آغاز فرایند بزرگ‌ترین آزمون قرآنی كشور

در هفته‌ای كه پشت سر گذاشته شد، ثبت نام برای حضور در آزمون سراسری قرآن و عترت آغاز شد، همچنین در این هفته شاهد موضع‌گیری نهادها و شخصیت‌ها در مورد هتك حرمت قرآن در اغتشاشات اخیر بودیم.

1398/09/02
|
11:09

آخرین هفته آبان‌ماه 98 پس از اعلام سهمیه‌بندی و اصلاح قیمت بنزین، بستر حوادثی بود كه بیش از هر چیز امنیت شهروندان را نشانه رفته بود، در این حوادث در موردی شاهد هتك حرمت قرآن كریم از سوی فرد یا افرادی از آشوبگران بودیم، موضوعی كه البته از سوی مردم و نهادها با محكومیت همراه شد. هرچند حوادث این هفته تمام رسانه‌های خبری را معطوف به خود كرد، اما در گوشه و كنار ایران رخدادهای قرآنی مختلفی در جریان بود. رویدادهای این هفته با آغاز ثبت‌ نام هجدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت آغاز شد، آزمونی كه هر ساله به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود كه تا پیش از آغاز ثبت نام در روز 25 آبان‌ماه، دو بار و در تاریخ‌های 12 و 20 این ماه به تعویق افتاده بود. در نشست خبری این آزمون كه یك روز بعد از آغاز ثبت‌ نام برگزار شد نیز هیچ توضیحی در مورد این تعویق داده نشد. همچنین در این هفته شاهد خبرهایی همچون سفر رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به استان قم و دیدار با قرآنیان این استان، دیدارهای رئیس سازمان دارالقرآن الكریم با مدیران و صاحب‌نظران این عرصه، برگزاری اولین نشست شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه قرآن، برگزاری مرحله نهایی جشنواره قرآنی الحافظون و ... بودیم كه در این گزارش به آنها پرداخته شده است.
آغاز ثبت‌ نام آزمون قرآن و عترت
ثبت‌ نام برای حضور در هجدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت روز 25 آبان‌ماه در سامانه این آزمون به نشانی www.quranedu.ir آغاز شده و تا روز 15 آذرماه ادامه خواهد داشت. ثبت‌ نام در هجدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت كه هر ساله به همت معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود، در حالی آغاز شد كه این زمان در دو نوبت به تعویق افتاده بود، ابتدا روز 12 آبان‌ماه به عنوان زمان آغاز ثبت‌ نام اعلام شده بود و در ادامه این زمان به 20 آبان‌ماه موكول شد، اما در آن زمان نیز خبری از آغاز ثبت‌ نام نبود تا اینكه سرانجام روز 25 آبان ماه ثبت‌ نام آغاز شد.
تشریح جزئیات بزرگ‌ترین آزمون قرآنی كشور
نشست خبری هجدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت صبح روز 26 آبان‌ماه در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد. عبدالهادی فقهی‌زاده، معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد طی سخنان كوتاهی در این نشست خبری، گفت: هدف اصلی این رویداد، جریا‌ن‌سازی در سطوح مختلف مردمی است كه امیدواریم این مهم تحقق یابد. امسال بر اساس مطالعات صورت گرفته، رشته‌ها محدودتر شد. همچنین در بخش منابع نیز تغییراتی ایجاد شد. با توجه به اینكه سال‌های قبل برخی منابع خاص به عنوان منبع آزمون معرفی شد، شاهد شائبه‌هایی در مورد توجه ویژه به برخی منابع بودیم. لذا تصمیم گرفته شد تا امسال منابع را عمومی‌تر كنیم. البته از انسجام لازم نیز برخوردار هستند. ضمن اینكه همین موضوع باعث شده تا وضعیت مخاطبان برای دستیابی به منابع بیشتر شود.
رونمایی و قرعه‌كشی در حاشیه یك نشست
در حاشیه نشست خبری آزمون سراسری قرآن و عترت از پوستر این دوره از آزمون رونمایی شد. همچنین در حاشیه این نشست مراسم قرعه‌كشی و معرفی نفرات برگزیده مسابقه «اشك‌ها و عبرت‌ها» كه ایام اربعین امسال به همت معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد برگزار شده بود، انجام و 40 نفر از افرادی كه نمره كامل این مسابقه را كسب كرده بودند، مشخص شدند. از مجموع حدود شش هزار نفر داوطلب در این مسابقه بیش از 52 درصد نمره قبولی را كسب كردند. از مجموع حدود 52 درصد قبولی، 534 نفر نمره كامل امتحان را با وجود استاندارد بودن آزمون كسب كردند و از مجموع 534 نفر كه تمام امتیازات لازم را كسب كرده بودند، قرعه‌كشی به عمل آمد و 40 نفر به عنوان نفرات برگزیده معرفی شدند كه كمك‌هزینه 500 هزار تومانی سفر به عتبات عالیات اهداء خواهد شد.
