اقتضائات برگزاری مسابقات بین‌المللی به صورت مجزا وجود ندارد

رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به تحلیل سی و چهارمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن پرداخت و عدم تجمیع مسابقات را امكان‌پذیر ندانست.

1396/02/25
|
14:03

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، حجت‌الاسلام و‌السلمین سید‌مصطفی حسینی، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در برنامه رادیویی افق حاضر شد و توضیحاتی را درخصوص سی و چهارمین دوره مسابقات بین‌‌المللی قرآن ارائه داد.
وی در ابتدا بیان كرد: در فاصله سی و سومین دوره مسابقات بین‌المللی و دوره سی‌وچهارم با درخواست‌هایی از چند نهاد برای برگزاری مسابقات بین‌المللی در ستاد عالی مسابقات مواجه شدیم، از جمله مسابقات بین‌المللی دانش‌آموزان، طلاب و همچنین بخش روشندلان كه سال قبل تنها در رشته حفظ كل بود و در بهزیستی هم طالب این بودند كه مسابقات در رشته قرائت هم دنبال شود.
حسینی گفت: با كاری كه در چند سال گذشته در ستاد عالی برگزاری مسابقات صورت گرفت، برگزاری مسابقات بین‌المللی بانوان مصوب شد و طی مباحثی كه در ستاد عالی داشتیم این بحث مطرح شد كه اگر ایران بخواهد در یك بازه چند ماهه چند مسابقه بین‌المللی به صورت جدا از هم برگزار كند با توجه به این كه فرایند دعوت از شركت‌كنندگان بسیار پیچیده است و فرایند انعكاس رسانه‌ای و ... سخت می‌شود لذا همه اعضای ستاد عالی اتفاق‌نظر داشتند كه ما باید در قالب یك جشنواره بزرگ قرآنی همه این رویدادها را با هم برگزار كنیم.
وی در ادامه افزود: هر سال این را احساس می‌كردیم كه مسابقات بین‌المللی یك فقدانی دارد و باید بخش‌های دانش‌آموزی و بانوان و ... هم باشد، این اتفاق واقعاً مسابقات ایران را به یك رویداد رقابتی جامع تبدیل كرد، در گذشته خلأهایی احساس می‌شد، در مسابقات كشوری بخش دانش‌آموزان و ... را بسیار فاخر برگزار می‌كنیم اما این كه در بُعد بین‌المللی فقط مسابقات در یك بخش برگزار می‌شد خلأ بود كه امسال برطرف شد.
حسینی بیان كرد: برگزاری مسابقات به این روش تجربه بسیار شیرینی بود علی‌رغم این كه مشكلات خاص خودش را هم داشت و با توجه به این كه اولین سال بود، هماهنگی بسیار زیادی را می‌طلبید و تجربه جدیدی هم بود، در هیچكدام از مسابقات بین‌المللی جهان هم چنین جامعیتی را نمی‌بینیم.
حسینی گفت: مسابقات ما فقط مسابقه نیست بلكه رویدادهای ترویجی، محافل قرآنی، نمایشگاه و كارگاه قرآنی برای متسابقان برگزار می‌شود، همچنین جلساتی كه با متسابقان داریم، بازدیدها و تولیدات محتوایی و ... كه در این مسابقات شاهد هستیم در هیچ یك از مسابقات بین‌المللی شاهد آن نیستیم، برگزاری این رویداد به این شكل باعث شد كه برخی از داورانی كه خودشان چندین سال است داوری می‌كنند از این رویداد به ام المسابقات تعبیر كردند.
البته ما نقاط ضعف‌ و آسیب‌هایی را هم داریم و بر آن واقف هستیم و به آن نقطه مطلوبی نرسیده‌ایم زمانی مسابقات ما به آن نقطه می‌رسد كه همه افراد كه در ایران زندگی می‌‌كنند در جریان برگزاری مسابقات قرار بگیرند و تأثیری از این مسابقات بپذیرند و مسابقات رشد اثرگذاری داشته باشد و در انس بیشتر مردم با قرآن و موارد دیگر تأثیرگذار باشد.
حسینی گفت: در حال حاضر امكانات و اقتضائات در كشور این اجازه را به ما نمی‌داد كه بخواهیم هر یك از مسابقات را به صورت مجزا برگزار كنیم‌ و به صورت مستدل می‌گویم كه اگر مسابقات بین‌المللی امسال در این 5 بخش تجمیع نمی‌شد، یقیناً امكان برگزاری مسابقات وجود نداشت، یعنی اگر می‌خواستیم بانوان را در مقطع زمانی دیگری برگزار كنیم قطعاً موفق نمی‌شدیم از طرف دیگر هم در كشور فضایی نبود كه بتواند این رویدادها به صورت كامل حقش را ادا كند و پوشش رسانه‌ای مناسبی از آنها داشته باشیم، به‌عنوان كسی كه بخشی از كار را بر‌عهده دارم به صورت قاطع می‌گویم كه این آمادگی برای تفكیك مسابقات وجود ندارد.
