رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای هیئت دولت: همه تصمیمات مهم دولت باید پیوست واقعی عدالت داشته باشند

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار با اعضای هیئت دولت پیوست عدالت را نه یك كار اداری و فرم كاغذی و تشریفاتیِ ضمیمه به قوانین بلكه یك امر واقعی و در متن قوانین و برنامه‌ها خواندند .

1403/06/06
|
14:57

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اولین دیدار رئیس‌جمهور و دولت چهاردهم، با شكرگزاری تشكیل سریع دولت با همت رئیس جمهور و كمك ارزنده مجلس، نكات مهمی را همچون رعایت اولویت‌های فوری از جمله تورم و گرانی، چگونگی انتخاب مدیران و همكاران، حضور در میان متن مردم، ضرورت حكمرانی قانونمند در فضای مجازی و توجه به تولید به عنوان كلید حل مشكلات اقتصادی، بیان كردند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تمجید و تكریمِ حركت پرشكوه اربعینی مردم، هفته دولت را تبریك گفتند و با گرامیداشت یاد شهیدان رجایی و باهنر و همچنین شهید رئیسی و همراهانش، ابراز امیدواری كردند هفته دولت در همه سالهای طولانی خدمت دولت چهاردهم، هفته امید و مژده و گزارش‌های شادی‌بخش باشد.

ایشان تشكیل به موقع دولت را لطف پروردگار و نعمتی بزرگ خواندند و از همه كسانیكه بعد از حادثه تلخ شهادت آقای رئیسی و همراهانش به اداره عادی كشور و برگزاری انتخاباتی امن و سالم كمك كردند -از جمله دست‌اندركاران دولت قبل، رسانه ملی و دیگر دستگاه‌ها- تشكر كردند.

رهبر انقلاب در بیان چگونگی مشورت رئیس جمهور با ایشان درباره كابینه گفتند: بنده تعدادی را كه می‌شناختم و یا در مورد صلاحیت آنها از منابع مورد وثوق مطمئن شده بودم، تأیید و بر برخی اسامی تأكید كردم اما درباره تعداد بیشتری كه نمی‌شناختم گفتم نظری ندارم كه ایشان توانست مجلس را قانع كند و برای همه رای اعتماد بگیرد.

ایشان افزودند: امروز همه وزیران محترمی كه مورد اعتماد رئیس جمهور و مجلس قرار گرفته‌اند، مقامات عالی‌رتبه كشورند و وظیفه همه، حمایت و كمك برای موفقیت آنهاست.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اولین نكته خطاب به دولت جدید، فرصت خدمت به مردم و تلاش برای پیشرفت كشور را نعمت بزرگ الهی برشمردند و افزودند: این امانت خدا و مردم را قدرشناسی كنید و بدانید فرصت 4 سال خدمت به سرعت برق و باد می‌گذرد؛ البته در همین مدت هم می‌توان كارهای بزرگی كرد. همچنانكه امیركبیر در مدت 3 سال كارهای بزرگی انجام داد و رئیسی عزیز هم در حدود 3 سال خدمت برخی پایه‌گذاری‌های خوبی انجام داد كه ان‌شاءالله ثمره آن به كشور خواهد رسید.

رهبر انقلاب اسلامی در دومین نكته،‌شناخت داشته و ظرفیت‌ها را شرط كارآمدی دولت دانستند و گفتند مثال‌های زیادی وجود دارد كه در گذشته برخی مسئولان، استعدادها و ظرفیت‌های داخلی را نشناختند یا باور نداشتند و از این جهت ضررهایی به كشور وارد شد.
ایشان ظرفیت‌های طبیعی و فراوان و ارزشمند، موقعیت جغرافیایی، قرار گرفتن میان چهارراه شمال و جنوب و غرب و شرق جهان و سواحل طولانی را از جمله ظرفیت‌های مادی خواندند و افزودند: ایمان مذهبی و سیاسی مردم و استعدادهای انسانی و میلیون‌ها جوان تحصیلكرده، ثروت بی‌بدیلی است كه اگر آنها را بشناسیم و از فكر و نیرویشان استفاده كنیم، بسیاری از مشكلات حل می‌شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ملت ایران را دارای ظرفیت نابغه‌سازی خواندند و با اشاره به نامدارانی چون خواجه نصیرالدین طوسی، ابن سینا، ملاصدرا و زكریا رازی گفتند: اینها نشانه ظرفیت بیكرانِ پروازِ فكری ملت ایران است و اكنون نیز می‌توانیم از جوانان با استعداد كشور، نابغه پرورش دهیم.

