به مناسبت سالروز درگذشت عبدالباسط؛ ویژگی‌های متمایز تلاوت عبدالباسط از نگاه «كریم منصوری»/ به توصیه رهبری قرآن را حفظ كردم

كریم منصوری، قاری بین‌المللی كشورمان، ضمن تشریح ویژگی‌های متمایز تلاوت مرحوم عبدالباسط محمد عبدالصمد، اظهار كرد: بنا به توصیه مقام معظم رهبری كل قرآن را در مدت 11 ماه حفظ كردم.

1398/09/10
|
16:10

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، كریم منصوری، قاری بین‌المللی قرآن كریم شب گذشته، 9 آذرماه، با حضور در ویژه‌برنامه زنده شبكه رادیویی قرآن كه به مناسبت سالروز وفات مرحوم استاد عبدالباسط و با اجرای محمدهادی صلحجو، مدیر گروه‌ اطلاع‌رسانی این شبكه پخش شد، اظهار كرد: به یاد دارم ز مانی كه در خوزستان زندگی می‌كردم، پدر بنده هر روز صبح زود، رادیو كویت و قطر را تنظیم می‌كرد و به صدای عبدالباسط گوش می‌داد و ما نیز با صدای عبدالباسط برای نماز برمی خواستیم. پس از مدتی كه به كرمان مهاجرت كردیم، برای اولین بار صدای عبدالباسط را كه مربوط به تلاوت سوره مباركه كهف بود، به طور كامل و شیوا شنیدم كه تأثیر فراوانی بر من داشت.
وی ادامه داد: پس از اینكه مبهوت صدای مرحوم عبدالباسط شدم از مادر خواهش كردم كه به بازار برویم و نوار كاست سوره‌های مختلف عبدالباسط را خریداری كردیم. از همان زمان علاقه‌مند به تلاوت مرحوم عبدالباسط شدم و تلاوت قرآن را در كرمان بعد از پایان جنگ نزد اساتید مختلفی همچون زرندی، گروسی، ظهوری، شیخ مهدی ركابی آغاز كردم. همچنین، در ادامه و پس از هجرت به بوشهر نیز از محضر اساتیدی همچون عبدالله‌زاده، گل‌محمدی، باغ ملایی و ... بهره بردم.
منصوری با بیان اینكه از همان زمان شیفته عبدالباسط شده و از وی در تلاوت تقلید می‌كردم، اظهار كرد: البته در تلاوت خود از اساتید دیگری همچون محمد منشاوی، ابوالعینین شعیشع و مصطفی اسماعیل كه الحان نزدیك به عبدالباسط دارند نیز بهره می‌برم حتی از الحان ایرانی نیز استفاده می‌كنم، ولی چارچوب و اسلوب تلاوت بنده عبدالباسط است. تلاوت‌های وی را به ویژه معروف‌ترین آن‌ها یعنی سوره‌های مدثر، قیامه، مریم(س)، رعد و یوسف كه شاهكارهای وی بودند حفظ كرده و می‌خواندم.
این قاری بین‌المللی قرآن كریم با بیان خاطره‌ای از دوران مدرسه خود اظهار كرد: به یاد دارم كه در دوران مدرسه، معلم درس دینی به نام آقای رضایی هر هفته در كلاس از من درخواست می‌كرد تا آیاتی از قرآن كریم را تلاوت كنم و بنده نیز از شوق خود هر لحظه منتظر زنگ درس ایشان بودم. همچنین، در ادامه راه خود با تشویق‌های آقای مهاجر كه آن زمان در سازمان تبلیغات اسلامی بود، به اتفاق بوشهری‌ها به تهران آمده و از محضر اساتیدی بزرگواری همچون سیدمحسن موسوی‌بلده، مرحوم علی اربابی و سیدمحسن خدام‌حسینی تلمذ كردم.
