مثبت و منفی شیوه جدید برگزاری مسابقات سراسری قرآن

یكی از داوران مسابقات سراسری قرآن كریم ضمن بیان بخشی از نكات مثبت و منفی شیوه جدید، گفت: باید مقداری صبوری كرد و رسانه‌ها حمایت خود را ابراز كنند تا در آینده مشخص شود كه كدام یك از مدل‌های برگزاری مسابقه در جریان مسابقات مفید واقع خواهد شد.

1397/05/28
|
09:33

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، حسین اخوان اقدم، داور بخش وقف و ابتداء مرحله مقدماتی چهل و یكمین دوره مسابقات سراسری قرآن كریم، در مورد تغییرات صورت گرفته در این دوره از مسابقات، گفت: از نظر داوری و قضاوت و به جهت بالا رفتن دقت در داوری، به خاطر شُوری كه هر سه داور در بخش‌های مختلف انجام می‌دهند، شاهد ارتقاء این سطح هستیم و كارها متقن شده است.
وی با اشاره به اینكه این شیوه احیاناً برخی ضعف‌ها كه در نگاه فردی وجود داشته است را پوشش داده و این از محسنات این شیوه است، افزود: همچنین زمان كافی برای سؤال و اعتراض متسابقان و تجدید نظر در نمرات وجود دارد. برنامه مسابقات نیز به صورت تولیدی تلویزیونی صورت می‌گیرد كه قابل پخش برای عموم مردم در سراسر كشور خواهد بود.
اخوان اقدام با بیان اینكه در این شیوه معطلی شركت كنندگان بسیار كم شده است، بیان كرد: متسابقان از روز، ساعت و زمان تلاوت خود آگاه هستند و سر وقت برای اجرا حضور می‌یابند لذا در این بخش شاهد كمترین معطلی هستیم. ضمن اینكه جمع‌بندی آنچه در صحنه اتفاق می‌افتد توسط هئیت داوران تشریح می‌شود و این مسئله مورد سمع و نظر بینندگان تلویزیونی قرار می‌گیرد.
داور بخش وقف و ابتداء مسابقات سراسری قرآن كریم با تأكید بر اینكه جمع بندی و تحلیل تلاوت‌ها توسط هیئت داوران می‌تواند جنبه آموزشی این شیوه را افزایش دهد، بیان كرد: زمانی كه بینندگان توضیحات لازم را در مورد یك تلاوت مشاهده می‌كنند، می‌توانند نگاهی آموزشی به آن داشته باشند.
وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو به نقاط ضعف این شیوه برگزاری اشاره و اظهار كرد: طولانی شدن فرایند برگزاری مسابقات در طول دور مقدماتی برای داوران از جمله این ضعف‌ها هست. داوران در زمان برگزاری مسابقات در این مرحله و در این شیوه باید نزدیك به هشت روز به داوری بپردازند و این برای داوران به یك ماراتن تبدیل می‌شود. اگر نگاهی به مسابقات بین‌المللی قرآن كه اخیراً برگزار شد داشته باشیم می‌بینیم كه كل مسابقات پنج روز و تنها در نوبت بعدازظهر بوده، اما در این دوره تنها مرحله مقدماتی به مدت هشت روز و طی دو نوبت صبح و بعدازظهر برگزار شده و هیئت داوران در این مدت مشغول داوری بوده‌اند.
این مدرس قرآن كریم عنوان كرد: نكته دیگری كه وجود دارد این است كه برخی متسابقان در حضور 15 داور و دوربین‌های ضبط برنامه دچار اضطراب شده و همین موضوع بر روی كیفیت اجرای آنها تأثیر می‌گذارد. باید چاره اندیشی شود تا شاید بتوان برای این معظل چاره‌جویی شود. البته در مقابل این نیز برخی شركت‌كننده‌ها هستند كه مشكلی نداشته و با سهولت به اجرای برنامه می‌پردازند، لذا حضور داوران در صحن مسابقات را یك فرصت قلمداد می‌كنند.
