بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن كریم با عنوان «قرآن؛ چلچراغ هدایت»

آیین گشایش بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن با عنوان «قرآن؛ چلچراغ هدایت»، عصر روز، 29 اردیبهشت‌ماه با حضور جمعی از مسئولان و فعالان قرآنی برگزار شد.

1397/02/30
|
13:45

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، آیین گشایش بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن كریم با عنوان «قرآن؛ چلچراغ هدایت» عصر روز، 29 اردیبهشت‌ماه با اجرای عباس سلیمی، خادم‌القرآن و با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین محمدزاده، مدیر شبكه قرآن و معارف اسلامی، سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن، حجت‌الاسلام علی محمدی، نماینده ولی‌فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، عبدالهادی فقهی‌زاده، معاونت قرآن و عترت ارشاد، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دیگر مسئولان كشوری و لشكری و پیشكسوتان قرآنی و قاریان و حافظان در تالار یاس جوار مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد.
در ابتدای این مراسم حمیدرضا احمدی‌وفا، قاری بین‌المللی كشورمان به تلاوت آیاتی از قرآن پرداخت، سپس كلیپی از سخنرانی مقام معظم رهبری با موضوع انس با قرآن به سمع و نظر حاضران رسید. در ادامه عباس سلیمی، پیشكسوت قرآنی كشور و خادم القرآن به اجرای برنامه پرداخت. سپس كلیپی از بیانات آیت‌الله‌آلعظمی سبحانی پخش شد. وی در بخشی ازاین پیام، با اشاره به معجزه جاویدان پیامبر اكرم(ص)، خاطرنشان كرد: قرآن مجید مانند طبیعت است؛ همینطور كه طبیعت دارای اسرار بی‌نهایت است و هرچقدر دانشمندان درباره آن بحث می‌كند و قوانین آن را كشف می‌كنند، هنوز هم جای كشف دارد و شاید هنوز بشر بخش كوچكی از آن را كشف كرده باشد و بخش اعظم آن پنهان است، همانطور كه طبیعت دارای همین ویژگی است. قرآن مجید نیز فعل خداست كه باید مانند خود خداوند دارای بی‌نهایت باشد و لذا قرآن همین حالتی را دارد كه طبیعت دارد.
در ادامه این مراسم، عبدالهادی فقهی‌زاده، معاون قرآن و عترت ارشاد ضمن بیان نكاتی درباره برگزاری این دوره از نمایشگاه قرآن كریم، اظهار كرد: در این دوره از نمایشگاه سه رویكرد تعامل سازنده با بدنه نخبگانی مدیران و دانشوران قرآنی و خروج از نگاه‌های عوامانه هم در محتوا و هم در قالب داشته‌ایم. این نمایشگاه مسئول ارتباط با بدنه نخبگانی مدیران قرآنی است. رویكرد دوم نگرش دانش‌بنیان به فعالیت‌ها است كه برنامه‌ریزی‌ها حدود 150 برنامه خرد و كلان را در دوره بیست و ششم اجرا می‌كنیم كه هیچ كدام از آنها را بدون كارشناسی تصویب نكردیم و سومین رویكرد برنامه‌محوری با رویكرد تحولاتی بوده است كه برای جذب بیشتر علاقه‌مندان نوآوری‌ها و تحولاتی را با دانش‌وران برجسته قرآنی داشته‌ایم و گمانمان بر این است كه تا حدی در این عرصه موفق بودیم.
در ادامه، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به بیان سخنانی پرداخت. وی اظهار كرد: خوب است كه در مسابقات تلاوت و حفظ قرآن پیشتاز باشیم، اما ضروری است كه در حوزه نظریه‌پردازی‌های قرآنی در جهان اسلام پیشتازتر باشیم و كتاب‌های قرآنی ما در جهان اسلام مكرر خوانده شود و ترجمه و چاپ شود و به این بیشتر نیازمندیم. جهان اسلام باید حس كند كه معارف قرآنی را در بیان عمیق از ایران می‌تواند بشنود و بخواند و این احساس در جهان اسلام زنده شود كه به كتابی كه از ایران می‌آید، نیازمند است.
