اهم اخبار و رویدادهای قرآنی هفته تعیین تكلیف مسابقات بین‌المللی قرآن و آغاز به كار طرح 1454

در هفته‌ای كه پشت سر گذاشته شد وزارت بهداشت پاسخ نامه سازمان اوقاف و امور خیریه برای برگزاری مسابقات بین‌المللی را داد، در این نامه بر برگزاری مسابقات به صورت ویدئوكنفرانس طی شهریور یا مهرماه سال جاری اشاره شده است.

1399/03/30
|
12:48

در آخرین هفته خردادماه و با وجود ادامه یافتن شرایط كرونایی در كشور، شاهد برگزاری جلسات و نشست‌های خبری عمدتاً حضوری با موضوعات قرآنی بودیم. از جمله مهم‌ترین رویدادهایی كه در این هفته بیشترین نگاه‌ها را به سمت خود جلب كرد می‌توان به موارد زیر اشاره كرد. در این هفته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی سرانجام پاسخ استعلام‌های سازمان اوقاف و امور خیریه در مورد تعیین تكلیف مسابقات بین‌المللی قرآن را داد، طرح فراگیر قرآنی سازمان صدا و سیما با عنوان 1454 با برگزاری نشست خبری رسماً آغاز به كار كرد، پنجاه‌وچهارمین جلسه كمیسیون آموزش عمومی قرآن با حضور وزیر آموزش و پرورش برگزار شد و چهارمین دوره طرح ملی حفظ تلفنی قرآن كریم «مشكوة» آغاز به كار كرد. در ادامه نگاهی گذرا به مهم‌ترین رویدادهای قرآنی هفته آخر خردادماه 99 خواهیم داشت.

روشن شدن تكلیف مسابقات بین‌المللی قرآن

در اولین روز این هفته سرانجام وزارت بهداشت نظر خود را در پاسخ به استعلام سازمان اوقاف و امور خیریه در مورد سرنوشت سی و هفتمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن اعلام و در آن بر برگزاری مسابقات به صورت ویدئوكنفرانسی تأكید كرد. پس از اینكه شیوع ویروس كرونا باعث تعویق بسیاری از فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی و از جمله مسابقات در عرصه‌های مختلف شد، مسئولان سازمان اوقاف و امور خیریه، كه باید فروردین‌ماه امسال سی‌وهفتمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن را برگزار می‌كردند، در چند مرحله اقدام به استعلام از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی برای تعیین سرنوشت این مسابقات كردند. محسن فرهادی، معاون مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، طی گفت‌وگویی با ایكنا با اشاره به ارسال پاسخ استعلام سازمان اوقاف و امور خیریه در مورد برگزاری مسابقات بین‌المللی قرآن گفت: با توجه به بررسی وضعیت و شرایط عمومی كشور، به سازمان برگزاركننده مسابقات بین‌المللی قرآن اعلام شده است كه مسابقات را به صورت ویدئوكنفرانسی برگزار كند.
اعلام زمان‌بندی جدید جشنواره قرآنی وزارت بهداشت

در خبر قرآنی دیگری كه باز هم به وزارت بهداشت مرتبط بود، از اعلام زمان‌بندی جدید برگزاری جشنواره قرآن و عترت وزارت بهداشت خبر داده شد، حسین همتی، كارشناس مركز قرآن و عترت وزارت بهداشت، در گفت‌وگو با ایكنا، با اشاره به تدوین برنامه جدید زمان برگزاری بیست و پنجمین دوره جشنواره قرآن و عترت وزارت بهداشت، گفت: این برنامه در جلسه وبیناری 21 خردادماه با همفكری مدیران فرهنگی و مدیران و كارشناسان قرآن و عترت دانشگاه‌ها تدوین شد. براساس این برنامه، در نیمه دوم شهریورماه مسابقات تیمی و مناظره در خزرآباد ساری برگزار خواهد شد. در نیمه مهرماه نیز شاهد برگزاری مرحله دانشگاهی بخش معارفی خواهیم بود، مرحله كشوری بخش معارفی نیز اواخر آبان‌ماه برگزار می‌شود. زمان برگزاری مرحله كشوری بخش آوایی و اختتامیه جشنواره نیز آذرماه در مشهد مقدس خواهد بود. در رشته‌ها و بخش‌های غیرحضوری همچون بخش پژوهشی، هنری،‌ ادبی و ... نیز تا شهریورماه مهلت در نظر گرفته شده است و در فاصله شهریور تا آذرماه نیز داوری‌ها انجام گرفته و نتایج اعلام می‌شود تا همه چیز برای برگزاری جشنواره ملی، كه میزبانی آن برعهده وزارت بهداشت است، فراهم شود.