اخوان اقدم در پاسخ به این سؤال كه حضور داوران در صحن مسابقات و در حضور متسابقان را یك ضعف قلمداد می‌كنید یا خیر، گفت: این را باید از نگاه متسابقان دید. برخی از شركت‌كنندگان این وضعیت را اضطراب آفرین دانسته و برخی دیگر به آن به مثابه یك فرصت نگاه می‌كنند. در این وضعیت باید دید در نظرسنجی‌ها نظر متسابقان بیشتر بر روی كدام شیوه است.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به این سؤال كه ارزیابی شما از جداشدن مرحله مقدماتی از مرحله نهایی و تعامل نداشتن متسابقان با یكدیگر در ایام برگزاری مسابقات مرحله مقدماتی چگونه است و آیا این به كلیت كار كمك می‌كند یا ضربه می‌زند؟ گفت: به اعتقاد من این اتفاق قابل قبول است، قبلاً كه تعامل وجود داشت، بحث رفاقت‌ها بود و نه بحث تبادل نظرات و مسائل آموزشی. به نظر می‌رسد این اتفاق كه مرحله مقدماتی از مرحله نهایی جدا شده، قابل قبول می‌تواند باشد. این نیز یك تجربه جدید است كه باید دید بازخورد آن در نزد متسابقان به چه صورت است.
این داور چهل و یكمین دوره مسابقات سراسری قرآن كریم با بیان اینكه گمان نمی‌كنم جدا شدن مرحله مقدماتی از مرحله نهایی روند مسابقات را تحت‌الشعاع قرار دهد، گفت: در مرحله نهایی مسابقات بهترین‌ها حضور خواهد یافت و همان اتفاقی كه سال‌های قبل در مرحله نیمه نهایی و نهایی و در یك شهر رخ می‌داد، در این دوره در دو شهر اتفاق می‌افتد. ضمن اینكه راه‌یافتگان به مرحله نهایی می‌توانند با آمادگی بیشتری در شهر میزبان مسابقات حضور یابند.
اخوان اقدم در ادامه در پاسخ به این سؤال كه بسیاری بر این باور هستند كه حذف یك مرحله از مسابقات باعث می‌شود تا شانس نسبت به توانمندی افراد برای حضور در فینال بیشتر موثر باشد، گفت: در مسابقات شانسی وجود ندارد البته بحث قرعه‌ها می‌تواند این شانس را برای یك نفر ایجاد كند اما این همیشگی نیست. این را نیز بگویم كه قرآن برای مسابقه نازل نشده است تا همه قرعه‌ها شبیه هم باشند. ما در همین مسابقات شاهد بودیم كه برخی افراد قرعه‌های سختی داشته و موفق بودند و برخی دیگر قرعه‌های متوسط و ساده‌ای داشتند اما از عهده آن بر نیامدند.
این مدرس قرآن كریم بیان كرد: همه این موارد بستگی به تجربه افراد و آمادگی ابتدایی صوت، لحن، تجوید، وقف و ابتداء، حسن حفظ و ... دارد لذا به نظر نمی‌رسد حذف یك مرحله مشكل ساز شود. ضمن اینكه بحث شانس در فرهنگ دینی ما پذیرفته نیست. در مسابقات هر كس بیشتر تلاش كرده باشد، تمركز بیشتری داشته باشد، قوای روحی و روانی متعادلی داشته باشد و از وضعیت جسمی و حنجره مناسبی برخوردار باشد، توفیق بیشتری پیدا می كند. به نظر نمی‌رسد كه مرحله نیمه‌نهایی تا آن حد تعیین‌كننده بوده باشد كه خلاء آن به چشم بیاید. در این دوره از حفاظ در هر سوال 15 سطر معادل یك صفحه پرسیده می‌شود و جای هیچ حرف و حدیثی نمی‌گذارد. ضمن اینكه باید منتظر ماند و این تجربه جدید انسانی را پیش ببریم تا بعدها بازخوردهای آن مورد ارزیابی قرار بگیرد.
اخوان اقدم در ادامه بر لزوم حمایت رسانه‌ها از این شیوه برگزاری تأكید كرد و گفت: با توجه به اینكه بحث‌های كارشناسی مفصلی در این خصوص صورت گرفته و مشاوره‌های نسبتاً گسترده‌ای نیز انجام شده است، مقداری باید صبوری كرد. همچنین اجرای آزمایشی این برنامه نیز در اسفندماه سال قبل انجام شده و بازخوردها گرفته شده است، لذا همانگونه كه گفته شد باید مقداری صبوری كرد و رسانه‌ها و شركت كنندگان در مسابقات به نسبه حمایت خود را ابراز كنند تا در آینده مشخص شود كه كدام یك از مدل‌های برگزاری مسابقه در جریان مسابقات مفید واقع خواهد شد.
این داور بخش وقف و ابتدا مرحله مقدماتی چهل و یكمین دوره مسابقات سراسری قرآن كریم در پایان با اشاره به اینكه این شیوه برگزاری مسابقات نمره قبولی دریافت می كند، گفت: ارزیابی كامل این مسابقات باید بعد از دریافت بازخوردها صورت بگیرد.

دسترسی سریع