فعالیتهای قرآنی مؤسسات قرآنی سراسر كشور، همراهی آنها در رزمایش همدلی و كمكهای مؤمنانه، توجه بیش از پیش مسئولان و سرانجام نامعلوم اعتبارات قرآنی از جمله موضوعاتی بود كه امروز در برنامه رادیویی افق مطرح شد.
به گزارش ایكنا، برنامه رادیویی «افق»، امروز، 29 شهریورماه با حضور میثم طاهرآبادی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات تشكلهای فرهنگی ـ مردمی قرآن و عترت استان تهران به بررسی شرایط فعالیت مؤسسات قرآنی كشور در ایام شیوع كرونا پرداخت.
عضو هیئت مدیره اتحادیه كشوری مؤسسات و تشكلهای قرآن و عترت درباره فعالیتهای اتحادیه كشوری و اتحادیه استان تهران در ایام كرونایی، گفت: ضروریست كه مسئولان و متولیان امر در حوزه فرهنگی به ویژه قرآنی اهتمام داشته باشند. صِرف اینكه شعار دهیم و بگوییم مؤسسات فعالیت میكنند، درست نیست. در حقیقت مؤسسات قرآنی در مقام ارائه آمار و گزارش، مستمكی برای دستگاهها و نهادها شدهاند.
وی با اشاره به اینكه استان تهران بیشترین مؤسسات قرآنی را در خود جای داده است، افزود: تعداد كل مؤسسات دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی در استان تهران مجموعاً 512 مؤسسه است كه از این تعداد، 393 مؤسسه دارای مجوز از تبلیغات اسلامی و 119 مؤسسه دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
طاهرآبادی با تأكید بر اینكه البته ما تفكیكی میان مؤسسات دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی قائل نیستیم، بیان كرد: در مجموع شهر تهران و شهر ری، 339 مؤسسه قرآنی فعال وجود دارد و در شهرستانهای استان تهران نیز 173 مؤسسه در حال فعالیت هستند. همچنین 135 خانه قرآن و عترت روستایی و شهری با اتحادیه استان تهران مرتبط هستند. خانههای قرآن روستایی و شهری در جنبههای فعالیت عمومی قرآن چون روخوانی، روانخوانی و دورههای تجوید فعالیت میكنند.
مدیرعامل اتحادیه قرآنی استان تهران با تأكید بر اینكه 22 شعبه در شهرستانها و تهران با اتحادیه مرتبط هستند، اظهار كرد: این امر به دلیل ارتباطگیری بهتر مؤسسات با اتحادیه استان تهران اندیشیده شده است.
طاهرآبادی با اشاره به اینكه در ایام كرونایی به عنوان مدیر اتحادیه استان تهران منصوب شده است، اضافه كرد: اقداماتی را برای راستیآزمایی مؤسسات از طریق شعب در حال انجام هستیم كه تقریباً به نوعی برآورد اطلاعات كلی از فعالیتهای مؤسسات تهران به دست آوریم. در ایام كرونایی، مراجعات مردمی و حضوری خیلی از مؤسسات، 10 درصد شده است و بعضاً نیز به صفر رسیده است.
وی با تأكید بر اینكه بسیاری از مؤسسات در همان اوایل شیوع كرونا در فعالیتهای خود تغییر رویكرد دادهاند، بیان كرد: بنابراین بسیاری از كلاسهای حضوری مؤسسات به صورت مجازی و با بهرهگیری از ظرفیت فضای مجازی در حال انجام است. برخی از مؤسسات نیز تعهدی نسبت به دورههای پیشدبستانی داشتند كه آموزشهای خود را به عرصه فضای مجازی بردهاند.
طاهرآبادی در پاسخ به این سؤال كه چند درصد مؤسسات سواد رسانهای و فعالیت در عرصه مجازی را میدانند؟ اظهار كرد: شرایطی كه جامعه كاری و آموزشی با آن روبرو شده است، تغییر در رویكرد آموزشی است. این موضوعی است كه به اجبار به مؤسسات قرآنی تحمیل شد. بنابراین مؤسسات برای ادامه فعالیت و بقا، فعالیت خود را به این سمت سوق دادند و خیلی هم موفق بودهاند. شاید اوایل این تغییر رویكرد، سخت بوده است، اما از حداقل ظرفیتشان و پیامرسانها استفاده كردند. بنابراین در استان تهران به دنبال احصای اطلاعات اولیه از فعالیت مؤسسات در ایام كرونایی هستیم.
