بررسی تفسیری، ادبی و لغوی ترجمه آیات 30 ، 31 و 32 سوره مباركه الحاقه

برنامه "كارگاه ترجمه" روزهای 21 و 22 فروردین ماه به بررسی تفسیری، ادبی و لغوی و مقایسه ترجمه آیات 30 ، 31 و 32 سوره مباركه الحاقه می پردازد.

1400/01/21
|
14:23

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، برنامه "كارگاه ترجمه" با هدف بررسی تفسیری، ادبی و لغوی و مقایسه ترجمه آیات قرآن كریم از رادیو قرآن پخش می شود كه در برنامه روز شنبه 21 فروردین ماه به ترجمه آیه 30 و 31 سوره مباركه الحاقه خواهد پرداخت.
آیات 30 و 31 سوره الحاقه، با لحنی تند، آغازگر بیان عذاب اهل جهنم است. این ساختار در بیان عذاب، ضمن آن كه شكل عذاب را نشان می‌دهد به‌نحوی ذهن مخاطب قرآن را نیز درگیر می‌كند و‌به خاصیت هراس‌آوری آیات نیز می‌افزاید؛ هرچند كه به هر حال خبردادن از عذاب، خود یكی از نشانه‌های لطف و رحمت الهی است.
كارشناسان كارگاه ترجمه می كوشند با پاسخ به پرسش های ذیل به ترجمه دقیقی از این آیات دست یابند
معنای دقیق ماده " غ ل ل" چیست و آیا تفاوتی با نظایر خود در زنجیر كردن و مانند آن دارد؟
تاكید بر تكرار ضمیر " هُ" در هر سه فعل این دو آیه آیا معنای خاصی دارد یا تنها برای تاكید است؟
"فاء" در فَغُلُّوه آیا ترتیب زمانی‌ای را نشان می‌دهد؟
معنای دقیق " صَلُّوه" كه معمولا آن را به آتش‌انداختن ترجمه كرده‌اند چیست؟ آیا تنها به یكبار عذاب‌شدن اشاره دارد؟
كارشناسان كارگاه ترجمه می‌كوشند با دقت در این نكات به ترجمه‌ای دقیق دست یافته و آن را به مخاطب برنامه انتقال دهند.
در برنامه روز یكشنبه 22 فروردین ماه نیز به ترجمه و تفسیر آیه 32 سوره مباركه الحاقه پرداخته می شود.
آیه 32 سوره الحاقه ادامه دستور خداوند در به‌بندكشیدن و به آتش‌انداختن اصحاب جهنم است: ثُمَّ فِی سِلْسِلَةٍ ذَرْعُهَا سَبْعُونَ ذِرَاعًا فَاسْلُكُوهُ : سپس او را در زنجیری كه طول آن هفتاد ذراع است بپیچید.
كارشناسان كارگاه ترجمه می كوشند با پاسخ به پرسش های ذیل به ترجمه دقیقی از این آیه دست یابند
چرا برای به زنجیر كشیدن، خداوند از حرف اضافه " فی" استفاده كرده است؟ آیا این حرفِ اضافه به مفهوم داخل و درون سلسله اشاره ندارد؟
در حالی كه بیشتر مترجمان آیه را، به‌زنجیركشیدن ترجمه كرده‌اند؛ به نظر می رسد در مفهوم " سلوك"، نه به‌بندكشیدن بلكه حركت‌دادن و عبوردادن وجود دارد. شاید باید به نحوه دیگری از عذاب فكر كرد و تصویر دیگری از آیه ساخت.؟
طولانی بودن این سلسله به چه معنایی دلالت دارد؟
كارشناسان این برنامه حجت الاسلام محمد شیخ الاسلامی (دكترای عرفان اسلامی)، دكتر طاهره سادات شجاعی( دكتری زبان و ادبیات عرب) و حجت الاسلام و المسلمین سید علی كشفی(سطح سه حوزه) هستند.
گفتنی است، این برنامه كاری از گروه علوم قرآنی رادیو قرآن است كه به تهیه كنندگی مونا توسلی و گویندگی حسین محمدرضایی ساعت 21 از رادیو قرآن پخش می شود.

دسترسی سریع