دسترسی ویژه كمیسیون تبلیغ و ترویج به رسانه‌ها

محمدمهدی عزیززاده، مدیركل دبیرخانه كمیسیون توسعه فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی قرآن كریم در این هفته از احتمال تهیه بسته قرآنی یك و نیم ساله ویژه دولت دوازدهم خبر داد و گفت: در این بسته فعالیت‌های قرآنی با محوریت دو یا سه رویكرد اصلی تدوین و اجرا می‌شود. عزیززاده همچنین در مورد همكاری‌هایی كه برای شفاف‌سازی فعالیت‌ها با رسانه‌هایی همچون ایكنا می‌تواند داشته باشد، گفت: به زودی دسترسی ویژه برای تمامی رسانه‌های قرآنی در سایت سمات (سامانه مدیریت امور تبلیغی و ترویجی) ایجاد خواهد شد تا بتوانند به اطلاعات تفصیلی و جزئیات تمام برنامه‌ها و فعالیت‌ها دسترسی داشته باشند. این دسترسی برای نهادهای نظارتی نیز ایجاد خواهد شد تا هر دستگاه هر لحظه خود را در اتاق شیشه‌ای پاسخگویی در قبال تعهدی كه پذیرفته است بداند و اصحاب رسانه مستقیم از دستگاه‌ها مطالبه‌گر باشند. دسترسی‌ها طی یك یا دو ماه آینده برای همه رسانه‌ها فعال خواهد شد.

تعیین تكلیف مسابقات بین‌المللی قرآن و آغاز به كار طرح 1454


نشست خبری طرح ملی فراگیری قرآنی با عنوان 1454، 24 خردادماه، با حضور جواد شیخ‌اكبری، مدیر شبكه قرآن و معارف سیما؛ مجتبی ایزدی، مدیر شبكه رادیویی قرآن؛ مهدی قره‌شیخلو، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و دیگر مسئولان مرتبط با این طرح در محل سالن همایش‌های بین‌المللی سازمان صداوسیما برگزار شد. در بخشی از این نشست خبری مجتبی ایزدی، مدیر شبكه رادیویی قرآن، طی سخنانی با بیان اینكه طرح امسال دو تفاوت عمده با سال‌های گذشته دارد، اظهار كرد: اولین تفاوت طرح امسال با گذشته در این است كه طرح 1454 كاملاً متناسب با شرایط روز است. در دوره‌های گذشته محوریت طرح گاهی سوره‌محور و جزءمحور بود، ولی امسال بر روی آیات كاربردی و مفاهیم آیات متمركز شده كه همین مسئله میزان كاربردی طرح را بالا می‌برد. تفاوت دیگر طرح 1454 با سال‌های گذشته، همكاری و همبستگی چهار معاونت سازمان صداوسیما در اجرای این طرح قرآنی و ملی است كه با همكاری سایر نهادهای قرآنی به صورت بسیار جذاب و گسترده در سطح كشور اجرا می‌شود.

ماموریت‌های فرهنگ‌سرای قرآن در دوره جدید

رحیم خاكی، رئیس فرهنگ‌سرای قرآن در این هفته و در اولین گفت‌وگوی رسانه‌ای خود پس از انتصاب به ریاست فرهنگ‌سرای قرآن با اشاره به اینكه براساس مأموریت محول شده در سه حوزه فعالیت فرهنگ‌سرا را پیش خواهیم برد، گفت: پیش‌بینی ما این است كه در قالب حركتی جهادی، جمعی از نوجوانان و جوانان را آموزش دهیم و به پرسش‌های آنان از سوی اساتید فن پاسخ داده شود تا جلوی شكوفا نشدن استعدادها به دلیل محرومیت گرفته شود. عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی اظهار كرد: در نظر داریم كه طرح‌های جدیدی را با توجه به تغییر ذائقه‌ها و فضای جدید جامعه به ویژه در حیطه فضای مجازی پیش ببریم. مأموریت این مركز در سه حوزه مشخص شده است؛ یكی كاربری بهتر از فضای فیزیكی فرهنگ‌سرا، نیروی انسانی و امكاناتش. دوم، تشكیل فرهنگ‌سرای مجازی تا با توجه به تكنولوژی‌های روز و پلتفرم‌هایی كه قابلیت‌های مختلفی در حوزه آموزش تعاملی دارد، بتوانیم فعالیت‌هایی را طراحی كنیم. سوم، نگاه به فعالیت‌های قرآنی به شكل جهادی است تا به حاشیه‌نشینان تهران، محلات و خانواده‌هایی كه به این كلاس‌ها دسترسی ندارند، توجه ویژه‌ای شود.
برگزاری مسابقات قرآن در ارتش

