مراحل پنجگانه طرح ملی «افق» تبیین شد

محمدرضا پورمعین طراح و مجری طرح ملی افق در برنامه ی زنده رادیویی "افق" با اشاره به جزئیاتی از این طرح به توضیح جزئیات مراحل پنجگانه آن پرداخت.

1396/04/18
|
10:47

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن به نقل از خبرگزاری ایكنا، حدود یك سال است كه طرح ملی افق در حال اجرا است و طراحان این طرح در تلاش هستند كه در اقصی نقاط كشور آن را اجرا كنند و شعار آنها نیز هر ایرانی، سالانه اهداء یك جلد قرآن است.
محمدرضا پورمعین طراح و مجری این طرح در مورد اهداف و جزئیات آن بیان كرد: طرح افق از كلمه سه حرفی الف، فاء و قاف تشكیل شده و اهداء فهم قرآن، هدف غایی آن است، از آنجایی كه این هدف بلند مقدمات و تمهیداتی لازم دارد لذا خوب است كه متوجه یك امر مقایسه‌ای باشیم.
وی در ادامه افزود: در كشورمان فعالیت‌های مردمی زیادی را شاهد هستیم كه مردم در آنها مشاركت دارند كه می‌توان به آموزش و پرورش و مدارس غیر دولتی و یا بخش‌های خصوصی كه فرضا پوشاك را تولید می‌كنند اشاره كرد، از طرفی در حوزه دستگاه‌های دولتی هم این شعار همواره بوده كه دولت از تصدی‌گری فعالیت‌های دولتی به سمت واگذاری آن به مردم حركت كند و خودش امر نظارت را بر عهده بگیرد.
طراح و مجری طرح ملی افق تصریح كرد: در حوزه دین یكی از موفق‌ترین مشاركت‌های مردم در بحث عاشورا و عزاداری سید‌الشهداء است كه مردم خودشان مراسم سوگواری را برگزار می‌كنند، كه اخیرا به وسیله راهپیمایی اربعین شاهد تشكیل یك نماد سیاسی و اجتماعی هستیم و ما این چنین امام حسین(ع) را به جهانیان معرفی می‌كنیم و در واقع این نماد بزرگی از مشاركت مردم است.
وی بیان كرد: در حوزه فعالیت‌های قرآنی، سهم مردم ناچیز است و از طرف مردم و دولت نیز نادیده گرفته شده است، مردم تقریبا مشاركت جدی در فعالیت‌های قرآنی ندارند و شاهد این هستیم كه بودجه‌ای كه در دولت تصویب می‌شود نیز هیچ سالی به تقریبا به صورت كامل پرداخت نشده است، لذا به بودجه دولت اعتمادی نیست فعالیت‌های این حوزه را باید با كمك مردم پیش برد.
پورمعین تصریح كرد: در بین مسیحیان برای توزیع انجیل و ترجمه آن، مردم كمك می‌كنند، امروز حدود 2 هزار زبان زنده در دنیا داریم و به 95 درصد آنها انجیل توسط مردم ترجمه شده است اما مسلمانان جهان یك و نیم میلیارد هستند كه 80 درصد آنها زبانشان عربی نیست، پس باید از طریق ترجمه قرآن را بفهمند، اگر بخواهیم این فهم صورت گیرد باید ترجمه‌های مختلف، برای صنوف مختلف و سنین مختلف تهیه كنیم، در حالی كه از ابتدای ورود چاپ قرآن در كشور، فقط 47 نوع ترجمه داشته‌ایم و این در حالی است كه بیش از 2 هزار ترجمه از انجیل وجود دارد.
وی در ادامه افزود: تا جایی كه بنده اطلاع دارم، 25 نوع ترجمه انجیل به زبان فارسی وجود دارد، اما مردم این كار را انجام داده‌اند، نكته دیگر این كه اهداء انجیل در جهان 6 میلیارد است، اما سالانه قرآن در جهان 30 میلیون جلد اهداء می‌شود آن هم قرآن‌های غیر مترجم كه عموما عربستان توزیع می‌كند و حتی یك نوع عمد نیز در این كار وجود دارد و مردم نسبت به فهم قرآن نمی‌توانند درنگ داشته باشند.
