حجت‌الاسلام حسینی: برپایی مسابقات قرآن به سبك و سیاق دهه 60 تأثیرگذار نخواهد بود

دبیر ستاد عالی مسابقات قرآنی كشور با تأكید بر اینكه امروزه برپایی مسابقات قرآن به سبك و سیاق دهه 60 قطعا تأثیرگذار نیست، اظهار كرد: تولید برنامه تلویزیونی از مسابقات موجب آشنایی مردم با قهرمانان قرآنی است.

1397/07/14
|
21:03

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن؛ حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه شنبه 14 مهرماه در برنامه افق رادیو قرآن به بررسی برگزاری چهل‌ویكمین دوره مسابقات سراسری قرآن كریم پرداخت و درباره تغییر این مسابقات، گفت: در شرایطی زندگی می‌كنیم كه اقتضائات كار فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، تبلیغی و ترویجی با آنچه كه در سال‌های گذشته مشاهده می‌كردیم، تغییر پیدا كرده است و از امروز هر رویدادی اگر نوشوندگی نداشته باشد و دارای تغییرات نباشد، باید چرایی آن را جویا شویم.
وی با اشاره به اینكه اگر مسابقه‌ای برگزار می‌شود، اما هنوز به سبك و سیاق دهه 60 باشد، قطعا تأثیرگذار نخواهد بود، اظهار كرد: اینكه فكر كنیم كماكان می‌توان مسابقات و برنامه‌هایی داشته باشیم كه چند هفته افراد می‌توانند به صورت حضوری در آن حضور داشته باشند، امكان‌پذیر نیست و جذابیت لازم را ندارد.
حسینی بیان كرد: تقریبا دو سوم مسابقات كشوری امسال را در شهر قم در قالب برنامه تلویزیونی و 41 قسمت در بخش آوایی و 24 قسمت در بخش معارفی انجام دادیم و دو ماه توانست فضای رسانه‌ای را درگیر كند و مردم قهرمان قرآنی خود را بشناسند و نكات و تحلیل‌های داوران را در خصوص آنها بشناسند؛ یعنی هم در بعد آموزشی و هم تبلیغ و ترویجی جذابیت مسابقات بیشتر شد و قاعدتا باید منتظر حجم بیشتری از تغییرات مسابقات برای سال‌های آینده باشیم.
دبیر ستاد عالی مسابقات قرآنی كشور با اشاره به رغبت مردم به استفاده از پیام‌رسان‌ها و همچنین فضای مجازی بیش از گذشته، ادامه داد: تغییرات در مسابقات آغاز شده البته همه تغیییرات مد نظر را نمی‌توانستیم اعمال كنیم، بلكه بخشی از آن را به صورت تولیدی از پیش ضبط و پخش كردیم. البته می‌توان بازه زمانی آن را كوتاه‌تر كرد كه البته اقتضائات خاص خودش را دارد چرا كه نفرات برتر از 31 استان براساس سهمیه‌ها در این مسابقات حضور یافته‌اند، اما قاعدتا راهكارهایی هست كه زمان آن را كوتاه‌تر كنیم. هنگامی كه به سمت رسانه برویم به مرور فضای مجازی نیز به كمك خواهد آمد.
رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به اینكه منكر خلأهایی در این نوشوندگی و تغییرات نیستیم، اظهار كرد: آنچه برای خودم برجسته بود و از انتقادها در مرحله مقدماتی در ذهنم ثبت شد، فقدان جمعیت در سالن برگزاری بود، اما از نظر اكثریت، تغییرات مسابقات در حوزه رسانه و فضای مجازی خوب بود، اما بیشترین اعتراض بر تعداد كمی جمعیت در سالن بوده است.
وی عنوان كرد: اینگونه نبود كه طراحی جمعیت را در مسابقات در نظر نگیریم بلكه در نیمه مردادماه و گرمای انجیرپزان قم افرادی را كه اشتیاق داشته باشند از ابتدا تا پایان برنامه ضبطی حضور داشته باشند، ندیدیم. قطعا اگر به گونه‌ای برنامه‌ریزی كنیم كه برنامه جذابیت خود را داشته باشد، می‌توان مردم را ساعت‌ها پای رحل قرآن بنشانیم. البته می‌توانستیم با اجیر كردن افرادی این كار را انجام دهیم، اما این اخلاقی نبود و متأسفانه امروزه به دلیل شرایط زندگی كنونی، معرفت و توفیق نشستن پای رحل قرآن را نداریم و ایراد در نظام‌های آموزشی و تبلیغی و ترویجی ما است كه نتوانستیم نیاز به قرآن را به عنوان نیاز ثابت بشر به آن‌ها بیاموزیم.