چهلمین دوره مرحله مقدماتی مسابقات قرآن كاركنان پایور و وظیفه، بیستمین دوره مسابقات قرآن بانوان شاغل، همسران و فرزندان كاركنان و همچنین نوزدهمین دوره مسابقات دانشجویان دانشگاه هوایی ارتش از صبح 25 خردادماه آغاز شد. این مسابقات به صورت حضوری و با رعایت تمامی پروتكل‌های بهداشتی برگزار شد. این دوره از مسابقات در رشته‌های قرائت تحقیق، ترتیل، حفظ كل و اجزاء 1، 3، 5، 10، 15 و 20 و 25، مفاهیم سطح 1 و 2 قرآن(براساس جزء 20 و 23 تفسیر نمونه آیت‌الله مكارم شیرازی) و اذان با قضاوت داوران ملی و بین‌المللی و همچنین اساتید و پیشكسوتان قرآنی نیروی ارتش همراه بود. نفرات برگزیده این دوره از مسابقات در مرحله سراسری نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران كه اوایل شهریورماه برگزار خواهد شد، حضور پیدا می‌كنند.

برگزاری اختتامیه مسابقات قرآن در راه‌آهن

اختتامیه نخستین جشنواره سراسری قرآن و عترت ویژه كاركنان راه‌آهن و خانواده‌های آنها كه مسابقات آن در ماه رمضان اجرا شده بود، برگزار شد. این مسابقات به صورت مجازی در پنج بخش با حضور هفت هزار و 452 نفر برگزار شده بود. سعید رسولی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه آهن طی سخنانی در این مراسم گفت: از ابتدای امسال از طریق ارتباطات مجازی برای كاركنان و خانواده‌های ایشان برنامه‌های آموزشی داشتیم و آموزش قرآن، نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه را در دستور كار قرار دادیم.
آغاز به كار دور جدید مشكوة

چهارمین دوره طرح ملی حفظ تلفنی قرآن كریم «مشكوة» به همت مركز فعالیت‌های قرآنی سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور و با مشاركت سازمان بهزیستی كشور آغاز شد. این دوره با حضور 155 نفر از مددجویان سازمان بهزیستی برگزار می‌شود. از این تعداد 100 نفر در ترم چهارم و 55 نفر برای اولین بار زیر نظر هشت مربی، كه خود از حافظان قرآن هستند، این دوره را می‌گذرانند. از اهداف این طرح می‌توان به تحقق مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن در كشور، ایجاد شرایط مناسب برای تبلیغ، ترویج و حفظ قرآن، ارتقای سطح علمی معلولان كشور و ایجاد رغبت و رقابت سالم و سازنده برای تحقق اهداف پیش‌بینی‌شده اشاره كرد.
تغییرات در مركز امور قرآنی اوقاف

در این هفته شنیده‌هایی مبنی بر جابجایی‌هایی در مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و دبیرخانه ستاد عالی هماهنگی مسابقات قرآن منتشر شد. بر اساس این شنیده‌ها احمد حاجی‌شریف و حمید مجیدی‌مهر به عنوان رؤسای جدید دبیرخانه ستاد عالی مسابقات و اداره مسابقات مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه معرفی شدند. مجیدی‌مهر، كه از مجریان رادیو قرآن و شبكه قرآن و معارف سیماست، پیش از این به عنوان مسئول كمیته فنی مسابقات كشوری و بین‌المللی فعالیت داشت و از قاریان ممتاز كشورمان است. احمد حاجی‌شریف، نیر پیش از این مسئولیت كمیته فنی سی‌وهفتمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن به او واگذار شده بود. مراسم معارفه این دو در هفته آینده و در جلسه ستاد عالی هماهنگی مسابقات قرآن كشور برگزار می‌شود.

برگزاری جلسه كمیسیون آموزش عمومی

پنجاه‌وچهارمین جلسه كمیسیون تخصصی توسعه آموزش عمومی قرآن كشور، 26 خردادماه با حضور محسن حاجی‌میرزایی، وزیر آموزش و پرورش در سالن جلسات ساختمان مركزی شهید رجایی وزارت آموزش و پرورش برگزار شد. در بخشی از این جلسه مهدی نویدادهم، دبیركل شورای عالی آموزش و پرورش و نایب‌رئیس كمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن پیشنهاد داد تا كارگروه ویژه‌ای با تركیب نمایندگان تمام بخش‌های ذی‌ربط تشكیل شود تا كارهای متفرق قرآنی را با یكدیگر همسو كنند و از انجام كارهای تكراری جلوگیری شود. به ویژه در یك‌سال آینده باید سرمایه‌گذاری بر روی تربیت نیروی انسانی صورت گیرد، چه مربیان و معلمان قرآن آموزش و پرورش و چه مربیان قرآنی كه تحت مدیریت سایر دستگاه‌ها هستند باید دوره‌های آموزشی را بگذرانند. اگر بتوانیم آنها را از لحاظ كیفی و كمی ارتقا دهیم و توانمند كنیم، می‌توانیم امیدوار باشیم كه اهدافی كه در سند راهبردی توسعه آموزش عمومی قرآن آمده است، محقق می‌شود.

