وزیر ارشاد در نشست پانزدهمین دوره همایش بانوان قرآنپژوه با اشاره به اینكه در حوزه فعالیتهای قرآنی پس از انقلاب، اتفاقات خوبی رخ داده، گفت: از جمله این حوزهها همایش قرآنی است كه به یكی از نمادهای توفیق نظام جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن؛ نشست شورای سیاستگذاری پانزدهمین دوره همایش بانوان قرآنپژوه صبح امروز، 12 آبانماه با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ حجت الاسلام والمسلمین محمودرضا ذكاوت قائم مقام رادیو قرآن، احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران و نمایندگان دیگر دستگاههای همكار در برپایی این همایش در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در بخشی از این نشست صالحی طی سخنانی ضمن قدردانی از افرادی كه در برگزاری همایش بانوان قرآنپژوه سهیم هستند، گفت: اگر بخواهیم در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی توفیقاتی را برای جمهوری اسلامی برشماریم و بگوییم چه اقدامات شاخصی داشتهایم، بیتردید در 10 اقدام نخست دو مسئله قرار دارد كه به جلسه ما مرتبط است.
وی با تأكید بر اینكه بخش اول در حوزه بحثهای قرآنی است، افزود: اگر بخواهیم اتفاقات قرآنی چهل سال پس از انقلاب اسلامی را با قبل از انقلاب مقایسه كنیم، مجموعه متغیرهای مختلف و آیتمهای مختلفی كه میتوان برای رویدادهایی كه در این چهل سال اتفاق افتاده است برشماریم، در هر كدام از این بخشها از ظاهر تا باطن قرآن رشد قابل ملاحظهای از تلاوت و قرائت تا آموزش و پژوهش و مطبوعات و رسانههای دیداری و شنیداری داشتهایم.
صالحی گفت: تعداد اتفاقاتی كه در حوزه قرآن طی چهل سال پس از انقلاب اسلامی رخ داده است، بسیار قابل توجه و غیرقابل قیاس با دورههای قبل است. این از بركات انقلاب اسلامی است كه باید در چهلمین سال پیروزی انقلاب قدر این بركات را دانست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یكی دیگر از شاخصها را حوزه زنان بیان كرد و گفت: در این حوزه نیز اتفاقات قابل توجهی رخ داده است. در آموزش ردههای مختلف در سطح نخبگان علمی، پژوهشگران، هنرمندان و ... این رشد وجود داشته است. زمانی در حوزه داستاننویسی و شعر مقایسهای بین قبل از انقلاب و بعد از انقلاب انجام میشد. در برخی حوزهها زنان از مردان جلوتر بوده و در برخی به مردان بسیار نزدیك بودند، در حالی كه قبل از انقلاب اینگونه نبوده است.
صالحی بیان كرد: در حوزه راهاندازی مؤسسات، انجمنها، تشكلها و مطبوعات سهم قابل توجهی از رسانهها را زنان برعهده گرفتهاند. به نظر میآید این هم یكی از شاخصهای توفیق انقلاب اسلامی بوده است و باید قدر آن را دانست كه جریان اجتماعی زنان روز به روز نقش قابل توجهتری را در حوزههای مختلف پیدا كرده است.
وی در ادامه به برگزاری پانزدهمین دوره همایش بانوان قرآنپژوه اشاره و بیان كرد: تركیب بحث زنان و حوزه قرآن یكی از نمادهای این توفیق و یكی از نقطههای تلاقی دو شاخص موفقیت انقلاب اسلامی است. این تلاقی از جهات متعددی اهمیت دارد و میتواند منشأ بركات و ثمرات قابل توجهی باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأكید كرد: یكی از ابعاد به این برمیگردد كه حوزه زنان را به عنوان حوزه تجلی اسماء جمالیه الهی بدانیم و به طبع آنجایی كه قرآن به عنوان وجه جمالی حضرت حق خود را چه در شكل مكتوب و چه در شكل هنرهای جمیله ظاهر میكند، آن بخش ظرافت و تجلی اسماء الهی كه در زنان ظهور و بروز دارد، نسبت قابل توجهتری با بخش جمالی قرآن پیدا میكند و لذا میتواند نسبت فعالی برقرار كند تا این جمال را درك و منتقل كند.