پورمعین با اشاره به اهمیت توجه به فهم قرآن تصریح كرد: مقام معظم رهبری همواره گفته‌اند كه این تلاوتها و ... مقدمه فهم است، لذا دو سال قبل مطالعه در زمینه این طرح را آغاز نمودم و طرح تصویب و ملی شناخته شد و هم در ریاست جمهوری و هم در مركز تحقیقات استراتژیك به عنوان طرح ملی ثبت شد.
وی در ادامه افزود: با رسانه‌ها در این زمینه گفت‌وگو داشته‌ایم و از یك ماه آینده برنامه تلویزیونی این طرح نیز تولید و پخش خواهد شد، همچنین مردم را تشویق می‌كنیم كه در اهداء فهم قرآن مشاركت داشته باشند، متاسفانه در مدارس و ... قرآن وجود دارد اما نسبت به فهم آن حركت جدی صورت نگرفته است، مردم هنوز هم با قرآن غریبه هستند و به اندازه‌ای كه از ضرب المثل و شعر در سخنانشان استفاده می‌كنند به آیات قرآن چندان توجهی نمی‌شود.
طراح و مجری طرح ملی افق در مورد نحوه مشاركت مردم در این طرح ملی تصریح كرد: موضوع این طرح اهداء قرآن نیست، افق را به اهداء فهم قرآن ترجمه كرده‌ایم و اهداء فهم است و مردم باید به این كمك كنند كه به قرآن تمسك كنیم و بفهمیم و بعد از فهم و تدبر باید به آن عمل كنیم، برای نمونه اگر بزرگترین آیه قرآن در سوره بقره می‌گوید: رمانی كه قراردادی می‌خواهید امضاء كنید آن را مكتوب نمایید و شاهد بگیرید مردم نباید امروز به مشكلاتی كه در این زمینه به وجود می‌آید دچار شوند.
پورمعین بیان كرد: موضوع طرح ما اهداء فهم قرآن است، متاسفانه ابزار استفاده آسان در اختیار مردم نیست، مردم باید در جیبشان قرآن داشته باشند و آن را بخوانند و طبق آن رفتار كنند، وقتی می‌گوییم نبستن كمربند ایمنی در خودرو این جریمه را در پی دارد اكثر مردم رعایت می‌كنند چون این فرهنگ بین آنها نهادینه شده در حالی كه سالیان قبل این طور نبوده است پس در حوزه فعالیت‌های قرآنی نیز باید مردم وارد كار شوند كه فرهنگ عمل به قرآن و فهم آن به وجود آید.
وی در ادامه تصریح كرد: چه ایرادی دارد كه در مناسبت‌های مختلف مانند روز پدر و ... یك جلد قرآن هدیه دهیم، همچنین مردم می‌توانند به مناسبت‌های مختلف و تحت عنوان نذورات و ... قرآن هدیه دهند.
پورمعین گفت: قرآن برای همه اقشار مردم مانند پزشكان و متخصصان باید متناسب با سواد و وضعیت شغلی آنها ترجمه مختلف داشته باشد، می‌توان برای مخاطبان مختلف، با اهداف مختلف ترجمه خوب داشت.
وی در ادامه خاطر نشان كرد: نظر ما این است كه در درجه اول باید قرآن‌ها در اختیار مردم قرار گیرد، معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجازه داده كه مؤسسه پیروان امام هادی(ع) مجری این طرح باشد و حساب 114 بانك تجارت در سراسر كشور آماده دریافت كمك‌های مردمی است، علاوه بر این اپراتورهای تلفن‌های همراه هم قرار بود اعلام آمادگی كنند كه هنوز این تفاهم منعقد نشده و موانع تكنیكی و قانونی دارد كه در آینده رفع خواهد شد و مردم می‌توانند به كمك‌های مادی و معنوی خودشان به این طرح كمك كنند.
پورمعین تصریح كرد: این نهضتی است كه باید مانند جریان عاشورا و سوگواری برای سیدالشهداء(ع) هدایت شود، چنان در هیئات مذهبی می‌بینیم كه بچه‌های كوچك با كارهای جزئی سهمی در این كار دارند لذا حوزه فعالیت‌های قرآنی نیز باید این چنین باشد و مردم در آن سهیم شوند، گام اول نیز نشر قرآن‌های خوب و زیبا و در حوزه فهم قرآن است.
