ابوالقاسمی اعلام كرد: ویژه‌برنامه‌ رادیو قرآن برای معرفی بانوان قرآن‌پژوه

مدیر رادیو قرآن گفت: یكی از رسالت‌های مهم و خطیر رادیو قرآن در شرایط فعلی و در عصری كه عصر ارتباطات نام‌گذاری شده، پوشش فعالیت‌های قرآنی در سطح كشور است كه در این راستا به اطلاع‌رسانی همه‌جانبه از همایش بانوان قرآن‌پژوه خواهیم پرداخت.

1397/08/20
|
12:09

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن؛ همایش تجلیل از بانوان قرآن‌پژوه كه طی آذرماه سال جاری شاهد برپایی پانزدهمین دوره آن در مشهد مقدس هستیم، با محوریت «قرآن و امام جواد(ع)» برپا خواهد شد. طی این همایش هر ساله تعدادی از بانوان در عرصه‌های مختلف قرآنی چون حفظ، قرائت، هنر، پژوهش در بخش ملی و بین‌الملل تجلیل به‌عمل می‌آید.
در این‌باره به گفت‌وگو با احمد ابوالقاسمی، مدیر رادیو قرآن درباره برگزاری این همایش قرآنی ویژه بانوان پرداختیم كه در ادامه آن را می‌خوانید.
ــ پانزده دوره است كه شاهد برگزاری همایشی ویژه بانوان در ایران اسلامی هستیم كه در نوع خود كم‌نظیر است، این همایش در برخی از سال‌ها با وجود دغدغه مالی باز هم اجرا شده است، با توجه به این محدودیت‌ها، دستاوردهای این همایش را بیان كنید.
به طور حتم، برگزاری چنین همایش‌هایی می‌تواند موجب اعتلای فعالیت‌های قرآنی در كشور شود از آنجایی كه بخش قابل توجهی از جمعیت كشور ما بانوان هستند. در طول سال‌های اخیر در هر فعالیت قرآنی، بانوان چه در عرصه حفظ قرآن و چه در عرصه پژوهش‌‌ پیشتاز هستند. هر سال كه از برگزاری این همایش گذشته، هم بر تعداد شركت‌كنندگان و هم بر تعداد بانوانی كه به عنوان برگزیده و موفق معرفی شدند، افزوده شده است كه این موضوع خود دستاورد بزرگی است.
ــ مشاركت دستگاه تحت نظر شما با این رویداد قرآنی چگونه است؟
یكی از رسالت‌های مهم و خطیر رادیو قرآن در شرایط فعلی و در عصری كه عصر ارتباطات نام‌گذاری شده، پوشش فعالیت‌های قرآنی در سطح كشور است. رادیو قرآن گروهی با عنوان اطلاع‌رسانی دارد كه وظیفه آن معرفی و پخش و پوشش اخبار و اطلاعات قرآنی است. در طول این چند روز منتهی به همایش نیز ما هم شاهد حضور دست‌اندركاران و برگزاركنندگان همایش در رادیو قرآن بودیم كه در برنامه‌های مختلف به معرفی و تببین همایش، دستاوردها و اهداف آن پرداختند و با پخش آنونس‌هایی، مردم را در جریان كم و كیف برگزاری و زمان و مكان برپایی همایش قرار خواهیم داد.
در عین حال، این آمادگی را داریم كه پس از برگزاری همایش، به تفصیل به معرفی برگزیدگان در این شبكه رادیویی بپردازیم.
رادیو قرآن براساس رسالت، ذائقه مخاطب و وظیفه آگاهی‌بخشی و ارزیابی فعالیت‌های قرآنی در ایران و جهان عمل می‌كند؛ پوشش همایش بانوان قرآن‌پژوه، نیز از جمله این موارد است كه رسانه ملی در حد بضاعت سعی می‌كند خود را به این رسالت نزدیك كند.
ــ نقش بانوان در توسعه فرهنگ اسلامی چه در ایران و چه در جهان اسلام بیان كنید.
بدون شك زن چه در قالب همسر و یا مادر و چه در جامعه، نقش محوری دارد. او همسرانه جهت آرامش و مودت خانواده گام برمی‌دارد و ایثارگرانه در تربیت فرزندان می‌كوشد. زن، میراث گران‌بهای فرهنگی خود یعنی «ارزش‌های اسلامی» و «رسوم ایرانی» را به نسل بعدی خود انتقال می‌دهد و با محكم كردن بنیان خانواده و تربیت نسلی سالم، نقش مهم و محوری خود در توسعه فرهنگی را ایفا می‌كند. برگزاری همایش‌هایی نظیر بانوان قرآن‌پژوه می‌تواند كمك كند تا ما مادرانی مأنوس با قرآن كریم در جامعه داشته باشیم و این نسل از مادران و بانوان ما فرزندانی در دامان خود تربیت كنند كه ایشان نیز با قرآن مأنوس باشند.
ــ طی گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی در چه بخش‌هایی از امور قرآنی شاهد حضور جدی و مؤثر بانوان بوده‌ایم و در چه بخش‌هایی از این حضور محروم مانده‌ایم؟
در مجموع و از لحاظ آماری، در بخش‌های علمی شاهد حضور جدی و مؤثر زنان در جامعه بوده‌ایم كه البته میزان كارآمدی و ناكارآمدی آن جای آسیب‌شناسی دارد كه مجال دیگری میطلبد، ولی در حوزه‌های تصمیم‌گیری كلان سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، حضور بسیار كمرنگی است.
