جشنواره تلاوت مجلسی آتش به اختیار مدیریت می‌شود / موضوع پنهانی كه اساتید باید بدانند

دبیر جشنواره تلاوت‌های مجلسی گفت: افقی را بر اساس منویات مقام معظم رهبری برای خود ترسیم كرده‌ایم كه یك قدم هم از آن عقب نمی‌كشیم؛ ما نیز خلأ جشنواره تلاوت‌های مجلسی را دیده‌ایم و آتش به اختیار، كار را ادامه می‌دهیم.

1399/10/21
|
13:03

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، برنامه افق شبكه رادیویی قرآن امروز، بیستم دی‌ماه با موضوع «جشنواره تلاوت‌های مجلسی» با حضور داوود جعفری، دبیر پانزدهمین جشنواره تلاوت‌های مجلسی و اجرای جواد نصیری به روی آنتن رادیو قرآن رفت.
داوود جعفری، دبیر پانزدهمین جشنواره تلاوت‌های مجلسی در ابتدای این برنامه با اشاره به روند پیداش و شكل‌گیری جشنواره تلاوت‌های مجلسی گفت: هدف از برگزاری جشنواره تلاوت‌های مجلسی در روز‌های آغازین برنامه‌ریزی آن، یك نگاه بسیار عمیق به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص تقویت بنیه جلسات قرآن به خصوص جلسات سنتی و خانگی بود؛ با توجه به رهنمود‌های قرآنی مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت جلسات قرآن كه فرمودند: «جلسات قرآنی را افزایش بدهید، هرچه می‌توانید تعلیم و تعلّم قرآن را زیاد كنید؛ معانی قرآن، مفاهیم قرآن، این‌ها را زنده كنید.» وجود و گسترش فعالیت‌های مردمی و اهمیت پایگاه‌هایی برای حفظ فرهنگ قرآنی ضرورتی بس بزرگ به شمار می‌رفت. در كنار این موضوع، ایشان فرمودند: «جلساتی را برگزار كنید كه مردم در آن جلسات بنشینند، قرآن گوش بدهند و از این فضا بهره كافی را ببرند»؛ لذا چند هدف از بیانات مقام معظم رهبری را جلوی چشم خودمان گذاشتیم و پایه اصلی تلاوت‌های مجلسی را فرمایشات مقام معظم رهبری قرار دادیم.

وی افزود: اولین اقدامی كه در تحقق این مسیر انجام دادیم، مردمی كردن این مسیر بود. شاید در ابتدا نفرات شركت‌كننده در جشنواره را خودمان انتخاب می‌كردیم و مردم دخالتی در این امر نداشتند، در حالی كه اطمینان داشتیم كه اگر مردم در این زمینه دخالت داشته باشند، قطعاً كار موفق‌تر خواهد شد. البته آن زمان به دلیل كمبود زمان و عدم درك درست از نظرات مردم در جشنواره، مجبور بودیم خودمان از قاریان برای حضور در جشنواره دعوت كنیم و شاید این نوع انتخاب سبب می‌شد بسیاری از قاریان خوشخوان نادیده گرفته شوند؛ لذا از همان ابتدا فرایند انتخاب شركت‌كنندگان را با رجوع به جلسات اساتید طراحی و مقرر شد طی چند مرحله مقدماتی، افرادی برای حضور در مرحله نهایی جشنواره انتخاب و معرفی شوند.

دبیر پانزدهمین جشنواره تلاوت‌های مجلسی ادامه داد: از اردیبهشت سال 1395، فعالیت این مسابقات را رسماً شروع كردیم و در همان سال تقریباً تمام جلسات قرآن شهر تهران را رفتیم. ظرف مدت یك سال و نیم در تمام جلسات شهر تهران حاضر شدیم و در آن جلسات، از اساتید خواهش می‌كردیم تا علاقه‌مند به شركت در این مسابقات را دعوت و تشویق كنند. متأسفانه در آن سال‌ها، جلسات قرآن هم كمرنگ شده بود و به این بهانه، تلاش كردیم تا علاقه‌مندان به محافل قرآنی را دعوت و بستری را برای جلسات قرآنی فراهم كنیم. این كار باعث شده بود تا نخبگان و شیفتگان به قرآن را به این جلسات جذب كنیم.