كمبود بوده و لغو یك جشنواره قرآنی
مرحله كشوری چهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن وزارت ورزش و جوانان كه مقرر بود اسفندماه 97 برپا شود، با وجود انتظار نفرات برتر مرحله استانی، در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته و سرنوشت نامشخصی پیدا كرده است. مراحل مقدماتی این مسابقات در رشته‌های قرائت تحقیق قرآن، حفظ جزء اول، حفظ 10 جزء، حفظ كل قرآن و فهم زبان قرآن به‌ صورت شفاهی و كتبی در دو بخش بانوان و آقایان در بهمن ماه سال 97 برگزار شده و مقرر بود تا مرحله كشوری و مراسم اختتامیه چهارمین دوره مسابقات قرآن كریم ویژه ورزشكاران، جوانان و كاركنان وزارت ورزش و جوانان به میزبانی استان آذربایجان شرقی در اسفند‌ماه سال گذشته برپا شود، اما با گذشت چندین ماه، برپایی این مسابقه در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. پس از پیگیری‌های خبرنگار ایكنا، دلیل برپا نشدن این مرحله از مسابقات، نبود اعتبارات اعلام شد.
هتك حرمت قرآن در آشوب‌های اخیر
مهم‌ترین خبر این هفته كه كشور را برای جند روز صحنه اغتشاشات خیابانی كرده بود، اعلام خبر سهمیه‌بندی و اصلاح قیمت بنزین بود. خبری كه به اغتشاشگران و فرصت طلبان جرئت داد تا چندروزی خیابان‌های شهرهای مختلف را به آشوب بكشانند. آشوبگران طی این روزها با حمله به دفاتر امام‌جمعه برخی شهرها از جمله شهر قدس در استان تهران، اقدام به آتش زدن قرآن‌های مصلا كردند كه این اقدام شنیع موجبات انزجار عمومی از این فتنه‌گران و آشوبگران را فراهم كرد. محكومیت هتك حرمت قرآن اقدام خرابكاران در حمله به مصلاهای برخی شهرها و هتك‌حرمت قرآن كریم به خصوص در شهر قدس باعث شد تا مردم و نهادهای دولتی اعلام موضع كنند.
محكومیت هتك حرمت قرآن
سازمان دارالقرآن الكریم و دارالقرآن بسیج مستضعفین و همچنین احمد ابوالقاسمی، قاری بین‌المللی كشور در صف اول موضع‌گیری بودند. همچنین سازمان دارالقرآن الكریم صد جلد قرآن كریم را به مصلای شهر قدس اهدا كرد. فرماندار شهرستان قدس از شناسایی عاملان اصلی حمله به مصلی و هتك حرمت قرآن خبر داد و امام‌جمعه این شهرستان نیز گفت: درصدد تدارك و برنامه‌ریزی برای راهپیمایی مردمی علیه حركت مذبوحانه و وحشیانه آشوبگران و هتك حرمت به ساحت مقدس قرآن كریم هستیم.
بازدید حجت الاسلام محمدی از دو مركز سازمان قرآنی دانشگاهیان
حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، روز 26 آبان‌ماه از مركز رشد واحدهای فناور هنرهای قرآنی و همچنین مركز آموزش‌های تخصصی علوم و فنون قرآنی سازمان قرآنی دانشگاهیان بازدید به عمل آورد تا از نزدیك در جریان فعالیت این دو مركز قرار گیرد. محمدی در بخشی از بازدید خود از این مركز در سخنانی با تأكید بر اینكه آینده برای افرادی است كه در حوزه كارهای فناورانه كار می‌كنند، گفت: كسانی می‌توانند آینده را تصاحب كنند كه بتوانند با ایده‌های جدید و نو در دنیا ظهور و بروز داشته باشند. قطعاً با بستری كه فراهم شده و كاری كه جهاد دانشگاهی انجام داده است، اینجا می‌تواند محلی برای بروز این خلاقیت‌ها و نوآوری‌ها و محلی برای رقم زدن آینده خیلی خوب و درخشان برای مجموعه نظام، جهان اسلام و مجموعه بشریت باشد.
امكان استفاده 107 هزار مدرسه از رادیو قرآن
در این هفته همچنین احمد فراهانی، مدیر گروه آموزش رادیو قرآن از پخش برنامه مشاركتی «زنگ آسمانی» خبر داد و گفت: زنگ‌آسمانی یك برنامه مشاركتی رادیو قرآن با اداره‌كل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش است كه 107 هزار مدرسه در سراسر كشور می‌توانند به صورت اختیاری از آن استفاده كنند. این برنامه با اهداف پرداختن به حفظ جزء 30 قرآن كریم در راستای طرح قرآن؛ كتاب زندگی(بشارت 1453) تولید و پخش می‌شود.
دیدارهای رئیس سازمان دارالقرآن الكریم با مدیران قرآنی
حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی اخوان‌صباغ، رئیس سازمان دارالقرآن الكریم در هفته نخست مسئولیت خود در این سازمان، دیدارها و جلسات متعددی با مسئولان و شخصیت‌های مختلف قرآنی و فرهنگی همچون حجج اسلام سعید عابدین و سعید دسمی، مهدی قره‌شیخلو و سیدمیعاد صالحی از اعضای هیئت‌ امنای سازمان و حجت‌الاسلام باباخانی، مدیركل تشكل‌های دینی سازمان تبلیغات اسلامی انجام داد. حضور در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیدار با عبدالهادی فقهی‌زاده و محمد انجم‌شعاع، مسئول دارالقرآن شهدای سوریه و رحیم قربانی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشكل‌های فرهنگی، مردمی قرآن و عترت كشور بخش دیگری از این دیدارها بوده است.