وی در رابطه با چگونگی تلاوت خود در تیتراژ سریال یوسف پیامبر(ع) نیز بیان كرد: یكی از دوستان با بنده تماس گرفت و از من خواست تا تلاوت این اثر را انجام دهم كه بنده با كمال میل پذیرفتم. قبل از آغاز تلاوت از مسئولان خواستم تا آهنگ سریال را برای من پخش كنند. همین كه آهنگ پخش شد، فهمیدم كه در مقام حجاز باید بخوانم و همین كار را نیز انجام دادم كه خداوند متعال توفیق داد و مورد پسند مردم قرار گرفت.
منصوری با اشاره به ویژگی‌‌هایی كه باعث شد تا مرحوم عبدالباسط جزء قاریان ماندگار و ممتاز شود، با بیان اینكه البته این امر معطوف به لطف خداوند متعال بوده است، تصریح كرد: این عنایت الهی باعث شد تا مرحوم استاد عبدالباسط بر روی قله قرائت قرار گرفتند. امروز اگر كسی بخواهد از زیبایی تلاوت قرآن بگوید، می‌گوید كه فلان فرد یا قاری شبیه عبدالباسط می‌خواند یعنی ایشان بر روی قله تلاوت قرار دارد.
این قاری بین‌المللی قرآن كریم افزود: یكی از امتیازاتی كه مرحوم عبدالباسط داشت، این بود كه در مصر به دنیا آمده بود؛ چراكه مردم مصر عاشق قرآن و تلاوت آیات الهی هستند. خداوند متعال عنایت كرد كه بنده نیز به واسطه فعالیت در وزارت امور خارجه طی سال‌های 80 تا 82 در مصر اقامت داشتم و با جو قاریان و مردم آنجا آشنا شدم. مردم مصر عبدالباسط را بسیار فراوان دوست دارند. البته دیگر قراء به ویژه منشاوی و مصطفی اسماعیل را نیز خیلی دوست دارند؛ چراكه ایشان تقریباً با عبدالباسط هم‌ لحن هستند. این سه قاری در مصر در اوج قرار دارند و شاهكارهای فراوانی از ایشان به جا مانده است.
منصوری ادامه داد: مرحوم عبدالباسط به واسطه علاقه فراوان مردم مسلمان جهان به صدای وی كثیرالسفر بود و مردم دنیا صدای وی را بسیار دوست داشتند. صدای پرتحریر، نفس عالی و تلاوت همه‌پسند از ویژگی‌های عبدالباسط است. صدای وی با اینكه زیباست، حزن هم دارد. مرحوم عبدالباسط كم‌غلط‌ترین استاد در تلاوت است و در خواندن اشتباه نمی‌كند، حتی زمانی كه اختلاف قرائت نیز می‌خواند، آن را كاملاً با دقت اجرا می‌كند.
وی با بیان اینكه قرار لحنی مرحوم عبدالباسط بالا بوده است، گفت: این قرار لحنی از ابتدا توسط وی اجرا می‌شد و اگر جواب‌الجواب می‌آورد، شاید به جیغ تبدیل می‌شد. عبدالباسط از اول، قرار لحن را بالا می‌گرفت. این لحن با صدای وی كوك بود و اوج و بم دلنشینی داشت. البته آب و هوای معتدل مصر نیز تأثیر زیادی بر روی رشد صدای قاریان دارد.
این قاری بین‌المللی قرآن كریم كه گواهینامه قرائت نیز از مصر دریافت كرده و یك دوره كامل ترتیل وی را نیز در آنجا ضبط كرده‌اند، با اشاره به تلاوت‌های خود در مصر، اظهار كرد: به یاد دارم به دعوت احمد نعینع در یكی از مساجد قاهره به تلاوت پرداختم كه مردم با شنیدن تلاوت گریه می‌كردند و درخواست فراوانی برای تكرار تلاوت داشتند. همچنین، در مصر با پسر مرحوم عبدالباسط یعنی یاسر رفت و آمد داشتم و وی به من می‌گفت كه «شما پدر من را زنده كردید».