حسینی در پاسخ به این سؤال كه آیا برای برپایی مسابقات از مشاوره‌های رسانه‌ای و هنری برای ارائه جذابیت قرآنی استفاده شده است، اظهار كرد: اگر تعداد جلساتی كه با اصحاب رسانه برگزار كردیم، بیشتر از جلسات فنی مسابقات نباشد، دست كم به همان مقدار بوده است. به همان میزان كه به فكر ارتقای فنی مسابقات بودیم، به دنبال مشاوره گرفتن از اصحاب رسانه و هنرمندان نیز بودیم.
رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اضافه كرد: اگر بخواهیم برخی از رویدادها ماهیت خود را حفظ كنند، نباید زیاد دست به دامان تغییرات شد. لذا برای ایجاد جذابیت رسانه‌ای نیازمند تغییرات بیشتر مسابقات هستیم، چنانكه مسابقات قرآن گروهی را راه‌اندازی كنیم و مسابقات لیگی و تیمی در زمینه قرائت و حفظ قرآن راه‌اندازی شود كه طراحی شده است، اما هنوز كار به اجرا نرسیده است و امیدواریم بتوانیم آنچه كه در ایام سال 97 مانده است، مسابقات تیمی قرآن را با اقتضائات خاص خودش اجرا كنیم.
وی ادامه داد: كارگردان‌هایی كه در ادوار گذشته به یاری ما شتافتند، شاید بیشتر سنخ فعالیت آنها قرآنی بوده است. ما همیشه در برابر تغییرات نگران هستیم، علی رغم اینكه بخشی از جامعه قرآنی با ما همراه نشده‌اند و تغییرات مسابقات را مفید نداسته‌اند و فشاری كه همكاران ما طی این مدت تحمل كردند، از لحاظ بازخوردها و مقاومت‌ها، بیشر از فشار مسابقات در سال‌های گذشته بوده است.
در ادامه احمد ابوالقاسمی از داوران رشته قرائت تحقیق این دوره از مسابقات در خصوص نحوه ایجاد انگیزه برای حضور مردم در مسابقات گفت: باید میان مسابقات قرآن و ورزشی تفاوت قائل باشیم. هر كاری هیجان خودش را دارد. تلاوت قرآن، امری سماعی است و حال آن كه فعالیت‌های تیمی هیجان خودش را دارد و طبیعی است كه افراد حوصله نكنند تلاوت‌هایی را حدود شش ساعت بشنوند.
وی ادامه داد: تلاوت قرآنی موضوعش تماشا كردن نیست و جاذبه بصری ندارد، بلكه باید قاری و افراد متخصص در این عرصه باشند تا به تماشای این مسابقات بیایند، پس اینكه مسابقات قرآن را با مسابقات ورزشی قیاس كنیم، اشتباه است.
ابوالقاسمی با تأكید بر اینكه قرآن جاذبه لازم را دارد، اضافه كرد: در این مسابقات انتخاب برترین‌ها مد نظر است. هنگامی كه مسابقات قرآن سطح كشوری برگزار می‌شود، در نظر داریم تا برترین قاری و حافظ كشور را به دیگران معرفی كنیم و این انتظار اشتباه است كه ساعت‌ها مردم در سالن رقابت‌ها بنشینند و تلاوت را استماع كنند. موضوع مسابقات قرآن تخصصی است و می‌شود كارهای ویژه‌ای انجام داد، مثلا مسابقات تیمی برگزار كرد.
وی ادامه داد: باید گفت با این تغییرات در مرحله مقدماتی و پخش مسابقات ضبط شده در قم، كلاس‌ آموزشی صوت و لحن برای مردم برپا شد؛ یعنی بهترین اساتید كشور را جمع كردیم و تلاوت قاریان را شنیده‌اند و همچنین تحلیل زبده‌ترین اساتید قرآن را نیز دریافت كرده‌اند. معتقدم اصلا وجود شنونده حاضر در جلسه اهمیت ندارد كه بخواهیم به آن بپردازیم.
مدیر رادیو قرآن بیان كرد: در گذشته كه مسابقات برگزار می‌شود، رادیو و تلویزیون تنها انعكاس‌دهنده مسابقات بودند و بس. انعكاس ساده بود، اما در حال حاضر برنامه تلویزیونی تولید می‌شود؛ یعنی مخاطب 300-400 نفری در سالن تبدیل به مخاطب 300-400 هزار نفری شده؛ یعنی چارچوب و آیین‌نامه فنی مسابقات تغییر نكرده، بلكه مخاطبان این مسابقات افزایش یافت و به جای اینكه مردم را به سالن‌ها بكشیم، ما به خانه‌ها رفته‌ایم و این كارمان به حق و درست بود.

دسترسی سریع