رهبر انقلاب، ظرفیت‌های سیاسی، عمق راهبردی و قدرت منطقه‌ای را از دیگر ظرفیت‌های ایران برشمردند و افزودند: تجربه‌های مثبت و منفی 45 سال اخیر نیز جزو ارزنده‌ترین نكات است كه باید مورد توجه قرار گیرد.

تبیین نكات ضروری در انتخاب همكاران دولت جدید، سومین نكته سخنان رهبری در این دیدار بود. ایشان گفتند: همكاران جوان، مومن، انقلابی، متعهد و پرانگیزه را انتخاب كنید تا گره‌ها را باز كنند و با پرورش آنها در مدیریت‌های رده‌های مختلف از پایین، بتدریج نسلی از مدیران برجسته و پرانگیزه برای فردای كشور شكل گیرد.

رهبر انقلاب به رئیس جمهور توصیه كردند: صد جوان با این خصوصیات را بكار گیرید و در پایان دولت، صد مدیر قوی و آماده تحویل دهید كه این كار بسیار بزرگی خواهد بود؛ البته شهید رئیسی هم در این زمینه توفیقاتی داشتند.

ایشان در نكته بعدی با اشاره به اشارات رئیس جمهور به موضوع كارشناسان، تأكید كردند: درباره استفاده از كارشناسان عقیده راسخ دارم؛ چرا كه این كار ضمن پیشبرد كشور و رضایت مردم، حكمرانی را خردمندانه و اندیشه‌ورزانه می‌كند و از دایره كار محفلی، رفاقتی و توصیه‌ای نجات می‌دهد.

رهبر انقلاب در عین حال تأكید كردند: در استفاده از كارشناسان باید مراقب بود كه ته‌نشین‌های ذهنی غلط در لباس و ادبیات كارشناسی خود را تحمیل نكند.

ایشان با استناد به فرمایش امیرمومنان(ع) افزودند: در مشورت و خواستن نظر كارشناسی نباید با بخیل، ترسو و حریص مشورت كرد؛ چرا كه خلقیات رفتاری آنها در رای كارشناسی و مشورت‌هایشان اثر می‌گذارد و مشكل ایجاد می‌كند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، ایمان، صداقت، شناخت و اعتقاد به توانمندی‌های داخلی و ملی را ویژگی‌ها‌ی ضروری كارشناس مفید برشمردند و گفتند: كارشناسی كه به دنبال نسخه‌های نسخ‌شده و قدیمی و بی‌اعتبار خارجی است، هیچ فایده‌ای ندارد.

رهبر انقلاب در توصیه‌ای دیگر مسئولان دولت را به حضور در بین مردم سفارش كردند و گفتند: به این حرفها كه اگر سفر استانی كردید بگویند پوپولیسم و عوام‌گرایی است، توجه نكنید چرا كه اطلاع از متن زندگی مردم با كارتابل و گزارش‌های كتبی امكان‌پذیر نیست، حتی اگر گزارش‌های خوبی باشد؛ بنابراین سفر استانی و حضور در بین مردم از جمله روستاها و تصمیم‌گیری بر اساس مشاهدات و شنیده‌ها را دنبال كنید.

نكته مهم بعدی كه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای اهمیت آن را جزو بیّنات نظام و انقلاب دانستند، مسئله عدالت بود.

ایشان با اشاره به تصویب و اجرای برنامه‌ها و قوانین مختلف، تعیین تأثیر آنها در تحقق عدالت را بسیار مهم برشمردند و خاطرنشان كردند: چند سال قبل مسئله پیوست عدالت را مطرح كردیم و گفتیم كه برای هر قانون و تصمیم مهم باید پیوست عدالت تهیه شود كه مرحوم آقای رئیسی نیز مقداری در این زمینه پیش رفت و كارهای انجام داد اما نیمه‌كاره ماند.

رهبر انقلاب، پیوست عدالت را نه یك كار اداری و فرم كاغذی و تشریفاتیِ ضمیمه به قوانین بلكه یك امر واقعی و در متن قوانین و برنامه‌ها خواندند و افزودند: پیوست عدالت یعنی مراكزی مانند سازمان برنامه و بودجه كه تصمیم‌سازی یا آماده‌سازی لوایح و قوانین را برعهده دارد و یا گروهی از طرف رئیس‌جمهور موظف شوند كه تأثیر برنامه‌ها و قوانین را بر شاخص‌های عدالت اجتماعی از جمله فاصله طبقاتی بسنجند و در صورت افزایش شكاف طبقاتی، آن قسمت از برنامه را حذف كنند.