وی در مورد حساب بانكی طرح بیان كرد: این حساب زیر نظر وزارت ارشاد است و انتظار داریم مردم در ماه فقط مبلغ 10 هزار ریال به طرح كمك كنند و اگر این مقدار كمك شود، دو میلیون نفر را می‌توانیم درگیر كنیم و این نهضت آغاز می‌شود.
پور معین در ادامه با اشاره به این كه طرح ملی افق پنج مرحله خواهد داشت بیان كرد: مرحله اول آن اهداء خود قرآن است كه با ترجمه‌های مختلف برای صنوف مختلف تهیه می‌شود، مرحله دوم حفظ قرآن است، مقام معظم رهبری فرمودند باید 10 میلیون حافظ قرآن داشته باشیم، لذا باید در این حوزه جدی‌تر وارد شویم و امر ایشان باید اطاعت شود، قرآن‌های موجود برای حفظ قرآن ویژگی خاصی ندارند در حالی كه قرآن حفظ دارای ویژگی‌هایی است.
وی در ادامه افزود: از جمله این ویژگی‌های می‌توان به سبك بودن، كاغذ خود رنگ، فاصله بین سطور شمارگان از یك رنگ دیگر و ... اشاره كرد، لذا در این حوزه مایلیم كه كمك كنیم.
پورمعین بیان كرد: مرحله سوم طرح افق، ترجمه قرآن به زبان‌های مختلفی است كه در دنیا باید، پرچم قرآن اسلام ناب محمدی كه شعار آن را رهبر فقید انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری داده‌اند محقق شود، چرا بك گروهك تكفیری داعش تشكیل می‌شود و علیه اسلام هجمه می‌كند و ادعایش این است كه دارد قرآن را می‌فهمد در حالی كه خودشان هم می‌دانند در جریان انحرافی حضور دارند، اسلام باید زیبا و صلح‌طلب و سعادت آفرین معرفی شود.
وی در ادامه افزود: مرحله چهارم نیز مربوط به آموزش قرآن است كه متاسفانه هنوز در كشور دچار مشكل روخوانی قرآن هستیم، در گذشته قرآن‌های رحلی داشتیم كه الآن در دسترس نیست، قلم قرآنی وجود دارد كه حدود 100 هزار تومان فروخته می‌شود، در حالی كه همه امكان خرید آن را ندارند، لذا نسبت به آموزش و سرگرمی‌های آن برای خردسالان و بزرگسالان در این طرح كمك می‌كنیم، همچنین بودجه‌های دولتی هم كافی نیستند و مردم باید كمك كنند.
پورمعین با اشاره به آخرین مرحله طرح افزود: ابن مرحله به سایر موضوعات در حوزه فعالیت‌های قرآنی مانند ابنیه و حمایت از قرآنیان و نخبگان و ... اختصاص دارد، در حال حاضر صندوق حمایتی از فعالان و كسانی كه طرح‌های خوبی دارند در دست نداریم، خیلی از خوانندگان قرآن ما هنوز نتوانسته‌اند یك دوره قرآن را بخوانند در حالی كه همه آن به مشكل بودجه برمی‌گردد.
وی در مورد همكاری سایر دستگاه‌ها با این طرح تصریح كرد: از آمادگی كتبی و شفاهی دوستان در جلسات برخوردار بوده‌ایم و دستگاه‌های قرآنی مانند شورای توسعه فرهنگ قرآنی، سازمان دارالقرآن، شورای عالی قرآن، سازمان صدا و سیما، شورای عالی انقلاب فرهنگی و نهاد ریاست جمهوری و ... همواره اعلام حمایت و نظارت داشته‌اند و كمیته‌هایی تشكیل شده است.
پورمعین بیان كرد: اما در اجرای این طرح دچار فترتی شده‌ایم، این موضوع در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال پیگیری بود یك به یك باره با تغییر وزیر مواحه شدیم و از طرفی نیز بحث انتخابات ریاست جمهوری مطرح شد كه آن را با وقفه مواجه كرد اما این فضا مجددا ایجاد شده و در حال پیگیری هستیم.
یادآور می‌شود، برنامه رادیویی «افق» كه تهیه‌كنندگی آن را فاطمه رحمانی برعهده دارد كاری از گروه اطلاع‌رسانی و فضای مجازی رادیو قرآن است كه از ساعت 14:30 به مدت یك ساعت از رادیو قرآن پخش می‌شود.

دسترسی سریع