علامه حسن‌زاده آملی به لقاءالله پیوست

علامه حسن زاده آملی امروز صبح در بیمارستان به علت عارضه ریوی بستری شدند و متاسفانه ساعاتی پیش دارفانی را وداع گفت.

1400/07/03
|
22:55

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن ؛ علامه حسن‌زاده آملی دقایقی قبل دار فانی را وداع گفتند.

علامه حسن‌زاده آملی متولد سال 1307 در قریه ایرا بخش لاریجان شهرستان آمل از فیلسوفان متأله، فقیه، عارف، منجم و مدرس دروس حوزوی است.

این عالم برجسته و شهره جهان اسلام در ادبیات، ریاضی، هیئت و... تبحر خاص داشت و به زبان‌های فرانسوی و عربی نیز مسلط بود.

اشعار اثرگذار و جذاب به زبان طبری و فارسی دارد و تاكنون حدود 190 اثر از علامه حسن‌زاده آملی به ثبت رسیده است.
علامه دارای آثاری در زمینه های فقه، فلسفه، اخلاق، عرفان، حكمت دینی، كلام، ریاضیات، نجوم، ادبیات عربی و فارسی، علوم طبیعی، طب قدیم، علوم غریبه و باطنی است.
از آثار وی می توان به «نصوص الحكم بر فصوص الحكم (شرح فصوص فارابی به فارسی)»، «فص حكمة عصمتیة فی كلمة فاطمیة»، «شرح ذیج بهادری»، «هزار و یك نكته»، «دیوان اشعار»، «وحدت از دیدگاه عارف و حكیم»، «دروس معرفت نفس»، «الهی‌نامه»، «شرح نهج‌البلاغه در پنج جلد به عربی»، «مُمدّ الهمم فی شرح فصوص الحكم»، «النّور المتجلّی فی الظهور الظلّی»، «صد كلمه در معرفت نفس»، «نور علی نور در ذكر و ذاكر و مذكور»، «انسان كامل از دیدگاه نهج‌البلاغه»، «انسان در عرف عرفان» و «قرآن و عرفان و برهان از هم جدائی ندارند» اشاره كرد.

استاد صمدی آملی از شاگردان علامه و نویسنده كتاب شرح دفتر دل در مقدمه آن كتاب می فرمایند: این صحیفه ای است مسمی به شرح دفتر دل كه شرح و تفسیر وجیزه نوریه و عرشی دفتر دل شیخ عارف، كامل مكمل، واصل به مقام منیع قرب فریضه، حضرت راقی به قله های معارف الهی، و نائل به قله بلند و رفیع اجتهاد در علوم عقلیه و نقلیه، صاحب علم و عمل، و طود عظیم تحقیق و تفكیر، حبر فاخر و بحر زاخر و علم علم، عارف مكاشف ربانی، فقیه صمدانی، عالم به ریاضیات عالیه از هیئت و حساب و هندسه، عالم به علوم غربیه، و متحقق به حقائق الهیه و اسرار سبحانیه، مفسر تفسیر انفسی قرآن فرقان، استاد اكبر، معلم اخلاق، مراقب ادب مع الله، و مكمل نفوس شیقه الی الكمال آیة الله العظمی حضرت علامه ذوالفنون جناب حسن زاده آملی (روحی فداه) كه حقیقت علم را از كوثر ولایت عظمای الهی، یعنی از دهان مطهر و منبع آب حیات انسانی، ثامن الحجج حضرت ولی الله الاعظم علی بن موسی الرضا علیهماالسلام چشیده است.

آیت الله میرزا ابوالحسن شعرانی استاد ایشان ضمن تأیید مقام علمی و فقهی ایشان، می نویسد:

«مولانا الاجلّ الموفق نجم الدین و نور الصبایه و مصباح العلم و شمس الهدایه شیخ حسن آملی معروف به حسن زاده در علم قرآن: لفظ و معنایش، باطن و ظاهرش، قرائت و كتابتش و دیگر امور متعلق به آن بر اقران خویش فائق و در تتبع احادیث و علوم ادبی مورد نیاز در آن بر غیر خویش برتر گشته است. كلمات كتاب شریف كافی را ضبط كرده و آن را به نحوه شگفت آور اعراب گذاری كرده است. در علم نجوم و ریاضیات وابسته ید طولایی دارد و در استخراج افلاك و كسوفین دارای مهارت است. او در علوم شرعیه عقلیه و نقلیه سواركار ماهر میدان مسابقه است. من او را بر استنباط فروع از اصول توانا دیدم و به او اجازه دادم روایاتی كه نقل آن برای من صحیح است، از من روایت نماید.»

عارف نامدار حضرت آیت الله حاج سیّد رضا بهاء الدینی «قدّس سرّه» دربارة علامه حسن زاده می فرمایند:

«افرادی كه از نظر علمی پشتكار دارند، توانسته اند از حوزه خوب استفاده كنند و در كنار آن به خودسازی و تهذیب نفس رسیده اند. خدمت اینان ارزش دارد و امید اسلام هستند. بنده زمانی بود كه به خاطر مسائلی كه پیش آمد، از حوزه و طلاب ناامید شدم و لیكن چشمم كه به آقای حسن زاده آملی افتاد به كلّی از نظر خود برگشتم و امیدوار شدم.»
آیت الله جوادی آملی در سومین گردهمایی اساتید علوم عقلی و تجلیل از مقام علمی علامه حسن زاده آملی در مجمع عالی حكمت اسلامی گفت: آیت الله حسن زاده آملی از بزرگان حكمت و معرفت هستند و همه ما از ایشان بهره های فراوانی برده ایم و بیان ایشان و آثارشان برای همه ما نافع است.
رادیو قرآن ارتحال این عالم برجسته و فیلسوف بزرگ را به حوزه‌های علمیه، خاندان مكرم آن دانشمند، جامعه ی قرآنی و عموم مردم تسلیت می‌گوید.

دسترسی سریع