ایشان با اشاره به اطلاع از تولید نرم افزاری به دست گروهی از جوانان دانشگاهی در خصوص انطباق برنامه‌ها و قوانین با پیوست عدالت، مسئولان را به دعوت از این گروه و استفاده از محصول آنها در صورت مفید بودن توصیه و تأكید كردند: عدالت با گفتن و بیان مكرر زبانی محقق نمی‌شود بلكه انگیزه و ورود در میدان می‌طلبد كه خوشبختانه این انگیزه در رئیس‌جمهور وجود دارد و باید به‌گونه‌ای عمل شود كه هیچ مسئولی نتواند از راه منتهی به عدالت، تخلف كند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در توصیه هفتم، رعایت اولویت‌ها با توجه به منابع و فرصت محدود و كارهای زیاد پیش رو را مورد توجه قرار دادند و افزودند: برخی اولویت‌ها مربوط به مسائل فوری است مانند مسئله تورم و گرانی است كه باید بصورت مناسبی آنها را حل كرد اما برخی اولویت‌ها ناظر به مسائل زیرساختی است كه اگر امروز از آن غفلت شود 10 سال بعد باید به ناچار آن كار را آغاز كرد.

ایشان انرژی هسته‌ای را از جمله اولویت‌های زیرساختی و ضروری برای آینده كشور دانستند و با ناوارد دانستن برخی اظهارات تردیدآمیز درباره فواید آن، گفتند: كشور نمی‌تواند خود را از یك مسئله علمی، فنی و پیشرفته دنیا محروم كند و با عقب افتادن از این مسیر سالها بعد به دنبال آغاز آن باشد.

رهبر انقلاب، طرح‌های دولت در زمینه تكمیل مسیرهای شمال- جنوب و شرق- غرب را با توجه به ظرفیت‌های ارتباطی مهم كشور یكی دیگر از اولویت‌های غیرقابل صرف‌نظر خواندند و افزودند: مسئله امنیت غذایی، خودكفایی در گندم، روش‌های نوین آبیاری در كشاورزی، توسعه بخش‌های بالادستی نفت و استفاده هر چه ممكن از امكانات برای بكارگیری شیوه‌های جدید استخراج نفت و گاز و همچنین تولید محصولات متنوع و پرشمار در بخش‌های پایین‌دستی از دیگر اولویت‌های مهم پیش روی كشور است.

موضوع فضای مجازی، نكته هشتم رهبر انقلاب خطاب به دولتمردان بود. ایشان گفتند: امروز فضای مجازی دیگر مجازی نیست بلكه واقعیت رو به توسعه در زندگی مردم است؛ بنابراین، در فضای مجازی باید حكمرانی قانونمند وجود داشته باشد.

ایشان تعبیر سابق خود از فضای مجازی كشور به رها و ول بودن را ناشی از نبود حكمرانی قانونمند خواندند و گفتند: اگر در این زمینه خلأ قانونی دارید، قانون مورد نیاز را ایجاد كنید و بر اساس آن زمام كار را به دست بگیرید، همچنانكه در همه دنیا با جدیت این كار را می‌كنند؛ بگونه‌ای كه اكنون می‌بینید كه فرانسوی‌ها آن فرد را بخاطر نقض حكمرانی خود بازداشت كرده‌اند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأكید كردند: نقض حكمرانی قابل قبول نیست. كشور در اختیار شما است و در قبال آن وظیفه و مأموریتی دارید و نباید اجازه دهید حكمرانی شما را نقض كنند.

ایشان با اشاره به روشن بودن مبنای حرفشان درباره فضای مجازی و در عین حال اصرار برخی افراد بر سوء برداشت یا فهم غلط، گفتند: اگر فضای مجازی در كشور قانونمند شود، تبدیل به فرصت می‌شود اما بدون حكمرانی قانونمند، به تهدید تبدیل خواهد شد.

رهبر انقلاب در بحث فضای مجازی، بار دیگر مسئله مهم هوش مصنوعی و شتاب عجیب و حیرت‌آور این فناوری در دنیا را مورد توجه قرار دادند و گفتند: اكنون دستگاههای نظامی و غیرنظامی ما در حال بهره‌برداری از این فناوری هستند اما این استفاده نباید ما را فریب دهد زیرا صرف بهره‌برداری امتیاز نیست بلكه باید بر لایه‌های عمیق و متنوع این فناوری مسلط شد.

ایشان عقب ماندن از تسلط بر لایه‌های عمیق هوش مصنوعی را موجب ایجاد یك محدوده انحصاری دیگر مانند انرژی اتمی به‌دست كشورهای مسلط بر این فناوری دانستند و افزودند: فرصت‌طلبان و قدرت‌طلبان دنیا در آینده یك آژانس هوش مصنوعی ایجاد می‌كنند و اجازه ورود كشورهای دیگر به برخی بخش‌ها و لایه‌های آن را نخواهند داد.