وی درباره فعالیت اتحادیه در زمینه توانمندسازی و ارائه ایده و طرح و حمایت از مؤسسات قرآنی، بیان كرد: از طریق نهادهای مختلف، پیگیر این هستیم كه حمایتهایی از مؤسسات قرآنی انجام دهیم. مگر چه اندازه از شواری توسعه فرهنگ قرآنی، حمایت انجام میشود؟ شورای توسعه فرهنگ قرآنی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه هدفمند شدن حمایتها از فعالیتهای قرآنی به ویژه اتحادیهها كه بازوی فعالیتهای قرآنی در كشور هستند، باید اقداماتی انجام دهند.
طاهرآبادی با اشاره به اینكه اتحادیهها اعتبار مشخص دولتی ندارند، اظهار كرد: بنابراین اتحادیههای استانی نیز در پرداخت حقوق پرسنل و حتی هزینههای جاری با مشكلات مالی روبرو هستند كه بهتر است در این زمینه نیز تدبیری اندیشیده شود.
وی با اشاره به مبلغ حمایت یك میلیون تومانی از مؤسسات استان تهران، اظهار كرد: 197 میلیون تومان به اتحادیه استان تهران اختصاص داده شد كه فردا، مبلغ یك میلیون تومان به حساب 100 مؤسسه واریز میشود و 97 میلیون تومان دیگر به 97 مؤسسه دیگر در آینده نزدیك اختصاص پیدا میكند، اما یك میلیون تومان مبلغی نیست كه به مؤسسات قرآنی آن هم با اینكه دغدغه و مشكلات اختصاص پیدا میكند.
طاهرآبادی تصریح كرد: مؤسسهای كه پرسنل اجرایی دارد و بعضاً نیز در ملك استیجاری فعالیت دارد و برخی نیز در بازپرداخت تسهیلات دریافتی از بانكها، با مشكلاتی روبرو هستند، مبلغ حمایتی یك میلیون تومان نمیتواند مشكلی از آنها حل كند.
وی با اشاره به مشاركت مؤسسات در كمكهای مؤمنانه، ادامه داد: مؤسسات استان تهران نیز در رزمایش كمكهای مؤمنانه و طرحهای همدلی به خوبی درخشیدند، اما گلایهمان از دستگاههای متولی این است كه اعتبارات قرآنی هدفمند تقسیم نمیشود، با وجود اینكه طی این سالها مؤسسات سعی كردهاند تا خود را سرپا نگه دارند.
مدیرعامل اتحادیه قرآنی استان تهران در ادامه با ابراز گلایه از اینكه دستگاهها و نهادهای دولتی جایگاه نظارتی خود را فراموش كردهاند، بیان كرد: برخی به دنبال تصدیگری امور قرآنی هستند و حال آنكه انتظار این است كه سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بحث نظارتی خود را بر فعالیتهای قرآنی داشته باشند و نه تصدیگری. حتی برای ارزیابی فعالیتهای قرآنی مؤسسات، هیئتی متشكل از اتحادیه كشوری و دو دستگاه نظارتی تشكیل شود.
امیرحجت مرادی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشكلهای فرهنگی ـ مردمی قرآن و عترت گیلان، میهمان تلفنی این برنامه بود. وی درباره وضعیت مؤسسات طی این ایام اظهار كرد: نكتهای كه درباره مؤسسات قرآنی استان تهران گفته شد، وضعیت تمامی مؤسسات قرآنی در ایام كرونا است؛ یعنی تمامی مؤسسات قرآنی در كشور مبتلا به آن هستند. فكر میكنم دراین باره از سوی دستگاههای مربوطه باید اقدام عاجل صورت گیرد. البته بحث كرونا موضوعی است كه دو وجه دارد؛ تهدید تعطیلی مؤسسات و دیگری فرصت استفاده از ظرفیت فضای مجازی. مؤسسات قرآنی استان نیز، یك مرحله از تعطیلیها را در كنار سایر آموزشگاهها و براساس اعلام ستاد ملی كرونا، پشت سر گذاشتهاند.
وی ادامه داد: در استان گیلان، 50 مؤسسه قرآنی و 160 خانه قرآن روستایی و شهری وجود دارد. مؤسسات استان از 24 خردادماه امسال آماده بازگشایی با رعایت پروتكلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی شدند. اما به جهت وضعیت خاصی كه با آن روبرو هستیم و اضطرابی كه همه ما به نوعی از این شرایط كرونایی كشور داریم، استقبال از دورههای قرآنی به مانند گذشته نیست و حتی فراگیران دورههای گذشته نیز حضور چندانی ندارند، بنابراین امسال با تابستان خلوت در تشكلهای قرآنی مواجه بودیم.