نشست سیاستگذاران نمایشگاه قرآن
اولین نشست شورای سیاست‌گذاری بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن به ریاست عبدالهادی فقهی‌زاده، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس شورا و اعضای شورای سیاست‌گذاری برگزار شد. معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد در این نشست مطالبی را درباره بررسی‌های كلی، راهبردها و اقدامات اساسی سیاست‌گذاری بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن كریم، ساختار سازمانی، شعار نمایشگاه، زمان و مكان برگزاری نمایشگاه و ... مطرح كرد. همچنین در این نشست گزارشی از دوره گذشته نمایشگاه قرآن توسط حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحمید محمودزاده‌حسینی، قائم‌مقام بیست‌وهفتمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن كریم، ارائه شد. اعضای شورای سیاستگذاری نمایشگاه قرآن هفته گذشته از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شدند.
نشست رئیس مركز امور قرآنی اوقاف با قرآنیان قم
مهدی قره‌شیخلو، رئیس مركز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه روز سه‌شنبه 28 آبان‌ماه در سفر به استان قم علاوه بر دیدار با جامعه قرآنی این استان و شنیدن نظرات آنها در مورد مسابقات و دیگر فعالیت‌های قرآنی سازمان اوقاف، از پیشكسوت قرآنی كشورمان كه این روزها در بستر بیماری است، عیادت كرد. دیدار با حجت‌الاسلام والمسلمین عباس اسكندری، مدیركل اوقاف و امور خیریه استان قم، بازدید از ستاد حفظ و مركز آموزش مجازی، دیدار با حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا نقدی، مدیرعامل موسسه ترجمان وحی و بازدید از امكانات این موسسه و عیادت از حجت‌السلام والمسلمین محمدرضا شهیدی‌پور، داور مسابقات كشوری و بین المللی از دیگر برنامه‌های این سفر بوده است.
تجلیل از برگزیدگان مسابقات قرآن ارتش
آیین اختتامیه مرحله نهایی سی و نهمین دوره مسابقات كاركنان پایور و دانشجویان نیروی راهبری ارتش جمهوری اسلامی، روز، 29 آبا‌ن‌ماه با حضور امیردریادار حسین خانزاده، فرمانده نداجا و حجت‌الاسلام عباس محمدحسنی، رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش و دیگر مسئولان و فرمانده‌هان نداجا برگزار شد. در این مراسم 48 منتخب كه موفق به راهیابی به مرحله سراسری مسابقات قرآن كاركنان پایور و دانشجویان ارتش شدند تجلیل به عمل آمد. این مسابقات در رشته‌های قرائت تحقیق و ترتیل، حفظ 1، 3، 5، 10، 15، 20 و كل قرآن كریم، اذان و مفاهیم در دو سطح یك و دو برگزار شد.
پایان مرحله نهایی جشنواره قرآنی الحافظون
مرحله نهایی هفتمین دوره جشنواره قرآنی الحافظون كه هر ساله به همت سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ می‌شود، این روزها در مركز حفظ تخصصی این سازمان در حال برگزاری است. این مسابقات كه در بخش بانوان هفته گذشته به كار خود پایان داده بود، در این هفته در بخش آقایان، پیگیری شد و روز جمعه اول آذرماه با برگزاری رقابت‌ها در رشته حفظ كل قرآن كریم پایان یافت. رقابت‌های این دوره در سه گروه سنی تا 7 سال، از 8 تا 16 سال و بالای 17 سال برگزار شد. در این مرحله از جشنواره و در هر دو گروه بانوان و آقایان نزدیك به 500 نفر از برگزیدگان مرحله ناحیه‌ای حضور داشتند. همچنین در مرحله اول این جشنواره بیش از چهار هزار شركت‌كننده حضور داشته‌اند.
دومین دوره آموزشی قاریان ممتاز كشور آغاز شد
حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن در راستای ارتقای سطح دانش نظری و مهارتی قاریان ممتاز، «دومین دوره آموزش عالی قاریان ممتاز قرآن كریم» را در چارچوب اجرای طرح ارزیابی قاریان و مدرسان برگزار كرد. شركت‌كنندگان در این دوره، پس از پشت سر گذاشتن موفق مراحل پیش‌بینی شده، موفق به دریافت گواهینامه درجه یك قاریان خواهند شد. افتتاحیه این دوره، روز پنجشنبه 30 آبان ماه با حضور سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن، محمدتقی میرزاجانی، معاون اجرایی و علی قاسم‌آبادی، معاون نظارت شورا برگزار شد و پس از آن جلسات كارگاهی با حضور غلامرضا شاهمیوه و سیدجواد سادات‌فاطمی آغاز شد.

دسترسی سریع