رهبر انقلاب در توصیه نهم، كلید حل مشكلات اقتصادی كشور را در تولید و تقویت و افزایش عرضه دانستند و گفتند: با تقویت و جدی گرفتن مسئله تولید، مشكلات تورم، اشتغال و ارزش پول ملی حل می‌شود.

ایشان لازمه پیشرفت تولید ملی را كمك دولت و بهبود مسائلی از جمله محیط كسب و كار خواندند و با اشاره به دیدار چند ماه قبل خود با جمعی از كارآفرینان، گفتند: توانایی‌های در اختیار فعالان بخش تولید شگفت‌آور است كه البته همه آنها معتقدند برای تقویت تولید، به كمك دولت احتیاج دارند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در توصیه‌ای دیگر با اشاره به خطر پیری زودهنگام جمعیت كشور، بر ضرورت پویایی و انعطاف سیاست‌ها متناسب با نیازهای كشور تاكید كردند و گفتند: وزیر بهداشت بطور جدی مسئله جمعیت را پیگیری كند و با اقدامات لازم از جمله نظارت بر شبكه بهداشت جلوی موانع افزایش جمعیت را بگیرد؛ چرا كه كشور به جمعیت جوان احتیاج دارد و در صورت دچار شدن به عاقبت تلخ پیری جمعیت، دیگر علاجی وجود ندارد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در توصیه یازدهم، نهراسیدن از موانع را مورد تأكید قرار دادند و با اشاره به این واقعیت كه هیچ برنامه و كاری بی‌مانع نیست، افزودند: گزینه اول بعضی‌ها در برخورد با موانع، عقب‌نشینی است اما این رویكرد خطا است و باید از مانع عبور كرد و یا آن را دور زد و البته بعد از انجام همه كارها، گاهی یك عقب‌نشینی تاكتیكی هم ممكن است لازم باشد اما نباید به محض برخورد با مانع از حرف و رأی خود عقب‌نشینی كرد.

ایشان در نكته‌ای دیگر با تأكید بر اینكه به دشمن نباید امید بست و منتظر آن ماند، گفتند: این واقعیت در سخنان رئیس‌جمهور و اظهارات چند روز قبل وزیر امور خارجه نیز وجود داشت؛ البته این منافاتی ندارد كه در جایی با دشمن تعامل كنیم بلكه مسئله این است كه نباید به او امید بست و اعتماد كرد.

آخرین و سیزدهمین توصیه رهبر انقلاب به دولتمردان، توصیه به معنویت و ارتقاء ایمان و اعمال عبادی، انس بیشتر با قرآن و تضرع به درگاه پروردگار بود.

ایشان با اشاره به الگو بودن مسئولان در چشم مردم و كاركنان دستگاهها، توجه بیش از پیش به رفتارها را در دولتمردان ضروری‌ دانستند و برای دولتمردان در خدمت به اسلام و مردم و ایران، موفقیت آرزو كردند.

در ابتدای این دیدار دكتر مسعود پزشكیان با گرامیداشت یاد شهیدان دولت و خدمت بویژه آقای رئیسی، دولت چهاردهم را كابینه‌ای مشورتی با مشاركت همه جناح‌های سیاسی و كمیته‌های تخصصی برشمرد كه با شعار وفاق و همدلی و برای اقدام در چارچوب سیاست‌های كلی نظام، سند چشم‌انداز و برنامه هفتم تشكیل شده است.

رئیس جمهور با بیان اینكه اعضای هیئت دولت چهاردهم بر رعایت اصولی چون حق و عدالت هم‌پیمان شده‌اند، «رسیدگی به مناطق محروم» و «توجه به كسانیكه دیده نمی‌شوند» را دو كارویژه مهم دولت خود خواند و گفت: قدم اول در مسیر اصلاح امور كشور، وحدت، همدلی، اعتصام به حبل‌الله و انسجام تحت هدایت‌های رهبری است تا بتوانیم در برابر تمام مشكلات و دشمنان‌مان بایستیم.

آقای پزشكیان افزود: رضایتمندی مردم از مسئولان به رفتار «منصفانه و با احترام» با آنها بستگی دارد نه تحریم‌های ظالمانه دشمنان.

رئیس جمهور در پایان سخنانش با اشاره به ضرورت پرهیز از اختلافات نفسانی، تأكید كرد: اگر در داخل كشور و در میان امت اسلامی ید واحده شكل بگیرد، آمریكا، اروپا و دیگر كشورهایی كه ظالمانه از جنایت‌های رژیمِ نسل‌كشِ صهیونیستی حمایت می‌كنند، ناكام خواهند ماند.

دسترسی سریع