صالحی در ادامه این بخش از صحبتهای خود با اشاره به اینكه 1400 سال بعد از نزول قرآن آن گونه كه باید از این نقطههای ارتباط استفاده نكردهایم، گفت: به این معنی كه وجه جمالی قرآن آن گونه كه باید و شاید مكشوف نشده است. دلیل این كار هم این است كه زنان در این حوزه به میزانی كه میتوانستند فعالیت نكردند. یعنی هم فهم و هم ارتباط با قرآن و در ادامه انتقال آن بیشتر مردانه بوده است تا زنانه، چون مردانه بوده نتوانسته است آن وجوه جمالی قرآن را نه در فهم و در اراده آنگونه كه باید عرضه كند.
وی گفت: حضور بیشتر بانوان در عرصه قرآن میتواند دنیای جدیدی را در فهم قرآن و ارائه معارف آن در اشكال مختلف نشان دهد. نكته مؤثر دیگر برای بانوان قرآنپژوه این است كه در زنان وجه مادرانه را میشناسیم و این وجه تكثیری است. قدرت زنان در این است كه میتوانند با كسب معرفت در یك زمینه حداكثر تأثیر را بگذارند، كاری كه مردان كمتر میتوانند انجام دهند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأكید بر اینكه اگر میخواهیم حوزه قرآن تكثیر معرفتی و رفتاری پیدا كند، احتیاج به حضور بیشتر زنان داریم، بیان كرد: وجه مادرانه زنان كمك میكند تا هم معرفت و هم رفتار قرآنی تكثیر بیشتری پیدا كند. زنان از طریق نفوذ در فضای خانواده، اجتماع، ادبیات و بیان و ... قدرت تأثیرگذاری بیشتری دارند. بنابراین اگر زنان را به كمك بگیریم هم رفتار و هم معرفت قرآنی قدرت تكثیر بیشتری پیدا میكند.
صالحی در ادامه یكی از جهاتی را كه باعث شده تا در انسانسازی قرآنی یا جامعهسازی قرآنی كمتر به موفقیت برسیم در ورود كمتر بانوان به این حوزه بیان كرد و گفت: مادری كه قرآنی باشد، همسری كه قرآنی باشد و زنانی كه قرآنی باشند، سریعتر میتوانند جامعه و خانواده را قرآنی كنند و در اجتماعسازی قرآنی تأثیر خواهند گذاشت. این به قدرت باروری و تكثیر به عنوان یك ویژگی مادرانه در زنان برمیگردد. این قدرت را میتوانیم در خدمت حوزه قرآن قرار دهیم.
صالحی یكی دیگر از وجوهی را كه در زنان وجود دارد، اما به اندازه كافی از آن استفاده نشده است پشتكار آنان دانست و افزود: معارف قرآنی و تلاش برای تحقق رفتار قرآنی مد نظر نیاز به پشتكار دارد. طبیعت زنانه با پشتكار همراه است و از آنجایی كه قرآن لایههای وسیع دارد، حركت به سمت این لایهها نیاز به پشتكار و پیوستگی دارد كه این به عنوان نعمت خدادادی در زنان وجود دارد.
وی بیان كرد: به نظر ویژگیهایی كه در حوزه زنان وجود داشته ظرفیتهای استفاده نشدهای بوده است كه باید مورد استفاده قرار گیرد. اینكه آمار پایاننامههای قرآنی از سال 66 تاكنون به بیش از 30 هزار مورد رسیده است، نشانگر افق جدیدی در فضای مباحث قرآنی در كشور و حتی در جهان تشیع و اسلام است و كمك زیادی میكند تا بتوانیم در ارتباطات و دیپلماسی فرهنگی، هنری و قرآنی با جهان بهره فراوانی از آنها ببریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخنانش با بیان این جمله كه ما نیز در خدمت این امر هستیم تا به برپایی این همایش كمك كنیم، گفت: از خانواده «حجتالاسلام عبداللهیان» و تلاشهای مستمرشان در سالهای متمادی قدردانی میكنم. همچنین از مرحوم «حجتالاسلام احمد احمدی» كه علماً، عملاً و اخلاقاً منشأ بسیاری از آثار بودهاند قدردانی میكنم و به روح پرفتوح ایشان درود میفرستم.