جعفری تصریح كرد: مردم بدانند كه در هر هیئت مذهبی توان برگزاری چنین چیزی وجود دارد. ما این كار را از دل یك حسینیه به نام حسینه صاحب‌الزمان تهران آغاز كردیم و بعداً نام آن را مجموعه قرآنی حسینیه صاحب الزمان گذاشتیم. بعد از شكل‌گیری حسینیه، امروز در بیش از 109 شهر و 31 استان به عبارتی در كل كشور ورود پیدا كردیم و یك ستاد مركزی استانی برای تمامی استان‌ها راه‌اندازی كردیم. در كنار راه‌اندازی این ستاد، سعی كردیم از تمامی ظرفیت‌های موجود از اوقاف، شهرداری، معاونت قرآن وزارت ارشاد گرفته تا خیرین در این راه استفاده می‌كنیم و به نوعی از هر نیرویی كه علاقه‌مند و توانمند در این مسیر باشد، استفاده كردیم.

دبیر پانزدهمین جشنواره تلاوت‌های مجلسی تصریح كرد: بودجه اصلی این جشنواره را متولی حسینیه و چند خیر دیگر تقبل كرده‌اند و حامیان دیگری هم روز به روز اضافه می‌شوند. جالب است بدانید برگزاری این جشنواره در كل كشور، قریب به 4 میلیارد تومان هزینه دارد، اما بد نیست نهاد‌های حاكمیتی هم بدانند كه ما با استفاده از تمامی ظرفیت‌های موجود، این بودجه را به یك چهارم تقلیل دادیم. این درحالی است كه تمامی هزینه‌ها از سوی افراد خیر تأمین می‌شود و این افراد در قالب هیئت امام حسین(ع) این كار را می‌كنند و نزدیك به 3 میلیارد تومان از این مبلغ را بانیان جلسه تأمین می‌كنند و برخی از كمك‌ها نیز حمایتی است.

در ادامه این برنامه، ارتباط تلفنی با محمدرضا پورزرگری، قاری بین‌المللی قرآن كریم و از داوران این دوره از جشنواره برقرار شد. او در خصوص شیوه داوری جشنواره و كیفیت اجرای این برنامه و نقش آن در پیشرفت حوزه تلاوت قرآن گفت: این كار، اقدام بسیار نو و جدیدی در كشور است كه در چند سال اخیر شاهد فعالیت آن هستیم. اما این برداشت می‌شد كه این جشنواره قصد دارد تا جای جشنواره مسابقات قرآنی اوقاف را بگیرد و گویا مسابقات قرآن چیز زائدی است و این جشنواره باید جای مسابقات قرآن را بگیرد و مردم در آن نظر بدهند. اما باید این نگاه و برداشت را تصحیح كنیم. رأی مردم بسیار عزیز و محترم است و این مردم هستند كه در نهایت باید تلاوت‌ها را بپسندند، اما باید بپذیریم كه همه مردم كارشناس نیستند و بسیاری از آن‌ها سلیقه‌ای و احساسی رأی می‌دهند؛ تلاوت قرآن یك‌سری چهارچوب و اصول دارد كه اگر ما بخواهیم این مسائل را رها كنیم، شاید از اصل تلاوت دور شویم.

