حكومت علوی هم می‌بینیم كه سرزمین اسلامی تبدیل به دارالقرآن می‌شود و قرآن را می‌خوانند و می‌فهمند.

📻 fm 100 mhz

آدرس صفحات رادیو قرآن در فضای مجازی:

🌐 www.radioquran.ir

instagram.com/radioquran_ir 🆔

instagram.com/tasnim.quran.ir🆔

instagram.com/jashnvareh100🆔

http://sapp.ir/radioquran 🆔

https://www.aparat.com/radioquran.ir 🆔

راه های ارتباطی ما:

📩 30000100

☎️ 02122051632_02122043017

تلفن گویا:

☎️ 02127860100

دسترسی سریع