صالحی با اشاره به نكته دوم در مسیر قرآنی كه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری آغازگر آن بوده‌اند، اظهار كرد: چگونه می‌توانیم نسبت خود را با قرآن كریم از سطح مناسبات زبانی به مناسبات وجودی نزدیك كنیم؟ سه سطح ارتباط با قرآن كریم وجود دارد؛ سطح نخست ارتباط با الفاظ قرآن و انس لطفی با قرآن در عرصه قرائت، حفظ و ... است كه تأكید می‌كنم خوب و لازم است، سطح دوم ارتباط با مفاهیم و معارف قرآن است كه اینجا نسبت ذهن انسان با قرآن و عقل انسان با قرآن است. در این سطح ارتباط با ترجمه قرآن به عنوان سطح نخستین و دانستن ترجمه و تفسیر و معارف باطنی قرآن ضرورت دارد.
وی عنوان كرد: اما سطح سوم، ارتباط انسان با قرآن كه غایت نزول قرآن است و سطح ارتباط وجودی با قرآن، سطح ارتباط هستی‌شناسی و هستی‌شناسانه با قرآن است. در این سطح است كه باید ببینم قرآن و تلاوت آیات قرآن بر ما چه اندازه می‌افزاید و آیا ما در مصداق افرادی قرار داریم كه تلاوت به ازدیاد ایمان آنها می‌‌انجامد؟ این بخش مهمی از ارتباط وجودی با قرآن است. قرآن كریم چقدر جوهره ایمان و یقین ما را افزایش می‌دهد و چه میزان با خواندن قرآن، ما از شك و حیرت بدوی فاصله می‌گیریم و به یقین متعالی نزدیك می‌شویم؟
در بخشی از این مراسم، از مصحف نفیس قرآن منسوب به امیرالمؤمنین(ع) در حضور وزیر ارشاد و معاون قرآن و عترت و جمعی از مسئولین رونمایی شد.
در مراسم رونمایی از این اثر، سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن از همكاری آستان قدس رضوی و كتابخانه این آستان و مركز توسعه فعالیت‌های پژوهشی و آموزش عالی وزارت علوم وتحقیقات و شورای توسعه فرهنگ قرآنی كه در انجام این پروژه، كمك كردند، تشكر كرد و خواستار یاری رساندن مسئولان در تداوم این مسیر شد كه می‌تواند راهگشا در مسائل قرآنی باشد.
در ادامه طیار آلتی قولاچ، یكی از نسخه‌شناسان برتر دنیا و اهل تركیه ضمن اظهار خرسندی از حضور در این مراسم، گفت: امروز در خدمت یكی از مصحف‌هایی هستیم كه از زمان صحابه به ما رسیده است. مطالعه و بررسی این قبیل مصحف‌ها كه از نسل صحابه برای ما مانده است، در نشان دادن مظلومیت و اصالت قرآن كریم برای ما مهم است.
وی ادامه داد: برابر بررسی‌هایی كه انجام دادیم، این مصحف در كوفه، مدینه، شام و سوریه كتابت شده است و مطمئن هستیم كه در اواسط دهه اول هجری نگارش شده و هر كدام از اینها در مناطق دور جغرافیایی از هم كتابت شده است. كاتبین این مصحف‌ها همدیگر را نمی‌شناختند.
حمیدرضا مستفید، پژوهشگر قرآنی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز در سخنانی اظهار كرد: این مصحف شریف شاهدی زنده برای اینست كه قرائت‌های آن روز به غیر از حفص بوده است و به قرائت اهل بصره نیز نزدیك‌تر است. ما باید در كشورمان به این قبیل پژوهش‌ها بها دهیم و امروزه مستشرفان در اروپا بر این كار همت كرده‌اند و ما نباید از آن عقب بیفتیم و نیازمند كار پژوهشی و پشتیبانی همه جانبه هستیم.
همچنین در بخشی از این مراسم، تمبر 25 سال برگزاری نمایشگاه قرآن توسط وزیر ارشاد باطل شد.
در ادامه این مراسم، گروه محمدرسول‌الله به اجرای تواشیح پرداخت.
یادآور می‌شود، بیست و ششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی قرآن كریم هر روز تا 14 خردادماه از ساعت 17 تا 24 در مصلای امام خمینی(ره) برپا خواهد شد.

دسترسی سریع