ویژگی‌های متمایزكننده تلاوت عبدالباسط از نگاه «كریم منصوری»/ به توصیه رهبر قرآن را حفظ كردم
منصوری در رابطه با تلاوت خود در سالن اجلاس سران كشورهای اسلامی نیز بیان كرد: به یاد دارم بنده در آن روز، روزه بودم و هنگام تلاوت به خاطر اینكه خیلی زیاد به من هشدار داده بودند كه مراقب باشم تا تلاوت به نحو احسن انجام شود، وقتی به آیه مباركه «وَالنَّهَارِ إِذَا جَلَّاهَا» رسیدم، یك لحظه حواس بنده به سمت سوره مباركه لیل رفت كه توسل به امام زمان(عج) كرده و خداوند متعال عنایت كرد و آیات به ذهنم رسید.
وی ادامه داد: پس از این تلاوت، دعوت‌های زیادی از سوی سران كشورهای اسلامی از من شد. ازجمله به دعوت ولیعهد سابق اردن، به این كشور سفر كرده و تلاوت‌هایی را در رادیو قرآن و مساجد آنجا انجام دادم كه حتی پس از فوت شاه قبلی این كشور، تلاوت‌های بنده را در اردن پخش كرده بودند. همچنین، وزیر امور خارجه عمان، وزیر نفت عربستان، وزیر ورزش كویت نیز از بنده درخواست تلاوت و اهدای كاست تلاوت كرده بودند. شاه مراكش نیز از بنده برای حضور در مراسم دروس حسینیه این كشور كه مدت یك ماه در ماه مبارك رمضان برگزار می‌شد، دعوت كرد كه چند سال در آن حضور داشتم. همچنین، مرحوم حافظ اسد، رئیس‌جمهور پیشین سوریه نیز وصیت كرده بود كه پس فوت ایشان، بنده برای تلاوت دعوت شوم كه این اتفاق افتاد و در مراسم ایشان تلاوت كردم.
این قاری بین‌المللی قرآن ضمن تشكر فراوان از همسر خود كه كمك فراوانی در راه حفظ قرآن وی كرده است، بیان كرد: در سال 72 كه به اتفاق استاد شهریار پرهیزكار برای حضور در مسابقات به عربستان رفته بودیم، پس از بازگشت از سفر به محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی رسیدیم كه ایشان در آن جلسه به بنده فرمودند كه همه شما را به قرائت قرآن می‌شناسند، بهتر است كه قرآن را هم حفظ كنید كه با رهنمود حضرت آقا و كمك‌های همسرم توانستم تا ظرف 11 ماه كل قرآن را حفظ كنم.
وی ضمن پیشنهاد برگزاری اجلاس رادیو قرآن‌های كشورهای اسلامی جهت بهره‌گیری از تجربیات یكدیگر، بیان كرد: خداوند متعال سه دختر به بنده عطا كرده است كه دو دختر بنده ازدواج كرده و الحمدلله دامادهای بسیار خوب و مؤمنی نصیب ما شده است. دختر سوم بنده نیز در مقطع پیش‌دانشگاهی تحصیل می‌كند. خانواده تأثیر بسیار زیادی در موفقیت بنده داشته است، اظهار كرد: خداوند متعال عنایت كرد و بنده با خانواده همسرم آشنا شدم كه نقش بسیار زیادی در زندگی و موفقیت بنده داشتند و رشد خود را مدیون این خانواده می‌دانم. امیدوارم عاقبت بخیر شوند.
در پایان این برنامه كه به مدت 180دقیقه و به صورت زنده از رادیو قرآن پخش شد، تلاوت سوره‌های مدثر، قیامه كریم منصوری از سوی مردم و طی نظرسنجی صورت گرفته به عنوان بهترین تلاوت وی معرفی و پخش شد.همچنین، جدیدترین تلاوت این قاری بین‌المللی قرآن كریم كه شامگاه گذشته و به صورت زنده در رادیو قرآن اجرا كرد اینجا بارگذاری شده است.

دسترسی سریع