تدوین اهداف دوره‌های تحصیلی

محسن حاجی‌میرزایی، وزیر آموزش و پرورش در جلسه كمیسیون آموزش عمومی قرآن كریم با اشاره به «پیش‌نویس سطح‌بندی اهداف آموزش عمومی قرآن» (تفصیل اهداف 9گانه آموزش عمومی قرآن در چهار دوره تحصیلی آموزش و پرورش) برای دوره‌های تحصیلی و نسبت آن با اهداف مصوب آموزش و پرورش كه در دستور دوم این جلسه مورد بررسی قرار گرفت، گفت: اهداف دوره‌های تحصیلی را تدوین و در شورای عالی وزارتخانه تصویب كردیم و در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز ارائه گزارش داشتیم و چهار وجه تعقل، اخلاق، ایمان و عمل را مد نظر قرار داده‌ایم و اهدافی را به عنوان اهداف مصوب معیّن كرده‌ایم. وی با اشاره به پیش‌نویس سطح‌بندی اهداف آموزش عمومی قرآن كریم برای دوره‌های تحصیلی كه در دستور دوم جلسه كمیسیون آموزش تخصصی قرآن بود، گفت: خواهشمند است گروهی كه اهداف پیش‌نویس را تدوین كرده‌اند، حتماً به اهداف دوره‌های تحصیلی توجه كنند و اگر بناست این اقدام جامع فعالیت‌های قرآنی باشد، باید قبل و بعد از دوره‌های تحصیلی مد نظر قرار گیرد و فرصتی برای دریافت نظرات اعضا در نظر گرفته شود.

برگزاری اختتامیه مسابقه آینه آیات

مراسم اختتامیه و قرعه‌كشی اولین دوره مسابقه اینترنتی آینه آیات با حضور حجت‌الاسلام رضایی، از اساتید تدبر در قرآن كریم در استودیو مبین سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور برگزار و برندگان آن مشخص شدند. بر اساس این گزارش، مسابقه آینه آیات به صورت اینترنتی و دو روز یك‌بار در پایگاه ویژه این مسابقه به نشانی ayeneh.isqa.ir برگزار و در مجموع، مباحث تدبری 10 سوره از قرآن كریم شامل سوره‌های مباركه عصر، تكاثر، ماعون، انشراح، ناس، هُمزه، قارعه، مَسد، اخلاص و فلق مطرح شد و 828 نفر در آن شركت كردند. این مسابقه به همت سازمان قرآنی دانشگاهیان كشور برگزار شد.

معرفی رئیس مركز قرآنی دانشگاه علوم و معارف

علی‌اصغر شعاعی، از قاریان بین‌المللی كشورمان طی حكمی از سوی سرپرست دانشگاه علوم و معارف قرآن به عنوان مدیر مركز امور قرآنی این دانشگاه معرفی شد. وی از جمله قاریان بین‌المللی قرآن و دارای مدرك دكترای علوم قرآن و حدیث و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن كریم است. شعاعی از قاریان رسمی حرم مطهر حضرت معصومه(س) در قم است و از جمله‌ رتبه‌هایی كه تاكنون به دست آورده می‌توان به دریافت رتبه اول مسابقات بین‌المللی قرائت در هندوستان (سال 1386) و رتبه اول مسابقات بین‌المللی مفازا (شبكه جهانی الكوثر در سال1397) اشاره كرد.

تعیین تكلیف مسابقات بین‌المللی قرآن و آغاز به كار طرح 1454


یازدهمین جلسه ارتقای قاریان ممتاز قرآن كریم برای رعایت تدابیر بهداشتی ناشی از ویروس كرونا چهارشنبه شب، 28 خردادماه برگزار و به صورت زنده از تارنمای آپارات به نشانی https://www.aparat. com/shora.ir/live منعكس شد. در این جلسه احمد ابوالقاسمی، مدرس و قاری بین‌المللی به ارائه نكات و تحلیل تلاوت قاریان پرداخت. در این جلسه مهدی ساعد از همدان، سیدجاسم موسوی از خوزستان، علی خشنود و سیدمحمد موسوی از تهران تلاوت كردند و محمودرضا بیژنی نیز دبیر جلسه بودند.

دسترسی سریع