وی در مورد مخاطبان مسابقات تصریح كرد: اگر نتوانیم مسابقات را به سطحی برسانیم كه مشاركت مخاطبان را شاهد باشیم در واقع كار بیهوده انجام داده‌ایم، هر چند برگزاری مسابقات موجب قرآنی شدن كشور می‌شود اما این استفاده حداقلی است و باید به دنبال استفاده حداكثری از این ظرفیت باشیم.
حسینی گفت: گرچه ما سازمانی هستیم كه به صورت متمركز به مسابقات می‌پردازیم اما تعداد و حجم كار ما بسیار بالا است، در حال برگزاری مسابقات شهرستانی هستیم و بعد از آن وارد مسابقات استانی می‌شویم، شهریور مسابقات ملی را داریم و اعزام‌‌های مختلفی به مسابقات بین‌المللی داریم و در كنار این موارد سایر پروژه‌ها را هم باید انجام دهیم، لذا این كه اتاقی باشد كه فقط برای برگزاری مسابقات بین‌المللی تمركز داشته باشد را لازم داریم.
وی در ادامه تصریح كرد: تبلیغاتی كه برای نمایشگاه كتاب از رسانه صورت گرفت را هرگز در مورد مسابقات بین‌المللی قرآن ندیدم اگرچه باید تشكر كنیم از رسانه، آنچه كه امروز در اخبار و بخش‌های معارفی در انعكاس مسابقات می‌بینیم اصلا با سال‌های قبل قابل مقایسه نیست، اما واقعیت این است كه هنوز مسابقات بین‌المللی قرآن مانند رویدادهای دیگر جدی نشده و باید جدی‌تر بشود تا مردم به صحنه آیند.
وی در خصوص سطح پایین تعدادی از شركت‌كنندگان بیان كرد: در چند سال گذشته سعی كرده‌ایم كه فرایند دعوت را اصلاح كنیم و واقعا افرادی كه می‌آیند از سطح بالاتری برخوردار باشند، یك مقدار در سال‌های گذشته ملاحظاتی داشتیم و وقتی كشوری نماینده خودش را می‌فرستاد و سطح تلاوت آن قاری خیلی پایین بود برای این كه او را تكریم كرده باشیم بر اساس این ملاحظات اجازه می‌دادیم در جایگاه قرار بگیرد.
حسینی گفت: به دنبال این هستیم كه این ملاحظات را كنار بگذایم، جلسه‌ای كه با داوران بین‌المللی داشتیم نیز پیشنهاداتی داده شده است، حتی از ما درخواست داشتند كه مانند برخی از كشورها كه اگر شخص حضور پیدا می‌كند در هنگام ورود تستی صورت می‌گیرد و اگر سطح تلاوتش در حد مسابقات نیست به كشورش بر‌می‌گردد.
وی بیان كرد: روش‌هایی را وضع می‌كنیم كه این داستان بهبود پیدا كند و هیچ برنامه‌ای نداریم كه بر فرض اگر امسال 83 كشور حضور داشته‌اند الزاما نیازی نیست كه سال دیگر این تعداد تغییری نكند یا افزایش یابد، حتماً این را دنبال می‌كنیم كه این موضوع را كیفی‌سازی و اصراری هم بر بالا بردن سطح كمی نداریم.
حسینی در پاسخ به سؤالی پیرامون آمادگی برخی از نهادها برای برگزاری مسابقات بین‌المللی بیان كرد: برگزاری هر گونه از مسابقات بین‌المللی منوط به تصویب در ستاد عالی است و برای همین تعداد مسابقات هم، فرایند طولانی را طی كردیم لذا هیچ قولی به هیچ نهادی نمی‌دهیم كه اگر اینها درخواست كردند موافقت شود، اما بررسی درخواست آنها را بررسی می‌كنیم.
وی بیان كرد: توسعه مسابقات به صورت ناهمگون و خارج از بضاعت را در دستور كار نداریم اما اگر تشخیص داده شود كه ضرورتی وجود دارد و نیاز است، این را هم بنا بر اقتضائات برنامه‌ریزی خواهیم كرد.
رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف در مورد مشكلاتی كه در بخش بانوان وجود داشت بیان كرد: بخش زیادی از این اشكالات را قبول دارم كه وجود داشته و چون اصرار داشتیم كه دو سالن در مصلی تعبیه شود تا مخاطبان و انعكاس دهندگان بتوانند دسترسی بهتری داشته باشند.
وی در مورد برگزاری مسابقات در مصلی تصریح كرد: اگر به فكر بهبود مسابقات هستیم نمی‌توانیم مسابقات را در اجلاس برگزار كنیم، چرا كه آن جا سالن جلسه است و به خاطر نوع طراحی آن دو سوم افرادی كه حاضر هستند نمی‌توانند جایگاه را ببینند و امكانات صوتی آنجا نیز توسط خودمان تأمین می‌شد، ضمن این كه سالن اجلاس فضای مناسبی برای برگزاری كارهای هنری و نمایشی كه امسال برگزار كردیم را هم ندارد.

دسترسی سریع