در برنامه افق رادیو قرآن مطرح شد چالش‌های پیش‌روی فعالیت‌های قرآنی بانوان

فعالیت‌های بانوان در امور قرآنی با حضور دو نفر از بانوان فعال در این حوزه بررسی و طی آن یكی از مهم‌ترین چالش‌ها حضور نداشتن بانوان در جلسات تصمیم‌سازی حول امور قرآن و عترت بیان شد.

1403/04/02
|
14:48

به گزارش خبرنگار ایكنا، برنامه افق رادیو قرآن امروز 19 خردادماه با موضوع فعالیت‌های قرآنی بانوان و و با حضور مژگان خان‌بابا، رئیس بنیاد بین‌المللی فعالیت‌های قرآنی بانوان و مشاور امور بانوان معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و زینب بهجت‌پور، مدیر تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه خواهران به روی امواج این شبكه رادیویی رفت.

در ابتدای این برنامه كه با اجرای جواد نصیری به روی آنتن رفت، مژگان خان‌بابا، مشاور امور بانوان معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی با اشاره به اینكه جدی‌ترین مشكلات فعالیت‌های قرآنی در بخش بانوان در حوزه تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی است، گفت: یكی از مشكلات فعالیت‌های قرآنی حوزه بانوان این است كه در مجامع تصمیم‌ساز حضور ندارند.

وی با اشاره به اینكه بیش از 90 درصد اعضای مجامع تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر را آقایان تشكیل می‌دهد، افزود: این وضعیت در حالی رقم خورده است كه حضور بانوان در عرصه‌های تبلیغی و ترویجی مانند مسابقات، آموزش عمومی و حتی پژوهش بسیار پررنگ‌تر از آقایان است.

خان‌بابا تصریح كرد: با این وجود تصمیم‌گیری‌ها و تصیمی‌سازی‌ها در شوراهایی انجام می‌شود كه بیشتر از یك یا دو خانم در آن حضور ندارند و اكثریت قریب به اتفاق اعضا با آقایان است و طبیعی است كه تمركز سمت آقایان باشد.

شرایط حضور بانوان در مجامع تصمیم‌ساز فراهم شود
رئیس بنیاد بین‌المللی فعالیت‌های قرآنی بانوان با تأكید بر اینكه زمینه فعالیت بانوان در مجامع و شوراهای تصمیم‌ساز باید فراهم شود، در مورد نقدهایی كه آقایان به حضور بانوان در جلسات تصمیم‌ساز دارند، بیان كرد: آقایان دو اشكال در این حوزه وارد می‌دانند كه به نظرم هر دو اشكال به خود آنها برمی‌گردد، اشكال اول این است كه می‌گویند خانم‌ها تجربه لازم را ندارند. اشكال دوم نیز اینكه می‌گویند بانوان در كارهای تشكیلاتی و مجامع كه مستلزم همكاری جمعی است، ضعیف هستند. این در حالی است كه اصلاً زنان جایگاهی در بحث امور قرآنی ندارند.

بر اساس گزارش ایكنا در بخش دیگری از این برنامه زینب بهجت‌پور، مدیر تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه خواهران نیز به صورت تلفنی روی خط برنامه آمد و نكاتی در مورد فعالیت‌های قرآنی در حوزه بانوان بیان كرد.

وی گفت: مخاطب بسیاری از برنامه‌ریزی‌ها و به‌ویژه در عرصه قرآن كریم از آموزش تا تبلیغ، ترویج و پژوهش و ... بانوان هستند. بانوان با حضور در كلاس‌های حفظ، قرائت و ... سعی در گرم نگه داشتن این فضا دارند. الان باید روی این موضوع بحث و آسیب‌شناسی كرد كه چرا بانوان در سیاست‌های كلان حاكم در این برنامه‌ریزی‌ها دخیل نیستند؟

حضور بانوان در عرصه نافی نقش‌های سه‌گانه نیست
مدیر تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه خواهران تصریح كرد: گاهی ممكن است گفته شود این موضوع به علت نقش‌های طبیعی و سه‌گانه بانوان كه شامل دختر، مادر و همسر است شكل گرفته و بانوان به دلیل این مسئولیت‌ها كمتر به سمت فعالیت‌های اجتماعی آمده و بیشتر نقش خود در خانواده را دنبال كرده‌اند. من می‌گویم چه بسا اگر بانوان وارد عرصه تصمیم‌سازی شوند بتوانند برای خود مسیری را طراحی كنند كه در عین فعالیت اجتماعی نقش خانوادگی را هم به خوبی ایفا كنند، اما با توجه به اینكه این مسیر وجود ندارد، بانوان را ناچار به انتخاب یكی از این دو می‌كند و این فشار مضاعفی بر بانوان وارد می‌كند.

وی با اشاره به اینكه این مسیر در حال پیشرفت است، اظهار كرد: اگر نگاهی به مسیری كه انقلاب اسلامی در این مدت طی كرده است داشته باشیم، می‌بینیم رشدی كه در عرصه حضور زنان در اجتماع داشته‌ایم قابل مقایسه با قبل از آن نیست.

بهجت‌پور به بخشی از سخنان مقام معظم رهبری در مورد زن اشاره و اظهار كرد: مفهوم یكی از بیانات مقام معظم رهبری در مورد زن مسلمان این است كه؛ زنِ مسلمانِ ایرانی زنی است كه در عین اینكه حیا و حریم خود را حفظ می‌كند، در میدان و مركز اتفاقات نیز حضور دارد. این برگرفته از الگوهای دینی ماست، اگر رجوعی به سبك زندگی حضرت زهرا(س) كه الگوی یك زن مسلمان است داشته باشیم، می‌بینیم در عین اینكه نهاد خانواده را به گرمی نگه می‌دارند و فرزندانی در اعلا درجه تربیت می‌كنند، در حوادث اجتماعی و سیاسی هم حضور پررنگ خودشان را دارند.

مدیر تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه خواهران گفت: باید این الگوها را بررسی كنیم و ببینیم چه فضایی در زمان پیامبر(ص) مهیا شد كه جامعه‌ ضد زن را به جایی می‌رسانند كه حضرت زهرا(س) سخنران برای زنان و مردان می‌شوند.

وی در پایان بیان كرد: در حال حاضر مسیر جامعه اسلامی را رو به پیشرفت می‌دانم، اما همچنان باید خود را نقد و ارزیابی و آسیب‌شناسی كنیم، قطعاً جای رشد بیشتری داریم و می‌توان فضای بهتری را مهیا كرد.

دسترسی سریع