پورزرگری ادامه داد: در قرائت قرآن، چنین چیزی هست، اما چه بخواهیم و نخواهیم، مردم از یك صدا خوششان می‌آید و از یك صدای دیگر، بیشتر خوششان می‌آید و ممكن است به برخی تلاوت‌ها بیشتر جذب شوند؛ اما به هر حال باید مسئله قرآن را با دقت بیشتری نگاه كنیم و اصولی‌تر به آن بنگریم، چرا كه قرآن شیوه‌نامه دارد و این اسلوب را ما تعیین نكرده‌ایم. تمامی این موارد اصولی دارد كه از فرمایشات نبی مكرم اسلام، اهل بیت و بزرگان دین و اهل قرائت به ما رسیده است؛ لذا بهتر است تلاوت شركت‌كنندگان در یك هیئت ژوری مركب از یكسری اساتید اهل فن انتخاب شوند و این اساتید بهترین‌ها را براساس حد نصاب مشخص كنند و بعد از آن، برای انتخاب بهترین و برترین تلاوت از میان منتخبین از رأی مردم استفاده كنیم. هرچند كه انتخاب تلاوت‌ها بر اساس رأی داوران و مردم است، اما زمان داوران برای انتخاب بهتر بسیار كم بود و جا داشت تا این فرصت و زمان بیشتر می‌شد.

این قاری بین‌المللی قرآن كریم تصریح كرد: جشنواره تلاوت مجلسی حركت بسیار مباركی است كه جامعه ما را به سمت توجه به تلاوت قرآن می‌برد و اینكه ما هم می‌توانیم به آن فكر كنیم و ایده داشته باشیم و ما نیز می‌توانیم به آن ورود پیدا كنیم. در هر حال این جشنواره بسیار مورد اقبال مردم قرار گرفته و كار ویژه‌ای است كه باید آن را تقویت كنیم، چراكه اعتقاد دارم قرآن مظلوم است و هركسی كه می‌تواند، باید در جهت رفع مظلومیت و قریب بودن قرآن كمك كند. البته قرآن تنها خواندن نیست و یكی از موارد آن تدبر در قرآن و توجه به معارف قرآن و فهم آیات است، اما مهمترین آن‌ها عمل به قرآن است.

داوود جعفری، دبیر پانزدهمین جشنواره تلاوت‌های مجلسی در ادامه این برنامه و در خصوص ضرورت توجه به استاندارد‌های تلاوت و رأی‌گیری گفت: یك موضوع پنهان در این جشنواره وجود دارد و آن این است كه تمامی شركت‌كنندگان این جشنواره از دل جلسات قرآن بیرون آمده‌اند و از همان جلسات هم انتخاب شده‌اند. جلسات قرآنی كه اساتید منتخب قرآنی آن‌ها را مدیریت می‌كنند و لذا این افراد با چهارچوب قرائت قرآن آشنایی كامل دارند كه این وجه از مسابقه دیده نمی‌شود و برخی از اساتید به این مسئله توجه نمی‌كنند. از طرفی، اگر ما می‌گوییم تلاوت مردمی باید به این وجه هم توجه داشته باشیم، البته باتوجه به حفظ اصول تلاوت قرآن.

دبیر پانزدهمین جشنواره تلاوت‌های مجلسی در خصوص تكریم قهرمانان قرآنی و بین‌المللی كردن این مسابقات هم گفت: یك افق و آینده را تا سال 1404 برای خود ترسیم كرده‌ایم كه یك قدم هم از آن عقب نمی‌كشیم؛ چراكه مسیر را پیدا كرده‌ایم و سخن مقام معظم رهبری برای ما حجت است و از آن بالاتر نداریم. مقام معظم رهبری فرمودند، آتش به اختیار جا‌هایی را كه خالی است، پر كنید و در جا‌هایی كه مسئولین نتوانستند یا نخواستند ورود كنند، شما ورود كنید و خلأ را پر كنید؛ لذا یكی از جا‌های خالی كه در كشور دیده شد، جشنواره تلاوت‌های مجلسی بود كه برای آن یك افق ترسیم كردیم. در بحث بین‌الملل، این افق را دیده‌ایم و امسال به طور آزمایشی این بخش را برگزار كردیم كه بسیار خوب جواب داد. موضوع بین الملل به نوعی آبروی نظام، شیعه و قرآن است كه باید به آن توجه كنیم. البته جشنواره تلاوت‌های مجلسی معطوف و ختم به قرائت نشده است و بخش‌های ترتیل و حفظ نیز از جمله بخش‌های این جشنواره است.

دسترسی سریع