مرادی با اشاره به اینكه در استان گیلان حدود دو و یا سه مؤسسه در ایام كرونا به توقف كامل رسیدند، اظهار كرد: از لحاظ وضعیت فعالیت مؤسسات قرآنی در گیلان به مانند سایر كشور، باید گفت «حالمان خوب نیست». البته در همین ایام و علی رغم این مشكلات و مسائل دو اتفاق افتاد؛ یكی در حوزه فعالیتهای جاری مؤسسات كه بسیاری از تشكلها خود را روزآمد كرده و به جبر وارد عرصه فضای مجازی شدهاند و دورههایشان را در قالب پیامرسانها برگزار میكنند. كار دیگر در گیلان آن است كه با استفاده از برخی از ظرفیتها، آمادگی برگزاری آموزشهای آنلاین با وجود هزینه بالای آن فراهم شده است. بنابراین این فضا در گیلان مهیا شده است كه مؤسسات استان میتوانند از ابتدای مهرماه از فضای آموزش آنلاین استفاده كنند.
عضو هیئت مدیره اتحادیه كشوری مؤسسات و تشكلهای قرآن و عترت با تأكید بر اینكه با توجه به شرایط كنونی، مؤسسات به معنای واقعی ورشكسته هستند، بیان كرد: مؤسسات دارای مشكلات عدیده در اجارهبها و حقوق پرسنل و هزینههای جاری هستند. در رزمایش همدلی و مؤمنانه، شاهكاری از خودشان نشان دادند و در زمینه تولید ماسك و موادضدعفونی كننده فعالیت داشتند و حتی از اواخر سال گذشته كه مؤسسات در زمینه كسب و كارها دچار مشكل شدند، شروع به اهدای بستههای حمایتی و معیشتی كردند.
وی درباره مبلغ حمایتی اختصاص یافته به مؤسسات قرآنی استان، اظهار كرد: 45 میلیون تومان به حساب اتحادیه قرآنی استان واریز شد كه به 45 مؤسسه قرآنی استان اعطا شد.
محمدحسین اسلامی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشكلهای قرآن و عترت استان فارس، میهمان تلفنی دیگر برنامه رادیویی افق بود. وی اظهار كرد: 75 مؤسسه قرآن و عترت و هزار و 200 خانه قرآن روستایی و شهری عضو اتحادیه هستند. وضعیت مؤسسات استان نیز در شرایط كرونا طبعا به مانند سایر كشور، خوب نیست. مؤسسات هرچند دچار آسیب شدهاند، اما جزء استانهایی بودند كه در بخش كمكهای همدلانه فعالانه به تمامی اقشار آسیبپذیر جامعه، تهیه بستههای حمایتی، واسطهگری برای بخشش اجارهبها و اخذ تخفیف از مالكان برای مستأجران و ... كمك كردند، چنانكه مقام معظم رهبری در بیاناتشان به موضوع حمایت مؤسسهای از استان فارس در بحث كمكهای مؤمنانه اشاراتی داشتند.
وی با اشاره به فعالیتهای جهادی اتحادیه و مؤسسات استان، ادامه داد: در حركتهای جهادی، مؤسسه مدینةالنبی اقدام به ترمیم هشت خانه افراد بیبضاعت كرد. همچنین تهیه دو جهیزیه برای دو زوج، تهیه 35 هزار بسته معیشتی در ایام كرونا، تهیه 80 هزار غذای گرم و تولید 20 هزار ماسك در سه شیفت با همكاری مؤسسه مدینةالنبی شیراز از دیگر فعالیتهای رزمایش همدلی استان فارس بود.
عضو هیئت رئیسه اتحادیه كشوری مؤسسات و تشكلهای قرآنی تأكید كرد: توقعمان از مسئولان كشور در این ایام، توجه بیشتر به مؤسسات قرآنی است. در جامعه اگر قرآن به اوج خود برسد و به ترویج فعالیتها و آموزههای قرآنی پرداخته شود، گریبانگیر مشكلات و معضلات امروز جامعه نخواهیم بود.
یادآور میشود، برنامه رادیویی افق كاری از گروه اطلاعرسانی و فضای مجازی رادیو قرآن است كه روزهای شنبه هر هفته به تهیهكنندگی فاطمه رحمانی و اجرا و كارشناسی جواد نصیری تقدیم شنوندگان میشود.