پیش از انقلاب اسلامی، ردپایی از بانوان در عرصه فعالیت‌های قرآنی قابل مشاهده نیست و در آن دوران زن را به عنوان عنصر مؤثر در جامعه نمی‌بینید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ما شاهد حضور زنان در تمامی عرصه‌ها هستیم. حضور ایشان در بخش‌های علمی، دانشگاه‌ها و مراكز آموزشی و علمی كشور حضور بسیار چشمگیری است تا جایی كه در برخی از سال‌ها، تعداد قبول‌شدگان بانو در آزمون‌های ورودی از آقایان سبقت گرفته كه این امر می‌تواند نقطه‌ای امیدواركننده برای كشورمان باشد.
در عرصه فعالیت‌های قرآنی نیز همینطور است و امروز شاهد آن هستیم كه بخش وسیعی از شركت‌كنندگان در دوره‌های تربیت معلم قرآن، بانوان هستند. همچنین، عده كثیری از شركت‌كنندگان در آزمون‌های حفظ قرآن و آزمون‌های دریافت مدارك تخصصی حفظ نیز بانوان هستند. در جلسات تفسیر و جلسات پژوهشی قرآن نیز بانوان، حضوری چشمگیر دارند كه این‌ها اتفاقاتی است كه پیش از انقلاب، سابقه‌ای نداشت؛ البته ما می‌توانیم از ظرفیت‌های بانوان در بخش‌های دیگر جامعه نیز استفاده كنیم. به هر حال این قشر تحصیل‌كرده و دارای دانش و تخصص و تعهد می‌تواند چرخه حیات علمی، اقتصادی و فرهنگی كشور ما را خیلی بهتر به حركت دربیاورد. محروم شدن یك كشور از ظرفیت بانوانش خسارتی جبران‌ناپذیر است.
ــ چه میزان برگزاری این همایش بین‌المللی كه پانزده دوره از برگزاری آن می‌گذرد، در تشویق بانوان برای ادامه فعالیت قرآنی مؤثر است؟
یقیناً اگر بانوان قرآنی این نكته مهم را دریابند كه تلاش آن‌ها و همتی كه در عرصه فرهنگ و فعالیت‌های قرآنی انجام می‌دهند، مورد غفلت واقع نمی‌شود و تلاش مستمر و پیگیر آن‌ها دیده می‌شود، این امر انگیزه بسیار بالایی برای آن‌ها ایجاد خواهد كرد تا فعالیت‌های خود را رشد و توسعه دهند.
ــ این دوره با محوریت امام جواد(ع) برگزار می‌شود؛ این امام همام در حدیثی كه در كتاب اصول كافی آمده است، می‌فرمایند: «از نمونه‌‏هاى كنار نهادن قرآن، آن است كه حروف آن را(به هنگام خواندن) درست ادا كنند و حدود آن را تغییر دهند...» آیا نمونه این حدیث در جهان اسلام قابل مشاهده است؟
باعث خوشحالی و خرسندی است كه این همایش در این دوره قصد دارد تا به زندگی و سیره امام جواد(ع) بپردازد. امام بزرگواری كه جامعه ما اطلاعات كمی در مورد زندگانی پربركت اما كوتاه و سیره رفتاری و عملكرد ایشان دارد. دانسته‌های ما همانی است كه به شكل زندگینامه از ایشان خوانده‌ایم و روایاتی كه از لسان مباركشان صادر شده و به ما رسیده و امید داریم این دوره از همایش كه به نام مبارك امام جواد(ع) مزین است، بیش از پیش، ما را از بركات وجود ذی جود این امام همام بهره‌مند سازد.
درباره این حدیث ششریف باید عرض كنم كه متأسفانه این از آفات زندگی امروز بشر است. به‌ویژه برخی از جوامع اسلامی كه داعیه ارتباط با قرآن را دارند و در آن‌ها به ظاهر پرداخت خوبی نسبت به قرآن صورت می‌گیرد، اما در باطن می‌بینیم كه این جوامع از محتوای قرآن تهی هستند كه می‌توانیم این مسئله را در عرصه‌های داخلی و بین‌المللی بررسی كنیم.
در عرصه داخلی شاهد این هستیم كه ما می‌توانیم ناظر به آموزه‌های ناب و غنی قرآن، جامعه‌ای داشته باشیم كه با نگاه كردن به بخش‌های مختلف آن شاهد حضور روح قرآن در سطح جامعه باشیم. متأسفانه در روش و منش حكومت‌داری كشورهای اسلامی، عین عبارت شریف حضرت را مشاهده می‌‌كنیم كه داعیه حكومت اسلامی دارند و شعارهای اسلامی سرمیدهند و مسابقات و محافل و جوایز قرآنی دارند، ولی عملشان كه اتفاقا رساتر از حرف‌هایشان است، خلاف قرآن است و خروجی همین نفاقشان نیز جنگ، قتل و خونریزی، كودك‌كشی و ... است. اسلام‌شان آمریكایی‌ است و قرآنشان در صوت و لحن و تجوید منحصر شده است. ذهن‌های بسته‌شان صرفاً محدود در احكام طهارت و نجاست شده و دست‌هایشان تا مرفق آلوده به كشتار بی‌گناهان است. جاهلانشان دلخوش به رعایت مناسك‌اند و عالمانشان فریفته استنباط و اجتهادشان از قرآن. ما از هر دوی ایشان كه كمر اسلام را شكستند، به خداوند متعال پناه می‌بریم. امیدواریم با ظهور حضرت حجت(عج)، دولت قرآن بر روی زمین محقق شده و جهان از ظلم و جور خالی و پر از عدل و قسط شود.

دسترسی سریع